דלקות בבורסות שטחיות/מאת ד”ר אבי פנסקי, עורך אורתופדיה

בורסה היא כיס המכיל נוזל סינוביאלי. מטרתה להקטין חיכוך בין מבנים שונים כגון גידים, עצמות ועור. בורסות שטחיות ממוקמות בין העצם והעור שעל פניה. המאמר מתרכז בבורסיטיס של האולקרנון, הפיקה, תחת הפיקה והעקב.

נהוג לחלק את סוגי הבורסיטיס לחריף טראומתי, חריף מדמם, כרוני ללא זיהום, זיהומי.

בורסיטיס אקוטי טראומתי או מדמם: נובע ממכה ישירה לבורסה אשר גורמת לדימום. במקרים בהם יש פגיעה בקרישת הדם, יתכן דימום בבורסה גם ללא חבלה.

בורסיטיס כרוני: מיקרוטראומה כרונית היא הסיבה השכיחה ביותר לבורסיטיס שטחי. הסיבה היא חיכוך חוזר של רקמת הבורסה כנגד העצם אותה היא מכסה. השכיח ביותר הוא אולקרנון בורסיטיס, שכיח יותר בגברים ובעיקר באלו העובדים פיזית. אולקרנון בורסיסטיס מופיע גם בשיער של 7% בקרב מטופלי הדיאליזה ביד בה קיימת פיסטולה ורידית עורקית. הגורם לכך אינו ידוע.

פרהפטלר בורסיטיס הוא השני בשכיחותו במקרי הבורסיטיס. הגורמים לו הם כוחות הגזירה והלחיצה הכרוניים בין הפיקה לעור מעליה, המתרחשים בעיקר בעת כריעת ברך. מנגנון זה עלול לגרום גם לאינפראפטלר בורסיטיס, אך סוג זה נדיר למדי.

בורסיטיס תת עורי של העקב (Calcaneal) נגרם בעיקר מהנעלה לקויה או בליטה מסויידת אחורית של עצם העקב באחיזת גיד אכילס (Haglund deformity).

בורסיסטיס דלקתי: בדלקת על שם גאוט קיימת שקיעה של גבישים במפרקים. דלקת זו עלולה לגרום גם לבורסיטיס. סוג זה של בורסיטיס אינו שכיח. הבורסה מתנפחת באופן פתאומי ומתמלאת בגבישים של חומצה אורית. בורסיטיס עלול להיגרם גם במחלות מפרקים דלקתיות אחרות אך סוג זה נדיר למדי.

בורסיטיס זיהומי: אינו שכיח, עלול להיגרם מזיהום באיבר סמוך כמו למשל צלוליטיס, חדירה ישירה של הפתוגן לבורסה בטראומה או יאטרוגנית בניסיון לנקז בורסה. כמחצית ממקרי בורסיטיס זיהומי נגרמים במטופלים הלוקים במחלות כרוניות כמו סכרת, מחלות כליה כרוניות, אלכוהוליזים או במטופלים מוחלשי חיסון.

תסמינים: במקרים של בורסיטיס כרוני, מתלונן המטופל על נפיחות בבורסה, אך ללא כאב משמעותי. בסוגים אחרים של בורסיטיס, זיהומי או טראומתי חריף, גורמים לכאב משמעותי, רגישות למגע והגבלת בטווח התנועה. בורסיטיס זיהומי מאופיין בחום מקומי מוגבר של העור השטחי מעל הבורסה. 

אבחנה: באבחנה המבדלת, מעבר לסוגים שונים של בורסיטיס ,יש להבדיל ממצבים שונים המערבים את המפרק, זיהומי עור שונים וכדומה.

הדמייה: יש לעשות צילום אם באנמנזה ובבדיקה יש חשד לשבר, גוף זר, הסתיידויות או ליקוי גרמי מבני (למשל Haglund deformity). בדיקת על קול נדרשת כאשר קיימת תפיחות ניכרת של רקמה רכה בשל צלוליטיס וקשה להחליט האם יש מעורבות של הבורסה. בדיקת דופלר יכולה להועיל באבחנת בורסיטיס זיהומי או דלקתי בו קיימת זרימת דם מוגברת.

בדיקות דם: בחשד לבורסיטיס ספטי יש לבדוק ספירת דם. שקיעת דם, CRP וכן תרביות.

ניקור: בחשד לבורסיטיס ספטי יש לנקר את הבורסה ולשלוח את הנוזל לתרבית, צביעת גרם, ספירה, גלוקוז וכן לבדיקת קריסטלים. חבישת לחץ לאחר הניקור עשויה להוריד את הסבירות להצטברות חוזרת של נוזל. אם אין חשד לבורסיטיס זיהומי, לא מומלץ לנקר את הבורסה מחשש לגרום לזיהום.

טיפול: טיפול שמרני הוא המומלץ בבורסיטיס אקוטי טראומתי או מדמם. קירור מקומי, הרמת הגפה, מנוחה יחסית וטיפול אנלגטי רגיל. במקרים של הרחבה ניכרת של הבורסה מדימום, אפשר לבצע ניקור שיאיץ את מהלך הריפוי.

בבורסיטיס כרוני הנובע מגירוי חוזר מומלץ טיפול שמרני הכולל קירור מקומי, הרמת הגפה ושינוי הפעילות הגורמת לחיכוך המוגבר. חבישות מרפדות וחבישות לחץ עשויות אף הן להועיל. אין עדות כי הזרקת סטרואידים מחישה את מהלך הריפוי ולנוכח הסיכון בגרימת זיהום לבורסה, אטרופיה לעור ודהפיגמנטציה, מומלץ לא להזריק סטרואידים לבורסה. במטופלים הלוקים בבורסיטיס כרונית עקשנית וחוזרת, יש לשקול טיפול כירורגי בו כורתים את הבורסה (בניתוח פתוח או אנדוסקופי) ובמקרי הצורך את הבליטה הגרמית הגורמת לחיכוך.

בבורסיטיס דלקתי הנלווה למחלות ראומטיות או גאוט, מומלצים שאיבה של נוזל הבורסה והזרקת סטרואידים.

בבורסיטיס על רקע זיהומי, לאחר ניקור ושליחת הנוזל לתרביות, מומלץ להתחיל בטיפול אנטיביוטי. במקרים בהם המטופל מוחלש חיסון או יש חשד בזיהום סיסטמי מומלץ טיפול אנטיביוטי דרך הווריד. כאשר הטיפול האנטיביוטי אינו יעיל או במקרים של זיהום חוזר, או בנוכחות גוף זר, מומלץ טיפול כירורגי.

Kohdaee M. Common superficial bursitis. Am Fam Physician. 2017;95(4)224-233

הערות העורך: מטופלים רבים פונים לאורטופד בשל בורסיטיס. הפיתוי לתחוב מחט, לשאוב נוזל, להזריק סטרואידים הינו גדול, אך אינו מומלץ במקרים השכיחים יותר, הכרוניים או אלו המתלקחים לאחר גירוי או טראומה. הרגעת המטופל, מניעת החיכוך החוזר וחבישה מרפדת או אמצעים מרפדים אחרים יעזרו לא פחות. לעומת זאת, במקרי זיהום, ההתייחסות כמובן אגרסיבית יותר וכוללת ניקור, תחילת טיפול אנטיביוטי ובמקרים סוערים אשפוז לטיפול אנטיביוטי דרך הווריד.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שיעור סיבוכים נמוך לניתוחי גירוי עצב וגאלי (Brain and Spine)

    שיעור סיבוכים נמוך לניתוחי גירוי עצב וגאלי (Brain and Spine)

    ניתוחים לגירוי עצב וגאלי מהווים התערבות יחסית בטוחה, עם שיעור סיבוכים נמוך, אם כי ישנם הבדלים בסוג הפרוצדורה ונוכחות סיבוכים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Brain and Spine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גירוי עצב וגאלי מהווה את שיטת נוירו-מודולציה הנפוצה ביותר בחולים עם אפילפסיה. למרות שקיים סיכון לתופעות לוואי לבביות דוגמת […]

  • ההשפעה של תכנית למניעת פציעות על בטיחות ילדים (Pediatrics)

    ההשפעה של תכנית למניעת פציעות על בטיחות ילדים (Pediatrics)

    התוכנית למניעת פציעות (The Injury Prevention Program, או TIPP) הינה תכנית ביוזמת האקדמיה האמריקאי לרפואת ילדים משנת 1983 שנועדה לסייע לרופאי ילדים במניעת חבלות לא-מכוונות בילדים. מנתונים שפורסמו בכתב העת Pediatrics עולה כי התוכנית הפחיתה ביעילות את היקף הפציעות בילדים במהלך השנתיים הראשונות לחייהם.  ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהתוכנית קיימת מזה כארבעה עשורים, […]

  • חסם עצבי עם לידוקאין יעיל להקלה על מיגרנה חמורה ועמידה לטיפול בילדים (מתוך כנס ה-AAN)

    חסם עצבי עם לידוקאין יעיל להקלה על מיגרנה חמורה ועמידה לטיפול בילדים (מתוך כנס ה-AAN)

    זריקות לידוקאין לעצב האוקסיפיטלי הגדול הובילו להקלה בהתקפי מיגרנה חמורה ועמידה לטיפול בילדים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Neurology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סדרות מקרים דיווחו על תועלת לחסם עצבי היקפי – זריקות של חומרי הרדמה מקומיים לסעיפים של עצב אוקסיפטלי או טריג’מינלי – להקלה על […]

  • ניתוח ארתרוסקופי לכריתה או הטריה אינו משפיע על הסיכון לניתוח החלפת ברך בחולים עם אוסטיאוארתריטיס (JAMA Netw Open)

    ניתוח ארתרוסקופי לכריתה או הטריה אינו משפיע על הסיכון לניתוח החלפת ברך בחולים עם אוסטיאוארתריטיס (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי ניתוח ארתרוסקופי לכריתה או הטרייה של רקמת ברך ניוונית בחולים עם אוסטיאוארתריטיס אינה מלווה בהאצת או האטת קצב ההתקדמות עד לניתוח החלפה מלאה של מפרק הברך בטווח הארוך. החוקרים השלימו ניתוח משני של מחקר אקראי שנערך במרכז אחד להערכת התוצאות ארוכות הטווח ב-178 חולים עם […]

  • האם להשמנה השפעה על עצימות הכאב במבוגרים? (Front Endocrinol)

    האם להשמנה השפעה על עצימות הכאב במבוגרים? (Front Endocrinol)

    במבוגרים עם משקל עודף או השמנת-יתר נטייה לעצימות כאב בדרגה גבוהה יותר, בהשוואה לאלו עם משקל תקין, ממצאים המדגישים את החשיבות של טיפול כנגד השמנה כחלק מהגישה הכוללת לטיפול בכאב, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Frontiers in Endocrinology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי השמנה עשויה להביא לשינויים פתופיזיולוגיים, דוגמת עומס גדול יותר על […]

  • חסר ויטמין D מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים לאחר ניתוח החלפה מלאה של מפרק הברך (J Bone J Surgery)

    חסר ויטמין D מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים לאחר ניתוח החלפה מלאה של מפרק הברך (J Bone J Surgery)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Bone and Joint Surgery עולה כי חסר ויטמין D מלווה בתוצאות קליניות ותפקודיות גרועות יותר לאחר ניתוח החלפה מלאה של מפרק הברך; עם זאת, תוספי ויטמין D עשוי להביא לשיפור בתוצאות בחולים עם חסר ויטמין D. החוקרים השלימו סקירה שיטתית של עשרה מחקרים שכלל 146,054 חולים שעברו 150,107 […]

  • הערכה רפואית קדם-ניתוחית במרפאות בתר-ניתוחיות מפחית משך אשפוז לאחר ניתוח החלפת מפרק (J Bone Joint Surg)

    הערכה רפואית קדם-ניתוחית במרפאות בתר-ניתוחיות מפחית משך אשפוז לאחר ניתוח החלפת מפרק (J Bone Joint Surg)

    הערכה רפואית קדם-ניתוחית במרפאות בתר-ניתוחיות לוותה בקיצור משך השהות באשפוז לאחר ניתוח החלפה מלאה של מפרק, בהשוואה לגישת טיפול סטנדרטי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Bone and Joint Surgery. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את התוצאות בקרב חולים שעברו ניתוח החלפה מלאה של מפרק הירך או הברך והשלימו הערכה קדם-ניתוחית […]

  • טיפול בתרופות פומיות הפוגעות בצפיפות העצם והסיכון לניתוח חוזר להחלפת מפרק הברך (J Arthroplasty)

    טיפול בתרופות פומיות הפוגעות בצפיפות העצם והסיכון לניתוח חוזר להחלפת מפרק הברך (J Arthroplasty)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Arthroplasty עולה כי בחולים תחת טיפול בתרופות המפחיתות את צפיפות העצם, דוגמת תרופות אנטי-פסיכוטיות, SSRI, גלוקוקורטיקואידים או מעכבי תעלות מימן, ייתכן סיכון מוגבר לניתוח חוזר להחלפה מלאה של מפרק הברך. החוקרים התבססו על נתונים ממאגר ארצי והשלימו מחקר רטרוספקטיבי שכלל למעלה מ-1.2 מיליון חולים שעברו ניתוח ראשוני להחלפה […]

  • דיכאון מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים לאחר החלפת מפרק ברך (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AAOS)

    דיכאון מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים לאחר החלפת מפרק ברך (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AAOS)

    מנתונים חדשים שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Orthopedic Surgeons עולה כי בחולים עם דיכאון המופנים לניתוח להחלפה מלאה של מפרק הברך קיים סיכון מוגבר לסיבוכים רפואיים, אשפוזים חוזרים והתערבויות ניתוחיות נוספות. החוקרים התבססו על נתונים ממאגר National Readmissions Database בין 2016 עד 2019 וזיהו חולים עם אבחנה של דיכאון. הם אספו נתונים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה