סוכרתיים? כך תשמרו על רמות הסוכר בחורף/ מאמר מערכת אורח מאת פרופ’ ויינשטיין

הערת מערכת אי-מד: אומנם מאמר זה נכתב עבור חולים סוכרתיים, אך סברנו שהוא עשוי לסייע לרופאים המטפלים בחולי סוכרת בהעברת המידע וההמלצות. 

 

במהלך החורף, סוכרתיים נוטים להיות בעלי רמות המוגלובין מסוכרר (HbA1c) גבוהות יותר מאשר במהלך החודשים החמים. כך תוכלו לשמור על שליטה ברמות הגלוקוז בדם גם במזג אוויר קריר.

הקפידו על פעילות גופנית
פעילות גופנית קצרה בכל יום יכולה לעזור לשפר את רמות הסוכר במספר דרכים. היא יכולה לעזור לרגישות לאינסולין ולסייע לגוף לווסת טוב יותר את רמות הסוכר. בהנחה ומשתמשים באינסולין, יש לנטר את רמות הסוכר ולעקוב כי רמת האינסולין יציבה ועלולה להתפתח היפוגליקמיה.

בנוסף, פעילות גופנית עוזרת לחמם את הגוף וההשפעות שלה לא מפסיקות לאחר האימון. ההשפעות של פעילות גופנית לטווח הארוך יותר הן לעזור בחילוף החומרים שיכול לעזור לשמור על חום גופנו אפילו שעות לאחר האימון ולסייע בשיפור רמת הכושר הגופני, הכושר המוחי וגם מצב הרוח.

אם מזג האוויר בחוץ מונע מכם להתאמן, השקיעו קצת אנרגיה בתוך הבית. ריקודים, קפיצות, אירובי פנימי, יוגה, טאי צ’י, טיפוס במדרגות כמה פעמים ואפילו קצת עבודת בית – כל אלה יגרמו לשרירים שלכם לפעול.

תזונה
אנשים נוטים לאכול יותר במהלך החורף מכיוון שהם נוטים לצרוך ‘מאכלי נוחות’ וכך מזמינים יותר אוכל מבחוץ. מעבר לכך, הגוף עשוי לבקש יותר קלוריות כדי לסייע בהגנה מפני הקור, זוהי תגובה טבעית, רק יש להקפיד שלא לאכול יותר מדי ולהקפיד על מזון בריא. מזון מהיר וחטיפים נוטים להעניק סיפוק לטווח קצר, ולעתים קרובות משאירים אותך רעב שוב בתוך שעתיים או שלוש. ארוחות ביתיות וחטיפים טבעיים כגון מנות מדודות של פירות ואגוזים מהווים בסיס מצוין לתזונה בריאה, ללא קשר לעונה.

כפות הרגליים
עור סדוק ויבש במהלך עונת החורף, שכיח מאד. עבור סוכרתיים, תחזוק כפות הרגליים היא פעולה חשובה ויומיומית. אובדן לחות בכפות הרגליים עלול לגרום לעור להיסדק, להתקלף ואף להזדהם במהלך חודשי החורף.
לפיכך, עשו כל שביכולתכם כדי להגן על הרגליים – נעלו נעליים נוחות ומותאמות, גרבים הולמות רצוי ללא קפלים – שמרו על יובש מזיעה אם אתם מתאמנים, מרחו קרמים על כפות הרגליים, אך לא בין הבהונות, כדי לשמור על בריאותן, והקפידו לבדוק אם יש חתכים, פצעים או אפילו נקודות יבשות. אם אתם נתקלים בנגעים כואבים בכפות הרגליים, פנו מיד לרופא שלכם כדי לתכנן את הצעדים הבאים.

מחלות חורף
מחלה, (כל מחלה), מקשה על השליטה בסוכרת. תרגישו פחות טוב, תהיו עם פחות אנרגיה, ורק כדי להחמיר את המצב, רמות הסוכר עולות לעיתים קרובות גבוהות יותר בתגובה להצטננות, ומחלה ויראלית. כדי למנוע ממחלות אלו לפגוע בערכי הסוכר שלכם, שמרו על טמפרטורת הגוף, אכלו בריא, שמרו על רמות הסוכר שלכם ועקבו אחר כל תנודה ברמות הסוכר באמצעות מד סוכר רציף ללא דקירות.
מים
רוב האנשים נוטים לשכוח את החשיבות של שמירה על רמת נוזלים אידיאלית בגוף, במיוחד בעונת החורף כשמזג האוויר קריר ולא חם, שתיית מספיק מים, או גרסאות כמו תה או משקאות קלים לא ממותקים יכולה לסייע על שמירת הנוזלים. סוכרתיים באופן ספציפי נמצאים בסיכון גבוה יותר להתייבשות והדבר עלול להוביל לבעיות מסוכנות כמו קטו-אצידוזיס סוכרתית. לכן, מומלץ גם להיעזר במד קטונים ולוודא שרמות הסוכר מאוזנות.

קורונה
למרות שהחיסון מעניק ביטחון משמעותי, המצב עדיין רחוק מלהיות בטוח. המשיכו להשתמש בכל אמצעי הזהירות הקיימים: עטית מסיכה, ריחוק ושטיפת ידיים כדי להיזהר מנגיף הקורונה.

דיכאון חורף
תקופת החורף מהווה כר פורה לפתח דיכאון. מזג אוויר קר, לא נעים, ומחסור באור השמש יכולים כולם לתרום לירידה במצב הרוח במהלך החודשים הקרים. נסו להיעזר בחברים ובמשפחה על מנת להפיג את הדיכאון.

פרופסור חוליו וינשטיין מנהל יחידת מחקרי הסוכרת במרכז רפואי וולפסון ורופא סוכרת בכיר במרכז DMC לטיפול בסוכרת

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • טרום-סוכרת מלווה בצמצום מגוון מיקרוביאלי במערכת העיכול (Nutrients)

    טרום-סוכרת מלווה בצמצום מגוון מיקרוביאלי במערכת העיכול (Nutrients)

    המגוון הביולוגי של המיקרוביום במערכת העיכול מצומצם יותר בחולים עם טרום-סוכרת לעומת נבדקים בריאים, כאשר ההרכב כולל כמות קטנה יותר מהזנים המעורבים במסלולים עיקריים של פיזיולוגיה ומטבוליזם, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Nutrients. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הוכיחו את הקשר בין הרכב החיידקים במעי, הרגלי תזונה, משק סוכר ועמידות לאינסולין, […]

  • סיכון מוגבר לסוכרת בחולים לאחר התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    סיכון מוגבר לסוכרת בחולים לאחר התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    בחולים שעברו התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית סיכון מוגבר להתפתחות סוכרת מאוחר יותר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סוכרת הינה גורם סיכון לתסמונת תעלה קרפאלית, אך לא ידוע אם תסמונת תעלה קרפאלית מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות סוכרת בשלב מאוחר יותר. לבחינת הנושא הם […]

  • חשיבות מועד אבחנת סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    חשיבות מועד אבחנת סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    בנשים עם הופעה של סוכרת הריונית לפני שבוע 20 להיריון ייתכנו תוצאות גרועות יותר, בהשוואה לנשים עם הופעה מאוחרת של סוכרת הריונית שגם החלו טיפול לאחר 24-28 שבועות הריון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care. ארגון הבריאות העולמי תומך בטיפול בסוכרת הריונית לאחר 24-28 שבועות הריון, אך מחקר TOBOGM הצביע על שיעור […]

  • דיאטה טבעונית דלת-שומן עשויה לשפר בריאות קרדיו-מטבולית בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Clinical Diabetes)

    דיאטה טבעונית דלת-שומן עשויה לשפר בריאות קרדיו-מטבולית בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Clinical Diabetes)

    דיאטה טבעונית דלת-שומן – עתירת סיבים ופחמימות עם צריכה מתונה של חלבונים – עשויה להפחית את הדרישה לאינסולין, לשפר רגישות לאינסולין ולשפר איזון גליקמי בחולים עם סוכרת מסוג 1, בהשוואה לדיאטה קונבנציונאלית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Diabetes. ההשפעות של דיאטה טבעונית דלת-שומן (ללא פחמימות או הגבלת מנות) נבחנו אל מול דיאטה […]

  • האם ניתן להתבסס על מד סוכר רציף לאבחנה של סוכרת? (Nature Medicine)

    האם ניתן להתבסס על מד סוכר רציף לאבחנה של סוכרת? (Nature Medicine)

    נתוני מד סוכר רציף מספקים הערכה מקיפה יותר של ערכי הסוכר מהערכת רמות סוכר בצום בלבד ובהתחשב בשונות הנרחבת של רמות סוכר בדם בצום באותו מטופל, נתוני מד סוכר רציף עשויים לסייע בשיפור הדיוק באבחנת סוכרת, כך מדווחים חוקרים ממכון וייצמן במאמר שפורסם בכתב העת Nature Medicine. החוקרים בחנו את הנתונים ממחקר 10K Study, כולל […]

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: טיפול במטפורמין גורם נזק לכליה בחולה הסוכרתי

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: טיפול במטפורמין גורם נזק לכליה בחולה הסוכרתי

    בפינתנו החדשה ננסה לשבור מיתוסים השכיחים בקרב רופאים/ות או מטופלים/ות. זו פינה קצרה, ואם תהיה בה התייחסות למאמרים, היא תעשה בקצרה. נשמח לשמוע רעיונות, הערות והארות. המיתוס הראשון הוא בנושא מטפורמין; האם הטיפול בתרופה גורם נזק לכליה בחולה הסוכרתי? פרופ’ רז מציע כי דווקא המשך מתן התרופה, גם בשלבים מתקדמים של מחלת כליות, עדיין עשוי […]

  • משך שינה קצר מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה מטבולית בצעירים עם סוכרת מסוג 1 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    משך שינה קצר מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה מטבולית בצעירים עם סוכרת מסוג 1 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    שינה במשך פחות משבע שעות בלילה נפוצה בקרב צעירים עם סוכרת מסוג 1 אך מלווה בבריאות קרדיו-מטבולית ירודה, בעיקר בקרב מתבגרים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי שינה הינה מרכיב חשוב בהערכה וטיפול בסוכרת לפי הנחיות האגודה האמריקאית לסוכרת, אך לא ידוע אם שינה […]

  • עליה בהיקף שומן בזרוע מלווה בעליה בסיכון למחלות לב וכלי דם ותמותה בחולים עם סוכרת מסוג 2 (J Clin Endocrinol Metab)

    עליה בהיקף שומן בזרוע מלווה בעליה בסיכון למחלות לב וכלי דם ותמותה בחולים עם סוכרת מסוג 2 (J Clin Endocrinol Metab)

    בחולים עם סוכרת מסוג 2, עליה בשומן באמה ובגו מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם ותמותה, בעוד שעליה בשומן ברגליים מלווה בסיכון מופחת לסיבוכים אלו, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בחולים עם סוכרת מסוג 2 סיכון גבוה פי 2-4 למחלות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה