פסיכיאטריה

מהי הפגיעה הקוגניטיבית הכרוכה בשימוש כרוני בקנאביס בקרב ילדים מתחת לגיל 15 שנים? (מתוך British Journal of Psychiatry)

מאת ד”ר בן פודה-שקד

ממאמר חדש אשר פורסם בגיליון יוני של ירחון British Journal of Psychiatry עולה כי שימוש כרוני בקנאביס לפני גיל 15 שנים עלול להביא להשפעות מזיקות יותר על התפקוד הקוגניטיבי בהשוואה לשימוש כרוני המתחיל בגיל מאוחר יותר.

החוקרים מדווחים כי נבדקים אשר החלו שימוש כרוני בקנאביס בגיל מוקדם (לפני גיל 15) הראו תפקודים קוגניטיביים-גבוהים ירודים יותר בהשוואה לאלו שהחלו מאוחר יותר. לדבריהם, התוצאות מעידות על כך שאלו המתחילים שימוש כרוני בגיל מוקדם מראים פגיעה קוגניטיבית בהשוואה לנבדקים בקבוצת ביקורת. ממצא זה עשוי להצביע על כך שחשיפה מוקדמת לקנאביס עשויה להיות קשורה בהשפעה ניכרת יותר על המוח, הם מציעים. בנוסף, מזכירים החוקרים כי תוצאותיהם אלו עומדות בקנה אחד עם מחקרים קודמים אשר בחנו את ההשפעות הקוגניטיביות של חשיפה מוקדמת לקנאביס.

אף על פי שמחקרים רבים הציעו כי גיל ההתבגרות הינו תקופה של רגישות מיוחדת להשפעות נוירוקוגניטיביות הקשורות בשימוש בסמים, מציינים החוקרים כי מספר מועט בלבד של מחקרים גדולים מדדו את ההבדלים בתפקוד הקוגניטיבי בין צורכי סמים כרוניים אשר החלו לפני גיל 15 שנים עם אלו שהחלו לאחר גיל זה.

השערת החוקרים הייתה כי קבוצת הנבדקים שהחלו לצרוך קנאביס לפני גיל 15 תראה תפקוד ירוד יותר במבחנים של תפקוד קוגניטיבי הבודקים תפקודים גבוהים, בהשוואה לנבדקים בריאים וכן בהשוואה לאלו שהחלו מאוחר יותר.

לשם כך, גויסו 104 נבדקים העושים שימוש כרוני בקנאביס, מהם 49 אשר החלו מוקדם ו-55 שהחלו מאוחר, ואשר פנו לטיפול במסגרת תוכנית להפרעות שימוש בחומרים, וכן קבוצה של 44 נבדקים בריאים. כל הנבדקים עברו ראיונות לשם איסוף היסטוריה רפואית ופסיכיאטרית מקיפה וכן עברו סדרת מבחנים נוירופסיכולוגיים, ובהם ה-Stroop test, Wisconsin Card Sorting Test, Frontal Assessment Battery ו-Wechsler Adult Intelligence Scale-Revised.

הגיל החציוני של הנבדקים בשתי קבוצות הנבדקים הצורכים קנאביס היה 30 שנים, ובקבוצת הנבדקים הבריאים 27 שנים. סך הצריכה המשוער לכל החיים עמד על 6,790 joints בקבוצת השימוש המוקדם ו-5,160 joints בקבוצת השימוש המאוחר.

החוקרים מדווחים כי לא נצפו הבדלים ב-IQ, באוצר המילים או בתוצאות ה-Block design בין שלוש הקבוצות. עם זאת, קבוצת הנבדקים שהחלו צריכת קנאביס בגיל מוקדם הראתה תפקוד ירוד במבחנים מסוימים של תפקודים קוגניטיביים גבוהים בהשוואה לקבוצת הביקורת. בנוסף, קבוצה זו הראתה תפקודי ירוד גם ב-Frontal Assessment Battery בהשוואה לשתי הקבוצות האחרות.

החוקרים מוסיפים כי קבוצת הנבדקים שהחלו שימוש מוקדם בקנאביס הראתה גם תפקוד ירוד ב-Stroop test וב-perserveative responding כפי שהוערך על פי ה-Wisconsin Card Sorting Test. ממצאים אלו מציעים לדבריהם כי חשיפה לקנאביס בגיל ההתבגרות המוקדם עלול להוביל למידה נמוכה יותר של גמישות מחשבתית.

לדברי החוקרים, הדבר עשוי להסביר מדוע קשה למשתמשים כרוניים להקפיד על הטיפול ולהפסיק את צריכת הסמים חרף ההשלכות הגופניות והפסיכולוגיות הברורות.

החוקרים מציינים כי לא ברור שמא התחלת השימוש בקנאביס בגיל מאוחר יותר משפיעה על התפקוד הקוגניטיבי. לטענתם, יתכן ונבדקים המתחילים שימוש בקנאביס בגיל מאוחר יותר עושים שימשו במערכות נויראליות שונות ומפצים על החסרים במידה רבה יותר בהשוואה לאלו המתחילים בשלב מוקדם יותר של ההתפתחות המוחית. כמו כן, מציעים החוקרים כי יתכן והימנעות ממושכת מהשימוש בחומר עשויה להפוך את ההשפעות של צריכה כרונית של מריחואנה על המוח.

British Journal of Psychiatry 2011

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה