נוירולוגיה

טיפול באמצעות NurAid II המעלה את רמת חלבון ה-BDNF קשור לירידה בסיכון לשבץ חוזר (STROKE)

שבץ

(על פי הודעה לתקשורת מטעם “לב פארם”)

שני מחקרים שפורסמו החודש ב-   STROKE מראים כי לרמות חלבוני BDNF יש קשר לסיכון לשבץ.

במחקר הראשון מ “Stroke” מחקר רב משתתפים ( Framingham Study ) שעקב  לאורך 10 שנים, אחר 3440 אנשים בריאים  שלא נפגעו משבץ מכל סוג שהוא בעבר,  56% מהם נשים ו-44%  גברים,  בטווח גילאים של 54-76 שנים, ואשר בוצע בחסות ביה”ס לרפואה ובריאות הציבור בבוסטון, ארה”ב והאוניברסיטה של קליפורניה בסקרמנטו, ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין שני חלבונים מוכרים מסוג BDNF  ו-VEGF  לבין הסיכון ללקות בשבץ מוחי.

החוקרים מציינים כי  עד לפני עשור שלטה הדעה שהאנטומיה של המוח קבועה מראש ובלתי משתנה ושתאי מוח שנפגעו או שמתו, אינם מתחלפים בחדשים, כיום אנו יודעים שתאי מוח מתים או פגועים מוחלפים ספונטנית בחדשים וכך מצליח המוח לשקם את תפקודו.                                              

BDNF  ( (Brain Derived Neurotrophic  factor ו- VEGF (Vascular Endothelial Growth Factor ) הינם  חלבונים  מעודדי צמיחה” האחראים על מנגנוני גידול תאי עצב ותאי דם, תחזוקה ו”תיקון” תאי מוח שנפגעו (כתוצאה משבץ לדוג’

במחקר רב משתתפים זה, נמצא ששני חלבונים אלו, בעלי חשיבות ניכרת כמנבאים סיכון לקבלת אירוע של שבץ מוחי איסכמי (ע”י קריש דם – חסימה) או דימומי ונמצא שהעלאת רמתם הרצויה בדם, בקרב אנשים בסיכון גבוה, יכולה לסייע במניעת האירוע המוחי ובצמצום הנזק.

במהלך 10 שנות המעקב, 193 איש מתוך קבוצת המחקר  לקו באופן טבעי בשבץ מוחי ( (Stroke או באירוע מוחי חולף (TIA ) שאופיינו באמצעות הדמיית MRI  ומבחנים נוירו-פסיכולוגיים.

המעקב אחר אוכלוסיית המחקר הראתה בצורה מובהקת שאנשים רמת ה- BDNF  בגופם היתה נמוכה, הסיכון להיפגע משבץ  מוחי היה גבוה יותר  ב-47% .

במקביל, נמצא שרמה גבוהה של חלבוןVEGF  העלתה את הסיכון ב-21% לשבץ מוחי. כלומר, במידה ותישמר רמה גבוהה יחסית של חלבון BDNF  יופחת הסיכון לשבץ מוחי באופן משמעותי. 

נתונים אילה תאמו ממצאי מחקרים בבעלי חיים, בו נמצא  שבבעלי חיים שסבלו משבץ מוחי, היתה לרמת חלבונים אלו השפעה על חומרת השבץ ועל הסיכוי להגיע להחלמה.

החוקרים מציינים כי זהו המחקר הראשון שהראה קשר ישיר בין מינוני החלבון בדם לסיכון להפגע משבץ או הסיכוי להמנע ממנו ולהשתקם אחריו.

בסיכום למאמר כותבים החוקרים שזיהוי תפקידו של חלבון ה BDNF   יכול לסייע במניעת שבץ מוחי ראשוני (ראשון) ושניוני (שבץ חוזר).

במאמר נוסף שפורסם גם הוא ב- Stroke (אוקטובר 2013) אפשר היה לראות שמתן תכשירNurAid II   , שנבחן בהצלחה בניסויים קליניים ומדעיים מערביים, מעלה  פי 2.5 את רמת ה-BDNF במוח אצל מי שסבלו משבץ, סייע בשיקום  והוביל להורדת הסיכון לקבלת שבץ נוסף שניוני, באותה האוכלוסיה.

המחקר שבוצע כמחקר אקראי מבוקר פלסבו על 1,100 חולי שבץ הראה כי בקבוצה שקיבלה פלסבו מספר מקרי השבץ היה 31 אירועים חוזרים (שבץ שניוני)  לעומת רק 16 מקרים בקבוצה שטופלו בתכשיר ה NurAid II .

כלומר  הסיכון לחלות בשבץ חוזר היה נמוך ב-49% בחולים שטופלו ב- NurAid II  , בזכות יכולתו להעלות פי 2.5 את רמת ה-BDNF  בדם.

שני המאמרים מראים שלחלבון   BDNF  חשיבות במניעת השבץ . נראה כי מתן NurAid II  מביא לעליה ברמת  החלבון וכך לירידה בסיכון ללקות בשבץ מוחי נוסף. ע”פ החוקרים, זהו  כיום זהו האמצעי הטיפולי היחיד המאפשר העלאה ברמת החלבון.

Stroke. 2013; 44: 2768-2775

STROKEAHA.113.003226 Published online before print October 17, 2013

בהודעה לתקשורת, מטעם חברת לבפארם המשווקת את NurAid II בישראל היא מציינת כי ב-20.11.13 יוצג לראשונה הטיפול באמצעות NurAid II  בקרב רופאים נוירולוגיים, נוירו כירורגיים ורופאים שיקומיים בישראל, בכנס בינ”ל בנושא שבץ מוחי ושיקום המוח, בהשתתפות אורחים ומרצים מומחים בעלי שם מחו”ל.

נוראייד , (NurAid II (MLC901 , נרשם ואושר לשיווק בישראל כמו במדינות רבות אחרות וזאת בעקבות ניסויים קליניים שנערכו במעל 2,500 נפגעי שבץ מוחי.  6 ניסויים מתוכם היו מבוקרים וכללו 2,015 נפגעי שבץ מוחי. תוצאות הניסויים הראו שיפור בתהליכי השיקום וביכולת להגיע לעצמאות תפקודית של חולים לאחר שבץ מוחי, איסכמי או המורגי.

כידוע, שבץ מוחי הינו גורם המוות השלישי בישראל. על פי נתוני סקר האיגוד הקרדיולוגי הישראלי האחרון, לשנת 2010 (NASIS 2010 ) 15,000 איש חווים אירוע מוחי מדי שנה. השורדים את האירוע, סובלים מנכויות בדרגות שונות ובהתדרדרות ניכרת באיכות החיים שלהם ושל בני משפחתם

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה