ילדים

תכנית טיפול קוגניטיבי-התנהגותי ייעודית עשויה לסייע בטיפול במתבגרים עם הפרעות התנהגות (JAMA Psychiatry)

חוקרים מדנמרק פיתחו תכנית טיפול קוגניטיבי-התנהגותי חדשה, הקרויה Mind My Mind (MMM), אשר על-פי תוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry, הובילה לשיפור משמעותי וממושך בהפרעות הפסיכיאטריות של מתבגרים עם בעיות אמוציונאליות והתנהגותיות.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לקבוע את היעילות של תכנית הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי החדשה, אל מול טיפול סטנדרטי, בצעירים עם בעיות התנהגותיות ורגשיות מתחת לסף המקובל להפניה לטיפול בידי מומחים לבריאות הנפש.

המחקר כלל משתתפים בגילאי 6-16 שנים עם תסמיני חרדה ודיכאון ו/או הפרעות התנהגות כבעיה עיקרית. תכנית MMM כללה 9-13 שבועות של טיפול קוגניטיבי-התנהגותי מותאם אישית, אשר ניתן ע”י פסיכולוגים מקומיים. הטיפול הסטנדרטי כלל שני ביקורים נוספים, מעבר לטיפול הסטנדרטי.

התוצא העיקרי היה השינוי בבעיות פסיכיאטריות, כפי שנקבע ע”י ההורים לאחר 18 שבועות באמצעות שאלון SDQ (Strengths and Difficulties Questionnaire), בו מדד גבוה יותר מעיד על מצוקה או ליקוי בדרגה חמורה יותר.

מדגם המחקר כלל 396 צעירים (גיל ממוצע של 10.3 שנים, 52% בנים) אשר חולקו באקראי לתכנית MMM (197 ילדים) או טיפול סטנדרטי (199 ילדים). נתונים זמינים להערכת התוצא העיקרי לאחר 18 שבועות נאספו אודות 177 ילדים בקבוצת ההתערבות ו-167 ילדים בקבוצת הביקורת.

מדד SDQ ירד ב-2.34 נקודות עם תכנית MMM וב-1.23 נקודות עם הטיפול הסטנדרטי, מערכים ראשוניים של 4.12 ו-4.21, בהתאמה (הבדל של 1.10 בין הקבוצות, p<0.001). מספר המגיבים (ירידה של לפחות נקודה אחת בסולם SDQ) היה גדול יותר עם MMM, בהשוואה לטיפול הסטנדרטי (73.1% לעומת 46.7%, בהתאמה; מספר נדרש לטיפול של 4 חולים).

התוצאים המשניים העידו על תועלת מובהקת סטטיסטית על-פי דיווח ההורים בתסמיני חרדה ודיכאון, תפקוד יומי, נוכחות בבית הספר והבעיה העיקרית. כל היתרונות של תכנית ההתערבות נותרו לאחר 26 שבועות, למעט נוכחות בלימודים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי תכנית טיפול קוגניטיבי-התנהגותי ייעודית עדיפה על טיפול סטנדרטי בילדים עם הפרעות התנהגותיות ואמוציונאליות.

JAMA Psychiatry. Published online December 23, 2020.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה