ראומטולוגיה

טיפול חדש לדלקת מפרקים (רינבוק) יאפשר לחולים רבים יותר, כולל חולים קשים, להגיע ל’רמיסיה’: שיפור משמעותי במצבם הבריאותי ובתפקודם היומי (הודעת אבווי)

הודעת אבווי


הטיפול נחקר בקרב 5,000 חולים ברחבי העולם (כולל בישראל) • “החולים מדווחים על שיפור מהיר במצבם. במחקרים היינו עדים לתגובה מהירה והפוגה בתסמינים, הבאה לידי ביטוי בשיפור משמעותי בתיפקוד היומי ובאיכות החיים • הטיפול הוכלל בסל שרותי הבריאות 2020 ויהיה זמין למבוטחי כל קופות-החולים

דלקת מפרקים שגרונתית הינה מחלה דלקתית כרונית המתרחשת כאשר מערכת החיסון “תוקפת” את אברי הגוף השונים במקום לתקוף פולשים חיצוניים. זוהי מחלה שכיחה יחסית הפוגעת באנשים בכל הגילאים ומשפיעה בצורה ניכרת על מצבם הבריאותי ואיכות חייהם. המחלה גורמת לסבל רב עבור המתמודדים עימה. היא מלווה בכאבים עזים, חולשה ועייפות תמידית ולעיתים קרובות גם בדיכאון. הנפיחות והרגישות במפרקים ותחושת ה’נוקשות‘ שלהם (במיוחד בבוקר) הופכת פעולות פשוטות כמו פתיחת בקבוק או נעילת נעליים לקשות עד בלתי אפשריות. עם התקדמותה, חולים רבים עלולים למצוא עצמם מרותקים למיטה, ולעיתים מחוץ למעגל העבודה. על פי הנתונים, המחלה מקושרת למחלות ומצבים רפואיים נוספים כמו גידולים סרטניים וטרשת עורקים מואצת וכן לשכיחות גבוהה של זיהומים. כאשר היא אינה מטופלת בזמן, היא יכולה לגרום לנזקים קבועים כמו עיוות (דפורמציה) בלתי הפיך של מפרקים ואובדן התנועה שלהם, עד סיכון לנכות קבועה. דלקת חריפה שאינה מטופלת מסוכנת ומקושרת לעלייה בתמותה. על פי ההערכות כ-21 מליון בני-אדם ברחבי העולם מתמודדים עם המחלה, בדרגות חומרה שונות, כ-70,000 איש מהם בישראל.

בשנים האחרונות חלה התקדמות רבה בטיפול במחלה. כיום, כאשר הטיפול המתאים ניתן בזמן הוא יכול ברב המקרים לעצור את נזקיה, לכן החשיבות הרבה לליווי מקצועי של ראומטולוג ולאבחון וטיפול במחלה עוד בשלביה המוקדמים.

רינבוק (Rinvoq, או בשמו הגנרי Upadacitinib)1, הוא טיפול פומי (כדור ליום) חדש ומתקדם לדלקת מפרקים שגרונתית אשר יעילותו ובטיחותו נחקרו בקרב כ-5,000 חולים במרכזים רפואיים ברחבי העולם למשך מספר שנים, שבעה מהם בישראל (איכילוב, בני ציון, ברזילי, כרמל, רמב”ם, מאיר ושיב”א-תל השומר). תוצאות המחקרים2 הראו יעילות עקבית גבוהה, ושיפור קליני משמעותי ומורגש בתסמיני דלקת מפרקים שגרונתית בינונית עד חמורה באוכלוסיות חולים שונות, ביניהם גם חולים חדשים וגם חולים שנכשלו בטיפולים קודמים, וזאת עם פרופיל בטיחותי בדומה לטיפולים הקיימים. על פי דיווחי החולים שהשתתפו במחקרים, הטיפול הביא לשיפור מהיר בתחושת הכאב, בתפקוד הפיזי, ברמת העייפות, ביכולת העבודה ובאיכות החיים בכלל, כאשר פשטות הלקיחה של כדור אחד, פעם ביום (בניגוד לזריקות או עירויים הנחשבים טיפול מקובל במחלה) תורמת באופן ניכר להיענות ולהתמדה בטיפול.

הנתונים שהצטברו במחקרים3 המשווים לסטנדרט הטיפולי הקיים, הדגימו כי הטיפול מאפשר ליותר חולים המתמודדים עם דלקת מפרקים שגרונתית להגיע להפוגה משמעותית של המחלה (‘רמיסיה בוליאנית’), כלומר שיפור משמעותי בתפקודם היומי ובמצבם הבריאותי (עד כדי חזרה לתפקוד תקין בדומה למצב טרם התפרצות המחלה), וזאת גם עבור חולים המתמודדים עם מחלה חמורה.

הפוגה משמעותית (Boolean Remission) מהווה את המדד המחמיר ביותר להגדרת ההפוגה בתסמיני המחלה, ועל פי הנתונים שהצטברו עד כה מהטיפול ב- upadacitinib חולים רבים יותר מאשר בעבר מסוגלים להשיגה. מחקר (4) שהשווה את הטיפול המשולב ב upadacitinib+MTX אל מול הטיפול ב adalimumab+MTX הראה עליונות לupadacitinib –  במספר מדדים חשובים שהדגימו באופן סטטיסטי מובהק כי מעל 20% מהחולים שקיבלו טיפול במשך שנה ב-upadacitinib הגיעו לרמיסיה בוליאנית כבר בשבוע ה- 48 (20.9% אל מול 14.7%). בנוסף נמצא כי הטיפול ב-upadacitinib+MTX הראה עדיפות בעיכוב ההרס המפרקי שנוצר בדלקת מפרקים בהשוואה לMTX– בלבד.

מדיווחי מטופלים שהשתתפו במחקרים ניתן לראות שיפור במדדי הכאב, בחומרה ובמשך “קישיון הבוקר”, עייפות ושיפור תפקודי כללי ( HAQ-DI)). מעבר לתוצאות הקליניות ניתן היה גם להתרשם מדיווחי המטופלים על שיפור סובייקטיבי הנשען על דיווח המטופל שרגיל היה לסבול במשך שנים ארוכות – והוא מהיר ומשמעותי בהקשר לכאב, לחומרה ומשך קישיון הבוקר, עייפות, שיפור תפקודי כללי (HAQ-DI), יכולת עבודה ועוד.

פרופ’ גלב סלובודין, ראומטולוג בכיר ומנהל היחידה הראומטולוגית במרכז הרפואי בני-ציון שלקח חלק במחקרים מסר כי “החולים מדווחים על שיפור מהיר במצבם. היינו עדים לתגובה מהירה והפוגה בתסמיני המחלה, הבאה לידי ביטוי בשיפור משמעותי בתפקוד היומי ובאיכות החיים של אנשים המתמודדים עם דלקת מפרקים שגרונתית”.

“אני מטופלת עתה במשלב הכולל את התרופה החדישה יחד עם ה-MTX (מטרוטקסט) ועכשיו אני מרגישה טוב. עם זאת אני גם מבינה שזו ‘מחלה סמויה’: לפעמים בגלל איזה סטרס או מסיבה פתאומית אחרת, הכאב חוזר ולזמן קצר, לא בעוצמה הקודמת . מעין תזכורת עבורי שהמחלה עדיין קיימת. יש גם איזו ירידה, זמנית, קצרה, גם היא פתאומית, במצב הרוח. אבל באופן כללי המצב שלי לעומת מה שהיה קודם – השתפר מאד.” אמרה אחת המטופלות, תושבת חיפה שהשתתפה במחקר שנערך במרכז הרפואי בני-ציון. “אני יכולה לומר בפה מלא: התרופה החדישה הזאת ממש הצילה אותי כיוון שהייתי כבר על סף ייאוש, שכן המחלה הזאת דרדרה את בריאותי באמצע החיים”,

הטיפול רינבוק (Rinvoq) פותח על ידי חברת התרופות העולמית AbbVie ואושר על ידי רשויות הבריאות בישראל ובעולם (ה-FDA האמריקאי באוגוסט 2019, ה-EMA האירופי בדצמבר 2019 ומשרד הבריאות הישראלי באפריל 2020). הטיפול הוכלל בסל שרותי הבריאות 2020 ויהיה זמין למבוטחי כל קופות-החולים.

__________________

מקורות והערות:

1.  טיפול מסוג ‘מעכב JAK‘ הנלקח ככדור במינון אחד של 15 מ”ג פעם ביום (כדור ביום/עם או בלי מטוטרקסט – MTX), בעל פרופיל בטיחות דומה למעכבי ה-JAK האחרים.

2 . תוכנית המחקרים SELECT”: 6 מחקרי פאזה 3 שונים בהשתתפות כ-5,000 מטופלים מעל גיל 18 ברחבי העולם (קבוצות שונות, בהם חולים נאיביים ל-MTX וכאלו שכשלו ב-MTX, DMARD או bDMARD). בכל המחקרים הושגו מדדי התוצא הראשיים והשניוניים המדורגים, ולפיהם התרופה  מראה אחוזי יעילות גבוהים יותר באופן מובהק אל מול קבוצת הביקורת מבחינת מדד ACR20 ורמיסיה או LDA ע”פ DAS28-CRP.

3Fleischmann R et al. Arthritis Rheumatol 2019;71:17881800 2.Smolen J et al. Lancet. 2019;393:23032311 3.Burmester GR et al Lancet. 2018 (select NEXT) 4.Genovese MC et al Lancet. 2018 (select BEYOND) 5.ClinicalTrials.gov (SELECT-CHOICE). 6.van Vollenhoven R et al  . Presented at ACR Annual Meeting, 19-24 October 2018; Oral Presentation.]

adalimumab מוגדר כ-Gold Standard, הסטנדרט הטיפולי ב-RA אליו משווים טיפולים אחרים/חדשים.

4  מחקר SELECT-COMPARE”. אחוז המטופלים אשר הצליחו להשיג רמיסיה ע”פ מדדי DAS28-CRP, SDAI, CDAI ו-Boolean Remission לאחר 48 שבועות גבוה יותר באופן מובהק אצל מטופלים שקיבלו upadacitinib+MTX לעומת מטופלים שקיבלו adalimumab+MTX. [1. Fleischmann RM, et al. Ann Rheum Dis 2019;0:19. 2. Fleischmann RM, et al. Arthritis Rheumatol 2019;0:1-13]

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה