חשיפה לפגיעות הדף במסגרת השירות הצבאי מעלה את הסיכון לנזקים גם בטווח הארוך

חיילים בארצות הברית שנחשפו לפציעות הדף במהלך שירותם הצבאי בעיראק ואפגניסטן ניצבים בפני סיכון מוגבר לסיבוכים רפואיים לאורך חייהם, לעיתים קרובות סיבוכים אלו אינם קשורים עם הפציעה המיידית, כך עולה מדו”ח חדש מטעם ה-Institute of Medicine.

סיבוכים אלו כוללים תסמונת דחק בתר-חבלתית (PTSD או Posttraumatic Stress Disorder), ובחלק מהמקרים, חבלת ראש טראומטית, חסר הורמון גדילה ותסמינים עיקשים לאחר זעזוע מוח, כולל כאבי ראש.

הסיבוכים הגופניים והפסיכולוגיים האקוטיים בחולים השורדים פיצוצים עשויים להיות הרסניים, אך ההשלכות ארוכות הטווח הן פחות ברורות., בעיקר בחולים ללא סימנים חיצוניים ברורים לפציעה עקב החשיפה לגלי ההדף או אלו שכלל לא היו מודעים לחשיפתם לפציעות הדף.

מדובר במהדורה התשיעית של דו”ח העוסק בהשפעות הבריאותיות הקשורות בשירות צבאי בזמן מלחמה, שהחל בשנת 1998 בעקבות החשש הגובר מצד יוצאי מלחמת המפרץ. בדו”ח האחרון, הועידה התמקדה בהשלכות הרפואיות במשך לפחות שישה חודשים לאחר חשיפה לפגיעת הדף.

מאז שארצות הברית החלה בפעילות המבצעית באפגניסטן באוקטובר 2001 ולאחר מכן בעיראק במרץ 2003, למעלה מ-6,700 חיילים אמריקאיים נהרגו ולמעלה מ-50,500 נפצעו, כאשר פגיעות הדף אחראיות לכ-75% מכלל הפגיעות באנשי הצבא.

זוהו מספר דפוסי פציעה מג’וריים עקב שימוש בחומרי נפץ מאולתרים, החל מפציעות הנובעות מגל ההדף עצמו לאלו הנובעות משברי רסיסים עקב הפיצוץ ועד התפתחות מחלות שונות, למשל עקב חשיפה לכימיקאלים שהשתחררו מהפצצה. כאשר האנרגיה מגל ההדף נספגת בגוף האדם, היא משבשת את הפעילות הסדירה של הגוף ברמה בסיסית ואף מולקולארית, דבר העלול להוביל לפגיעה ברקמות, שאינה נראית מיד לאחר הפציעה.

הועידה מצאה מספיק עדויות לקשר סיבתי בין פציעות עיניים חודרות עקב החשיפה לפיצוץ ובין עיוורון קבוע וליקוי ראיה, כמו גם השפעות ארוכות טווח על מערכת המין והשתן, דוגמת היפוגונאדיזם, חוסר-פוריות, הפרעות בהתרוקנות והפרעות בתפקודי זקפה עקב פציעה חמורה.

ישנן עדויות מספקות בנוגע לקשר בין פיצוצים והתפתחות תסמונת דחק בתר-חבלתית. הקשר עשוי לנבוע מחשיפה ישירה לפיצוץ או חשיפה עקיפה.

יש עדויות מספקות גם בנוגע לפגיעה בתפקוד האנדוקריני בחלק מהמקרים של חבלות ראש טראומטיות בינונית או חמורות ולתסמינים עיקשים לאחר זעזוע מוח עם כאבי ראש ממושכים במקרים של חבלת ראש טראומטית קלה.

הועידה מצאה עדויות מסוימות לפיהן חשיפה לפיצוצים עלולה לגרום לנזק ארוך-טווח לשמיעה ולשרירים או לעצמות. עם זאת, המומחים מסבירים כי הנתונים בנוגע לתוצאות אלו אינם משמעותיים דיו בכדי לקבוע קשר סיבה ותוצאה ישיר.

אין עדויות מספקות להערכת התרומה הישירה של חשיפה לפיצוצים להתפתחות דיכאון, הפרעות שימוש בחומרים וכאב כרוני; עם זאת, הקשר בין PTSD ובין הפרעות אלו מוכח היטב.

אנשי הועידה קראו להשלים מספר מחקרים להערכת מניעה ואבחנה טובה יותר של פציעות הדף ואפשרויות טיפול, שיקום ותמיכה בקורבנות משדה הקרב בטווח הזמן המיידי והארוך. הם מציינים כי מרבית המחקרים הנוכחיים התבססו על נתונים מדיווחי-עצמיים על החשיפה, במקום מדדים אובייקטיביים ואחת ההמלצות היא לפתח טכנולוגיות להערכה כמותית של פיצוצים ולאפיין את הסביבה בזמן אמת וכן לקשור את הנתונים הללו עם הדיווחים ההיסטוריים של הנוכחים במקום והמידע הדמוגרפי, רפואי ומבצעי.

מתוך Gulf War and Health, Volume 9: Long-Term Effects of Blast Exposures

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם ויאגרה עשויה לסייע במניעת מחלת אלצהיימר? (J Alzheimer’s Dis)

    האם ויאגרה עשויה לסייע במניעת מחלת אלצהיימר? (J Alzheimer’s Dis)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Alzheimer’s Disease עולה כי מתן Sildenafil (ויאגרה) המשמשת לטיפול בהפרעות זקפה עשויה לסייע בהגנה מפני מחלת אלצהיימר. החוקרים השלימו ניתוח נתוני עולם-אמיתי ממאגר MarketScan Medicare Supplemental Database (שנים 2012-2017) ומאגר Clinformatics (שנים 2007-2020) וניתוח מותאם עם תקנון למגדר, גיל, גזע ומחלות רקע. הם זיהו את כל החולים […]

  • הריון בגיל ההתבגרות מלווה בסיכון מוגבר לתמותה מוקדמת (JAMA Netw Open)

    הריון בגיל ההתבגרות מלווה בסיכון מוגבר לתמותה מוקדמת (JAMA Netw Open)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה סיכון מוגבר לתמותה מוקדמת בנשים עם היסטוריה של הריון במהלך גיל ההתבגרות. הסיכון הגדול ביותר לתמותה תועד במקרים של היריון לפני גיל 16 שנים. החוקרים השלימו מחקר עוקבה מבוסס-אוכלוסייה שהתבסס על נתונים אודות למעלה מ-2.2 מיליון נשים בין אפריל 1991 […]

  • ההשפעה של תכנית למניעת פציעות על בטיחות ילדים (Pediatrics)

    ההשפעה של תכנית למניעת פציעות על בטיחות ילדים (Pediatrics)

    התוכנית למניעת פציעות (The Injury Prevention Program, או TIPP) הינה תכנית ביוזמת האקדמיה האמריקאי לרפואת ילדים משנת 1983 שנועדה לסייע לרופאי ילדים במניעת חבלות לא-מכוונות בילדים. מנתונים שפורסמו בכתב העת Pediatrics עולה כי התוכנית הפחיתה ביעילות את היקף הפציעות בילדים במהלך השנתיים הראשונות לחייהם.  ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהתוכנית קיימת מזה כארבעה עשורים, […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Iloperidone לטיפול בהפרעה דו-קוטבית (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Iloperidone לטיפול בהפרעה דו-קוטבית (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור טבליות Iloperidone לטיפול אקוטי באירועי מאניה או מעורבים על-רקע הפרעה דו-קוטבית במבוגרים. המומחים מסבירים כי Iloperidone הינו תכשיר הפועל כאנטגוניסט משולב לקולטן 5-HT2A ו-D2 והינו חלק ממשפחת תרופות אנטי-פסיכוטיות אטיפיות. התכשיר אושר לראשונה ע”י מנהל המזון והתרופות האמריקאי בשנת 2009 לטיפול אקוטי במבוגרים עם […]

  • חרדה ודיכאון מלווים בסיכון מוגבר להתפתחות גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם (מתוך כנס ה-American College of Cardiology)

    חרדה ודיכאון מלווים בסיכון מוגבר להתפתחות גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם (מתוך כנס ה-American College of Cardiology)

    בנשים צעירות עם אבחנה של חרדה או דיכאון סיכון גבוה יותר משמעותית להתפתחות גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם, דוגמת יתר לחץ דם, היפרליפידמיה וסוכרת, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American College of Cardiology. החוקרים בחנו את הנתונים אודות 71,214 מבוגרים ללא היסטוריה של מחלות לב וכלי דם בתחילת הדרך, כולם […]

  • טיפול ב-Valproate במינון גבוה מלווה בעליה משמעותית במשקל הגוף (J Clin Psychiatry)

    טיפול ב-Valproate במינון גבוה מלווה בעליה משמעותית במשקל הגוף (J Clin Psychiatry)

    מתן טיפול ב- Valproate (ואלפרואט) במינון גבוה מלווה בעליה במשקל בחולים עם הפרעות פסיכיאטריות, כאשר העלייה הגדולה ביותר במשקל דווחה בקרב אלו שנטלו מינון יומי של 1,300 מ”ג ומעלה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Psychiatry. החוקרים בחנו את הנתונים לאורך שנה אחת משני מחקרים אורכיים שנערכו בין השנים 2007 ו-2022. […]

  • תוצאות מבטיחות לגרייה מגנטית מוחית חוזרת להאטה פסיכומוטורית בחולים עם סכיזופרניה (JAMA Psychiatry)

    תוצאות מבטיחות לגרייה מגנטית מוחית חוזרת להאטה פסיכומוטורית בחולים עם סכיזופרניה (JAMA Psychiatry)

    טיפול בגרייה מגנטית מוחית חוזרת (Repetitive Transcranial Magnetic Stimulation, או rTMS) של אזור ה-SMA (או Supplementary Motor Area) מלווה בשיפור משמעותי בהאטה פסיכומוטורית בפסיכוזה, מצב עבורו אין כיום טיפול זמין, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry. מחקר כפל-סמיות, אקראי, כלל 88 מבוגרים (גיל ממוצע של 36 שנים) עם הפרעות מהספקטרום של סכיזופרניה […]

  • מפגש אחד של התערבות מיינדפולנס מלווה בהקלה משמעותית בתסמיני דיכאון (PLoS One)

    מפגש אחד של התערבות מיינדפולנס מלווה בהקלה משמעותית בתסמיני דיכאון (PLoS One)

     מפגש יחיד של התערבות טל-רפואה המשלבת מיינדפולנס עם חמלה מפחית משמעותית תחושת דחק ותסמיני דיכאון וחרדה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת PLoS One. החוקרים השלימו מחקר אקראי שכלל 91 משתתפים בגילאי 18-70 שנים מהקהילה ואוניברסיטת טקסס באוסטין, אשר היו במעקב בין 2020 עד 2021. כל המשתתפים התבודדו בביתם בתקופת המחקר וציינו כי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה