Addictions

דו”ח העישון 2017 : העישון בישראל במגמת ירידה אך עדיין גבוה ביחס ל-OECD (הודעת משרד הבריאות)

לרגל יום מניעת העישון הבינ”ל מפרסם משרד הבריאות את דו”ח שר הבריאות , ואת ההודעה שבהמשך. כזכור, משרד הבריאות “זכה” לביקורת מהתקשורת וממבקר המדינה על פסיביות יתר בכל מה שקשור למלחמה בעישון, ונראה שהמשרד עושה מאמצים בכיוון הנכון. להלן הודעת המשרד:

העישון במגמת ירידה: שיעור העישון בכלל האוכלוסייה הבוגרת בישראל עומד על 20.5%, ירידה לעומת שנים עברו. שיעור העישון בגברים גבוה מהשיעור בנשים: 25.9% לעומת 15.3%. שיעור העישון בערבים גבוה מהשיעור ביהודים: 22.9% לעומת 20.0%. מספר שיא של למעלה מ-27 אלף נגמלים.

הנתונים בקרב בני הנוער מדאיגים: יותר מ- 50% מהתלמידים התנסו לראשונה בעישון בגיל 13. במגזר הערבי 56% התנסו לראשונה בעישון סיגריות בגיל 12.

סגן השר ליצמן: “למרות המגמה האופטימית אין מקום לשאננות. המאבק שלנו בנגע העישון ונזקיו יימשך ואף יגבר לטובת בריאות הציבור.”

בין הצעדים שהציג משרד הבריאות לצמצום העישון: הרחבת צו למניעת העישון במקומות ציבוריים (כולל בחניונים, משרדי ממשלה וסביבת גני ילדים) שאושרה אתמול בוועדת עבודה, רווחה ובריאות בכנסת, הצעת חוק להגבלת הפרסומת ושיווק של מוצרי טבק ביוזמה משותפת של משרד הבריאות וח”כ  איתן כבל, יחד עם קמפיין שיעלה כבר בטורניר המונדיאל הקרוב.

יו”ר ועדת הכלכלה של הכנסת ח”כ איתן כבל: “אנחנו נעבוד יחד על חקיקה מהירה ואפקטיבית בכדי להצליח.” יו”ר ועדת עבודה רווחה ובריאות ח”כ אלי אלאלוף: “זהו אתגר משותף לכולנו.”

בהופעה משותפת למשרד הבריאות בראשות סגן השר ח”כ יעקב ליצמן, לצדו של יו”ר ועדת העבודה, הרווחה והבריאות ח”כ אלי אלאלוף, יו”ר ועדת הכלכלה של הכנסת ח”כ איתן כבל, מנכ”ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב והצוות המקצועי הבכיר של משרד הבריאות הציגו הבוקר בכנסת את הנתונים ליום העישון הבינלאומי. בפני הוועדה הוצגו גם הפתרונות שיוזם המשרד יחד עם שני יושבי הראש, חברי הכנסת כבל ואלאלוף על מנת להילחם בנגע העישון ובכך להוריד את היקפי העישון בישראל.

פירוט צעדי המדיניות המקודמים בימים אלה:משרד הבריאות מקדם שורת יוזמות חקיקה שונות לשיפור ההגנה על הציבור מפני חשיפה לעישון כפוי ולמניעת התחלת עישון בבני נוער, בהן צו שאושר אתמול ויאסור או יגביל את העישון במתחמי ספורט, גני שעשועים, גני חיות, בקרבת גני ילדים ומקומות נוספים.

במקביל מקדם המשרד צו נוסף להגבלה נרחבת יותר של עישון במקומות ציבוריים ביניהם מסעדות, בתי קפה וברים

כמו כן המשרד מקדם תיקון לחוק הגבלת הפרסומת והשיווק שיחיל את ההגבלות הקיימות על מוצרי טבק גם למוצרי אידוי, ימנע פרסום מוצרי עישון באינטרנט וברשתות חברתיות, יקבע הגבלות על הצגת טבק בחנויות, יחייב את היצרנים לדווח על התכולה והפליטה בשימוש במוצרי טבק ועוד.
בימים אלה מקדם המשרד מוקד גמילה לאומי שצפוי להתחיל לפעול עד סוף שנה זו.לצד המוקד החדש המשרד מקים גם סיירת אכיפה ופיקוח ייעודית לנושא העישון. הסיירת תתגבר את הפיקוח העירוני המוניציפאלי ותהיה אמונה רק על פיקוח עישון. הפקחים של משרד הבריאות יהיו בעלי סמכויות אכיפה בנושא.

בנוסף – משרד הבריאות יוסיף במסגרת הצעת החוק שנדונה בוועדת הכלכלה חובה להוסיף לקופסאות סיגריות עלון המפרט את נזקי העישון ומפנה לקו הגמילה הלאומי
בתחום המניעה המחלקה לחינוך וקידום בריאות, בשיתוף אגף הפיקוח והאכיפה, מייעצים ומדריכים צוותים חינוכיים ואנשי מקצוע שונים בתחום מניעת העישון ואכיפת החקיקה.בשנת 2018 הושק מסע הסברה לצמצום העישון בקרב צעירים בחברה הערבית בהשקעה של 500,000 , ותקציב נוסף של 1.5 מיליון הוקצה לטובת מסעות הסברה נוספים.עוד הוקצו חצי מיליון לתכניות התערבות לצמצום העישון בחברה הערבית שייפרסו על פני השנתיים הקרובות.

במסגרת שיתוף הפעולה בין משרדי הבריאות והחינוך והאגודה למלחמה בסרטן, מתוכננת הפקה של 400 ערכות פעילות “מפזרים את מסך העשן” למניעת עישון בבני נוער, 300 בשפה העברית ו- 100 בשפה הערבית.

החל מפברואר 2016 חל איסור מוחלט על עישון בכל שטחם של מוסדות חינוך, הן במבנה והן בחצר, וכן בטווח של עשרה מטרים מהכניסה לבית הספר. מכתב בנושא וכן חוזר מנכ”ל משרד החינוך, המתווה מדיניות אכיפה כלפי צוות ותלמידים, הופץ לכל מנהלי מוסדות החינוך, והושקעו עשרות אלפי שקלים בפרסום החוק החדש בעיתונות היומית. הערכת ההטמעה והיישום מתבצעים במקביל.
כמו כן קמפיין חדש שהמשרד יעלה כבר במשחקי המונדיאל הקרובים בסכום בערוצים המשדרים את משחקי הספורט הקמפיין יעלה גם בתכניות בוקר ,לייט נייט ובדיגיטל

סגן שר הבריאות ח?כ יעקב ליצמן: “למרות המגמה האופטימית אין כל מקום לשאננות. המאבק שלנו בנגע העישון ונזקיו יימשך ואף יגבר לטובת בריאות הציבור.”

עיקרי הדוח:

דו”ח שר הבריאות על העישון לשנת 2017 מציג מגוון נתונים חדשים על המאבק לצמצום העישון ונזקיו בישראל. לפי סקר “ידע, עמדות והתנהגויות בריאות בישראל 2017”, שנערך במרכז הלאומי לבקרת מחלות (מלב”ם), במשרד הבריאות, בשיתוף עם המחלקה לחינוך וקידום בריאות, אחוז המעשנים בבני 21 שנים ומעלה באוכלוסיית ישראל הוא 20.5%.

שיעור העישון בגברים גבוה מהשיעור בנשים: 25.9% ו- 15.3% בהתאמה.

שיעור העישון בגברים הערבים הוא 38.2%, בגברים יהודים 23.3%, בנשים יהודיות 16.9% ובנשים ערביות 7.2%.

טבלת מגמת עישון 2017:

הקו הכחול: שיעורי עישון מדגמי משקי בית בעלי טלפון נייח

הקו האדום: שיעורי עישון מדגמי משקי בית בעלי טלפון נייח ו/או נייד

שיעור העישון בגברים בישראל (25.9%) גבוה מהממוצע הכולל במדינות החברות בארגון ה- OECD (22.9%). שיעור העישון בנשים בישראל (15.3%) גבוה מהממוצע הכולל במדינות החברות ב- OECD (14.3%).

38.0% מהמרואיינים הלא מעשנים דיווחו כי הם חשופים לעישון כפוי, כ- 30% מהיהודים וכ- 50% מהערבים, והמקומות המועדים ביותר לחשיפה לעישון כפוי היו בית המגורים ומקומות ציבוריים סגורים, כגון אולמות אירועים.

כ- 20% מתלמידי כיתות י’ התנסו בעישון סיגריות אי פעם. שיעור זה גבוה במקצת מהממוצע בקרב קבוצת גיל זו באירופה שהינו כ- 17%.

יותר מ- 50% מהתלמידים שהתנסו בעישון אי-פעם, התנסו לראשונה בעישון סיגריות בגיל 13 או לפני כן. במגזר הערבי כ- 56% התנסו לראשונה בעישון סיגריות בגיל 12 או לפני, לעומת כ- 30% במגזר היהודי.

אחוז התלמידים בכיתות ו’, ח’ ו-י’ המעשנים סיגריות או מוצרי טבק לפחות פעם בשבוע היה 5.3% במגזר היהודי לעומת 14.4% במגזר הערבי.

בשנת 2017 בעת הגיוס לצה”ל, שיעור העישון בקרב החיילים הגברים עמד על 28%, ובקרב המתגייסות על 13.5%, המבטאים עלייה קטנה בשיעור החיילים המעשנים וירידה קטנה בשיעור החיילות המעשנות לעומת שנת 2016.

צריכת הסיגריות היומית הממוצעת בקרב מתגייסים מעשנים על כחצי חפיסה (10 סיגריות בקרב הגברים ו- 9 סיגריות בקרב הנשים), וגיל התחלת עישון בקרב המתגייסים היה 16 בשני המינים.

אירועים משמעותיים בשנת 2017 בתחום העישון היו ההכרה באייקוס כמוצר טבק, הכפוף לכל החקיקה הקיימת על סיגריות ומוצרי טבק אחרים, תוך קביעת מיסוי זהה למס על סיגריות.

בפרק האכיפה בדו”ח השר מוצגת העשייה של המחלקה למניעת עישון ואלכוהול באגף האכיפה והפיקוח של משרד הבריאות, הכוללת מבצעי אכיפה, בשיתוף גורמי הפיקוח ברשויות המקומיות, למניעת עישון במקומות ציבוריים ולסילוק מכונות סיגריות אוטומטיות, וכן הכשרות לסדרנים ולפקחים ברחבי הארץ.

למרות שהשנה חל שיפור בדיווחי אכיפה של רשויות מקומיות על פעילות האכיפה של החוק למניעת העישון לעומת שנים קודמות, ראשי רשויות רבים עדיין לא מדווחים על כך כמתחייב בחוק.

בתחום הגמילה מעישון נרשם שיא של 27,342 מעשנים ומעשנות שפנו לסיוע בגמילה מעישון באמצעות קופות החולים. סדנאות הגמילה מעישון מתבצעות בפריסה כלל ארצית ובהנגשה שפתית ותרבותית למגוון קבוצות באוכלוסייה, זמני ההמתנה לסדנאות היו בין שבוע לחודש.

בצה”ל הועברו מעל ל- 30 סדנאות קבוצתיות לגמילה מעישון ועשרות ייעוצים אישיים.

במהלך שנת 2016 הוציאו חברות הטבק בישראל 55.3 מיליון על פרסומות, חסויות, קידום מכירות ודיוור ישיר, וגם השנה נמשכה מגמה של עלייה חדה בהשקעה בפרסום באינטרנט ובמובייל, אמצעי שמאפשר לפנות לקהלים מוגדרים, כגון צעירים.

על-פי ההערכות, עמדו הכנסות המדינה ממס קנייה על סיגריות בלבד בשנת 2017 על כ-5.790 מיליארד ש”ח, מהם כ- 5.236 מיליארד ש”ח מיבוא וכ- 554 מיליון ש”ח מייצור מקומי. בנוסף, התקבלו כ- 352 מיליון ש”ח ממיסי קנייה על טבק לגלגול וכן תקבולים נוספים של כ- 52 מיליון ממוצרי טבק אחרים, בסה”כ 6.19 מיליארד , לא כולל את תקבולי המע”מ, המסתכמים בכ-1 מיליארד נוספים.

בשנת 2017 נצרכו בישראל 292 מיליון חפיסות סיגריות, 261 מיליון חפיסות מייבוא ו-31 מיליון חפיסות מייצור מקומי, ירידה של 6.7% לעומת שנת 2016. כ-10% מצריכת הסיגריות בישראל מקורן בחנות הפטורה ממס בנמל תעופה בן גוריון ובחנויות דומות במעברי הגבול האחרים.

בשנת 2017 יובאו 760,150 ק”ג טבק, עלייה של כ- 9.3% בהשוואה לשנת 2016, חלקן של הסיגריות המגולגלות מכלל הסיגריות הנצרכות עלה מ- 0.2% בשנת 2009 והגיע לכ- 15% בשנת 2017. מכיוון שישנו עיוות מס, והמיסוי על טבק לגלגול נמוך משמעותית מהמס על סיגריות רגילות, יש תמריץ למעשנים לעבור לצריכת טבק לגלגול במקום לבחור בהפסקת עישון,  ונגרם אובדן הכנסות ממיסים שהצטבר בשנים 2012-2016 ל- 1.5 מיליארד .

בשנת 2017 נמכרו בישראל מייצור מקומי ומייבוא 201,198 טון של טבק לנרגילה, עליה של 28% לעומת שנת 2016.

לדו”ח המלא

למצגת

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מגורים בשכונה ברמה סוציו-אקונומית נמוכה מלווים בסיכון מוגבר להידראדניטיס סופורטיבה

    מגורים בשכונה ברמה סוציו-אקונומית נמוכה מלווים בסיכון מוגבר להידראדניטיס סופורטיבה

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology מדווחים חוקרים מקליפורניה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בקרב אלו המתגוררים בשכונות ברמה סוציו-אקונומית נמוכה סיכון מוגבר להתפתחות הידראדניטיס סופורטיבה, קשר אשר תואר בקבוצות מרקע אתני שונה. מדגם המחקר כלל 65,766 משתתפים (גיל ממוצע של 50.4 שנים, 41.8% נשים) ממרפאות עור ברשת UCSF (או University of California […]

  • חשיפה להתעללות ואלימות כלפי האם בתקופת הילדות מנבאת התנהגות אלימה בבגרות

    חשיפה להתעללות ואלימות כלפי האם בתקופת הילדות מנבאת התנהגות אלימה בבגרות

    בקרב גברים צעירים שנחשפו למעשי אלימות פיזית והתעללות של בן הזוג כלפי אימם נרשמה עליה של 45% בסיכון לכך שינקטו בעצמם במעשי אלימות כלפי בני או בנות זוגם, בהשוואה לאלו שלא נחשפו למעשי אלימות דומים, כך עולה מנתונים חדשים מבריטניה שפורסמו בכתב העת The Lancet Regional Health – Europe. החוקרים בחנו את הנתונים אודות זוגות […]

  • חשיפה לזיהום אוויר עשויה להביא לשינוי במבנה המוח

    חשיפה לזיהום אוויר עשויה להביא לשינוי במבנה המוח

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Stroke עולה כי חשיפה ארוכת-טווח לחומר חלקיקי קטן מ-2.5 מיקרומטר באוויר, גם ברמות נמוכות יחסית, מלווה בשינויים מבניים במוח דוגמת ירידה בנפח רקמת המוח, עליה באטרופיה ופתולוגיה וסקולארית בקשישים. מחקר SNAC-K-MRI כלל קשישים ללא דמנציה שעברו בדיקת MRI בתחילת המחקר. בנוסף, משתתפים מתחת לגיל 78 שנין השלימו בדיקת MRI לאחר 6 […]

  • האם ניטור מרחוק עשוי להפחית אשפוזים בחולים עם מחלות ממאירות?

    האם ניטור מרחוק עשוי להפחית אשפוזים בחולים עם מחלות ממאירות?

    ניטור תסמינים מרחוק באמצעים אלקטרוניים להערכת תוצאים לפי דיווח מטופלים לווה בהפחתת היקף האשפוזים בשיעור של 19% לאחר שלושה חודשים ובהיקף של 13% לאחר שישה חודשים בחולים עם מחלה ממארת תחת טיפול סיסטמי, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. התועלת של אמצעי ניטור מרחוק תועדה במגוון אוכלוסיות חולים, כולל אלו המתגוררים […]

  • הגבלת זמן צפייה בטלוויזיה עשויה להפחית את הסיכון למחלה קרדיווסקולארית למרות נטייה גנטית לסוכרת מסוג 2

    הגבלת זמן צפייה בטלוויזיה עשויה להפחית את הסיכון למחלה קרדיווסקולארית למרות נטייה גנטית לסוכרת מסוג 2

    במבוגרים עם נטייה גנטית משמעותית לסוכרת מסוג 2 הצופים בטלוויזיה במשך פחות משעה ביום הסיכון למחלה קרדיווסקולארית טרשתית בתוך עשור היה נמוך יותר בהשוואה לאלו ללא נטייה גנטית משמעותית אשר צפו בטלוויזיה במשך שעתיים ויותר בכל יום, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Heart Association. מחקר העוקבה נועד לבחון את הקשר […]

  • ההשפעה של לופוס עורי על איכות החיים של החולים

    ההשפעה של לופוס עורי על איכות החיים של החולים

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology עולה כי ללופוס עורי השפעה משמעותית על איכות החיים של החולים, באופן בלתי-תלוי ומצטבר בחולים עם SLE (או Systemic Lupus Erythematosus), עם עליה בדיווחים אודות הפרעות בבריאות הנפשית ומוגבלות חברתית. במטרה להבין טוב יותר את ההשפעה של אבחנה של לופוס עורי על […]

  • אשפוזים על-רקע שימוש בקנאביס מלווים בסיכון מוגבר לדמנציה

    אשפוזים על-רקע שימוש בקנאביס מלווים בסיכון מוגבר לדמנציה

    היקף הביקורים בחדרי מיון ואשפוזים לבית החולים על-רקע שימוש בקנאביס עלה בשיעור גבוה מפי 26 לאורך תקופה של 13 שנים בקרב מבוגרים בגילאי 65 שנים ומעלה ומלווה בסיכון מוגבר משמעותית לדמנציה, בהשוואה לביקורים רפואיים דחופים מכל-סיבה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Neurology. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי כלל נתונים בין 2008 עד 2021 אודות […]

  • באחד מכל ארבעה חולים עם סוכרת מסוג 2 עמידה לטיפול ישנה עדות להיפרקורטיזוליזם

    באחד מכל ארבעה חולים עם סוכרת מסוג 2 עמידה לטיפול ישנה עדות להיפרקורטיזוליזם

    ברבע מהחולים עם סוכרת מסוג קשה לאיזון ישנה עדות להיפרקורטיזוליזם, עם שכיחות גבוהה במיוחד עם גיל מתקדם, מדד מסת גוף נמוך יותר, מוצא היספאני/שאינו-לטיני, מספר גדול יותר של תרופות לאיזון לחץ הדם ושימוש בפיברטים, משככי כאב או תרופות חדשות לאיזון רמות הסוכר בדם, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care. ברקע למחקר מסבירים החוקרים […]

  • עישון סיגריות מלווה בסיכון מוגבר למספר הפרעות ראיה

    עישון סיגריות מלווה בסיכון מוגבר למספר הפרעות ראיה

    בקרב מעשנים פעילים תועד סיכון גבוה פי 12 לניוון מקולארי גילי, סיכון גבוה פי שלוש לגלאוקומה ראשונית פתוחת-זווית וסיכון גבוה פי ארבע לקטרקט, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת European Journal of Ophthalmology. הסיכון המוגבר לחלק מההפרעות העיניות נותר בחולים עם היסטוריה של עישון. החוקרים ערכו חיפוש במאגרי PubMed, Scopus ו-Web of Science והשלימו סקירה […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך