ADHD

הכלי שמסייע לתלמידים הסובלים מהפרעת קשב וריכוז/ מאמר אורח מאת ד”ר עפרה ולטר

מערכת החינוך, מטבעה, מציבה אתגרים רבים ומגוונים בפני ילדים ובני נוער. אולם בעבור מי שמתמודדים עם הפרעות קשב וריכוז (ADHD), האתגרים האלו מתעצמים בעשרות מונים ולעיתים אף מייצרים תחושה שאי אפשר באמת להתמודד איתם בצורה מספקת.

אנשי חינוך בכל העולם מחפשים דרכים לסייע לתלמידים שלהם לצלוח את האתגרים האלו. זאת על אף הקשיים המולדים והנרכשים, שלפעמים מונעים מהם למצות את מלוא הפוטנציאל שבהם. כיום, במציאות שבה שיעורם של בני הנוער המאובחנים עם ADHD גבוה במיוחד ועומד על למעלה מ- 30% , אנחנו מוכרחים להעניק להם כלים שיעזרו לצלוח לא רק את האתגרים המיידיים בבית הספר, אלא גם את הלימודים הגבוהים, פיתוח הקריירה ועוד שורה של יעדים שעלולים להיות מושפעים לרעה מההפרעה הנפוצה.

כשחיים עם הפרעת קשב וריכוז, קשה מאוד להתעלם מגירויים פנימיים וחיצוניים, שלא מאפשרים להתמקד במשימה שלפנינו. כדי להתגבר על הקושי, רבים פונים לתרופות, שאמנם משפרות את הריכוז לכמה שעות, אך לא באמת מספקות פתרון ארוך טווח ולעיתים עלולות לגרום לתופעות לוואי. בשנים האחרונות גוברת ההבנה,  כי לצד הטיפולים הקיימים,  ניתן לנצל את המשאבים הפנימיים, שכבר קיימים בכל אחת ואחד מאיתנו, על מנת לטפח את יכולות ההקשבה, הריכוז וההתמודדות עם גירויים, בצורה הרבה יותר טובה וטבעית, ללא תופעות לוואי שליליות ועם הרבה תופעות לוואי חיוביות.

תרגול פשוט שמייצר שינויים נוירולוגיים מעודדים

רבים מדברים בעשורים האחרונים על יעילותו של תרגול מדיטציה בשיפור היכולות הקוגניטיביות ובהגברת השליטה העצמית. אני באופן אישי מלמדת יוגה ומתרגלת מדיטציה באופן קבוע – ובשנה האחרונה נחשפתי לתרגול שסקרן אותי במיוחד – מדיטציה טרנסנדנטלית. קורסים שאני מלמדת בחוג לחנוך ובתוכנית לתואר שני בדרמה- תרפיה במכללה האקדמית תל-חי, נפתחים במספר דקות של מדיטציה טרנסנדנטלית המאפשרות השקטת התודעה והתוצאות נהדרות, הסטודנטים מדווחים כי תרגול זה משפר להם באופן ניכר את ההקשבה ויכולת הריכוז בשיעורים. בנוסף לדיווחי הסטודנטים, עומד מאחורי תרגול מדיטציה זו בסיס מחקרי, המעיד על היתרונות הרבים שמקנה השיטה, המבוססת על מסורת עתיקה, שהובאה למערב בראשית שנות ה-50.

ב-2008 נערך מחקר מעניין בנושא, שפורסם בכתב העת המדעי Current Issues in Education וסוקר בהרחבה בכלי התקשורת. החוקרים, שעקבו אחרי ילדים בין הגילים 4 עד 17 שאובחנו עם ADHD, גילו כי תרגול המדיטציה הטרנסנדנטלית סייע אצלם בהפחתת התסמינים של הפרעות קשב וריכוז. לדברי החוקרים, השיפור התאפשר בין היתר, דרך הפחתת תופעות הנלוות להתמודדות עם ההפרעה ואינן מדוברות מספיק, כגון, לחץ נפשי וחרדה.

ד”ר פרד טרוויס, מומחה בינלאומי לחקר גלי המוח, סיפר בהקשר הזה בהרצאה שערך כי התרגול הפשוט הזה מצליח לייצר שינויים נוירולוגיים שממש ניתן לראותם בסריקות מוח באמצעות מכשירי MRI ו-fMRI. חשוב להבין כי היתרון הגדול בשימוש במדיטציה הטרנסנדנטלית להפרעות בקשב ובריכוז ולילדים, טמון בהיותה חסרת מאמץ, טבעית ופשוטה ושאינה דורשת ריכוז, או התבוננות, או דמיון מודרך.

מדיטציה טרנסנדנטלית טכניקה טבעית ופשוטה לשיפור הקשב והריכוז

בקרב מי שמעולם לא תרגלו מדיטציה, קיימת לפעמים התפיסה כי התרגול מחייב אותנו להילחם במחשבות ולהתמקד בנשימות או במשהו אחר, בכל מחיר. בהקשר הזה חשוב להבין כי המונח “מדיטציה” הוא מטרייה רחבה שמאגדת תחתיה גישות, שיטות וכלים רבים ומגוונים.

המדיטציה הטרנסנדנטלית שונה מאד מכל זה, היא ‘נקייה’ מריכוז ומריקון הראש ממחשבות וכו’. בזמן תרגול המדיטציה הטרנסנדנטלית נרגעת הפעילות המחשבתית ותשומת הלב מופנית פנימה באופן טבעי ואוטומטי ונוצר מצב תודעה מיוחד, שמכונה בפי המדענים “ערנות נינוחה”. במצב הזה הגוף שקט ורגוע מאד, הרוח ערנית והמודעות מתרחבת. עם התרגול היומיומי הסדיר, המצב הנינוח והערני הזה נספג יותר ויותר מעבר למדיטציה, לעשייה ולפעילות היומיומית, נוצר סדר גבוה יותר בגלי המוח, מה שמביא למיקוד וליעילות הולכים וגדלים בפעילות. במקביל נוצר עוגן פנימי של שקט ויציבות שקיים בכל אחד ואחת מאיתנו ושמלווה אותנו לאורך היום.

דרך הכלי הזה, רבים מהמתרגלים מוצאים את עצמם מחוברים יותר ויותר למצב הפנימי הייחודי הזה, שמאפשר להם הרבה יותר מיקוד ושקט, וזאת ללא עזרים כימיים או גורמים חיצוניים אחרים. סרינה גרוסוואלד, מומחית ללמידה קוגניטיבית שחקרה את הנושא, ציינה בהקשר הזה כי במחקרה היא ראתה ש”ההשפעה הייתה הרבה יותר גדולה ממה ששיערנו בהתחלה”.

בעיני רבים, הבשורה המשמעותית כאן היא לא רק השיפור בוויסות הגירויים או העצמת המיקוד. התרגול מכניס גם המון הבנה, חמלה, ביטחון עצמי ועצמאות לחייהם של מי שאולי הרגישו לא פעם בחייהם כי ההפרעה שלהם לעולם לא תאפשר להם להרגיש את כל אלו.

ד”ר עפרה ולטר, ראש התוכנית לתואר שני בטיפול באמצעות אמנות ובדרמה-תרפיה, המכללה האקדמית תל-חי

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אחד מכל תשעה ילדים בארצות מאובחן עם ADHD (מתוך J Clin Child & Adolescent Psychology)

    אחד מכל תשעה ילדים בארצות מאובחן עם ADHD (מתוך J Clin Child & Adolescent Psychology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Child & Adolescent Psychology עולה כי כאחד מכל תשעה ילדים בארצות הברית אובחן אי-פעם כלוקה בהפרעת קשב, ריכוז/היפראקטיביות (ADHD או Attention Deficit/Hyperactivity Disorder) נכון לשנת 2022. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ADHD הינה אחת ההפרעות הנוירו-התפתחותיות הנפוצות בילדים ומעדויות בנושא עולה כי מרשמים לטיפול תרופתי ב-ADHD זינקו […]

  • טיפול תרופתי כנגד ADHD מלווה בהפחתת הסיכון לאובדנות ואשפוזים (JAMA Netw Open)

    טיפול תרופתי כנגד ADHD מלווה בהפחתת הסיכון לאובדנות ואשפוזים (JAMA Netw Open)

    חלק מהתרופות הסטימולנטיות המשמשות לטיפול בהפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) מלוות בסיכון מופחת לאשפוזים מסיבות פסיכיאטריות ומסיבות לא-פסיכיאטריות ובסיכון מופחת לאובדנות, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים אספו נתונים ממגוון מאגרי נתונים בשבדיה במטרה לזהות חולים בגילאי 16-65 שנים עם אבחנה של ADHD בין ינואר 2006 ועד דצמבר […]

  • טיפול ב- Methylphenidate מלווה בעליה קלה בסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים (JAMA Netw Open)

    טיפול ב- Methylphenidate מלווה בעליה קלה בסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים (JAMA Netw Open)

    טיפול ב-Methylphenidate מלווה בעליה קלה בסיכון לאירועים קרדיווסקולאריי במטופלים בתרופה לאורך למעלה משישה חודשים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי התבסס על נתונים ממאגר ארצי בשבדיה וכלל 26,710 חולים עם אבחנה של הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות (Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder) בגילאי 12-60 שנים (גיל חציוני של 20 שנים) אשר קיבלו […]

  • עליה משמעותית במרשמים לטיפול ב-ADHD במהלך מגפת הקורונה (JAMA Psychiatry)

    עליה משמעותית במרשמים לטיפול ב-ADHD במהלך מגפת הקורונה (JAMA Psychiatry)

    היקף המרשמים לטיפול בתרופות להפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות (Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder) עלה משמעותית בארצות הברית במהלך מגפת הקורונה, בפרט בקרב מבוגרים צעירים ונשים, כך עולה מתוצאות מחקר חתך חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry. החוקרים התבססו על נתונים ממאגר National Prescription Audit Commercial Database, הכולל למעלה מ-94% מהמרשמים הניתנים באופן אמבולטורי. הם בחנו את ניפוקי המרשמים […]

  • מתבגרים וגברים צעירים עם קרטוקונוס בסיכון מוגבר ל-ADHD (מתוך JAMA Ophthalmol)

    מתבגרים וגברים צעירים עם קרטוקונוס בסיכון מוגבר ל-ADHD (מתוך JAMA Ophthalmol)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Ophthalmology מדווחים דר’ מרגריטה ספיר ושותפיה מהמרכז הרפואי שמיר בצריפין על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי קשר בין אבחנה של קרטוקונוס ובין הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות (Attention/Deficit and Hyperactivity Disorder, או ADHD). החוקרים השלימו מחקר חתך רטרוספקטיבי שכלל 940,763 מתבגרים ומבוגרים בשירות צבאי בין ינואר 2011 ועד דצמבר 2021 […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה