Asthma

בדיקת סקר חדשה עשויה לסייע בזיהוי הסיכון לאסתמה בפעוטות (JAMA Netw Open)

כלי סקירה מבוסס-תסמינים עשוי לזהות ילדים בגילאי שנתיים בסיכון מוגבר לאסתמה, צפצופים ממושכים ונטל טיפול רפואי עד גיל 5 שנים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open.

מדד CHART (קיצור של CHILDhood Asthma Risk Tool) משמש לסיווג דרגת הסיכון לאסתמה לגבוהה, בינונית, או נמוכה, על-סמך תסמינים המדווחים לפני גיל שלוש שנים וכן ממליץ על גישת המעקב.

החוקרים פיתחו את מדד CHART על-סמך נתונים משאלוני הורים וביקורי מרפאה לאחר 3 שנים ו-5 שנים במחקר CHILD. הילדים סווגו בדרגת סיכון גבוהה כאשר חוו לפחות שני אירועי צפצופים בשנה ובגילאי 3 ו-5 שנים, במקביל לביקורים בחדרי מיון, אשפוזים, טיפול תרופתי לאסתמה, או שיעול יבש תדיר. ילדים עם אירועי שיעול בלבד או עם אירועי שיעול עם אירוע צפצופים יחיד במהלך 12 החודשים האחרונים סווגו בדרגת סיכון נמוכה.

מדגם המחקר כלל 2,511 משתתפים במחקר CHILD בין ינואר 2008 ועד סוף שנת 2012, כמו גם 2,185 משתתפים ממחקר Raine Study בין תחילת שנת 1989 ועד סוף שנת 2012 ו-349 משתתפים ממחקר Canadian Asthma Primary Prevention Study בין תחילת שנת 1989 ועד סוף שנת 1995.

במדגם CHILD בחנו החוקרים את מדד CHART אל מול אבחנה של רופא מומחה ומדד Modified Asthma Predictive Index (או mAPI). התוקף החיצוני נבחן במדגם מהאוכלוסייה הכללית (Raine Study) ומדגם חולים בסיכון גבוה (CAPPS).

מבין 2,511 ילדים (גיל ממוצע של 3.08 שנים בעת הביקור במרפאה בגיל 3 שנים) עם נתונים מספקים להערכת מדד CHART, ב-2,354 ילדים תועדו נתונים זמינים בגיל 5 שנים.

מהנתונים עולה כי מדד CHART בגיל 3 שנים הוביל לתוצאות טובות יותר מהערכות רופאים או מדד mAPI בכל הנוגע לחיזוי צפצופים ממושכים (שטח מתחת לעקומת ה-ROC של 0.94, רווח בר-סמך 95% של 0.90-0.97), אבחנה של אסתמה (שטח מתחת לעקומת ה-ROC של 0.73, רווח בר-סמך 95% של 0.69-0.77) וניצול שירותים רפואיים (שטח מתחת לעקומת ה-ROC של 0.70, רווח בר-סמך 95% של 0.61-0.78).

התוקף של מדד CHART נבחן בשני מדגמים חיצוניים והדגים יכולת מנבאת דומה לצפצופים ממושכים במדגם מחקר Raine Study בילדים בגילאי 5 שנים מאוסטרליה (שטח מתחת לעקומת ה-ROC של 0.82, רווח בר-סמך 95% של 0.79-0.86) ובמדגם מחקר CAPPS של ילדים בגיל 7 שנים בסיכון גבוה (שטח מתחת לעומת ה-ROC של 0.87, רווח בר-סמך 95% של 0.80-0.94).

החוקרים מסכמים וכותבים כי מדד CHART עשוי לסייע בזיהוי ילדים בסיכון גבוה לאסתמה כבר בגיל שלוש שנים. ניתן לשלב בקלות כלי זה לבדיקת סקר שגרתית ברפואה ראשונית במטרה לזהות ילדים הנדרשים לניטור, איזון תסמינים וטיפול מונע.

 

JAMA Netw Open, 2022

 

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • ההשפעה של תכנית למניעת פציעות על בטיחות ילדים (Pediatrics)

    ההשפעה של תכנית למניעת פציעות על בטיחות ילדים (Pediatrics)

    התוכנית למניעת פציעות (The Injury Prevention Program, או TIPP) הינה תכנית ביוזמת האקדמיה האמריקאי לרפואת ילדים משנת 1983 שנועדה לסייע לרופאי ילדים במניעת חבלות לא-מכוונות בילדים. מנתונים שפורסמו בכתב העת Pediatrics עולה כי התוכנית הפחיתה ביעילות את היקף הפציעות בילדים במהלך השנתיים הראשונות לחייהם.  ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהתוכנית קיימת מזה כארבעה עשורים, […]

  • חיסון כנגד קורונה מספק הגנה מתונה מפני התפתחות Long COVID בילדים (Pediatrics)

    חיסון כנגד קורונה מספק הגנה מתונה מפני התפתחות Long COVID בילדים (Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי לחיסון כנגד נגיף קורונה השפעה מגנה מתונה מפני Long COVID. ההשפעה המגנה של החיסון גדולה יותר במתבגרים בסיכון מוגבר להתפתחות Long COVID ופוחתת עם הזמן. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חיסון מפחית את הסיכון לזיהום בקורונה בילדים, אך ההשפעה של החיסון […]

  • האם לחשיפה לזיהום אוויר השפעה על הסיכון למחלות אלרגיה בילדות? (J Allergy Clin Immunol)

    האם לחשיפה לזיהום אוויר השפעה על הסיכון למחלות אלרגיה בילדות? (J Allergy Clin Immunol)

    מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Allergy, Asthma & Immunology עולה כי אין קשר משמעותי בין חשיפה לפני הלידה לחומר חלקיקי ובין הסיכון למחלות אטופיות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקר קודם מצא כי חשיפה לפני הלידה לחומר חלקיקי בקוטר של עד 2.5 מיקרומטר מלווה בסיכון מוגבר לאסתמה. במחקר הנוכחי […]

  • תוצאות מבטיחות לטיפול לייזר שבועי בתינוקות עם כתמי פורט ויין (JAMA Dermatol)

    תוצאות מבטיחות לטיפול לייזר שבועי בתינוקות עם כתמי פורט ויין (JAMA Dermatol)

    בתינוקות עם כתמי לידה פורט ויין (Port Wine) תועדה העלמות מלאה או כמעט-מלאה עם טיפול לייזר שבועי (Pulsed Dye Laser, או PDL), כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Dermatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי התערבות מוקדמת לכתמי פורט ויין בתינוקות עשויה לשפר משמעותית את התוצאות וחלק מהמחקרים הציעו כי מרווחים קצרים יותר בין […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את מתן פסנרה לטיפול באסתמה בילדים בגילאי 6-11 שנים (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את מתן פסנרה לטיפול באסתמה בילדים בגילאי 6-11 שנים (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את מתן Benralizumab (פסנרה) לטיפול באסתמה חמורה בילדים בגילאי 6-11 שנים, כך על-פי הודעה לעיתונות מטעם חברת אסטרה-זנקה. הטיפול בפסנרה אושר לראשונה בשנת 2017 כטיפול אחזקה נוסף במקרים של אסתמה אאזנופילית חמורה בחולים בגילאי 12 שנים ומעלה. האישור למתן הטיפול לילדים בגילאי 6-11 שנים מבוסס על […]

  • קוורנומות (מלפורמציה קוורנומית) של מערכת העצבים המרכזית; ד

    קוורנומות (מלפורמציה קוורנומית) של מערכת העצבים המרכזית; ד"ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, מביא מתוך NEJM

    מאמר סקירה שפורסם לאחרונה ב-New England Journal of Medicine עסק במלפורמציות נקבוביות (קוורנוטיות) מוחיות, המוכרות בשם הרפואי  “קוורנומות”, שהן צבר כלי דם פגומים בצורת חלל ספוגי צפוף. חלל זה נעדר רקמת מוח ועשוי להמצא גם בעמוד השדרה. שכיחות קוורנומות באוכלוסיה הינה 0.5 אחוז. סימפטומים הביטוי הקליני הינו וריאבילי. בחלק ניכר מהמקרים מדובר בממצא אקראי בהדמיה […]

  • חשיבות תמיכה תזונתית במקרים של פגות בינונית-עד-מאוחרת (NEJM)

    חשיבות תמיכה תזונתית במקרים של פגות בינונית-עד-מאוחרת (NEJM)

    במאמר שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי התערבות לתמיכה תזונתית בפגים שנולדו לאחר 32 שבועות היריון לפני שבוע 36 להיריון ועד הזנה מלאה עם חלב אם הינה התערבות אפשרית, ללא השפעה על מרווח הזמן עד הזנה אנטרלית מלאה או על הרכב הגוף בגיל מתוקן של ארבעה חודשים. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, מוסיף מהערותיו.

  • ההשפעות של מאפיינים שונים על התוצאות ארוכת הטווח של טיפול בהידרוקורטיזון זמן קצר לאחר הלידה בפגים מונשמים (JAMA)

    ההשפעות של מאפיינים שונים על התוצאות ארוכת הטווח של טיפול בהידרוקורטיזון זמן קצר לאחר הלידה בפגים מונשמים (JAMA)

    במאמר שפורסם בכתב העת Archives of Disease in Childhood: Fetal and Neonatal Edition מדווחים חוקרים מהולנד ובלגיה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בפגים שנולדו לפני שבוע 27 להיריון, טיפול סיסטמי בהידרוקורטיזון עשוי להביא לשיפור סיכויי ההישרדות או ליקוי נוירו-התפתחותי. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה מוסיף מהערותיו.

  • בדידות בילדות מנבאת פסיכוזה? (EPA)

    בדידות בילדות מנבאת פסיכוזה? (EPA)

    תפיסה של בדידות במהלך הילדות שהוערכה באופן סובייקטיבי ורטרוספקטיבי על ידי מטופלים קשורה לסיכון מוגבר ביותר מפי שניים לאירוע ראשון של פסיכוזה, כך עולה ממחקר שהוצג בקונגרס האיגוד הפסיכיאטרי האירופי

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה