Cardiac Rhythm Management

לדפיברילטור מושתל יעילות דומה בנשים ובגברים

תוצאותיו של מחקר שפורסם לאחרונה מעידות כי בנשים שעברו התקף לב מופקת תועלת זהה לזו המתקבלת בגברים בעקבות החדרת implanted cardioverter defibrillators (או ICDs), מתקנים המתוכננים לנטר את קצב הלב ולתת הלם חשמלי בעת הצורך.

ICDs מתוכננים לטפל בהפרעות קצב, הפרעות תפקוד חשמליות הגורמות ללב לאבד את קצב פעולתו הקבוע ומהוות גורם ראשי לתמותה פתאומית בשל גורם לבבי (SCD) בקרב 450,000 אמריקאים בכל שנה. רבים מתבלבלים בין SCD לבין התקף לב, משבר המתרחש כאשר עורק חסום פוגע בשריר הלב. שתי הבעיות מופיעות יחדיו כאשר רקמת צלקת נותרת לאחר שהתקף לב מפריע לתפקוד המערכת החשמלית בלב וגורם להופעת הפרעת קצב.

חסמי ביתא בשילוב עם מעכבי ACE וסטטינים הם טיפול הבחירה באנשים שחוו התקף לב, אך ברבים מהמקרים הם אינם מפחיתים את הסיכון להפרעות קצב. ICDs נכנסו לשימוש מאז שמחקר ה-MADIT II, שנערך בשנת 2002 מצא כי המתקנים יכולים להפחית את התמותה בקרב חולים שחוו התקף לב בשיעור של 31%.

מחקר זה שינה את הקוים המנחים של הטיפול הרפואי ואיפשר ל-100,000 ניצולי התקפי לב לקבל טיפול באמצעות ICD.

אולם, חלק מהמומחים תוהים לגבי יתרונות ה-ICD בקרב נשים, שלא יוצגו כראוי במחקרי העבר וממשיכות לסבול מטיפול בחסר במחלת לב באופן כללי, על-פי ה-American Heart Association. עד כה, מידע מועט בלבד התקבל בנוגע לשימוש ב-ICDs בקרב נשים.

בכדי לבחון את הנושא, ערכו החוקרים אנליזה מחודשת לממצאי מחקר ה-MADIT II והשוו את תוצאות הטיפול באמצעות ICD בנשים לעומת גברים.

האנליזה מעידה כי נשים מצויות בסיכון דומה לזה המופיע בגברים לתמותה מכל גורם שהוא ול-SCD לאחר התקף לב. המחקר מעיד גם כי בשני המינים מופיעה תועלת דומה משימוש ב-ICD, המפחית את הסיכון לתמותה בנשים בשיעור משוער של 43% ובגברים ב-34%.

החוקר הראשי, ד"ר Zareba, מסביר כי מחקרים מעידים שנשים קיבלו רק 9,000 מתוך 46,000 מתקני ה-ICD שהושתלו בשנת 2001. הוא מוסיף כי חלק מהרופאים נושאים בדעה מוקדמת הקובעת כי בנשים שיעור התמותה בשל גורם לבבי נמוך יותר, אך המחקר מספר עדות לכך שתפיסה זו צריכה להשתנות בכדי שנוכל לשפר את מניעת מקרי המוות הפתאומיים בנשים לאחר התקפי לב.

באנליזה החדשה, בחנו החוקרים את הסיכון להתרחשות ארועי לב ואת השפעות ה-ICD בנשים, בהשוואה לגברים שנרשמו ל-MADIT II. עד כה, הצטבר מידע מועט בלבד בנוגע לשימוש ב-ICD בנשים שהתקף הלב שחוו גרם להם לפגיעה חמורה בחדר השמאלי, החדר שהתכווצותו גורמת להזרמת דם מחומצן דרך האאורטה אל כלל הגוף. ערך ה-EF של החדר השמאלי, מדד לקיבולת הפעימה של חדר שמאל, מופחת לעיתים קרובות בשל נזק לדפנות הלב.

כאשר פורסם בשנת 2002, הוביל מחקר ה-MADIT II לשינוי בקוים המנחים שקבעו כי בניצולי התקפי לב שנתקבל בהם ערך EF נמוך מ-30% מומלץ על השתלת ICD למניעה ראשונית של SCD. כ-10%-15% מתוך מיליון ניצולי התקפי הלב המתרחשים בארצות-הברית בכל שנה מתאימים לקריטריוני ה-MADIT II  אלה, דבר ההופך אותם למועמדים להשתלה זו.

192 (16%) מתוך 1,232 החולים שנרשמו למחקר ה-MADIT II היו נשים ו-1,040 (84%) היו גברים. כל החולים חוו לכל הפחות התקף לב אחד לפחות חודש לפני ההרשמה למחקר וערך ה-EF שלהם עמד על ערך נמוך מ-30%. החולים שבהם נמצאו התוויות ICD, שחוו התקף במהלך החודש האחרון או עברו רה-ווסקולריזציה (השתלת סטנט) במהלך 3 החודשים האחרונים נשללו מלהשתתף במחקר.

החולים שהתקבלו חולקו באקראי לקבלת ICD (קבוצה של 742 חולים) או לקבלת טיפול תרופתי קונבנציונאלי (490 חולים), שהורכב ממתן חסמי ביתא, מעכבי ACE וסטטינים ברוב החולים. מידע קליני ודמוגרפי שנאסף כלל מידע אודות מין הנבדקים.

מדד התוצאה הראשוני של המחקר היה תמותה מכל גורם שהוא. מדדי התוצאה המשניים באנליזה זו כללו SCD, בחולים שחולקו לקבלת טיפול קונבנציונאלי ומתן טיפול מתאים בעת פרפור חדרים (VF) בחולים שחולקו לקבלת ICD. ה-VF הינו קטלני לעיתים קרובות בשל הפרעת קצב המאופיינת על-ידי עויתות מהירות של חדרי הלב, הגורמת לאובדן הדופק.

שיעור התמותה המצטבר במהלך שנתיים בקרב חולים שקבילו טיפול קונבנציונאלי עמד על ערכים של 30% בנשים ושל 20% בגברים, אך הערכים הללו לא נמצאו מובהקים סטטיסטית (P = 0.19). ערכי ה-HR, מדד סטטיסטי של ההבדל בשיעור ההשרדות בעת השוואת חולים עם ICDs לחולים ללא ICDs, היו דומים בנשים (0.57; עם 95%CI=0.281.18; ערך P=0.132) ובגברים (0.66; עם 95%CI=0.480.91; ערך P = 0.011), על-פי תוצאות האנליזה החדשה.

ההבדל בין ערכי ה-HR לא נמצא מובהק סטטיסטית (P=0.72), דבר המעיד על יעילות דומה של ICD בגברים ובנשים. בקבוצה שטופלה באמצעות ICD, עמד שיעור התמותה לאורך שנתיים על ערך של 16% בגברים ובנשים וערך הסיכון להתרחשות הפרעת קצב הגורמת סיכון לחיים נמצא דומה גם הוא בגברים ובנשים (28% ו-21%, בהתאמה).

לידיעה ב-doc's guide

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הפרעות יתר לחץ דם של היריון מלוות בסיכון מוגבר לקרדיומיופתיה מורחבת (JAMA Cardiol)

    הפרעות יתר לחץ דם של היריון מלוות בסיכון מוגבר לקרדיומיופתיה מורחבת (JAMA Cardiol)

    הפרעות יתר לחץ דם של היריון בהיריון ראשון מלוות בעליה משמעותית בסיכון לקרדיומיופתיה מורחבת, בהשוואה להריונות במהלכם לא תועדה הפרעה בלחץ הדם, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Cardiology. החוקרים השלימו את המחקר הנוכחי במטרה לבחון אם הפרעות יתר לחץ דם של היריון מעלות את הסיכון ארוך הטווח לקרדיומיופתיה מורחבת. מחקר העוקבה התבסס […]

  • טיפול זילוח מחדש מאוחר מלווה בירידה בתפקוד הלב בחולים עם אוטם לבבי (Eur Heart J)

    טיפול זילוח מחדש מאוחר מלווה בירידה בתפקוד הלב בחולים עם אוטם לבבי (Eur Heart J)

    טיפול זילוח מחדש מאוחר מלווה בסיכון מוגבר לירידה קלה-עד-בינונית וחמורה במקטע הפליטה של חדר שמאל, בהשוואה לטיפול זילוח מחדש מוקדם בחולים עם אוטם לבבי עם עליות מקטע ST, ללא תלות בגישת זילוח מחדש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Heart Journal. מחקר העוקבה מבוסס-אוכלוסייה נערך בין השנים 2015-2018 וכלל 6,567 חולים מנורבגיה עם […]

  • עליה בהיקף מקרי דיסקציה של עורק הצוואר בארצות הברית (Neurology)

    עליה בהיקף מקרי דיסקציה של עורק הצוואר בארצות הברית (Neurology)

    בארצות הברית נרשמה בין השנים 2005 ו-2019 עליה של למעלה מפי ארבע בהיקף האשפוזים בשל דיסקציה של עורק הצוואר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Neurology. המחקר מצא עוד כי דיסקציה של עורק החוליות מלווה בעליה משמעותית בסיכון לאירוע מוחי איסכמי חד. החוקרים בחנו את הנתונים אודות למעלה מ-125,000 חולים עם דיסקציה ספונטאנית […]

  • דלקת חדה של שריר לב מסוכנת יותר מכאבי חזה לא-ספציפיים (Open Heart)

    דלקת חדה של שריר לב מסוכנת יותר מכאבי חזה לא-ספציפיים (Open Heart)

    במאמר שפורסם בכתב העת Open Heart מדווחים חוקרים משבדיה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי למרות שהחולים צעירים יותר ועם פחות מחלות רקע, באלו עם אבחנה של דלקת חדה של שריר הלב תועד סיכון גבוה יותר משמעותית לתמותה לאחר 30 ימים ובטווח הארוך, בהשוואה לחולים עם כאבי חזה ללא הסבר. ברקע למחקר מסבירים החוקרים […]

  • תוצאות מבטיחות ל-Vutrisiran לטיפול בחולים עם עמילואידוזיס לבבי (JACC)

    תוצאות מבטיחות ל-Vutrisiran לטיפול בחולים עם עמילואידוזיס לבבי (JACC)

    הפחתת רמות טרנסתירטין עם Vutrisiran (אמבוטרה) בחולים עם עמילואידוזיס לבבי (Transthyretin Amyloidosis with Cardiomyopathy, או ATTR-CM) הפחיתה את הסיכון לתמותה ואירועים קרדיווסקולאריים בהשוואה לפלסבו למד שימור או שיפור יכולת תפקודית, מצב בריאותי ואיכות חיים, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JACC. במחקר HELIOS-B הקודם שכלל חולים עם ATTR-CM שקיבלו טיפול ב- Vutrisiran תועד סיכון מופחת […]

  • משלב אגוניסטים לקולטנים ל-GLP-1 עם תיאזולידנדיונים עשוי להפחית את הסיכון למחלת לב בחולים עם סוכרת מסוג 2 (JAMA Netw Open)

    משלב אגוניסטים לקולטנים ל-GLP-1 עם תיאזולידנדיונים עשוי להפחית את הסיכון למחלת לב בחולים עם סוכרת מסוג 2 (JAMA Netw Open)

    בחולים עם סוכרת מסוג 2, משלב אגוניסטים לקולטנים ל-GLP-1 עם תיאזולידנדיונים מלווה בסיכון מופחת לתמותה מכל-סיבה, תמותה קרדיווסקולארית וסיבוכים קרדיווסקולאריים מג'וריים בהשוואה לחולים שלא נטלו אף אחת מהתרופות הללו, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בחולים עם סוכרת מסוג 2, התועלת האפשרית של טיפולים משולבים […]

  • עליה בשיעורי הישרדות לאחר דום לב בספורטאים צעירים (J Am Coll Cardiol)

    עליה בשיעורי הישרדות לאחר דום לב בספורטאים צעירים (J Am Coll Cardiol)

    ההישרדות הכוללת לאחר דום לבבי פתאומי, כולל מקרים משנית למאמץ גופני, השתפרה לאורך תשע שנים בספורטאים תחרותיים בארצות הברית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American College of Cardiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דום לב פתאומי הינה הסיבה המובילה לתמותה של ספורטאים תחרותיים צעירים. הם השלימו מחקר תצפיתי בארצות הברית […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך