Cardiac Rhythm Management

עדכון הנחיות ה-ESC להפרעות קצב חדריות ומניעת מוות פתאומי ממקור לבבי (Eur Heart J)

איגוד ה-European Society of Cardiology (ESC)  פרסם לאחרונה עדכון להנחיות לניהול מטופלים עם הפרעות קצב חדריות ומניעת מוות פתאומי ממקור לבבי (sudden cardiac death). ההנחיות האחרונות פורסמו ב-2015 וכעת נוספו 140 המלצות חדשות ושונו 20 המלצות. העדכון הוצג בכנס ה-ESC ופורסם אונליין ב- European Heart Journal.

ההנחיות כוללות 3 המלצות חזקות Class I לשיפור אחוזי הישרדות באירועי דום לב מחוץ לבית חולים – הצבת דפיברילטורים (Automated external defibrillators AED) במקומות ציבוריים כגון תחנות רכבת, התחלת החייאה על ידי עוברי אורח והגברת הדרכות בקהילה כדי להגדיל את מספר עוברי האורח שיוכלו לבצע החייאה ולהשתמש בAED.

ההנחיות גם מציעות לשקול שימוש באפליקציה בטלפון הנייד שתוכל לאתר מתנדבים לביצוע החייאה שנמצאים בסביבת האירוע, עד להגעת הפרמדיקים (Class IIa), דבר שנמצא בשימוש מוצלח בדנמרק.

המלצות ודגשים נוספים שנכללו בהנחיות:

תרחישים קליניים

בסעיף חדש, ההנחיות מספקות אלגוריתם אבחנתי מקיף ל-5 תרחישים קליניים שכיחים של הפרעות קצב חדריות במטופלים ללא מחלת לב ידועה:

  1. ממצא אקראי של טכיקרדיה חדרית חולפת (nonsustained)
  2. התייצגות ראשונה של טכיקרדיה חדרית מונומורפית מתמשכת
  3. מטופל ששרד אירוע של דום לב פתאומי
  4. מטופל שנפטר מדום לב פתאומי
  5. קרובי משפחה של מטופלים שנפטרו מהפרעת קצב פתאומית

בדיקות גנטיות ושימוש בICD בקרדיומיופתיה מורחבת

ההנחיות מספקות תובנות לגבי בדיקות גנטיות, כולל דוגמאות לגבי מחלות ספציפיות כמו קרדיומיופתיה מורחבת (dilated cardiomyopathy DCM). במידה ומטופל עם DCM מאובחן בגיל צעיר (<50) עם AV block, או אם יש היסטוריה משפחתית של DCM  או מוות פתאומי בגיל צעיר, ההמלצה לבצע בדיקה גנטית מסווגת כ- class I.

במידה ומקטע הפליטה של חדר שמאל הינו 35% או פחות אחרי 3 חודשים של טיפול תרופתי אופטימלי, יש לשקול ביצוע השתלת implantable cardioverter defibrillator (ICD) במטופלים עם DCM ואי ספיקת לב סימפטומטית (NYHA II-III). המלצה זו ירדה בדרגה מ-class I  ל-class IIa בשל מחקרים עדכניים וטיפול תרופתי שמפחית היארעות של מוות פתאומי באוכלוסיית מטופלים זו.

חסמי בטא

ישנן המלצות חדשות לגבי הטיפול בהפרעות קצב חדריות, מקום הטיפול באבלציה ואבחנה של תסמונות ברוגדה.

הטיפול בחסמי בטא, בעידפות לחסמי בטא לא-סלקטיבים (nadolol  או propranolol) מומלץ במטופלים עם long QT syndrome (LQTS) ומטופלים עם catecholaminergic polymorphic ventricular tachycardia (CPVT), למניעה של אירועי הפרעות קצב, המלצה class I.

בנוסף, במטופלים עם אבחנה קלינית של LQTS  ו-CPVT, מומלץ ביצוע בדיקות גנטיות וייעוץ גנטי. לסוג ספציפי של LQTS שנקרא LQT3, עם גן של תעלת נתרן, מומלץ טיפול בתרופה mexiletine, בהתאם לגנוטיפ, שמפחיתה את אורך מקטע QT  ואת אירועי האריתמיה.

אוטופסיה וספורט

ישנה המלצה class I  לביצוע נתיחה שלאחר המוות ובדיקת טוקסיקולוגיה בכל מקרה של מוות פתאומי ממקור לבבי, במיוחד מתחת לגיל 50.

ההמלצה לביצוע סקירה למחלת לב לכלל הספורטאים המקצועיים ירדה מ-class I ל-class IIa.

לידיעה ב-Medscape

להנחיות המלאות – August 2022, Eur Heart J

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה