Cardiomiopathy & Cardiology

מחקר רחב היקף מ-NEJM קובע כי שתיית קפה מרובה קשורה לירידה בסיכון לתמותה /סקירת עורך הקרדיולוגיה, פרופ’ שכטר

מאמר תצפיתי, פרוספקטיבי רחב היקף מה  NIH  מתפרסם היום בעיתון NEJM . בבדיקת הקשר שבין שתיית קפה בקרב 229,119 גברים ו 173,141 נשים בגילאים 50-71 בכניסה למחקר, ללא מחלות לב ידועות, סרטן או שבץ מוחי.  מעקב בין השנים 1995 ל 2008, כאשר שתית הקפה דווחה בכניסה למחקר בלבד. גם לאחר תיקון לגורמי סיכון ידועים למחלת לב כלילית, נמצא קשר הפוך ומובהק בין שתית קפה למוות ממחלות לב, מחלות ריאה, שבץ מוחי, תאונות, סכרת וזיהומים אולם לא למוות מסרטן. התוצאות היו דומות בתת קבוצות של נבדקים עם או ללא עישון, עם או ללא בריאות תקינה בבסיס.

Adjusted hazard ratios    לתמותה בגברים ובנשים ששתו קפה לעומת אלה שלא שתו קפה מובאת בטבלה הבאה:

























מס’כוסות קפה ליום


<1


1


2-3


4-5


6 <


גברים


0.99


0.94


0.90


0.88


0.90


נשים


1.01


0.95


0.87


0.84


0.85

מחקר פרוספקטיבי זה מצביע על קשר הפוך שבין שתית קפה למתותה מכל סיבה ומסיבות ספציפיות. ממחקר זה לא ניץן לדעת האם יש כאן קשר אסוציאטיבי או האם הקפה הוא הוא הגורם לירידה בתמותה.

Freedman ND, Park Y, Abnet CC, et al. Association of coffee drinking with total and cause-specific mortality. NEJM 2012;366:1891-904.

הערת העורך:

קפאין הינו אלקלואיד, רכיב תזונתי השייך למשפחת חומרים הנקראת מתיל-קסנתינים. במונחים כימיים הקפאין נקרא “1,3,7 טרי-מטיל קסנתין”. הקפאין ושאר החומרים במשפחה נמצאים בלא מעט משקאות ומזונות: משקאות הקפה, תה, קולה, שוקולד, משקאות האנרגיה  וכדומה. תכולת הקפאין במשקאות ובמזונות משתנה בין הסוגים ותלויה בסוג הפולים, תהליכי ההפקה  השונים, סוג הטיפול אותו הם עוברים, אופן ההכנה והמיצוי של המשקה .
קפאין נספג מהר יחסית ממערכת העיכול למחזור הדם, כך שתוך 45 דקות עד שעה מרגע צריכתו הוא מגיע לרמת שיא בדם. לאחר ספיגתו הוא עובר מטבוליזם בכבד על ידי קבוצת אנזימים שנקראת ציטוכרום
P450   .

מחקרים אפידמיולוגים הצביעו על השפעה חיובית של שתיית משקאות קפה על בריאות האדם. יחד עם זאת, בכל הקשור לקפאין, עדיין קיימים חילוקי דעות בדבר השפעתו על הגוף בכלל ועל כלי הדם בפרט, ומכאן גם ההמלצות הסותרות לגבי שתיית קפה בקרב בריאים וחולים במחלת לב כלילית.

במשך שנים, בלטה הטענה כי צריכה קבועה של משקאות קפה קשורה בעליית הסיכון לתמותה ממחלות לב.

טענה זו בוססה על סמך מחקרים פרוספקטיבים ואפדימולוגים . לעומת זאת, מחקרים בשנים האחרונות שללו טענה זו והראו כי צריכת משקאות קפה אינה מעלה את הסיכון למחלת לב כלילית או לאוטם שריר הלב .

מחקר אשר בדק השפעה של צריכת משקאות קפה על הסיכון להופעת אוטם שריר הלב בקרב 32,650 נשים שוודיות גיל 40-74, בין השנים 1997 ועד 2002, הראה כי צריכת 5 כוסות קפה בשבוע אינה קשורה בסיכון לאוטם שריר הלב.

יתכן כי הסיבה לממצא שמשקאות הקפה אינם מעלים את הסיכון לאוטם שריר הלב ולמחלות לב, ואף מקטינים אותם, קשורה בעובדה שפולי הקפה אינם מכילים רק קפאין, אלא גם גורמי תזונה חיוניים.

התרכובות הפנוליות הקיימות בפולי קפה, הנוכחות של נוגדי החמצון ושאר חומרי התזונה במשקה מקטינים את הסיכון לסטרס חמצוני ובכך כנראה מגינים על הלב ועל כלי הדם מפני פגיעה וחמצון של רדיקאלים חופשיים. 

לפיכך, המסקנות המתקבלות מבדיקת ההשפעה של צריכת משקאות קפה לעומת המסקנות המתקבלות מצריכת קפאין טהור (בטבליות) עלולות להיות שונות. 

מחקר שפורסם בשנת 2006 ב- Journal of the American Medical Association , הראה שבנבדקים

עם מטבוליזם איטי של קפאין קיים סיכון גבוה יותר לפתח אוטם שריר הלב. האנזים האחראי על המטבוליזם של קפאין בכבד (CYP1A2 ) שייך למערכת האנזימתית ציטוכרום P450 .

ביטוי שונה של של אנזים זה יכול להאט או להגביר בסופו של דבר את המטבוליזם של הקפאין .

השפעתו המווסתת של הקפאין על כלי דם (היצרותם או הרחבתם) תלויה בקשירתו לקולטנים שונים, וכנראה גם בגורמים רבים אחרים (כגון: גיל, יתר לחץ דם, פעילות גופנית ועוד) אשר בסופו של דבר יקבעו מה מידת ההשפעה הפיסיולגית המתקבלת.

לאחרונה הראתה קבוצתנו במחקר פרוספקטיבי, סמוי כפולות, שנטילת טבליות שהכילו 200 מ”ג קפאין (שווה ערך ל 3 כוסות קפה) בהשוואה לפלצבו, העלה את רמת הקפאין בדם, כשעה לאחר נטילת טבליות הקפאין ושיפר באופן משמעותי תפקוד האנדותל בכלי הדם הברכיאלי בקרב מתנדבים בריאים ובחולים במחלת לב כלילית, מלווה בירידה של סמני דלקת  CRP . ממצאים אלה מצביעים על השפעה אקוטית מטיבה של הקפאין על כלי הדם בבריאים ובחולי לב.

Shechter M, Shalmon G; Scheinowitz M, et al. Impact of Acute Caffeine Ingestion on Brachial Endothelial Function Predicts in Healthy Subjects and in Patients with Coronary Artery Disease. Am J Cardiol 2011;107:1255-1261.

על כן, המאמר של פרידמן וחב’ שפורסם ב NEJM   תורם לחיזוק ההנחה ששתיה מתונה של קפה אינה מזיקה לבריאות ואף ההיפך מכך. המחקר מגרה לחקור את ההשפעה ארוכת הטווח של החומרים המרכיבים את הקפה על תחלואה ותמותה ולמצוא מי מהחומרים עצמם גורם לכך. יש לזכור ששתית קפה מורכבת מחומרי טעם וריח בקפה, בחלב ובמוצריו. רק מחקר יסודי, סמוי כפילות, פרוספקטיבי במרכיבים השונים יאשר מי ממרכיבי הקפה אכן חשובים בסגולת הקפה להקטין שיעור תמותה. ועד אז שיהיה קפה לבריאות.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם יש עדיפות לביצוע פעילות גופנית בשעות הערב? (Diabetes Care)

    האם יש עדיפות לביצוע פעילות גופנית בשעות הערב? (Diabetes Care)

    פעילות גופנית אירובית בעצימות בינונית או גבוהה המבוצעת בשעות הערב מלווה בסיכון הנמוך ביותר לתמותה, תחלואה קרדיווסקולארית ותחלואה מיקרווסקולארית במבוגרים עם השמנת-יתר, כולל אלו עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ידוע כי פרצי פעילות אירובית מתונה עד מאומצת משפרת גורמי סיכון קרדיו-מטבוליים, אך […]

  • סיכון מוגבר לתחלואה קרדיווסקולארית ותמותה במבוגרים עם סיפיליס (Eur Heart J)

    סיכון מוגבר לתחלואה קרדיווסקולארית ותמותה במבוגרים עם סיפיליס (Eur Heart J)

    בחולים עם אבחנה של סיפיליס שיעורים גבוהים יותר של אירועים קרדיווסקולאריים, דוגמת אירוע מוחי, אוטם לבבי ותמותה, בהשוואה לביקורות תואמות, כך עולה מתוצאות מחקר עולם-אמיתי חדש שפורסמו בכתב העת European Heart Journal. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הדגימו קשר בין סיפיליס ובין סיבוכים קרדיווסקולאריים. עם זאת, נתונים אלו מבוססים בעיקר על דיווחי מקרים […]

  • מדוע רבים לא מתייחסים למחלות לב בחולי סוכרת מסוג 1? (NEJM)

    מדוע רבים לא מתייחסים למחלות לב בחולי סוכרת מסוג 1? (NEJM)

    ניהול מחלות לב וכלי דם הוא היבט שלעתים קרובות נזנח, אך הוא קריטי כשמדובר בטיפול באנשים עם סוכרת מסוג 1, כך אמרו מחברי סקירה חדשה שפורסמה ב-The New England Journal of Medicine. מחלות לב וכלי דם הן סיבת המוות השכיחה ביותר בקרב חולים בסוכרת מסוג 1, בדומה לאלו עם סוכרת מסוג 2. עם זאת, אין […]

  • שימוש במד מלח לטיפול ביתר לחץ דם (WCN)

    שימוש במד מלח לטיפול ביתר לחץ דם (WCN)

    שימוש במד מלח או חיישן במזון עצמו יכול לסייע בהפחתת צריכת הנתרן ולשיפור השליטה על יתר לחץ דם בקהילה, כך על פי מחקר שתוצאותיו הוצגו בקונגרס העולמי לנפרולוגיה

  • טרום-סוכרת מלווה בצמצום מגוון מיקרוביאלי במערכת העיכול (Nutrients)

    טרום-סוכרת מלווה בצמצום מגוון מיקרוביאלי במערכת העיכול (Nutrients)

    המגוון הביולוגי של המיקרוביום במערכת העיכול מצומצם יותר בחולים עם טרום-סוכרת לעומת נבדקים בריאים, כאשר ההרכב כולל כמות קטנה יותר מהזנים המעורבים במסלולים עיקריים של פיזיולוגיה ומטבוליזם, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Nutrients. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הוכיחו את הקשר בין הרכב החיידקים במעי, הרגלי תזונה, משק סוכר ועמידות לאינסולין, […]

  • סיכון מוגבר לסוכרת בחולים לאחר התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    סיכון מוגבר לסוכרת בחולים לאחר התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    בחולים שעברו התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית סיכון מוגבר להתפתחות סוכרת מאוחר יותר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סוכרת הינה גורם סיכון לתסמונת תעלה קרפאלית, אך לא ידוע אם תסמונת תעלה קרפאלית מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות סוכרת בשלב מאוחר יותר. לבחינת הנושא הם […]

  • ההשפעה של תפקוד הלב ונוקשות עורקים על הסיכון למחלה צרברווסקולארית (Int J Cardiol)

    ההשפעה של תפקוד הלב ונוקשות עורקים על הסיכון למחלה צרברווסקולארית (Int J Cardiol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי הפרעה בתפקוד הלב וכלי הדם מלווה בסיכון מוגבר לאטרופיה מוחית אזורית ובשכיחות מחלה צרברווסקולארית לאור נוקשות כלי דם, בפרט באלו עם רמת השכלה נמוכה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אות מוגבר בחומר הלבן מעיד על מחלת כלי דם קטנים דיפוזית המערבת את כלי […]

  • סיגריות אלקטרוניות עלולות להביא לעליה בסיכון לאי-ספיקת לב (מתוך כנס ה-American College of Cardiology)

    סיגריות אלקטרוניות עלולות להביא לעליה בסיכון לאי-ספיקת לב (מתוך כנס ה-American College of Cardiology)

    בקרב מבוגרים עם היסטוריה של סיגריות אלקטרוניות ייתכן סיכון מוגבר להיארעות אי-ספיקת לב, ללא תלות בשימוש מקביל בסיגריות, נרגילות, או סיגריות ללא-עשן, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-American College of Cardiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד מחקרים מצביעים על סיכון לנזקים משנית לשימוש בסיגריות אלקטרוניות ומעידים כי אלו אינן בטוחות לשימוש […]

  • דיאטה טבעונית דלת-שומן עשויה לשפר בריאות קרדיו-מטבולית בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Clinical Diabetes)

    דיאטה טבעונית דלת-שומן עשויה לשפר בריאות קרדיו-מטבולית בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Clinical Diabetes)

    דיאטה טבעונית דלת-שומן – עתירת סיבים ופחמימות עם צריכה מתונה של חלבונים – עשויה להפחית את הדרישה לאינסולין, לשפר רגישות לאינסולין ולשפר איזון גליקמי בחולים עם סוכרת מסוג 1, בהשוואה לדיאטה קונבנציונאלית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Diabetes. ההשפעות של דיאטה טבעונית דלת-שומן (ללא פחמימות או הגבלת מנות) נבחנו אל מול דיאטה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה