ב-2013, איגוד הלב האמריקאי והמכללה האמריקאית לקרדיולוגיה פיתחו את המשוואות המשולבות (PCEs) לחישוב סיכון מוערך ל-10 שנים למחלת לב וכלי דם טרשתית. ה-PCEs, אשר מייצרות סיכונים ספציפיים למין ולגזע בקרב מבוגרים בגילאי 40 עד 75, אומצו בצורה נרחבת על מנת להכווין את הטיפול למניעה ראשוניות כמו למשל בהתחלת הטיפול בסטטינים. עם זאת, הועלו חששות כי משוואות אלו אשר נגזרו מ-5 קוהורטים שגויסו לראשונה בין שנות ה-40 לשנות ה-80 של המאה הקודמת, עשויות לבצע הערכת יתר של הסיכון לאוכלוסייה כיום וכי הקוהורטים שבבסיס חישוב המשוואות לא שיקפו את הגיוון של האוכלוסייה האמריקאית. כך למשל, מבוגרים אסיאתיים והיספאניים היו בתת-ייצוג, מה שהוביל להערכות סיכון פחות מדויקות.
בשנת 2023, קבוצת הייעוץ של האיגוד הלב האמריקאי פיתחה ואישרה חיצונית את מחשבון Predicting Risk of Cardiovascular Disease Events (PREVENT), מחשבון חלופי להערכת סיכון ל-10 שנים למחלת לב וכלי דם טרשתית, וכן מחשבונים נפרדים להערכת אי ספיקת לב וסיכון קרדיווסקולרי כולל.
במחקר חתך זה נמצא כי מחשבון ה- PREVENT של ה-AHA מ-2023 היה קשור להפחתה משמעותית בהערכות הסיכון ל-10 שנים למחלת לב וכלי דם טרשתית במבוגרים בארה”ב בגיל 40 עד 75 שנים בהשוואה למחשבון הישן. כך למשל, לפי החוקרים, השימוש במחשבון ה-PREVENT יכול להוביל לכך ש-17.3 מיליון מטופלים לא יעמדו עוד בקריטריונים לטיפול מונע בסטטינים. עם זאת, ראוי לציין כי רוב המבוגרים הזכאים לקבל טיפול כזה על פי משוואות ה-PREVENT אינם מקבלים כיום סטטינים.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!