Cognitive Function

למנוע אירועים מוחיים ולשמור על בריאות כלי הדם והמוח/מאמר אורח מאת פרופ’ דויד טנה (*)

שבץ מוחי הינו אירוע חמור וגורם מוביל לנכות נוירולוגית קשה ולכן חשוב לדעת שברוב המקרים שבץ מוחי הוא אירוע שאפשר למנוע. ככל שנכיר טוב יותר את גורמי הסיכון לשבץ המוח, את הדרכים לאיזונם ונקפיד על אורח חיים בריא (פעילות גופנית סדירה, דיאטה ים?תיכונית, שמירת משקל גוף תקין והימנעות מעישון) כך נוכל להפחית את מספר אירועי השבץ המוחי ולשמור על בריאות המוח.

סימנים לשבץ מוחי מופיעים לרוב בפתאומיות ויכולים להופיע בצד אחד של הגוף חולשה בגפיים או בפנים, הפרעה בדיבור או בהבנה, קשיי ראייה והפרעה בשיווי המשקל הם הנפוצים שבהם.

מהרגע שמתרחש שבץ מוחי ובכל דקה שעוברת הנזק שנגרם לכלי הדם במוח הולך וגדל, ולכן ככל שהמטופל יקבל את הטיפול הרפואי בשלב מוקדם יותר כך סיכויו להגיע להחלמה טובה יותר יגדלו. לכן מי שמזהה סימני שבץ צריך להזמין אמבולנס בדחיפות. בידי רפואת המוח המתקדמת כיום קיימות אפשרויות טיפול יעילות לחולים שלוקים בשבץ מוח חד. צוותי הטיפול הנמצאים במרכזים הפרושים בבתי החולים בישראל יכולים למנוע נזק חמור אם באמצעות טיפול וורידי להמסת קריש הדם שחוסם את זרימת הדם למוח או באמצעות צנתור מוח ושליפת קריש הדם החוסם, וכן לרשות הצוותים היום טכנולוגיות הדמיה מהירות ומתקדמות לאיתור האזור הפגוע במוח והאזור שעדיין בר הצלה.

אך יותר מכל טיפול, חדשני ככל שיהיה, הדרך הטובה ביותר להתמודד עם אירוע מוחי היא למנוע אותו, מדובר במשימה אפשרית בהחלט שכן כ-80% מאירועי השבץ המוחי ניתנים למניעה. יתר על כן, כשליש מנטל הדמנציה (קיהיון) ניתנת למניעה או לכל הפחות לדחייה וזאת בעיקר באמצעות מניעת מחלות כלי דם מוחיים וארועים מוחיים. 

הסיבות לאירוע מוחי מגוונות ומחייבות בדיקות לבירור סיבת האירוע והתאמת הטיפול המניעתי בהתאם. הסיבות להיווצרות אירוע מוחי תלויות גיל וייחודיות באנשים צעירים. חולים לאחר אירוע חולף או קל נמצאים בסיכון גבוה לאירוע מוחי חוזר מוקדם ולכן חשובה הערכה דחופה. מניעת אירוע מוחי ואירועים מוחיים חוזרים דורשת מיומנות מיוחדת באבחון סיבת האירוע, בהתאמת טיפולים ובבדיקות מעקב.

תסחיפים מוחיים שמקורם מהלב הינם סיבה נפוצה לאירוע מוחי הדורשת ברור והערכה ייחודיים. אבחון הפרעת קצב המכונה פרפור פרוזדורים הינה חשובה ביותר הואיל ובמקרים אילו הטיפול למניעת אירוע מוחי הינו בעזרת תרופות נוגדות קרישה חדישות ויעילות. לעתים, כאשר לא ניתן לטפל בנוגדי קרישה, נדרש צנתור לב טיפולי לשם אטימת אוזנית העלייה השמאלית. באנשים צעירים לאחר אירוע מוחי שנגרם עקב קריש דם שעבר דרך נקב קטן במחיצה בין עליות הלב (חלון סגלגל פתוחPFO ;) ונישא עם זרם הדם אל המוח נדרשת סגירת צינתורית של הנקב הבן-עלייתי.

התקשחות כלי הדם המוחיים והיווצרות טרשת עורקים בכלי הדם הצוואריים והמוחיים מגדילה את הסיכון לשבץ מוחי ומאיצה אף היא התפתחות דמנציה. כיום ישנן תרופות מצוינות ויעילות לטיפול ביתר שומני הדם וביתר לחץ דם ובסוכרת המאיצים התהוות טרשת עורקים. במקרים נבחרים של היצרות קשה, טיפול ניתוחי להסרת הרובד הטרשתי או טיפול בצנתור כלי הדם והתקנת תומכן (סטנט) יכולים להקטין את הסיכון לשבץ מוחי.

כמובן יש לציין כי בנוסף לאיזון סוכרת, יתר לחץ דם ויתר שומנים בדם חשובה הקפדה על אורח חיים בריא. ההמלצה היא להתחיל את תהליך השמירה על מוח בריא עוד בילדותנו. במחקרים רבים הוכח כי שמירה על אורח חיים בריא הכולל תזונה ים-תיכונית, פעילות גופנית סדירה, שמירה על משקל גוף תקין, הימנעות מעישון, פעילות מנטלית ולימודית מאתגרת לאורך רצף החיים וקשרים חברתיים ענפים מסייעים לשימור תפקוד מוחי תקין בערוב ימינו.

בקריה הרפואית רמב”ם החל לפעול מכון רב-תחומי אשר מאגד את הפעילות הקלינית, המחקרית והאקדמית בתחום שבץ המוח ובתחום הנוירולוגיה הקוגניטיבית והפרעות זיכרון וריכוז לשם שמירת בריאות המוח.

(*) הכותב הוא פרופ’ דוד טנה, מנהל המכון לשבץ מוח וקוגניציה בקריה הרפואית רמב”ם ויו”ר האיגוד הנוירולוגי בישראל

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • חשיבות גורמי סיכון לא-מסורתיים להתפתחות אירוע מוחי בצעירים (Circulation: Cardiovascs Qual Outcomes)

    חשיבות גורמי סיכון לא-מסורתיים להתפתחות אירוע מוחי בצעירים (Circulation: Cardiovascs Qual Outcomes)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes עולה כי לגורמי סיכון לא-מסורתיים, דוגמת מיגרנה ומחלות אוטואימוניות, השפעה גדולה יותר משמעותית על הסיכון לאירוע מוחי במבוגרים צעירים, לעומת גורמי סיכון מסורתיים דוגמת יתר לחץ דם, רמות כולסטרול גבוהות, או שימוש בטבק. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שבנשים פחות גורמי סיכון מסורתיים למחלות […]

  • עליה בשיעורי אירוע מוחי המורגי עומדת בבסיס העלייה החדה בהיקף אירועים מוחיים בארצות הברית (JAMA Neurology)

    עליה בשיעורי אירוע מוחי המורגי עומדת בבסיס העלייה החדה בהיקף אירועים מוחיים בארצות הברית (JAMA Neurology)

    השיעור המתוקן לגיל של אירועים מוחיים בארצות הברית ירד בין השנים 1990 עד 2019, בעוד שהשיעורים האבסולוטיים של היארעות, הימצאות, תמותה ושנות חיים מתוקנת למוגבלות עלו במהלך שלושת העשורים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Neurology. מניתוח הנתונים עולה כי חלה עליה משמעותית בשיעורי אירוע מוחי המורגי וזינוק בשיעור אירועים מוחיים במבוגרים […]

  • דום נשימה חסימתי בשינה מלווה בסיכון מוגבר לאירוע מוחי (Neurology)

    דום נשימה חסימתי בשינה מלווה בסיכון מוגבר לאירוע מוחי (Neurology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Neurology עולה כי דום נשימה חסימתי בשינה מלווה בסיכון גבוה יותר משמעותית לאירוע מוחי, ללא תלות בשימוש במכשיר CPAP, אך זאת רק בקרב לבנים. מהממצאים עולה עוד כי הסיכון לאירוע מוחי בקרב שחורים עם דום נשימה חסימתי בשינה היה נמוך יותר באלו שטופלו ב-CPAP, בהשוואה לאלו ללא טיפול במכשיר זה. […]

  • tenecteplase יעיל לשבץ בחלון זמן מאוחר (ISC)

    tenecteplase יעיל לשבץ בחלון זמן מאוחר (ISC)

    מחקר חדש שהוצג בוועידת השבץ הבינלאומית (ISC) הראה כי פי שלושה יותר חולים שטופלו ב-tenecteplase תוך ורידי (TNK) שניתן 4.5 עד 24 שעות לאחר הופעת הסימפטומים הדגימו רפרפוזיה משמעותית ללא דימום תוך גולגולתי סימפטומטי (sICH)

  • היסטוריה של אירוע מוחי מלווה בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (Eur J Prev Cardiol)

    היסטוריה של אירוע מוחי מלווה בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (Eur J Prev Cardiol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Preventive Cardiology עולה קשר סיבתי בין אירוע מוחי איסכמי ובין סיכון מוגבר לדלקת ריאות, אך אין הוכחה לקשר סיבתי בין דלקת ריאות ועליה בסיכון למחלות לב וכלי דם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים תצפיתיים הציעו קשר דו-כיווני בין מחלות לב וכלי דם ובין דלקת ריאות. עם […]

  • האם טיפולי פוריות מעלים את הסיכון לאירוע מוחי במהלך לידה? (Stroke)

    האם טיפולי פוריות מעלים את הסיכון לאירוע מוחי במהלך לידה? (Stroke)

    במאמר שפורסם בכתב העת Stroke מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי היסטוריה של טיפולי פוריות מלווה בסיכון מוגבר לאירוע מוחי במהלך אשפוז לצורך ללידה, קשר אשר נותר על כנו ללא תלות בגיל האם. טיפול בהפרעות פוריות נקשר במחקרים קודמים עם סיכון מוגבר למחלות כלי דם, אך התוצאות אינן עקביות. נזק לאנדותל, שחרור […]

  • התועלת של Apixaban לטיפול באירוע מוחי קריפטוגני עם מחלה של פרוזדורי הלב (JAMA)

    התועלת של Apixaban לטיפול באירוע מוחי קריפטוגני עם מחלה של פרוזדורי הלב (JAMA)

    בחולים עם אירוע מוחי קריפטוגני ועדות למחלה של פרוזדורי הלב, ללא פרפור פרוזדורים, מנתוני מחקר ARCADIA עולה כי Apixaban לא הפחית משמעותית את הסיכון לאירועי מוחי חוזר בהשוואה לטיפול באספירין, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA. מדגם המחקר כלל חולים עם אירוע מוחי קריפטוגני ועדות למחלה של פרוזדורי הלב, אך ללא עדות לפרפור […]

  • תוצאות מבטיחות למתן תוך-ורידי של Tenecteplase לטיפול באירוע מוחי איסכמי ביחידות ניידות (מתוך כנס ה-International Stroke Conference)

    תוצאות מבטיחות למתן תוך-ורידי של Tenecteplase לטיפול באירוע מוחי איסכמי ביחידות ניידות (מתוך כנס ה-International Stroke Conference)

    מנתונים שהוצגו במהלך כנס ה-International Stroke Conference עולה כי בחולים עם אירוע מוחי איסכמי, מתן תוך-ורידי של Tenecteplase ביחידת שבץ מוחי ניידת הוביל לתוצאות טובות יותר בהשוואה למתן עירוי Alteplase, כאשר לא תועדו הבדלים משמעותיים בין שתי גישות הטיפול במשך הזמן שחלף מהגעה ליחידה הניידת לטיפול באירוע מוחי ועד למתן הטיפול. ברקע למחקר מסבירים החוקרים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה