נגינה על כלי מוזיקה מלווה בתוצאות טובות יותר בהערכת זיכרון עבודה ותפקוד ניהולי, כאשר שירה בקבוצה מלווה בתפקוד קוגניטיבי טוב יותר בגיל מבוגר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת International Journal of Geriatric Psychiatry.
החוקרים בחנו את הנתונים ממדגם PROTECT-UK, מחקר עוקבה שנועד להעריך את ההזדקנות ובריאות המוח. המשתתפים השלימו שלוש משימות להערכת זיכרון עבודה ומשימה אחת להערכת תפקוד ניהולי עד שלוש פעמים בשנה בין 2019 ו-2022.
קבוצה של 1,107 משתתפים (83% נשים, גיל ממוצע של 68 שנים) השלימה את שאלון Ediburgh Lifetime Musical Experience Questionnaire, הכולל שאלות אודות נגינה על כלי מוזיקה, שירה, האזנה למוזיקה ודיווח עצמי על יכולת מוזיקאלית.
המשתתפים סווגו לשתי קבוצות: אלו שדיווחו על שירה או ניגון על כלי מוזיקלי (89%) ואלו שלא נהגו לשיר ולא ניגנו על כל כלי מוזיקלי (11%).
מהנתונים עולה כי בקרב משתתפים שנהגו לנגן על כלי מוזיקה תועדו תוצאות טובות יותר בהערכת זיכרון עבודה (p<0.001) ומשימות תפקוד ניהולי (p<0.0005) בהשוואה לאלו שלא נהגו לנגן על כלי מוזיקלי.
ההשפעה על זיכרון עבודה הייתה הבולטת ביותר באלו שדיווחו על נגינה על אורגן (p<0.0001), באוד שבאלו שנהגו לנגן על כלי נשיפה מעץ (p<0.04) ו/או נהגו לשיר (p<0.014) תועדו תוצאות טובות יותר משמעותית במשימה להערכת תפקוד ניהולי.
החוקרים מדווחים כי קרוב ל-90% מהמדגם ניגנו בשלב מסוים על כלי מוזיקלי, כאשר 44% נהגו לנגן על כלי מוזיקלי בהווה. מרבית המשתתפים דיווחו כי ניגנו על כלי אחד (28%) או שני כלים (23%).
ממצאי המחקר מעידים כי התערבויות ברמת בריאות הציבור המעודדות שילוב מוזיקה בהרגלי החיים עשויות לסייע בהפחתת הסיכון לדמנציה. ישנן עדויות רבות התומכות בתועלת של פעילויות מוזיקליות בחולי דמנציה וניתן להרחיב את השימוש בהתערבות זו בכדי להפחית את הסיכון להתפתחות דמנציה במבוגרים בריאים.
Int J Geriatric Psych, Jan 28, 2024
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!