אבחנה של דום נשימה חסימתי בשינה עשויה להביא לעליה בסיכון למחלת פרקינסון, אך שימוש מוקדם במכשיר CPAP עשוי להפחית את הסיכון הנ"ל, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Neurology.
ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מספר מחקרים קודמים הצביעו על קשר בין דום נשימה חסימתי בשינה ובין מחלת פרקינסון, אך מעטים בחנו את ההשפעה המגנה האפשרית של שימוש במכשיר CPAP. כעת הם בחנו אם דום נשימה חסימתי בשינה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון והעריכו את ההשפעה של טיפול מוקדם לעומת מאוחר במכשיר CPAP על-בסיס נתונים ממאגר VA Corporate Data Warehouse לאורך למעלה משני עשורים ואודות למעלה מ-20 מיליון יוצאי צבא.
שימוש מוקדם ב-CPAP הוגדר כשימוש במכשיר CPAP בתוך שנתיים מאבחנת דום נשימה חסימתי בשינה ושימוש מאוחר הוגדר כשימוש למעלה משנתיים לאחר אבחנת הפרעת הנשימה בשינה.
מהנתונים עולה כי קרוב ל-1.6 מיליון יוצאי צבא אובחנו עם דום נשימה חסימתי בשינה ומעט למעלה מ-9.7 מיליון לא סבלו מהפרעת הנשימה בשינה. החוקרים בחנו את הסיכון למחלת פרקינסון חמש שנים לאחר אבחנת דום נשימה חסימתי בשינה.
לאחר תקנון לגיל, מין ומאפיינים שונים דוגמת עישון, דום נשימה חסימתי בשינה לווה בסיכון מוגבר משמעותית למחלת פרקינסון עם 1.8 מקרים נוספים לכל 1,000 מבוגרים לאחר חמש שנים מהופעת הפרעת הנשימה בשינה (p<0.001).
היארעות מחלת פרקינסון הייתה דומה באלו שלא השתמשו במכשיר CPAP ובאלו שהחלו בטיפול בשלב מאוחר. עם זאת, שימוש מוקדם במכשיר CPAP לווה בהיארעות נמוכה משמעותית של מחלת פרקינסון, בהשוואה לאלו שלא השתמשו במכשיר כלל, עם ירידה של 2.3 מקירם לאחר חמש שנים מהופעת דום הנשימה החסימתי בשינה (p<0.001).
החוקרים מסכמים וכותבים כי למרות שהמחקר הדגים סיכון מוגבר למחלת פרקינסון, הבשורות הטובות הן ששימוש ב-CPAP בשלב מוקדם לאחר האבחנה עשוי להפחית את הסיכון למחלה הנוירולוגית. הם קוראים להשלים מחקרים נוספים עם מעקב הדוק יותר אחר חולים עם אבחנה של דום נשימה בשינה ולאורך תקופות מעקב ארוכות יותר.
מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AAN
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!