Dental and Oral disorders

מכתב גלוי לשרה גרמן התומך בעמדתה בנושא ההפלרה/מאמר אורח מאת ד”ר הארדי ליימבק (*)

השרה גרמן היקרה:

עקבתי במשך זמן מה אחרי הויכוח על הפלרה בישראל

http://www.jpost.com/Health-and-Science/Backlash-against-Health-Minister-Yael-German-for-her-decision-to-stop-fluoridation-360188

שירתתי 3.5 שנים בתת וועדה של האקדמיה הלאומית למדעים בארה”ב על פלואוריד במי השתיה.

האקדמיה הלאומית למדעים נחשבת ל”בג”ץ של המדע”, ארגון שמרכיב וועדות לא מוטות (או מאוזנות) כדי לסקור עניינים מדעיים שיש בהם דאגה לאמריקאים. הוועדה שבה שירתתי בחנה את ההשפעות הבריאותיות של פלואוריד במי שתיה. הדו”ח שלנו, שפורסם ב- 22 במרץ, 2006, נמצא באינטרנט:

http://www.nap.edu/catalog.php?record_id=11571

הוועדה שלנו מומנה על ידי הסוכנות להגנת הסביבה התפקיד שלנו היה לא  לבחון את התועלות של ההפלרה, אבל בהחלט סקרנו את כל הספרות הרלוונטית על הרעילות של פלואוריד, כולל אלה שברמות צריכה נמוכות, כולל תופעות הלוואי של הפלרה.

הסוכנות להגנת הסביבה עדיין לא פסקה לגבי סף הזיהום המקסימלי עבור פלואוריד, בזמן ששירותי בריאות הציבור, שמודאגים מפלואורוזיס של השיניים שנגרם מההפלרה, הנמיכו את ההמלצה לרמות פלואוריד במי שתיה ל- 0.7 מ”ג לליטר (חלקיקים למיליון). איגוד רופאי השיניים והמרכז לבקרת מחלות בארה”ב החליטו שמי ברז לא צריכים לשמש בפורמולה לתינוקות, מאחר וזה מעלה את הסיכון לפלואורוזיס בשיניים. עבורי, פלואורוזיס של השיניים הוא סמן להרעלת פלואוריד, לא רק לשיניים המתפתחות אלא לכל הרקמות שעושות מינרליזציה. משרד הבריאות בקנדה לוקח רק את ההמלצה של מומחים שתומכים בהפלרה, ממשיך להמליץ על הפלרה (כעת ברמה נמוכה יותר של 0.7 חלקיקים למיליון) למרות עדות שנערמת שמראה כי רמת הפלואוריד האופטימלית במי השתיה, אם בכלל יש איזו שהיא תועלת, היא ב- 0.35 חלקיקים למיליון או פחות.

אני אישית ביצעתי מחקרים עם מימון במשך שנים באוניברסיטת טורונטו בנושא פלואורוזיס (הרעלת פלואוריד) והשפעות של צריכת פלואוריד על העצם. מחקר על עצמות, שעבורו קיבלנו מימון לאומי, הישווה עצמות ירכיים של אנשים שגרים בטורונטו (מופלרת מאז 1963) לעצמות של אנשים ממונטריאול (מונטריאול מעולם לא הפלירה) והראה שינויים שליליים מטרידים באיכות העצם של תושבי טורונטו. זה לא משהו שהיה אמור לקרות. ההפלרה היתה אמורה להשפיע רק על השיניים.

מאחר וחקרנו אנשים שנבחרו להחלפת ירך, לא יכולנו לבדוק רק את האנשים שהיו חשופים להפלרה במשך זמן חיים. אם היינו יכולים לעשות זאת, היינו רואים השפעה שלילית הרבה יותר גדולה של פלואוריד. מכיוון שהפלואוריד מצטבר עם הגיל (המחקר שלנו אישר זאת).

הוועדה של האקדמיה הלאומית למדעים בארה”ב בחנה את הספרות על השפעות פלואוריד על העצם עד 2006. מאז אותו זמן, היו יותר מחקרים שאישרו את הקשר בין הפלרה ושינויים בעצמות, וכן קשר לסרטן עצמות. המחקר שלנו, על טורונטו מול מונטריאול, לא נכלל בסקירה של 2006 ע”י האקדמיה הלאומית למדעים של ארה”ב, מפני שהוא פורסם רק ב- 2010.

הייתי שותף גם למחקרים שהראו כי יותר מידי הצטברות של פלואוריד בדנטין של השן (הרקמה שתומכת באמייל) גרמה למאפיינים שלה להשתנות. אני חושד שהצטברות פלואוריד לאורך החיים גורמת לה להיות יותר פריכה ולהישבר יותר בקלות.  ההשפעה הזו של הפלרה מעולם לא נבדקה. בתור רופא שיניים, איבחנתי וטיפלתי בחולים עם פלואורוזיס של השיניים במשך יותר מ- 30 שנה. המחקר שלי על פלואורוזיס של השיניים (שאושר ע”י מחקרים שדווחו בדו”ח מ- 2006 של המועצה הלאומית למחקר וכן בדו”ח יורק), מראה שההפלרה מעלה באופן משמעותי את מספר החולים שמחפשים תיקונים קוסמטיים יקרים. אף אחד בבריאות הציבור לא לקח אי פעם בחשבון את העלויות הנוספות של טיפול בפלואורוזיס של השיניים כששקלו את היחס עלות – תועלת של הפלרה.

הדו”ח שלנו מ- 2006 של המועצה הלאומית למחקר (האקדמיה הלאומית למדעים) הסיק גם שקיים סיכוי שהפלואוריד יכול להאיץ סרטן עצמות. בעמוד 336 הוצהר כי “נראה שלפלואוריד יש פוטנציאל ליזום או להאיץ סרטן, במיוחד של העצמות, אבל העדות עד היום היא ניסיונית ומעורבת (טבלאות 4-10 ו- 5-10)”. זה בלבד, צריך היה לגרום לסוכנות האמריקאית להגנת הסביבה לקבוע רמת מזהם מקסימלית לפלואוריד במי שתיה אפס (כפי שעשו לארסן). הסוכנות להגנת הסביבה עדיין לא החליטה לגבי מידת היכולת של פלואוריד לגרום לסרטן. בנוסף אנחנו יודעים כעת שהפלואוריד הוא רעיל למערכת העצבים, וכי לילדים עם פלואורוזיס בולט יש IQ נמוך יותר.

הסתכלתי על זה מכל הזוויות ואני חייב להסיק שערים מופלרות יחסכו כסף של עלויות ההפלרה, הורים יחסכו חשבונות שיניים יקרים של טיפול בפלואורוזיס של השיניים, שיעורי החורים בשיניים ישארו ללא שינוי או אפילו ימשיכו לרדת (כפי שהראו מחקרים מודרניים רבים על הפסקת הפלרה) ובריאות העיר  

תשתפר כי תוצרי הפסולת של התעשייה לא יוספו יותר למי השתיה (אני מוצא שזה אבסורד שהפלואוריד שמשמש להפליר מי שתיה נובע מפסולת תעשייתית ללא טיהור, מגביר את הרמות של מתכות כבדות מסרטנות כמו ארסן ומרכיבים רדיואקטיבים במי השתיה).

לדעתי, הוספת חומרים מסרטנים באופן מכוון למי השתיה ברמות שידועות כמעלות שיעורי סרטן (למשל ארסן בחלקיקים למיליארד), מנוגד לכל המושגים של ‘אל תעשה נזק’. תביעות נפתחו כעת כדי להעמיד לדין את האחראים לפרקטיקה הזו.

מספר ערים קנדיות החליטו שלא שווה להמשיך את פרקטיקת ההפלרה. ניתן לראות זאת באתר

www.COF-COF.ca   

הקהילות שאינן מפלירות יותר את המים הפחיתו את האחוז הכולל של הקנדים שחשופים למים שמופלרים באופן מלאכותי מ- 2/3 ל- 1/3 .

אין לי ספק שההפלרה קרובה לחסרת תועלת במונחים של הפחתת חורים בשיניים. הספרות המודרנית ברורה לגבי זה. מחקרי הפסקת ההפלרה נכשלים להראות עלייה בחורים בשיניים. למעשה, שיעורי החורים ממשיכים לרדת. דו”ח יורק, שמתייחסים אליו בתור העדות הטובה ביותר ל’בטיחות ואפקטיביות’ ההפלרה, הוא פגום מפני ש: א) הוא לא מצא ניסוי אחד קליני רנדומלי כפול סמיות.

ב) אף אחד מהניסויים הקליניים לא תוקנן לגורמים מתערבים הידועים כמשפיעים על חורים בשיניים כמו רמות ויטמין D , צריכת סוכר יומית, ממתקים, אטמי סדקים, וכו’.    

ג) עירבוב של מחקרים מודרניים עם מחקרים ישנים מאוד כששיעורי העששת היו גבוהים יותר, הביא להערכת יתר של התועלת.

בשנות החמישים כשההפלרה התחילה לתפוס, נטען שהיתה 40% תועלת. למרות שהעדות היתה חלשה מאוד, יכול להיות שלהפלרה היה ערך מפני שמשחות שיניים הופיעו רק בסוף שנות השישים.

לאחר תחילת השימוש במשחות שיניים מופלרות, תועלת ההפלרה ירדה. כעת, אם קיימת תועלת כלשהיא, ניתן לצפות אולי ל- 5-10% תועלת בילדים.

אם למחצית מהילדים אין חורים בשיניים ושיעורי החורים בממוצע הם רק שני חורים לילד, המשמעות שערים צריכות להפליר במשך 20 שנה כדי לחסוך משטח שן אחד לכל ילד חמישי. מחקרים מאוחרים יותר שנערכו באוסטרליה, מראים שחשיפה להפלרה במשך החיים מצילה אולי כ-1 שן מעששת מהילדות ועד לגיל העמידה. ברור, שזו אינה מדיניות שמראה אחריות כלכלית וערים שלא עושות חקירה עצמאית במונחים של עלות תועלת מבזבזות את כספי משלם המיסים ויכולות להעמיד את חברי המועצות בסיכון לתביעות משפטיות. הטענה שכל דולר שבוזבז על הפלרה חוסך 38 דולר מעולם לא היתה מדויקת, וכיום היא מוליכת שולל באופן יוצא דופן. זה פשוט שקר.

אין אף סוכנות ממשלתית בעולם שמנטרת כהלכה את הצטברות הפלואוריד באנשים שצורכים מים מופלרים. אתה לא יכול להחדיר תרופה באנשים מבלי לדעת אם הם מקבלים מנת יתר של התרופה ואם יש תופעות שליליות ארוכות טווח.

הפלואוריד שנוסף למי השתיה לא  נמצא בטוח ואפקטיבי. למעשה, ככל שיותר ויותר מחקרים שעברו הערכת עמיתים מופיעים בספרות, מתברר לי  שהמטוטלת בהחלט עוברת ל”לא בטוח, ולא אפקטיבי יותר”.

אני אהיה יותר משמח לספק לך ולכל המומחים בישראל המכותבים למכתב, רשימה מלאה של מחקרים שעברו הערכת עמיתים שעליהם ביססתי את חוות דעת של המומחיות שלי, שבוטאה במכתב זה.

עשית את ההחלטה הנכונה לא להפליר בישראל. ברכותי

בכנות,

(*) ד”ר הארדי ליימבק, BSc, PhD, DDS

פרופסור אמריטוס ולשעבר מנהל רפואת שיניים מניעתית

פקולטה לרפואת שיניים, אוניברסיטת טורונטו

מקור:

fluoridealert.org/content/bulletin_08-18-14

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם יש עדיפות לביצוע פעילות גופנית בשעות הערב? (Diabetes Care)

    האם יש עדיפות לביצוע פעילות גופנית בשעות הערב? (Diabetes Care)

    פעילות גופנית אירובית בעצימות בינונית או גבוהה המבוצעת בשעות הערב מלווה בסיכון הנמוך ביותר לתמותה, תחלואה קרדיווסקולארית ותחלואה מיקרווסקולארית במבוגרים עם השמנת-יתר, כולל אלו עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ידוע כי פרצי פעילות אירובית מתונה עד מאומצת משפרת גורמי סיכון קרדיו-מטבוליים, אך […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טבליות Pivmecillinam לטיפול בזיהום בדרכי השתן בנשים (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טבליות Pivmecillinam לטיפול בזיהום בדרכי השתן בנשים (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את מתן טבליות Pivmecillinam לטיפול בזיהומים לא-מסובכים בדרכי השתן משנית לחיידקי Escherichia coli, Proteus mirabilis ו-Staphylococcus saprophyticus בנשים. המומחים מסבירים כי Pivmecillinam הינה פרו-תרופה פומית של Mecillinam הניתן בזריקה. האישור הנוכחי של מנהל המזון והתרופות האמריקאי מבוסס על תוצאות שלושה מחקרים קליניים שהשוו בין שלושה מינונים […]

  • CBT עדיף על טיפול קוגניטיבי מבוסס-מיינדפולנס להפרעת אבל (JAMA Psychiatry)

    CBT עדיף על טיפול קוגניטיבי מבוסס-מיינדפולנס להפרעת אבל (JAMA Psychiatry)

    טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) עדיף על טיפול קוגניטיבי מבוסס-מיינדפולנס להפחתת חומרת התסמינים בחולים עם הפרעת אבל ממושכת, כך עולה מתוצאות מחקר אקראי שפורסם ב-JAMA Psychiatry. בעוד שלמטופלים שעברו CBT ממוקד לאבל הייתה תגובה מעולה בהשוואה לאלו שעברו טיפול קוגניטיבי מבוסס-מיינדפולנס, המשתתפים בשתי הקבוצות חוו ירידה משמעותית בתסמינים 6 חודשים לאחר הטיפול. “אנו מדגישים כי תוצאות […]

  • טרום-סוכרת מלווה בצמצום מגוון מיקרוביאלי במערכת העיכול (Nutrients)

    טרום-סוכרת מלווה בצמצום מגוון מיקרוביאלי במערכת העיכול (Nutrients)

    המגוון הביולוגי של המיקרוביום במערכת העיכול מצומצם יותר בחולים עם טרום-סוכרת לעומת נבדקים בריאים, כאשר ההרכב כולל כמות קטנה יותר מהזנים המעורבים במסלולים עיקריים של פיזיולוגיה ומטבוליזם, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Nutrients. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הוכיחו את הקשר בין הרכב החיידקים במעי, הרגלי תזונה, משק סוכר ועמידות לאינסולין, […]

  • סיכון מוגבר לסוכרת בחולים לאחר התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    סיכון מוגבר לסוכרת בחולים לאחר התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    בחולים שעברו התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית סיכון מוגבר להתפתחות סוכרת מאוחר יותר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סוכרת הינה גורם סיכון לתסמונת תעלה קרפאלית, אך לא ידוע אם תסמונת תעלה קרפאלית מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות סוכרת בשלב מאוחר יותר. לבחינת הנושא הם […]

  • דיאטה טבעונית דלת-שומן עשויה לשפר בריאות קרדיו-מטבולית בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Clinical Diabetes)

    דיאטה טבעונית דלת-שומן עשויה לשפר בריאות קרדיו-מטבולית בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Clinical Diabetes)

    דיאטה טבעונית דלת-שומן – עתירת סיבים ופחמימות עם צריכה מתונה של חלבונים – עשויה להפחית את הדרישה לאינסולין, לשפר רגישות לאינסולין ולשפר איזון גליקמי בחולים עם סוכרת מסוג 1, בהשוואה לדיאטה קונבנציונאלית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Diabetes. ההשפעות של דיאטה טבעונית דלת-שומן (ללא פחמימות או הגבלת מנות) נבחנו אל מול דיאטה […]

  • ניתוח בעזרת רובוט להחלפה מלאה של מפרק הירך עשוי לקצר משך אשפוז (J Arthroplasty)

    ניתוח בעזרת רובוט להחלפה מלאה של מפרק הירך עשוי לקצר משך אשפוז (J Arthroplasty)

    ניתוח רובוט להחלפה מלאה של מפרק הירך מלווה במשך אשפוז קצר יותר לעומת ניתוח ידני להחלפת הירך, זאת לצד הפחתת היקף החולים המופנים למוסד סיעודי ייעודי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Arthroplasty. החוקרים השלימו מחקר רב-מרכזי עם הערכה רטרוספקטיבית של הנתונים אודות 8,536 חולים שעברו ניתוח רובוטי להחלפה מלאה של […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה