DPP4 & GLP1

נראה שמבין מעכבי ה-DPP-4 ה- sitagliptin(ג’נוביה) הוא הבטוח ביותר מבחינה קרדיווסקולרית (JAMA Cardiology)

אנליזה חדשה המתפרסמת ב-JAMA של מחקר ה-TECOS מצביעה על כך שהטיפול ב- sitagliptin(ג’נוביה, MSD) אינו משפיע על הסיכון לאישפוזים בשל אי ספיקת לב בקרב חולי סוכרת, הן לכלל חולי הסוכרת והן לתתי קבוצות בסיכון מוגבר לאישפוזים בשל אי ספיקת לב. במאמר מערכת נלווה כותב  Benjamin M. Scirica שנראה שסיטגליפטין הוא מעכב ה-DPP-4 הבטוח ביותר מבחינה קרדיווסקולרית.

ברקע מציינים החוקרים כי מחקרים קודמים הצביעו על כך ששימוש במעכבי DPP-4 עלול להעלות את הסיכון לאי ספיקת לב (HF) בחולי סוכרת סוג 2. סקסגליפטין למשל הדגים עלייה מובהקת בסיכון לאישפוזים בשל אי ספיקת לב, וגם אלוגליפטין היה קשור,  אם כי לא באופן מובהק סטטיסטית, לעלייה בסיכון לאישפוזים בשל HF .

במחקר ה-TECOS (ר”ת של Trial Evaluating Cardiovascular Outcomes With Sitagliptin) מעכב ה-DPP-4 סיטלגיפטין הפגין non-inferiority מול פלצבו בכל הקשור לתוצאים קרדיווסקולרים כגון אוטם לבבי, שבץ, ומוות על רקע קרדיווסקולרי.

כמו כן, החוקרים מדגישים כי אבחנת אי ספיקת לב מהווה גורם סיכון לסוכרת סוג 2, ושנוכחות סוכרת קשורה לעלייה של 30% בסיכון לאישפוזים בשל אי ספיקת לב במחקרי עוקבה עדכניים.

מטרת האנליזה הנוכחית הייתה להעריך ולנתח לעומק את הקשר בין השימוש בסיטגליפטין לאישפוזים בשל אי ספיקת לב (hHF) .

מחקר ה-TECOS היה מחקר אקראי, כפול סמיות, שהעריך בטיחות קרדיווסקולרית של סיטגליפטין מול פלצבו, (חשוב לציין כי כל אחת מהחלופות התווספה לטיפול תרופתי קיים לסוכרת). יעד המחקר הראשי היה משלב של אשפוז על רקע של תעוקת לב לא יציבה, אוטם לבבי, שבץ, ומוות על רקע קרדיווסקולרי.נכללו 673 אתרים ב-38 מדינות שבהן גויסו למחקר 14,671 חולי סוכרת סוג 2 עם מחלה טרשתית מוכחת.  המחקר נמשך מדצמבר 2008 ועד מרץ 2015. חציון תקופת המעקב עמד על 2.9 שנים.

השפעת סיטגליפטין על שכיחות אשפוזים על רקע אי ספיקת לב הוגדרה מלכתחילה כיעד מחקר שניוני. הושווה האפקט של הטיפול על hHF , על משלב של hHF או מוות על רקע קרדיווסקולרי, ועל משלב של- hHF או תמותה מכל סיבה. בכל ההשוואות לא נמצאה הבדל בין שתי זרועות המחקר.

אנליזות תומכות כללו סה”כ אירועי hHF (אירוע ראשון ואירועים חוזרים), ומוות לאחר hHF .

בוצעה גם מטה אנליזה שהעריכה את האפקט של מעכבי ה-DPP-4 על hHF או מוות קרדיווסקולרי.

החוקרים מדווחים כי מבין 14,671 המשתתפים, 7,332 הוקצו רנדומלית לסיטגליפטין, ו-7,339 לפלצבו. האישפוזים בשל HF הופיעו ב-3.1% (228 מטופלים) ו-3.1% (229 מטופלים) בקבוצות הסיטגליפטין והפלצבו, בהתאמה. יחס סיכון לא מתואם היה 1.00 (בטווח 0.83-1.19) . לא היה הבדל גם בסך אירועי ה- hHFבין קבוצת הסיטגליפטין (345 אירועים)  והפלצבו (347 אירועים), כשהסיכון היחסי גם כאן היה 1.00 (בטווח 0.8-1.25) .

גם מס’ המטופלים שחוו מספר אירועי hHF (כלומר יותר מארוע אחד למטופל) היה דומה בין קבוצת הסיטגליפטין לפלצבו (63 לעומת 69, בהתאמה) . כך גם לגבי מטופלים שאובחנו כסובלים מ-HF בתחילת המחקר: לא היה הבדל בין קבוצות הטיפול בשכיחות-hHF , מוות קרדיווסקולרי, או שילוב של השניים.

תמותה מכל סיבה לאחר hHF הייתה גם דומה בין קבוצות הסיטגליפטין והפלצבו (29.8% לעומת 28.8% בהתאמה), כמו גם תמותה קרדיווסקולרית (22.4% לעומת 23.1% בהתאמה).

לא הייתה שונות באפקט של סיטגליפטין על hHF באנליזות לפי 21 תתי קבוצות שונות .

בפרסום זה הוצגה גם מטה-אנליזה של שכיחות hHFבשלושה מחקרי בטיחות קרדיווסקולרית של מעכבי שהראתה הטרוגניות בינונית (I 2 = 44.9, P = .16). החוקרים סבורים שהבדלים בין אוכלוסיות המחקר אינם יכולים להסביר את ההבדל בתוצאות של המחקרים הנ”ל, אולם השונות בין התרופות עצמן כן. הם מציינים עוד שגם ב-TECOS וגם ב- SAVOR-TIMI 53 (המחקר שבחן את סקסגליפטין) לא היה קשר בין רמות ה-A1c בתחילת המחקר והסיכון ל- hHF.

החוקרים מסכמים את התוצאות בכך שלסיטגליפטין אין אפקט על hHF בחולי סוכרת סוג 2, הן לכלל החולים והן בתתי קבוצות של חולים בסיכון גבוה. לדעתם, הממצאים הללו מספקים עדות תומכת נוספת לכך שהסיטגליפטין ניתן לשימוש בבטחה באוכלוסייה של חולי סוכרת סוג 2 הנמצאים בסיכון קרדיווסקולרי גבוה.

במאמר מערכת באותו גיליון, מציין המחבר, Benjamin M. Scirica, שללא קשר לצורת הניתוח, ובהתבסס על שימוש בכלים אנליטיים דומים ב- SAVOR-TIMI 53ובמחקר ה- EXAMINE, במחקר ה- TECOS לא היה כל סימן של עלייה כלשהיא בסיכון לאישפוזים בשל אי ספיקת לב, או לכלל האישפוזים בשל אי ספיקת לב, וכן גם לא נצפתה כל עדות להטרוגניות כלשהיא בסיכון לאישפוזים בשל אי ספיקת לב לפי זמן או תתי קבוצות. ממצאים אלה מנוגדים לאלה של סקסגליפטין , שבהם הסיכון הגדול ביותר לאישפוזים בשל אי ספיקת לב נצפו רק במהלך השנה הראשונה לטיפול לאחר החלוקה האקראית.

גם מחבר מאמר המערכת סבור שההבדלים הקלים באוכלוסיות המטופלים בין המחקרים השונים אינו נראה שיכול להסביר את התוצאות, כאשר ההקצאה העיוורת והחלוקה הראנדומלית אמורות להגן מפני עיוות בתוצאות.

הוא מציין גם כי בשל העובדה שלא היו סימנים לאי ספיקת לב בקרב משתמשי ה-GLP-1 מסוג lixisenatide , ניתן לשער שקיים הבדל בבחירת המטופלים לקבוצת מעכבי DPP-4 עבור מטופלים שאינם נכללים בקבוצות הטיפול ב-GLP-1 אשר איכשהו משפיע על האיזון ומעלה את הסיכון לאישפוזים בשל אי ספיקת לב.

בנוסף, מציין המחבר, בשני מחקרים שבחנו בטיחות קרדיווסקולרית נמצא שבאחד מהם , שבו השתתפו מטופלים עם תפקוד ירוד של חדר הלב השמאלי,  וילדגליפטין העלתה את הנפח הדיאסטולי החדרי בהשוואה לפלצבו, ובמחקר נוסף לירגלוטייד (מקבוצת ה-GLP-1)  היה קשור לעלייה בתמותה ואישפוזים בשל אי ספיקת לב.

לסיכום הוא טוען שזיהוי התרופות שהן גם אפקטיביות להשגת איזון גליקמי וגם בעלות בטיחות קרדיווסקולרית מוכחת במטופלים עם אי ספיקת לב הוא צורך קליני חיוני. להערכתו, מבין התכשירים שנבחנו ממשפחת מעכבי ה-DPP-4 , סיטגליפטין נראית כתרופה עם הפרופיל הקרדיווסקולרי הבטוח ביותר.

JAMA Cardiol. Published online April 13, 2016

JAMA Cardiol. Published online April 13, Editorial

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שינויים בערכי סוכר מנבאים תמותה באשפוז של חולים עם אוטם לבבי חד (PLoS One)

    שינויים בערכי סוכר מנבאים תמותה באשפוז של חולים עם אוטם לבבי חד (PLoS One)

    במאמר שפורסם בכתב העת PLoS One מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קורלציה בין וריאביליות ברמות הסוכר בדם ובין שיעורי התמותה באשפוז בקרב חולים עם אוטם לבבי חד, בפרט בחולים בהם תועדו רמות סוכר תקינות בדם בקבלה לאשפוז. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין שונות גליקמית, מגמות שינויים בערכי הסוכר והסיכון […]

  • שת

    שת"פ בין קופות החולים למיזם ספרת הסוכרת בגליל עתיד לייעל ולשפר את נגישות הבדיקות המיועדות לחולי סוכרת

    ספֵרת הסוכרת בגליל על שם ראסל ברי הוא מיזם רחב היקף וחדשני בתחום בריאות הציבור המתמקד במחלת הסוכרת ופועל באזור הגליל. מובילי המיזם, שצמח בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת בר־אילן בצפת, הציבו לנגד עיניהם יעד נכסף: לצמצם את התחלואה בסוכרת ולשפר את הטיפול בה בעזרת גישה רב־תחומית אינטגרטיבית.

  • הערכת סיכונים ומניעת נפילות בקרב מבוגרים המתגוררים בקהילה – סקירה (JAMA)

    הערכת סיכונים ומניעת נפילות בקרב מבוגרים המתגוררים בקהילה – סקירה (JAMA)

    נפילות הן גורם שכיח – וניתן למניעה – לתחלואה ולתמותה בקרב מבוגרים ברחבי העולם. סקירה זו מה-JAMA עוסקת בהערכת סיכונים ובמניעת נפילות בקרב מבוגרים המתגוררים בקהילה. על פי סקר טלפוני ארצי מייצג משנת 2018, כ-27% מהמבוגרים מעל גיל 65 נפלו במהלך השנה הקודמת. מתוך האירועים הללו, 59% מהם דווחו על ידי נשים ו-41% על ידי […]

  • אי ספיקת לב עם מקטע פלִיטה שמור: כל מה שצריך לדעת בקצרה (THE LANCET)

    אי ספיקת לב עם מקטע פלִיטה שמור: כל מה שצריך לדעת בקצרה (THE LANCET)

    אי ספיקת לב עם מקטע פליטה שמור (HFpEF) היא אתגר קליני משמעותי עם שכיחות גוברת ברחבי העולם. מאמר זה מה-LANCET מציע כי אבחון וניהול מדויקים של  HFpEF מחייבים גישה רב תחומית, תוך התחשבות בהתייצגות הקלינית, בסָמנים ביולוגיים מתאימים ובהדמיה. אי ספיקת לב עם מקטע פלִיטה שמור (HFpEF) היא אתגר קליני המתייצג עם מגוון של סימפטומים […]

  • היענות ממושכת לדיאטה ים-תיכונית מפחיתה היארעות סוכרת לאורך שני עשורים (Metabolites)

    היענות ממושכת לדיאטה ים-תיכונית מפחיתה היארעות סוכרת לאורך שני עשורים (Metabolites)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Metabolites עולה כי היענות ארוכת-טווח לדיאטה ים-תיכונית מספקת הגנה מפני התפתחות סוכרת מסוג 2. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין היענות לדיאטה ים תיכונית ובין היארעות סוכרת מסוג 2 לאורך שני עשורים במבוגרים שלקחו חלק במחקר ATTICA. מדובר במחקר עוקבה פרוספקטיבי שכלל 3,042 גברים ונשים מיוון. נתונים […]

  • חיזוי הסיכון להיפוגליקמיה והיפרגליקמיה במהלך ולאחר פעילות בקרב מתבגרים עם סוכרת מסוג 1 (Diabetes Technol Ther)

    חיזוי הסיכון להיפוגליקמיה והיפרגליקמיה במהלך ולאחר פעילות בקרב מתבגרים עם סוכרת מסוג 1 (Diabetes Technol Ther)

    במאמר שפורסם בכתב העת Diabetes Technology & Therapeutics מדווחים חוקרים מצפון אמריקה על תוצאות מחקר חדש שנועד לנבא את הסיכון להיפוגליקמיה והיפרגליקמיה במהלך ולאחר פעילות גופנית במתבגרים עם סוכרת מסוג 1 וממליצים לכוון להתחיל פעילות גופנית עם ריכוז סוכר אינטרסטיציאלי בטווח 130-160 מ”ג/ד”ל עם מגמה שטוחה או ירידה קלה בערכי הסוכר לפי מד סוכר רציף […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    לפניכם מפגש ראשון מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הראשון עוסק בהיפוגליקמיה. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו נורדיסק

  • מדוע רבים לא מתייחסים למחלות לב בחולי סוכרת מסוג 1? (NEJM)

    מדוע רבים לא מתייחסים למחלות לב בחולי סוכרת מסוג 1? (NEJM)

    ניהול מחלות לב וכלי דם הוא היבט שלעתים קרובות נזנח, אך הוא קריטי כשמדובר בטיפול באנשים עם סוכרת מסוג 1, כך אמרו מחברי סקירה חדשה שפורסמה ב-The New England Journal of Medicine. מחלות לב וכלי דם הן סיבת המוות השכיחה ביותר בקרב חולים בסוכרת מסוג 1, בדומה לאלו עם סוכרת מסוג 2. עם זאת, אין […]

  • טרום-סוכרת מלווה בצמצום מגוון מיקרוביאלי במערכת העיכול (Nutrients)

    טרום-סוכרת מלווה בצמצום מגוון מיקרוביאלי במערכת העיכול (Nutrients)

    המגוון הביולוגי של המיקרוביום במערכת העיכול מצומצם יותר בחולים עם טרום-סוכרת לעומת נבדקים בריאים, כאשר ההרכב כולל כמות קטנה יותר מהזנים המעורבים במסלולים עיקריים של פיזיולוגיה ומטבוליזם, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Nutrients. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הוכיחו את הקשר בין הרכב החיידקים במעי, הרגלי תזונה, משק סוכר ועמידות לאינסולין, […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה