Fatty Acid

שינוי תזונתי מסייע לחולים בסיכון לתסמונת מטבולית (מתוך ה- American Journal of Clinical Nutrition)

מאת ד”ר מיכל איזנשטט

מתוצאות מחקר שפורסם בירחון American Journal of Clinical Nutrition ב- 25 באוגוסט, עולה כי דיאטה דלת שומן עם אינדקס גליקמי נמוך עשויה להגביר רגישות לאינסולין בחולים עם סיכון גבוה לתסמונת מטבולית.

יחד עם זאת, החלפת שומנים רוויים בשומנים חד בלתי רוויים הדגימה תועלת פחות משמעותית.

במחקר הנוכחי, נכללו 548 נבדקים בעלי סיכון גבוה לתסמונת מטבולית.  על מנת להיכלל במחקר על המשתתפים היה להתאים לפחות לארבע נקודות מתוך 12 אפשריות במדד מרכיבי תסמונת מטבולית.

החוקרים מסבירים כי השגת משקל תקין ושמירה עליו הינן חשובות מאוד בהיבטים של הפחתת סיכון למחלות קרדיו-וסקולאריות, אולם מטרתם הייתה בדיקת ההשפעות הנוספות של שומנים וסוכרים, כאשר צריכת האנרגיה נותרה כמעט ללא שינוי.

החוקרים ביקשו לקבוע את השפעתן של שתי התערבויות על הרגישות לאינסולין: החלפת חומצות שומן רוויות בחומצות שומן חד בלתי רוויות או פחמימות, והורדת האינדקס הגליקמי.  מטרות המחקר המשניות היו שינויים בגורמי הסיכון הקרדיו-וסקולאריים.

החוקרים הקצו אקראית את משתתפי המחקר לקבוצת ייחוס (למשך 4 שבועות) או לקבוצת התערבות (למשך 24 שבועות).

מתוצאות המחקר עולה כי הדיאטות הביאו לשינוי ממוצע ברגישות לאינסולין (באחוזים) כמתואר: דיאטה עם חומצות שומן חד בלתי רוויות ואינדקס גליקמי גבוה: 2.1%; דיאטה עם חומצות שומן חד בלתי רוויות ואינדקס גליקמי נמוך: 3.5%-; דיאטה דלת שומן עם אינדקס גליקמי גבוה: 8.6%-; דיאטה דלת שומן עם אינדקס גליקמי נמוך: 9.9%-; ודיאטה עם שומן רווי ואינדקס גליקמי גבוה (קבוצת הייחוס): 4%-.

החוקרים מציינים כי מחקרם לא תמך הנחה לפיה החלפה איזו אנרגטית של חומצות שומן רוויות בחומצות שומן חד בלתי רוויות או פחמימות הינה בעלת השפעה חיובית על הרגישות לאינסולין.

בניתוח סיבתי הודגם בבירור קשר בין שינוי במשקל ובין רגישות לאינסולין (על אף שהשינוי הממוצע במשקל היה קטן מאוד).  ממצא זה מצביע על כך שהשפעת הדיאטה על משקל הגוף הינה חשובה יותר משינויים בהרכבי הדיאטה שנבדקו.

יחד עם זאת, נראה היה כי דיאטה דלת שומן או עם אינדקס גליקמי נמוך שיפרה רגישות לאינסולין.  פרט לכך, היא שיפרה רמות טריגליצרידים.

למעשה, לכל הדיאטות נראו השפעות חיוביות על פרופיל הליפידים.  החלפת שומנים רוויים בחומצות שומן חד בלתי רוויות הפחיתה את רמות הכולסטרול הכלליות וכן את רמות ה- LDL, והפחתת האינדקס הגליקמי של הדיאטה הגבירה אפקט זה.

באופן כללי, היחס המועדף ביותר של רמות כולסטרול כללי לרמות HDL הושג עם דיאטה עשירה בחומצות שומן חד בלתי רוויות שהייתה בעלת אינדקס גליקמי נמוך.

המחקר הנוכחי מצביע על כך ששמירה על משקל הינה חשובה יותר מהרכב הדיאטה בשיפור רגישות לאינסולין גורם סיכון לסוכרת סוג 2 ומחלה קרדיו-וסקולארית.

החוקרים מוסיפים כי פרופילי ליפידים טובים יותר, הקשורים בהפחתת הסיכון לתחלואה קרדיו-וסקולארית, עשויים להיות מושגים באמצעות הורדת שומן רווי בכלכלה והחלפתו עם שומן חד בלתי רווי.

Am J Clin Nutr.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • טרום-סוכרת מלווה בצמצום מגוון מיקרוביאלי במערכת העיכול (Nutrients)

    טרום-סוכרת מלווה בצמצום מגוון מיקרוביאלי במערכת העיכול (Nutrients)

    המגוון הביולוגי של המיקרוביום במערכת העיכול מצומצם יותר בחולים עם טרום-סוכרת לעומת נבדקים בריאים, כאשר ההרכב כולל כמות קטנה יותר מהזנים המעורבים במסלולים עיקריים של פיזיולוגיה ומטבוליזם, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Nutrients. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הוכיחו את הקשר בין הרכב החיידקים במעי, הרגלי תזונה, משק סוכר ועמידות לאינסולין, […]

  • סיכון מוגבר לסוכרת בחולים לאחר התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    סיכון מוגבר לסוכרת בחולים לאחר התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    בחולים שעברו התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית סיכון מוגבר להתפתחות סוכרת מאוחר יותר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סוכרת הינה גורם סיכון לתסמונת תעלה קרפאלית, אך לא ידוע אם תסמונת תעלה קרפאלית מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות סוכרת בשלב מאוחר יותר. לבחינת הנושא הם […]

  • חשיבות מועד אבחנת סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    חשיבות מועד אבחנת סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    בנשים עם הופעה של סוכרת הריונית לפני שבוע 20 להיריון ייתכנו תוצאות גרועות יותר, בהשוואה לנשים עם הופעה מאוחרת של סוכרת הריונית שגם החלו טיפול לאחר 24-28 שבועות הריון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care. ארגון הבריאות העולמי תומך בטיפול בסוכרת הריונית לאחר 24-28 שבועות הריון, אך מחקר TOBOGM הצביע על שיעור […]

  • חשיבות מגנזיום בהתפתחות תסמונת מטבולית (J Clin Endocrinol Metab)

    חשיבות מגנזיום בהתפתחות תסמונת מטבולית (J Clin Endocrinol Metab)

    אובדן מוגבר של מגנזיום בשתן, כפי שבא לידי ביטוי במדד חסר מגנזיום (Magnesium Depletion Score, או MDS), עשוי לשמש כגורם סיכון בלתי-תלוי לתסמונת מטבולית במבוגרים בארצות הברית, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי יש עדויות המציעות כי היפומגנזמיה כרונית עשויה לשחק תפקיד בפתוגנזה […]

  • דיאטה טבעונית דלת-שומן עשויה לשפר בריאות קרדיו-מטבולית בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Clinical Diabetes)

    דיאטה טבעונית דלת-שומן עשויה לשפר בריאות קרדיו-מטבולית בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Clinical Diabetes)

    דיאטה טבעונית דלת-שומן – עתירת סיבים ופחמימות עם צריכה מתונה של חלבונים – עשויה להפחית את הדרישה לאינסולין, לשפר רגישות לאינסולין ולשפר איזון גליקמי בחולים עם סוכרת מסוג 1, בהשוואה לדיאטה קונבנציונאלית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Diabetes. ההשפעות של דיאטה טבעונית דלת-שומן (ללא פחמימות או הגבלת מנות) נבחנו אל מול דיאטה […]

  • האם ניתן להתבסס על מד סוכר רציף לאבחנה של סוכרת? (Nature Medicine)

    האם ניתן להתבסס על מד סוכר רציף לאבחנה של סוכרת? (Nature Medicine)

    נתוני מד סוכר רציף מספקים הערכה מקיפה יותר של ערכי הסוכר מהערכת רמות סוכר בצום בלבד ובהתחשב בשונות הנרחבת של רמות סוכר בדם בצום באותו מטופל, נתוני מד סוכר רציף עשויים לסייע בשיפור הדיוק באבחנת סוכרת, כך מדווחים חוקרים ממכון וייצמן במאמר שפורסם בכתב העת Nature Medicine. החוקרים בחנו את הנתונים ממחקר 10K Study, כולל […]

  • סיכון מוגבר לאספירציה עם טיפול באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 סביב פרוצדורות תחת הרדמה (JAMA Surgery)

    סיכון מוגבר לאספירציה עם טיפול באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 סביב פרוצדורות תחת הרדמה (JAMA Surgery)

    בקרב חולים תחת טיפול בזריקה שבועית של אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 שארית תכולת קיבה רבה, גורם סיכון משמעותי לאספירציה בזמן הרדמה למרות הקפדה על ההנחיות לצום לפני פרוצדורות אלקטיביות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Surgery. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי השימוש ההולך וגדל בתרופות ממשפחת אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 להפחתת משקל ואיזון סוכר […]

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: טיפול במטפורמין גורם נזק לכליה בחולה הסוכרתי

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: טיפול במטפורמין גורם נזק לכליה בחולה הסוכרתי

    בפינתנו החדשה ננסה לשבור מיתוסים השכיחים בקרב רופאים/ות או מטופלים/ות. זו פינה קצרה, ואם תהיה בה התייחסות למאמרים, היא תעשה בקצרה. נשמח לשמוע רעיונות, הערות והארות. המיתוס הראשון הוא בנושא מטפורמין; האם הטיפול בתרופה גורם נזק לכליה בחולה הסוכרתי? פרופ’ רז מציע כי דווקא המשך מתן התרופה, גם בשלבים מתקדמים של מחלת כליות, עדיין עשוי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה