Geriatrics

בריאות, תוחלת החיים והוצאות על בריאות בגיל המבוגר (JC 402)

ג’ורנאל קלאב, מגזין 402: מחקר המתפרסם ב-NEJM בוחן את ההשלכות הכלכליות של העלייה בתוחלת החיים.

בעשורים האחרונים הולכת ועולה תוחלת החיים. ולפי הידוע, מצב בריאותם של הקשישים הולך ומשתפר. הסיבה למחקר זה היא דלדול המשאבים הכספיים של תוכנית ה-MEDICARE האמריקאית. כספי הקרן האמריקאית אמורים להיגמר בשנת 2029. קרן זו מספקת שירותי בריאות ל-40 מיליון אמריקאים רובם מעל גיל 65.

סיבת הפגיעה העיקרית בקרן היא עליה בכמות המבוטחים בגלל הצטרפותו של דור ה-BABYBOOM. הרצון להעריך את עלות השינוי בתוחלת החיים ובמצב הבריאות הם אשר הביאו לביצוע מחקר זה. מחקרים קודמים הציעו שהשיפור בתוחלת החיים יהווה עול כלכלי רב על תוכנית ה-MEDICARE.

מאידך, קיימים מחקרים המראים שהבריאות הטובה יותר בגיל המבוגר מבטיחה שצריכת שירותי הבריאות תהיה קטנה יותר ובכך עלות שירותי הבריאות לא תגדל בעקבות העלייה בתוחלת החיים. אולם מחקרים אלו לא בדקו קשר זה באופן ישיר.

המחקר עקב אחר 17,000 אנשים מעל גיל 70, סך זמן המעקב היה 50 אלף שנות אדם.

הערכת מדד הבריאות היתה מבוססת על יכולת לבצע פעילויות גופניות שונות כמו כריעה, סחיבת משא קל הליכה למרחק שני רחובות ועוד, כמו גם על היכולת לתפקד באמצעות מכשירים כמו שימוש בטלפון הכנת אוכל וביצוע קניות ולבסוף היכולת לתפקוד יומי כמו רחצה, לבוש, אכילה ושליטה מלאה על צרכים.

מתוצאות המחקר עולה כי כ-30% מאוכלוסית בני ה-70 אינם לוקים בתפקודים אשר נבדקו. ל-40% רק מגבלה אחת בביצוע פעולות גופניות, לכ-10% היתה מגבלה אחת לפחות בשימוש במכשירים יומיומיים , ל-20% מגבלה אחת בתפקוד היומי ושני אחוזים היו מאושפזים במוסד.

תוחלת החיים הכללית הצפויה בגיל 70 הייתה 13 שנים. מתוכם מחציתם שנים פעילות.

סך ההוצאות על שירותי בריאות מגיל 70 ועד המוות היו 140 אלף דולר למטופל. סך ההוצאות השנתיות עלה ככל שמצב הבריאות היה גרוע יותר. החל מ-4600$ לאנשים ללא מגבלות ועד לפי עשרה לקשישים מאושפזים במוסדות.

ההוצאות הצפויות לגברים היו נמוכות מההוצאות הצפויות לנשים, אך בפועל ההוצאה לשנה בגברים היתה גבוהה יותר, מכיוון שנשים מאריכות חיים יותר מגברים, ולכן סך ההוצאות על נשים היו גבוהות יותר. בשחורים תוחלת החיים הצפויה היתה נמוכה יותר, אך סך ההוצאות על בריאות היתה דומה לזאת שבלבנים.

רוב ההוצאות של קשיש מעל גיל 70 צפויות להופיע בתקופות בהן קיימת מגבלה בפעילות או בעת אשפוז. לדוגמא: קשיש בן 70 אשר בשארית חייו יהיה מוגבל בפעילות או מאושפז במשך שליש מהזמן, צפוי להוציא כ-2/3 מההוצאות הצפויות לו במשך שארית חייו בתקופה בה הוא מוגבל.

ככל שמצב הבריאות בגיל 70 טוב יותר, כך תוחלת החיים הצפויה גבוהה יותר וכך גם שנות פעילות ממושכות יותר. תוחלת החיים הארוכה ביותר צפויה לקשישים שהיו ללא כל מגבלה בגיל זה, והקצרה ביותר למאושפזים.

כמו כן, קשישים מעל גיל 70 ללא מגבלות בפעילות ואשר תוחלת החיים שלהם ארוכה יותר לא גרמו להוצאות גבוהות יותר במהלך חייהם מאשר שאר הקשישים.

האפשרות שמצב בריאותי טוב יותר בקשישים מקטין את ההוצאות על שירותי בריאות הועלתה במחקרים אחרים. מחקר זה מטיל ספק באפשרות זאת וטוען שסך ההוצאות של הבריאים אשר חיים יותר שנים דומה לסך ההוצאות של החולים יותר.

אחת הסברות הן שיתכן ואלו אשר מגיעים לגיל 70 במצב בריאות טוב יותר, כבר גרמו להוצאות רבות יותר כדי להגיע במצב בריאותי טוב לגיל 70, מאלו אשר מגיעים לגיל 70 בבריאות טובה פחות. סברה מעניינת, אך ללא ביסוס עובדתי בשלב זה.

לא ידוע מהן המגמות העתידיות לגבי הארכת תוחלת החיים, אולם הפעילות למניעת נזקי עישון, חינוך לבריאות ופעילות גופנית אשר מתמודדים אל מול העלייה בהשמנת היתר, ובשיעור הלוקים באסטמה בקרב אלו הצעירים מ-65, נראית כתורמת להארכת תוחלת החיים והמצב הבריאותי.

להערכת כותבי מאמר זה היא שפעילות לשיפור הבריאות באוכלוסיה הלא קשישה תשתלם בצורת חיים ארוכים יותר ובריאות טובה יותר, אשר לא תביא לעליה בהוצאות על בריאות בקרב קשישים, למרות העלייה בתוחלת החיים.

Health, Life Expectancy, and Health Care Spending among the Elderly, James Lubitz, N Eng J Med ,Volume 349:1048-1055

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מגורים בשכונה ברמה סוציו-אקונומית נמוכה מלווים בסיכון מוגבר להידראדניטיס סופורטיבה

    מגורים בשכונה ברמה סוציו-אקונומית נמוכה מלווים בסיכון מוגבר להידראדניטיס סופורטיבה

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology מדווחים חוקרים מקליפורניה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בקרב אלו המתגוררים בשכונות ברמה סוציו-אקונומית נמוכה סיכון מוגבר להתפתחות הידראדניטיס סופורטיבה, קשר אשר תואר בקבוצות מרקע אתני שונה. מדגם המחקר כלל 65,766 משתתפים (גיל ממוצע של 50.4 שנים, 41.8% נשים) ממרפאות עור ברשת UCSF (או University of California […]

  • חשיפה להתעללות ואלימות כלפי האם בתקופת הילדות מנבאת התנהגות אלימה בבגרות

    חשיפה להתעללות ואלימות כלפי האם בתקופת הילדות מנבאת התנהגות אלימה בבגרות

    בקרב גברים צעירים שנחשפו למעשי אלימות פיזית והתעללות של בן הזוג כלפי אימם נרשמה עליה של 45% בסיכון לכך שינקטו בעצמם במעשי אלימות כלפי בני או בנות זוגם, בהשוואה לאלו שלא נחשפו למעשי אלימות דומים, כך עולה מנתונים חדשים מבריטניה שפורסמו בכתב העת The Lancet Regional Health – Europe. החוקרים בחנו את הנתונים אודות זוגות […]

  • חשיפה לזיהום אוויר עשויה להביא לשינוי במבנה המוח

    חשיפה לזיהום אוויר עשויה להביא לשינוי במבנה המוח

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Stroke עולה כי חשיפה ארוכת-טווח לחומר חלקיקי קטן מ-2.5 מיקרומטר באוויר, גם ברמות נמוכות יחסית, מלווה בשינויים מבניים במוח דוגמת ירידה בנפח רקמת המוח, עליה באטרופיה ופתולוגיה וסקולארית בקשישים. מחקר SNAC-K-MRI כלל קשישים ללא דמנציה שעברו בדיקת MRI בתחילת המחקר. בנוסף, משתתפים מתחת לגיל 78 שנין השלימו בדיקת MRI לאחר 6 […]

  • האם ניטור מרחוק עשוי להפחית אשפוזים בחולים עם מחלות ממאירות?

    האם ניטור מרחוק עשוי להפחית אשפוזים בחולים עם מחלות ממאירות?

    ניטור תסמינים מרחוק באמצעים אלקטרוניים להערכת תוצאים לפי דיווח מטופלים לווה בהפחתת היקף האשפוזים בשיעור של 19% לאחר שלושה חודשים ובהיקף של 13% לאחר שישה חודשים בחולים עם מחלה ממארת תחת טיפול סיסטמי, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. התועלת של אמצעי ניטור מרחוק תועדה במגוון אוכלוסיות חולים, כולל אלו המתגוררים […]

  • הגבלת זמן צפייה בטלוויזיה עשויה להפחית את הסיכון למחלה קרדיווסקולארית למרות נטייה גנטית לסוכרת מסוג 2

    הגבלת זמן צפייה בטלוויזיה עשויה להפחית את הסיכון למחלה קרדיווסקולארית למרות נטייה גנטית לסוכרת מסוג 2

    במבוגרים עם נטייה גנטית משמעותית לסוכרת מסוג 2 הצופים בטלוויזיה במשך פחות משעה ביום הסיכון למחלה קרדיווסקולארית טרשתית בתוך עשור היה נמוך יותר בהשוואה לאלו ללא נטייה גנטית משמעותית אשר צפו בטלוויזיה במשך שעתיים ויותר בכל יום, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Heart Association. מחקר העוקבה נועד לבחון את הקשר […]

  • ההשפעה של לופוס עורי על איכות החיים של החולים

    ההשפעה של לופוס עורי על איכות החיים של החולים

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology עולה כי ללופוס עורי השפעה משמעותית על איכות החיים של החולים, באופן בלתי-תלוי ומצטבר בחולים עם SLE (או Systemic Lupus Erythematosus), עם עליה בדיווחים אודות הפרעות בבריאות הנפשית ומוגבלות חברתית. במטרה להבין טוב יותר את ההשפעה של אבחנה של לופוס עורי על […]

  • אשפוזים על-רקע שימוש בקנאביס מלווים בסיכון מוגבר לדמנציה

    אשפוזים על-רקע שימוש בקנאביס מלווים בסיכון מוגבר לדמנציה

    היקף הביקורים בחדרי מיון ואשפוזים לבית החולים על-רקע שימוש בקנאביס עלה בשיעור גבוה מפי 26 לאורך תקופה של 13 שנים בקרב מבוגרים בגילאי 65 שנים ומעלה ומלווה בסיכון מוגבר משמעותית לדמנציה, בהשוואה לביקורים רפואיים דחופים מכל-סיבה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Neurology. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי כלל נתונים בין 2008 עד 2021 אודות […]

  • באחד מכל ארבעה חולים עם סוכרת מסוג 2 עמידה לטיפול ישנה עדות להיפרקורטיזוליזם

    באחד מכל ארבעה חולים עם סוכרת מסוג 2 עמידה לטיפול ישנה עדות להיפרקורטיזוליזם

    ברבע מהחולים עם סוכרת מסוג קשה לאיזון ישנה עדות להיפרקורטיזוליזם, עם שכיחות גבוהה במיוחד עם גיל מתקדם, מדד מסת גוף נמוך יותר, מוצא היספאני/שאינו-לטיני, מספר גדול יותר של תרופות לאיזון לחץ הדם ושימוש בפיברטים, משככי כאב או תרופות חדשות לאיזון רמות הסוכר בדם, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care. ברקע למחקר מסבירים החוקרים […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך