Geriatrics

השפעת אימון טאי צ’י על פרופריוספציה של מפרקי הקרסול והברך בקרב האוכלוסיה המבוגרת

דר’ נעמה קונסטנטיני ודר’ גל דובנוב עורכי מדור רפואת ספורט

Xu D, et al. Effect of tai chi exercise on proprioception of ankle and knee joints  old people. Br J Sports Med 2004;38:5054.

מבוא

אומנות הלחימה טאי צ’י מבוצעת בסין במשך מאות שנים, ומיוחסות לה מספר סגולות בריאותיות, אשר הוכחו גם במחקרים מדעיים. בקרב קשישים, נמצא כי יכולת הפרופריוספציה (תחושת מנח המפרק) יורדת עם הגיל. עוד נמצא כי קיים מתאם שלילי בין יכולת זו לבין הסיכון לנפילות, ולפיכך חשוב לשמרה. מטרת המחקר היתה להשוות בין יכולת הפרופריוספציה בקרב קשישים מבצעי טאי צ’י, קשישים אשר שוחים/רצים, וקבוצת ביקורת.

שיטה

אוכלוסיית המחקר היתה 68 נבדקים בריאים בגיל 65. קבוצת הטאי צ’י מנתה 21 נבדקים, אשר דיווחו על ביצוע טאי צ’י במשך שעה וחצי בממוצע, מדי יום. קבוצת השחיה/ריצה מנתה 20 נבדקים אשר דיווחו ביצוע שחייה ו/או ריצה במשך שעה מדי יום. 27 נבדקים אשר לא ביצוע פעילות גופנית כלשהי שימשו כקבוצת ביקורת. ממוצעי גילאי הנבדקים, משקלם או גובהם לא נבדלו באופן משמעות בין הקבוצות.

תחושת הפרופריוספציה נבדקה על ידי מתקן יעודי. לבדיקת הקרסול, הונחה כף הרגל על משטח המבצע פשיטה או כפיפה של המפרק באיטיות. לאחר שתי מדידות תרגול, בוצעו שלוש פשיטות ושלוש כפיפות פסיביות של מפרק הקרסול. זוית המשטח נמדדת כאשר הנבדק מסמן כי חש תנועה. ממוצע שלוש המדידות נחשב כתוצאה הסופית. בדיקת התחושה במפרק הברך בוצעה באופן דומה, כאשר כאן המכשיר מיישר או כופף את הברך באיטיות, זאת סביב תנוחה התחלתית של 45 מעלות.

תוצאות

תחושת הפרופריוספציה במפרק הקרסול היתה שונה באופן מובהק בין קבוצת הטאי צ’י לבין הקבוצות האחרות. קבוצת הטאי צ’י חשה תנועה לאחר שינוי של 1.2 מעלות בממוצע, קבוצת השחייה/ריצה חשה תנועה לאחר 1.8 מעלות בממוצע, וקבוצת הביקורת חשה תנועה לאחר 2 מעלות בממוצע. לגבי תחושת הפרופריוספציה במפרק הברך, נמצא כי הברך רגישה יותר לשינוי בכיוון כפיפה לעומת פשיטה. הרגישות לכפיפת הברך היתה רבה יותר בהשוואה בין קבוצת טאי צ’י לבין קבוצת הביקורת- אך לא לעומת קבוצת השחיה/ריצה. לגבי פשיטת הברך, לא נמצא הבדל בתחושה בין 3 הקבוצות.

מסקנות

מחקר זה מעיד כי תחושת הפרופריוספציה במפרקי הקרסול והברך טובה יותר בקרב מבוגרים המבצעים טאי צ’י, לעומת אלו אשר שוחים ו/או רצים או אלו אשר אינם פעילים. ממחקרים קודמים נמצא כי פרופריוספציה חשובה יותר לשמירה על שיווי המשקל מאשר חוש הראיה, ופגיעה בה הינה גורם חשוב בסיכון לנפילות בקשיש ובאוכלוסיה המבוגרת. ידוע כי פעילות גופנית חשובה בשמירה על בריאות הקשיש ובהפחתת הסיכון ליפול. יתרון הטאי צ’י הינו במודעות הרבה לזוויות המפרקים ולמנח הגוף אשר על המתאמן לתרגל. בשחייה ובריצה, לעומת זאת, אין דגש מיוחד על מנח הגוף- למרות יתרונותיהם הרבים האחרים. הרגישות הרבה יותר של מפרקי הקרסול בקרב מתאמני הטאי צ’י מיוחס על ידי המחברים לכך שכפות הרגליים משמשות מעין “שורשים” – על פי התורה – ואליהם שמים לב במיוחד. בנוסף, רוב התרגילים מערבים תנועה רבה יותר במפרקי הקרסול לעומת הברכיים.

הערת העורכים

מחקר זה הינו חשוב בכך, שהוא אחד מני רבים הבוחנים באופן מדעי הרגלי בריאות מסורתיים, אשר נמצאים בשימוש רחב באכלוסיה אך ללא ביסוס מדעי מספק. באופן דומה לטאי צ’י, גם הרפואה הסינית עומדת במבחן המדע מעת לעת [1-2]. פעילות גופנית המשלבת גוף ונפש כגון טאי צ’י הינה פעילות גופנית לכל דבר – על יתרונותיה [3-6]. מדובר בפעילות הגורמת לעלייה בקצב הלב ולעתים אף להזעה. יתרונותיה רבים כמו אלו של הפעילות הגופנית ה”רגילה” ועמם נמנים שיפור במחלות כגון לב וכלי דם, אסתמה, מערכת החיסון, מחלות פרקים, ונושא הנפילות בקשישים. מכיוון שטאי צ’י הינה פעילות מתונה יחסית, סיכויי הפציעה נמוכים, והיא מתאימה לרבים באוכלוסיה המבוגרת אשר פעילויות ההליכה או הריצה קשות להם. מספר מחקרים כגון הנוכחי, מספקים ביסוס מדעי להמלצה לבצע גם פעילות כגון טאי צ’י לשיפור הבריאות.

לגבי בחירת קבוצות המחקר, הן ההשוואה בין קבוצת טאי צ’י לקבוצה נייחת הינה טריוויאלית ומתבקשת. עם זאת, הניסיון לבחור קבוצת ניגוד המבצעת פעילות שונה הוא חשוב מאוד אם כי לוקה במעט. מן הסתם, רצו המחברים להדגים את עליונות טאי צ’י על ענפי ספורט אחרים נפוצים. עם זאת, שחיה וריצה שונים לחלוטין בנושא הפרופריוספציה: הן בשחייה אין שימוש רב בשיווי המשקל הנובע מתחושת הקרסול… המחברים אינם מספקים מידע לגבי כמות הרצים, אלא מאחדים בין ריצה, שחיה ושילובן. עדיף היה להשוות בין מבצעי טאי צ’י לבין רצים בלבד או, כדי להגדיל את הקבוצה, לפחות לשילוב של רצים + הולכים בקביעות.

1. Kaptchuk TJ. Acupuncture: theory, efficacy, and practice. Ann Intern Med. 2002;136:374-383.

2. De Smet PAGM. Herbal remedies. N Engl J Med 2002;347:2046-56.

3. דובנוב ג. פעילות גופנית מסוג “גוף-נפש” עדויות מדעיות ליתרונות בריאותיים. מגזין REVIEW מספר 11. הוצאת מכון תנובה למחקר, 2003.

4. Li JX, Hong Y, Chan KM. Tai Chi: physiological characteristics and beneficial effects on health. Br J Sports Med 2001;35:148-56.

5. Lan C, Lai JS, Chen SY. Tai Chi Chuan: an ancient wisdom on exercise and health promotion. Sports Med 2002; 32 : 217-24.

6. Wang C, Collet JP, Lau J. The effect of Tai Chi on health outcomes in patients with chronic conditions. A systematic review. Arch Intern Med 2004;164:493-501.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • זיהום בנגיף RSV מלווה בשיעור סיבוכים גבוה יותר מזיהום בשפעת בקשישים (J Infect Dis)

    זיהום בנגיף RSV מלווה בשיעור סיבוכים גבוה יותר מזיהום בשפעת בקשישים (J Infect Dis)

    בקשישים עם אבחנה של זיהום בנגיף RSV (או Respiratory Syncytial Virus) שיעור גבוה יותר של סיבוכים, בהשוואה לאלו עם אבחנה של זיהום בנגיף שפעת, למרות ששיעורי התמותה עם שתי המחלות הזיהומיות היו דומים, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Infectious Diseases. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קיים עניין גובר בזיהום בנגיף RSV […]

  • סמנים בדם מנבאים הופעת אוסטיאוארתריטיס של הברך שנים טרם הופעת סימני המחלה (Sci Adv)

    סמנים בדם מנבאים הופעת אוסטיאוארתריטיס של הברך שנים טרם הופעת סימני המחלה (Sci Adv)

    מספר קטן שך סמנים בדם עשוי לסייע בזיהוי מטופלים אשר יפתחו אוסטיאוארתריטיס של הברכיים עד שמונה שנים לפני הופעת סימני המחלה בבדיקות הדמיה, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Science Advances. החוקרים בחנו דגימות דם מנשים מהאוכלוסייה הכללית בלונדון, אשר עברו בדיקות שנתיות להערכת אוסטיאופורוזיס ואוסטיאוארתריטיס. הם בחנו נשים בסיכון נמוך לאוסטיאוארתריטיס של הברך בבדיקות […]

  • סוכנות התרופות האירופית ממליצה על תרופה חדשה לפעילות-יתר של שלפוחית השתן (מתוך הודעת ה-EMA)

    סוכנות התרופות האירופית ממליצה על תרופה חדשה לפעילות-יתר של שלפוחית השתן (מתוך הודעת ה-EMA)

    סוכנות התרופות האירופית (European Medicines Agency) המליצה על אישור שיווק התכשיר Obgemsa (Vibegron) לטיפול בתסמונת פעילות-יתר של שלפוחית השתן במבוגרים. תסמונת פעילות-יתר של שלפוחית השתן מתאפיינת בצורך פתאומי ועז למתן שתן, למרות שהשלפוחית עשויה להכיל כמות שתן קטנה בלבד, כמו גם עליה בתדירות מתן שתן ואי-נקיטת שתן עקב תכיפות. החומר הפעיל ב- Obgemsaהינו Vibegron, אגוניסט […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    לפניכם מפגש ראשון מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הראשון עוסק בהיפוגליקמיה. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו נורדיסק

  • ירידה בזיכרון ותפקוד ניהולי מלווה בירידה באיכות החיים של חולי פרקינסון (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AAN)

    ירידה בזיכרון ותפקוד ניהולי מלווה בירידה באיכות החיים של חולי פרקינסון (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AAN)

    הידרדרות בזיכרון ובתפקודים ניהוליים מלווה בירידה באיכות החיים של חולים עם מחלת פרקינסון לאורך תקופה של שלוש שנים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Neurology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הראו כי החמרה בתפקוד הקוגניטיבי בחולי פרקינסון מלווה בירידה באיכות החיים. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • האם ויאגרה עשויה לסייע במניעת מחלת אלצהיימר? (J Alzheimer’s Dis)

    האם ויאגרה עשויה לסייע במניעת מחלת אלצהיימר? (J Alzheimer’s Dis)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Alzheimer’s Disease עולה כי מתן Sildenafil (ויאגרה) המשמשת לטיפול בהפרעות זקפה עשויה לסייע בהגנה מפני מחלת אלצהיימר. החוקרים השלימו ניתוח נתוני עולם-אמיתי ממאגר MarketScan Medicare Supplemental Database (שנים 2012-2017) ומאגר Clinformatics (שנים 2007-2020) וניתוח מותאם עם תקנון למגדר, גיל, גזע ומחלות רקע. הם זיהו את כל החולים […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' רז: נפילות בגיל השלישי

    הטיפ השבועי עם פרופ' רז: נפילות בגיל השלישי

    כיצד ניתן לצמצם נפילות בגיל השלישי, שמהוות גורם סיכון עיקרי להדרדרות אף תמותה באוכלוסיה זו? לסקירה ב-JAMA לכל הטיפים השבועיים  בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק https://vimeo.com/938609113?share=copy

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה