התערבות המספקת הכשרה בנושא טיפול פליאטיבי לנוירולוגים בקהילה לחולים עם מחלת פרקינסון באמצעות טל-רפואה לוותה בשיפור מתון באיכות החיים של החולים ולעליה בשיעורי השלמת הנחיות מקדימות, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Neurology.
המחקר כלל 359 חולים (גיל ממוצע של 74 שנים) עם אבחנה סבירה של מחלת פרקינסון או אבחנה נלווית וצרכים לטיפול פליאטיבי בדרגה בינונית-עד-גבוהה מ-10 מרפאות נוירולוגיות, 300 מטפלים ו-34 רופאים במרפאות קהילה שחולקו באקראי להתחלת התערבות כל שישה חודשים בארבע תקופות זמן.
החולים חולקו לזרוע טיפול סטנדרטי או זרוע התערבות, שר כללה הדרכה בנושא טיפול פליאטיבי לרופאים וגישה לייעוצים טל-רפואה לחולים ולבני המשפחה שלהם, בתלות במועד בו הנוירולוג החל בהתערבות.
התוצאים העיקריים כללו את ההבדלים לאחר שישה חודשים בין טיפול סטנדרטי ובין קבוצת ההתערבות בשינוי באיכות החיים של החולים כפי שנקבע לפי מדד QOL-AD (או Quality of Life in Alzheimer Disease) והעומס על המטפלים, כפי שנקבע לפי מדד ZBI (או Zarit Burden Interview).
הרופאים השלימו את הסקרים אודות גישות וידע בנושא טיפול פליאטיבי ושביעות רצון עם ההדרכה והמשאבים הנלווים, לפני התחלת ההתערבות, מיד לאחר ההדרכה וכן 6 ו-12 חודשים לאחר ההתערבות.
לאחר שישה חודשים, בקרב משתתפים בזרוע הטיפול הפליאטיבי תועדה איכות חיים טובה יותר לעומת קבוצת הטיפול הסטנדרטי (P=0.03). לא תועדו הבדלים משמעותיים בין הקבוצות בשינוי בנטל על המטפלים לאחר שישה חודשים.
בקרב משתתפים ללא הנחיות מקדימות בתחילת הדרך, באלו שקיבלו טיפול פליאטיבי תועד סיכוי גבוה יותר משמעותית להשלמת הנחיות מקדימות לאחר שישה חודשים (50% לעומת 19%, p=0.008).
שיעורי המענה הנכון במבחני ידע לרופאים עלו משמעותית מ-55.5% לפני ההכשרה ל-66.5% לאחר ההכשרה (p<0.001), אם כי חלק מהעדויות הציעו כי השיפור חלף לאחר שישה חודשים מההכשרה.
החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי הכשרת נוירולוגיים במתן טיפול פליאטיבי עשויה להביא לשיפור איכות החיים של חולי פרקינסון.
JAMA Neurol, Nov 13, 2023
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!