Headache

מה בין לעיסת מסטיקים ובין הופעת כאבי ראש בילדים? (Pediatr Neurol.)

מתוצאות מחקר חדש מישראל עולה כי לעיסת מסטיקים מופרזת עלולה להוביל להופעת כאבי ראש בילדים. ד”ר נתן ווטמברג, מומחה בנוירולוגית ילדים והתפתחות הילד בבית החולים מאיר, ושותפיו, מדווחים במאמר שפורסם במהדורת ינואר של כתב העת Pediatric Neurology עולה כי הטיפול בחלק מכאבי הראש בילדים עשוי לכלול פשוט המלצה להפסקת לעיסת מסטיקים.

החוקרים מאמינים כי לעיסת מסטיקים מוגזמת עלולה להוביל לכאב ראש בעקבות עומס מכאני על מפרק TMJ (Temporomandibular Joint) ולא עקב אספרטיים במסטיקים, כפי שהציעו בעבר.

מדגם המחקר כלל 30 משתתפים צעירים, בגילאי 6-19 שנים (25 בנות), עם אירועים חוזרים או כאבי ראש כרוניים, שלעסו מסטיק כל יום כאבי הראש שלהם סווגו כמיגרנוטיים 60%) או כאבי ראש על-רקע מתח (40%).

המשתתפים מילאו שאלונים שכללו מידע אודות ההיסטוריה הרפואית והנוירולוגית, מאפייני כאבי הראש, היסטוריה משפחתית של כאבי ראש או טריגרים ידועים לכאבי ראש. החוקרים סיווגו את המשתתפים לארבע קבוצות, בהתאם למשך לעיסת מסטיקים: עד שעה ביום, 1-3 שעות ביום, 3-6 שעות ביום, ולמעלה משש שעות ביום.

המשתתפים במחקר התבקשו להפסיק ללעוס מסטיקים למשך חודש. לאחר הפסקת השימוש במסטיקים, 26 משתתפים השיבו לשאלונים (19 דיווחו על הפוגה מלאה בכאבי ראש ו-7 דיווחו על שיפור מסוים בתדירות ועוצמת כאבי הראש). בארבעה משתתפים לא חל כל שיפור.

משך התסמינים לפני הפסקת לעיסת מסטיקים לא שיחק תפקיד בתגובה הקלינית. חלק מהילדים שדיווחו על שיפור מלא או משמעותי סבלו מכאבי ראש במשך עד שש שנים.

לאחר מכן, המשתתפים התבקשו לשוב להרגליהם הקודמים וללעוס מסטיקים בתדירות דומה לעבר. כל 20 מבין 26 המשתתפים שדיווחו על הקלה מלאה או חלקית בכאבי הראש התלוננו על הישנות בעקבות השימוש החוזר במסטיקים, בתוך שבוע.

החוקרים כותבים כי מהנתונים עולה כי משך לעיסת מסטיקים אינו חשוב כמו ההרגל עצמו, מאחר וכל ארבע הקבוצות כללו מספר מקרים דומה. התגובה המרשימה להפסקת לעיסת מסטיקים מעידה כי ההרגל עצמו, והעומס על מפרק TMJ, משחקים תפקיד מרכזי בחולים אלו.

החוקרים ממליצים לרופאים לברר את הרגלי לעיסת מסטיקים של מתבגרים המתלוננים על כאבי ראש חוזרים. במידה והבדיקה הנוירולוגית תקינה, אזי יש לשקול תחילה להמליץ להימנע כליל מלעיסת מסטיקים ולבחון אם חל שיפור בכאבי ראש, בטרם פונים לבדיקות אבחנתיות יקרות או טיפול תרופתי לכאבי ראש.

Pediatr Neurol. 2013;50:69-72

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה