היסטוריה של זיהום בנגיף HSV (או Herpes Simplex Virus) מלווה בסיכון גבוה יותר מכפליים לדמנציה בקשישים, כך עולה מתוצאות מחקר אפידמיולוגי חדש, שפורסמו בכתב העת Journal of Alzheimer’s Disease.
מדגם המחקר כלל 1,002 משתתפים ללא-דמנציה בגילאי 70 שנים ממחקר Prospective Investigation of Vasculature in Uppsala Seniors אשר השלימו הערכה בתחילת המחקר ובגילאי 75 ו-80 שנים והיו במעקב עד גיל 85 שנים.
החוקרים אספו ובחנו דגימות דם לזיהוי נוגדנים כנגד HSV וכנגד HSV-1 ו-CMV וכן בחנו את מצב Apoliporotein ε4 (APOE 4) של המשתתפים. מעבר על הרשומות הרפואיות שימש לאיסוף נתונים אודות טיפול תרופתי כנגד הרפס וזיהוי אבחנות של דמנציה.
מהנתונים עולה כי ב-82% מהמשתתפות הייתה עדות לנוגדני IgG כנגד HSV, כאשר 6% מהם קיבלו טיפול תרופתי כנגד הרפס, 7% פיתחו דמנציה מכל-סיבה ו-4% אובחנו עם מחלת אלצהיימר במהלך חציון של 15 שנים.
ממצאי המחקר מעידים על קשר חיובי בין עדות לנוגדני IgG כנגד HSV ובין סיכון גבוה כפליים לדמנציה (יחס סיכון מתוקן של 2.26,p=0.031), אך לא זוהה קשר מובהק סטטיסטית עם הסיכון למחלת אלצהיימר.
הטיפול כנגד הרפס לא נקשר באופן מובהק סטטיסטית עם סיכון מופחת למחלת אלצהיימר או דמנציה. לא זוהתה אינטראקציה בין עדות לנוגדני IgG כנגד HSV ובין מצב APOE 4 עם הסיכון לדמנציה, ככל הנראה בשל עוצמה לא-מספקת של המחקר ולא זוהה קשר בין נוגדני IgG כנגד CMV או נוגדני IgM כנגד HSV ובין הסיכון למחלת אלצהיימר או דמנציה.
החוקרים כותבים כי ממצאי המחקר עשויים לעודד השלמת מחקרים נוספים להערכת השפעות הטיפול במחלה בשלבי מוקדמים עם תכשירים נפוצים לטיפול בהרפס.
J Alzheimer’s Dis, Feb 14, 2024
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!