Hypoglycemia

DSS-MED DIABETES – האפליקציה לבחירת הטיפול התרופתי בסוכרת מסוג 2 הושקה במסגרת פיילוט רחב היקף / מאת ד”ר יוסי כהן ושלמה ברכה

בשנים האחרונות אני עוסק במתן ייעוץ וירטואלי לרופאים ראשוניים המתלבטים באיזו תרופה או שילוב תרופתי לבחור עבור מטופליהם. כך אני מקבל מידי יום שאלות [JCM1]מצד רופאים מסורים רבים שבאמת מעוניינים להעניק לחולי הסוכרת שלהם את הטיפול האופטימלי.  אין ספק שהמגוון הרחב של טיפולים חדשים רבים במנגנונים שונים,  והרצון לטפל בהתאם להנחיות  של גורמים מקצועיים שונים, גורם לכך שמדובר בתהליך קבלת החלטות מורכב למדי.

ממקום זההגעתי למסקנה שמערכת ממוחשבת זמינהוקלה לשימוש, שתדע להציע פתרונות המבוססים על ההנחיות ועל הפרמטרים האישיים של המטופל עשויים לתת מענה הולם לאתגר זה.

בצילום מסך זה ניתן לראות השאלון שיש לענות עליו באשר למטופל ספציפי:

וכך נראות ההמלצות (מסודרות לפי סדר עדיפות) המתקבלות ע”י האפליקציה:

בשני העשורים  האחרונים  חלה התקדמות רבה בהבנת הפתופיזיולוגיה  של מחלת הסוכרת, מה שהוביל בצעדי ענק את תעשיית התרופות לפתח תרופות חדשות המכוונות למנגנונים הפתופיזיולוגיים השונים שבבסיס המחלה. 

בנוסף לכך, מאז 2008 מחקרי בטיחות קרדיווסקולריים  ארוכי טווח ורבי משתתפים הם תנאי לאישורן של תרופות חדשות בסוכרת. תוצאות המחקרים החלו להתפרסם בשנים אחרונות, וכתוצאה מכך נגלה לעינינו מידע רב ועצום באשר לבטיחותן של התרופות  החדשות והשפעתן על המערכת הקרדיווסקולרית, על משקל הגוף והשלכות הנוגעות להתפתחות נפרופתיה.

כמות המידע המצויה ברשותנו היא בממדים שלא ידענו עד כה, על כל אחת ממשפחות התרופות החדשות ולהבדלים הקליניים הקיימים בין התכשירים השונים באותה המשפחה.

האיגודים המקצועיים בעולם ובארץ מאמצים כבר עתה לשלב בהנחיותיהם את תוצאי המחקרים במטרה לאפשר בחירה מושכלת ופרטנית  של הטיפול התרופתי בהתאם לפרמטרים קליניים ומעבדתיים הכוללים : יעילות, בטיחות, השפעה על  המשקל, פוטנציאל להיפוגליקמיה, ותועלת אפשרית מבחינה הסיכון הקרדיווסקולרי והסיבוכים בכליות. כתוצאה מכך, כאמור, המלאכה של  בחירת  הטיפול המתאים על פי  פרמטרים  מרובים הפכה למורכבת  ומאתגרת וגם הרופא המעודכן והבקיא בהנחיות החדשות עשוי בהחלט למצוא עצמו מתלבט בבחירת התרופה הנכונה לחולה הספציפי היושב מולו.

כאמור, מניסיון  רב שנים כיועץ וירטואלי בתחום  הסוכרת נחשפתי במידה רבה לשאלות ולהתלבטויות השכיחות בעיקר של רופא הראשוני , בבחירת הטיפול תרופתי ההתחלתי והן בשילובים השונים מתוך מגוון התרופות העומדות לרשותנו בעת הזאת.

מתוך תחושת הצורך לאפשר כלי המסייע  באופן זמין, ידידותי ומעודכן,  בעזרת חברי , שלומי ברכה מהנדס תוכנה, נבנתה אפליקציה זמינה זו בכלל האמצעים האלקטרוניים : מחשב, טאבלט וסמרטפון,  אשר מיועדת לסייע  לרופא  בבחירת הטיפול התרופתי באופן מושכל בהסתמך על  הפרמטרים  הקליניים והמעבדתיים המוכרים.

לצורך קידום השימוש באפליקציה ע”י ציבור הרופאים, חברנו ל- e-Med , ואנו פועלים בשיתוף פעולה מלא לקידום השימוש והמשך הפיתוח.

אלגוריתם המערכת מתבסס כמובן על ההנחיות העדכניות ביותר של האיגודים  המקצועיים בארץ ובעולם.

בכדי לסייע בבחירה מושכלת , המערכת מאפשרת גם בכל הצגת המלצה על הוספת או גריעת קבוצת תרופות מסוימת , לקבל בקישור זמין מידע תמציתי המציג את התכונות  העיקריות של כל קבוצת תרופות.

המערכת תאפשר גם ייעוץ  פרטני במקרים  מורכבים, או כאשר הפיתרון המוצע ע”י המערכת אינו נראה כמתאים לדעת הרופא המשתמש, וזאת באמצעות פנייה דרך הדוא”ל אשר תשגר את השאלה ישירות לצוות התמיכה המקצועי בראשות ד”ר יוסי כהן.

חשוב לציין שהמערכת , כמו החיים.. דינמית ותעודכן באופן שוטף ובזמן אמת בהתאם להתפתחויות וממצאי מחקרים ועדכוני הנחיות הטיפול במחלה.

להערכתי, ניתן גם לעשות שימוש במערכת במטרה לסייע בהדרכה ועדכון  צוותים  רפואיים העוסקים בתחום.

כמובן שחשוב להזכיר שההמלצות במערכת אינן מהוות תחליף לשיקול דעת קליני, ניסיון אישי, שיקול כלכלי והתוויות רגולטוריות אלא מיועדות לשמש ככלי עזר בלבד.

יש לציין שבשלב זה, שהוא עדיין שלב פיילוט מבחינתנו, המערכת נותנת מענה למקרים של קו טיפול ראשון ושני בלבד.  בהמשך, נקדם גם את האלגוריתמים עבור קוי הטיפול הבאים.

לכניסה למערכת נא הקליקו כאן

לאחר התנסותכם נשמח לקבלת הפידבק שלכם באמצעות שאלון משוב קצרצר זה

לעיון במצגת הסבר (מאת ד”ר עופרי) בהמלצות   עדכניות  של המועצה הלאומית לסוכרת.

להמלצות העדכניות של האגודה[JCM5] האמריקאית לסוכרת הקליקו כאן

(*) דר’ יוסי  כהן, יועץ סוכרת, מכבי  שירותי  בריאות, שלומי   ברכה, מהנדס תוכנה.  

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה