IBD

האם הפחתת צריכת מלח עלולה להיות מסוכנת? (מתוך אתר Medscape)

הגבלת נתרן הינה אחת ההמלצות התזונתיות הנפוצות ומומחים רבים ממליצים על הפחתת צריכת מלח על-מנת להשיג מטרה זו. עם זאת, אין קונצנזוס באשר לשאלה עד כמה להגביל את צריכת הנתרן והאם הפחתת צריכת מלח עלולה לגרום נזק.

עם הזמן, הרגלי התזונה של האדם השתנו וכיום אין מחסור מלח בסביבה בארצות הברית. סקר ארצי אחד מצא כי הצריכה התזונתית של מלח עולה על 3,600 מ”ג ביום במבוגרים בארצות הברית. למרות שאיגודים מדעיים מובילים מאוחדים בהמלצה להגביל את צריכת המלח, ישנם הבדלים בכל הנוגע לסף צריכת נתרן המומלץ. לדוגמא, ה-CDC ממליץ על צריכה יומית של נתרן של עד 2,300 מ”ג, איגוד הלב האמריקאי הפחית את הסף ל-1,500 מ”ג וארגון הבריאות העולמי קבע סף באמצע של 2,000 מ”ג ביום.

מובן כי הגבלת נתרן בתזונה תפחית לחץ דם. סקירה שכללה 185 מחקרים מצאה כי הפחתה צריכה ממוצעת של נתרן בתזונה מ-11.5 גרם ביום ל-3.8 גרם ביום לוותה בירידה ממוצעת של 5.5 מ”מ כספית בלחץ הדם סיסטולי וירידה של 2.9 מ”מ כספית בלחץ דם דיאסטולי בחולים עם יתר לחץ דם.

דיאטה עם צריכת נתרן נמוכה מלווה בשיפור כמעט ליניארי בלחץ הדם, בהשוואה לדיאטה עם צריכה מתונה או גבוהה של נתרן. דיאטה דלת-נתרן מלווה בשיפור כמעט ליניארי בלחץ הדם, בהשוואה לדיאטה עם צריכת נתרן מתונה או גבוהה. מטה-אנליזה שפורסמה לאחרונה וכללה 85 מחקרים באיכות גבוהה אישרה את הקשר הליניארי בין הפחתת צריכת נתרן בתזונה ובין ירידה בלחץ דם סיסטולי ודיאסטולי.

עם זאת, הנתונים בכל הנוגע להשפעה של הפחתת צריכת נתרן על תוצאות קרדיווסקולאריות אינם כה ברורים.

מחקר תצפיתי בחן את ההשפעות של הגבלת נתרן על אירועים קרדיווסקולאריים בשני מדגמים בסיכון גבוה למחלות לב וכלי דם. הם זיהו עקומת בצורת J בין צריכת נתרן מתחת ל-3 גרם ביום ובין עליה באירועים קרדיווסקולאריים.

בדומה, מחקר PURE מצא קשר בין צריכת נתרן של פחות מ-3 גרם ביום ובין עליה באירועים קרדיווסקולאריים. מרבית המשתתפים במחקר הנ”ל לא סבלו ממחלות לב וכלי דם ברקע.

למעלה מ-90% מהנתרן בתזונה מופרש בשתן, כך שדגימת שתן יכולה לסייע בהגדרת צריכת נתרן. הבעיה עם שני המחקרים התצפיתיים נוגעת לשימוש בדגימת שתן יחידה להערכת הפרשת הנתרן לאורך 24 שעות באמצעות נוסחת Kawasaki, גישה אשר זכתה לביקורות ואינה נפוצה בשימוש קליני.

מחקר Trials of Hypertension Prevention, אשר התבסס על ממוצע של 3-7 איסופי שתן לאורך 24 שעות להערכת צריכת נתרן, לא מצא עקומה בצורת J ובמקום זאת זיהה ירידה משמעותית באירועים הקרדיווסקולאריים, גם בטווח התחתון של צריכת נתרן (1,500 מ”ג ביום).

בסקירת Cochrane, הגבלת צריכת נתרן בתזונה לוותה בהפעלה נוירו-הורמונאלית, עם עליה ברמות רנין, אלדוסטרון, נוראדרנלין ואדרנלין, אשר בתיאוריה עלולה להוביל לנזק קליני. אחד המחקרים מצא כי צריכת נתרן יומית של פחות מ-1 גרם לוותה ברמות הגבוהות ביותר של רנין ואלדוסטרון שתועדו אי פעם. עם זאת, החולים לא היו בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם.

חולים עם אי-ספיקת לב עלולים להיות בסיכון גבוה במיוחד להפעלה נוירו-הורמונאלית ועלו שאלות באשר להמלצה להגביל צריכת נתרן.

במחקר מאיטליה שכלל 232 חולי אי-ספיקת לב עם ירידה במקטע פליטה, המשתתפים חולקו לדיאטה עם 2.7 גרם נתרן ביום או לדיאטה קפדנית יותר עם צריכת נתרן יומית של עד 1.8 גרם ביום. בקרב אלו שהקפידו על צריכת נתרן ליבראלית יותר תועדו רמות BNP נמוכות יותר, כמו גם שיעור נמוך יותר של אשפוזים חוזרים ותמותה, בהשוואה לאלו בקבוצת הגבלת נתרן הדוקה יותר.

במחקר דומה, בחולים עם אי-ספיקת לב תחת הגבלת נתרן תועדו רמות גבוהות יותר של רנין, אלדוסטרון וציטוקינים דלקתיים, כמו גם שכיחות גבוהה יותר של אשפוזים חוזרים, בהשוואה לאלו שצרכו נתרן בכמות סטנדרטית.

לכל המחקרים הללו יש מגבלות שונות, אך באופן תיאורטי, ייתכן כי הגבלת מלח תוביל להפעלה נוירו-הורמונאלית, אשר עשויה להיות מפצה תחילה בחולי אי-ספיקת לב לשמירה על זילוח איברים; עם זאת, עם הזמן הפעלה זו עלולה להיות לא-תואמת ולהוביל לפרוגנוזה גרועה יותר ופגיעה באיברי מטרה.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • טיפוס מדרגות מפחית את הסיכון לתמותה (מתוך כנס ה-ESC)

    טיפוס מדרגות מפחית את הסיכון לתמותה (מתוך כנס ה-ESC)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך כנס מטעם ה-European Society of Cardiology עולה כי טיפוס מדרגות מלווה בסיכון מופחת לתמותה מכל-סיבה ותמותה עקב מחלות לב. הסקירה כללה תשעה מחקרים עם נתונים אודות 480,520 משתתפים והחוקרים השלימו ניתוח של חמישה מחקרים עם 455,649 משתתפים במטרה לקבוע את הקשר בין טיפוס מדרגות ובין הסיכון לתמותה מכל-סיבה ותמותה עקב […]

  • היענות ממושכת לדיאטה ים-תיכונית מפחיתה היארעות סוכרת לאורך שני עשורים (Metabolites)

    היענות ממושכת לדיאטה ים-תיכונית מפחיתה היארעות סוכרת לאורך שני עשורים (Metabolites)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Metabolites עולה כי היענות ארוכת-טווח לדיאטה ים-תיכונית מספקת הגנה מפני התפתחות סוכרת מסוג 2. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין היענות לדיאטה ים תיכונית ובין היארעות סוכרת מסוג 2 לאורך שני עשורים במבוגרים שלקחו חלק במחקר ATTICA. מדובר במחקר עוקבה פרוספקטיבי שכלל 3,042 גברים ונשים מיוון. נתונים […]

  • הפרעה בפעילות גל דלתא במהלך שינה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (J Am Coll Cardiol)

    הפרעה בפעילות גל דלתא במהלך שינה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (J Am Coll Cardiol)

    הפרעה בפעילות גל דלתא במהלך שינה עשויה לשמש כסמן לזיהוי חולים בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם ותמותה קרדיווסקולארית, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of the American College of Cardiology. צוות חוקרים בינלאומי ביקש לבחון את פעילות גל דלתא בזמן שינה באמצעות בדיקות שינה שהושלמו ב-4,058 משתתפים במחקר Sleep Heart Health Study וב-2,193 […]

  • האם יש עדיפות לביצוע פעילות גופנית בשעות הערב? (Diabetes Care)

    האם יש עדיפות לביצוע פעילות גופנית בשעות הערב? (Diabetes Care)

    פעילות גופנית אירובית בעצימות בינונית או גבוהה המבוצעת בשעות הערב מלווה בסיכון הנמוך ביותר לתמותה, תחלואה קרדיווסקולארית ותחלואה מיקרווסקולארית במבוגרים עם השמנת-יתר, כולל אלו עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ידוע כי פרצי פעילות אירובית מתונה עד מאומצת משפרת גורמי סיכון קרדיו-מטבוליים, אך […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טבליות Pivmecillinam לטיפול בזיהום בדרכי השתן בנשים (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טבליות Pivmecillinam לטיפול בזיהום בדרכי השתן בנשים (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את מתן טבליות Pivmecillinam לטיפול בזיהומים לא-מסובכים בדרכי השתן משנית לחיידקי Escherichia coli, Proteus mirabilis ו-Staphylococcus saprophyticus בנשים. המומחים מסבירים כי Pivmecillinam הינה פרו-תרופה פומית של Mecillinam הניתן בזריקה. האישור הנוכחי של מנהל המזון והתרופות האמריקאי מבוסס על תוצאות שלושה מחקרים קליניים שהשוו בין שלושה מינונים […]

  • סיכון מוגבר לתחלואה קרדיווסקולארית ותמותה במבוגרים עם סיפיליס (Eur Heart J)

    סיכון מוגבר לתחלואה קרדיווסקולארית ותמותה במבוגרים עם סיפיליס (Eur Heart J)

    בחולים עם אבחנה של סיפיליס שיעורים גבוהים יותר של אירועים קרדיווסקולאריים, דוגמת אירוע מוחי, אוטם לבבי ותמותה, בהשוואה לביקורות תואמות, כך עולה מתוצאות מחקר עולם-אמיתי חדש שפורסמו בכתב העת European Heart Journal. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הדגימו קשר בין סיפיליס ובין סיבוכים קרדיווסקולאריים. עם זאת, נתונים אלו מבוססים בעיקר על דיווחי מקרים […]

  • מדוע רבים לא מתייחסים למחלות לב בחולי סוכרת מסוג 1? (NEJM)

    מדוע רבים לא מתייחסים למחלות לב בחולי סוכרת מסוג 1? (NEJM)

    ניהול מחלות לב וכלי דם הוא היבט שלעתים קרובות נזנח, אך הוא קריטי כשמדובר בטיפול באנשים עם סוכרת מסוג 1, כך אמרו מחברי סקירה חדשה שפורסמה ב-The New England Journal of Medicine. מחלות לב וכלי דם הן סיבת המוות השכיחה ביותר בקרב חולים בסוכרת מסוג 1, בדומה לאלו עם סוכרת מסוג 2. עם זאת, אין […]

  • שימוש במד מלח לטיפול ביתר לחץ דם (WCN)

    שימוש במד מלח לטיפול ביתר לחץ דם (WCN)

    שימוש במד מלח או חיישן במזון עצמו יכול לסייע בהפחתת צריכת הנתרן ולשיפור השליטה על יתר לחץ דם בקהילה, כך על פי מחקר שתוצאותיו הוצגו בקונגרס העולמי לנפרולוגיה

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה