Insomnia

סיקור וידאו/מולטימדיה של הרצאות נבחרות מתוך הכנס השני של Cardio Femm : צעד נוסף וחשוב להעלאת המודעות למחלות לב בנשים

אנו מתכבדים להזמינכם לסיקור וידאו/מולטימדיה של הכנס השני של Cardio Femm שהתקיים בסוף השבוע (18 20 ליוני) במלון דן קיסריה, שנועד ליצור שיתוף פעולה אינטר-דיסיפלינרי סביב מחלות לב בקרב נשים.

בתמונה :  מימין לשמאל ד"ר דנה צפת מרפאת לב האשה הדסה עין כרם, ד"ר בלה קויפמן מרפאת לב האשה , איכילוב, ד"ר אביטל פורטר מרפאת לב האשה, בלינסון


בין היתר , הציגה בכנס  ד"ר דנה צפת לראשונה מימצאים של סקר טלפוני שערכה, באמצעות המרכז לבריאות לב האישה, ע"ש לינדה גוי פולין, הדסה עין-כרם, בראשו היא עומדת.

הסקר נועד לבחון מודעות של נשים ישראליות לעובדה, כי מחלות לב מהוות גורם המוות מספר אחד בקרב נשים בעולם המודרני. בעולם, אחד מכל שלושה מקרי מוות של נשים נגרם כתוצאה ממחלת לב.

במסגרת הסקר נשאלו הנשים שתי שאלות מרכזיות. האחת מהם לדעתן גורמי המוות העיקריים בקרב נשים. השאלה השנייה בחנה את מודעותן של הנשים לתסמינים של התקף לב.

34% בלבד מהנשים היהודיות חילוניות וחרדיות השיבו נכונה לשאלה 'מהו גורם התמותה המרכזי בקרב נשים'. רק 25.9% נשים ערביות היו מודעות לסיבת המוות העיקרית בקרב נשים למרות ששיעור התחלואה בקרב נשים ערביות גדול ב-57% ממספר הנשים היהודיות שלוקות בליבן.

כשנתבקשו הנסקרות למנות סימנים נשיים העלולים להעיד על התקף לב, 65.9% מכלל הנשים הערביות והיהודיות השיבו כי כאבים בחזה, לחץ בחזה או כאבים בזרועות, בכתפיים או בצוואר הינם סימני אזהרה להתקף לב אצל נשים.

במענה לשאלה כיצד יפעלו במידה שיחושו באחד או יותר מהתסמינים העלולים להעיד על התקף לבבי, 54% מכלל הנשים החילוניות והחרדיות ענו כי יתקשרו לאמבולנס. לעומתן, רק 20.6% מקרב הנשים הערביות העידו על עצמן שיפנו להזמין אמבולנס. לעומת זה, בהתייחס לשאלה 'כיצד תפעלי אם אישה אחרת תלקה בסימני אזהרה אלו'? 74.5% מהנשים החילוניות העידו על עצמן כי יזעיקו אמבולנס, 89.2% מהחרדיות ו-56.4% מן הערביות.

"נתונים אלו מדאיגים במיוחד נוכח העובדה, כי מידי שנה מתות בעולם 8.6 מיליון נשים ממחלות לב, ובישראל מעל לחמשת אלפים וחמש מאות נשים", אמרה ד"ר צפת בכנס, במושב השני שעניינו: מחלת הלב הנשית. "המימצאים שלנו דומים לאלו שנמצאו בסקר דומה שנעשה בארה"ב ב- 1997. בעקבות הקמפיין המפורסם Go Red  שנועד להגביר מודעות למחלות לב בקרב נשים, ב- 2012 חל שיפור ניכר במודעות. תקוותינו כי גם בישראל יקרה אותו הדבר, באמצעות הפעילות של מרפאת לב האישה ופעולות נוספות שאנו יוזמים."

ד"ר אביטל פורטר, מנהלת מחלקת לב-ביניים ומרפאת לב האישה בבלינסון:  "חשוב לנו מאד כי משרד הבריאות יתמוך בנו ויתן לנו רוח גבית במהלך שהתחלנו שלושת מרפאות לב האישה הפעילות בישראל  באיכילוב, הדסה ובלינסון להגביר את המודעות למחלות לב בקרב נשים כגורם תמותה מס' 1. מודעות זו יש להעלות בקרב ציבור הרופאים, ציבור הנשים והציבור כולו. מעבר לכנסים חשובים אלה שיזמתי זו הפעם השניה, הפעילות הענפה בקהילה שמובילה מרפאת לב האישה בהדסה ועוד – אני קוראת לשינוי הסילבוסים בבתי הספר לרפואה ולסיעוד, אם דרך עדכון והכשרה של רופאי משפחה, רופאי נשים, פסיכולוגים,  פסיכיאטרים ואחרים. הייתי גם שמחה אם בכל מרכז רפואי בארץ היתה פועלת מרפאת לב האישה, על בסיס יומי, וכי גניקולוגים וקרדיולוגים ילמדו לשלב ידיים בנושא." 


המושב הראשון שפתח את הכנס  עסק בנושא: הריון בגיל המבוגר ומחלות לב.

במושב שעורר דיון סוער ועורר עניין רב בקרב למעלה מ- 200 אורחי הכנס, אמר  פרופ' מיכאל גליקסון,  יו"ר האיגוד הקרדיולוגי: "10% מבין הקרדיולוגים הן נשים ורק בודדות הגיעו לעמדות ניהול והובלה אקדמית. לאור העובדה שלמעלה מ-  50% אחוז מן הסטודנטים לרפואה הן נשים אנו מבינים כי ההתמחות בקרדיולוגיה אינה אטרקטיבית או נגישה לנשים. אני קורא מעל במה זו להנגיש את התחום גם לרופאות." גם פרופ' איתן לוננפלד, יו"ר האיגוד הגניקולוגי ברך והחמיא לד"ר אביטל פורטר, יוזמת ויו"ר הכנס על יצירת הזמנה לשיתוף פעולה פורה בין קרדיולוגים לגניקולוגים ולרופאים מדיסיפלינות נוספות סביב הנושא של בריאות לב האישה.

ד"ר אלי גוטרמן, מנהל שירות הריון בסיכון גבוה, מחוז חיפה, שירותי בריאות כללית, כיצד במהלך ההריון השינויים במערכת הקרדיו-וסקולרית מאד מרשימים וכי תפוקת הלב היא פי 2 מאישה שאינה הרה. "התחלואה והתמותה עולות ביחס ישיר לגיל האישה. יחד עם זה, ב- 2013 נרשמו בישראל כ- 500 לידות לנשים בגילאי 41 עד 45." גם ד"ר אביטל פורטר, יו"ר הכנס אמרה כי נשים ורופאים צריכים לשאול את עצמם מה המחיר של הריון בגיל מבוגר בקרב נשים חולות לב? "לעיתים יש קושי באבחון בעיות לב בקרב נשים בהריון כי להריון בגיל מבוגר, מתלווים שלל סימפטומים אחרים שלעיתים ממסכים את הסימפטומים של מחלת הלב. בכל מקרה, הקו המנחה הוא שילוב ידיים, בין גניקולוגים לקרדיולוגים לרופאי משפחה."

"אחד הנושאים לגביהם מתלבטים הרופאים הוא האם לשלוח אישה בהריון לשולחן הצנתורים. הנזק הצפוי לעובר כתוצאה מסתימה גדול בהרבה מכמות הקרינה שהוא ואימו יהיו חשופים אליה במהלך הצנתור. כמו כן, יש לא מעט תרופות קרדיולוגיות טובות שניתן ליטול גם במהלך ההריון."

ד"ר אורנה דונת, סוציולוגית באונ' בן גוריון, הצלע השלישית במושב הפתיחה החשוב, הציגה את הפן של "תובענות לאימהות בישראל": "האקלים החברתי בישראל מכתיב לנשים להפוך לאימהות גם בגילאים מבוגרים או לחילופין לא להסתפק בילד אחד או שניים ולהפוך להיות אימהות לשלושה וארבעה ילדים."

"במובנים רבים יש שידול לילודה, הרבה מעבר לעידוד לילודה.  החברה הישראלית מציגה תסריטים דמונים לאישה שבוחרת לא ללדת. את תמצאי את עצמך ערירית, תאכילי חתולים בקרן רחוב ותמותי במקלחת לבדך ואיש לא ידע על כך."

"הוזמנתי לתוכנית של אורלי וגיא, הדבר הראשון שהם הראו לי זה ראיון עם נתן זך שאומר כי הוא מתחרט על כך שאין לו ילדים. כולם שולפים את נושא החרטה ואכן אני פוגשת נשים שלא רוצות להיות אימהות, אבל בדקה ה- 90, לפני סוף תקופת הפריון הן משתכנעות מחשש פן תתחרטנה- מדיניות ההפחדות מצליחה."

במענה לשאלתו המתריסה של פרופ' איתן לוננפלד, שהנחה את המושב הראשון, "מחקר איכותני, טוב ויפה אבל מה המספרים, כמה נשים בישראל אינן רוצות להיות אימהות?" השיבה ד"ר דונת כי "המחקר שלי הוא הראשון בישראל ואני  מזמינה את הלמ"ס לערוך מחקר כמותי בנושא זה."

פרופ' גיורא פילר, טכניון, דיבר על הפרעות שינה ותפקוד האנדותל: "שינה זה תהליך רסטורטיבי. בערב אנו הולכים לישון עם ירידה בתפקוד האנדותל. אם ישנו טוב אנו קמים עם תפקוד אנדותל טוב יותר. במחקר בו השתתפו 3,400 נבדקים וארך 16 שנה, נמצא כי מי שסובל מנדודי שינה כל לילה נוטה פי 2 לחלות במחלות לב." וכדי להתחבר לנושא הכנס מחלות לב בקרב נשים הוסיף כי "נשים סובלות מנדודי שינה פי שתים ושלוש מגברים, בכל גיל, כאשר סביב תקופת המנופאוזה 51% מן הנשים סובלות מנדודי שינה."

ד"ר גדעון קופרניק, לשעבר מנהל מחלקת נשים ואשפוז יום בבי"ח קפלן, מחה על כך שמרפאות לטיפול הורמונלי בנשים סביב גיל המעבר נסגרות מדי יום ולא נפתחות חדשות תחתן, כמו למשל בקפלן ובאסף הרופא. "אמנזה חייבת לקחת בחשבון מצב הורמונלי של האישה" טען ד"ר קופרניק והראה כיצד רופאים נוטים לשלוח אישה שמגיעה עם שורה של תופעות  לאינספור רופאים ואבחונים, כמו קרדיולוג בעקבות פלפיטציות, אף אוזן גרון בעקבות ורטיגו, ראומטולוג בעקבות כאבי פרקים או פסיכיאטר כתוצאה בדיכאון וכן הלאה, במקום לשקול אבחון הורמונלי וטיפול הורמונלי בהתאמה לאישה הספציפית.

בכנס העשיר והמגוון השתתפו דוברים רבים נוספים, ובני הזוג של משתתפי הכנס, נהנו במקביל מפעילות מגוונת שכללה פעילות גופנים, הרצאות ועוד בחסות הולמס פלייס.

לצפייה בהרצאות הכנס וגלריית תמונות – נא להקליק כאן

תיעוד הכנס הופק בחסות חברת באייר

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שימוש בסטרואידים אנאבוליים מלווה בסיכון מוגבר להתקף לב (Circulation)

    שימוש בסטרואידים אנאבוליים מלווה בסיכון מוגבר להתקף לב (Circulation)

    בקרב מבוגרים המדווחים על שימוש בסטרואידים אנדרוגניים אנאבוליים תועד סיכון מוגבר למספר מחלות לב וכלי דם, כולל אוטם חד של שריר הלב, מחלת שריר הלב והפרעות קצב לב, בהשוואה לביקורות תואמות מהאוכלוסייה הכללית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Circulation. החוקרים התבססו על נתונים מתכנית נגד-סימום שנערך בחדרי כושר ברחבי דנמרק בין השנים 2006 […]

  • טיפול ב-Fezolinetant יעיל ובטוח להקלה על תסמינים וזומוטוריים משנית למנופאוזה בנשים שאינן מתאימות לטיפול הורמונלי

    טיפול ב-Fezolinetant יעיל ובטוח להקלה על תסמינים וזומוטוריים משנית למנופאוזה בנשים שאינן מתאימות לטיפול הורמונלי

    במאמר שפורסם בכתב העת The BMJ מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, התומכות בבטיחות ויעילות Fezolinetant להקלה על תסמינים וזומוטוריים בדרגה בינונית עד חמורה בנשים לאחר מנופאוזה שאינן מתאימות לטיפול הורמונאלי. ממצאי המחקר מעידים על ירידה משמעותית בתדירות ועוצמת גלי חום וכן על שיפור באיכות השינה, ללא עליה ניכרת בשיעור תופעות הלוואי לעומת טיפול דמה. […]

  • חשיבות בירור גנטי בחולים עם Palmoplantar Keratoderma (מתוך JAMA Dermatol)

    חשיבות בירור גנטי בחולים עם Palmoplantar Keratoderma (מתוך JAMA Dermatol)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולים הבדלים גנטיים בתתי-סוגים של Palmoplantar Keratoderma תורשתית, עדות לחשיבות של בדיקות גנטית באבחנה נכונה של המחלה. מהנתונים עלה כי ב-83% מהמשפחות תועדה אבחנה גנטית של Palmoplantar Keratoderma, כאשר הגנוטיפ הנפוץ היה AAGAB. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Palmoplantar Keratoderma תורשתית הינה […]

  • טיפול ב-Mirtazapine במינון נמוך משפר תסמיני אינסומניה בטווח הקצר (Br J General Practice)

    טיפול ב-Mirtazapine במינון נמוך משפר תסמיני אינסומניה בטווח הקצר (Br J General Practice)

    במאמר שפורסם בכתב העת British Journal of General Practice מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי מתן Mirtazapine במינון נמוך הוביל להקלה משמעותית קלינית בחומרת אינסומניה לאחר שישה שבועות, אך לא לאחר 12 שבועות ומעלה. מנגד, מתן Amitriptyline במינון נמוך הדגים השפעה קטנה יותר וחסרת חשיבות קלינית לאחר שישה שבועות. המחקר האקראי, מבוקר-פלסבו, […]

  • סוכרת הריונית מלווה בסיכון מוגבר להחמרת אסתמה במהלך ההיריון (J Allergy Clin Immunol)

    סוכרת הריונית מלווה בסיכון מוגבר להחמרת אסתמה במהלך ההיריון (J Allergy Clin Immunol)

    מחקר שפורסם ב-Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice מצא כי סוכרת הריונית מלווה בסיכון מוגבר להחמרת אסתמה במהלך ההיריון, אך לא בתקופה שלאחר הלידה. הממצאים מדגישים את החשיבות של ניטור מוקדם ושליטה ברמות הסוכר בדם בקרב נשים הרות עם אסתמה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי שיעורי אסתמה בהיריון עומדים על 13% מכלל ההריונות […]

  • שכיחות גבוהה של אסתמה בילדים עם הפרעת תנועה ריסונית ראשונית (JAMA Netw Open)

    שכיחות גבוהה של אסתמה בילדים עם הפרעת תנועה ריסונית ראשונית (JAMA Netw Open)

    בילדים עם אבחנה של הפרעת תנועה ריסונית ראשונית  (Primary Ciliary Dyskinesia, או PCD) שכיחות גבוהה יותר של אסתמה, בהשוואה לאלו ללא ההפרעה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JANA Network Open. החוקרים התבססו על נתונים מרשת Indiana Network for Patient Care Research ומאגרי TriNetX והשלימו מחקר מקרה-ביקורת שכלל 124 ילדים עם ברונכיאקטזיות וסיטוס אינברסוס […]

  • חשיפה רבה לראדון מלווה בסיכון מוגבר לסוכרת הריונית (JAMA Netw Open)

    חשיפה רבה לראדון מלווה בסיכון מוגבר לסוכרת הריונית (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה קשר בין חשיפה גבוהה יותר לראדון ובין סיכון מוגבר לסוכרת הריונית בנשים שלא ילדו בעבר, ממצאים המדגישים את הצורך בהערכת ההשפעה של חשיפה סביבתית על בריאות האם והעובר. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לפי נתוני המרכז לבקרת מחלות ומניעתן, סוכרת הריונית מדווחת ב-10% מההריונות בכל שנה […]

  • תרופה ראשונה למחלת ניוון השרירים דושן נכנסה לסל התרופות

    תרופה ראשונה למחלת ניוון השרירים דושן נכנסה לסל התרופות

    "שהחיינו! 🙏 סוף־סוף נכנסה לסל הבריאות, תרופה ראשונה למחלת ניוון השרירים  – דושן (Agamree)! לאחר 10 שנים רצופות, של דחיית תרופות יעילות ומועילות, שאושרו על ידי רשויות הבריאות המובילות בעולם (FDA ורשויות אחרות)" עמותת 'צעדים קטנים' לליווי מאובחני דושן-בקר ומשפחותיהם, מודה לחברי ועדת הסל על פריצת הדרך ועל הכנסת הסטרואידים – אגאמרה (Agamree), שפותחו באופן […]

  • הבדלים מגדריים במהלך הטבעי של הפרעות טיקים (Neurology)

    הבדלים מגדריים במהלך הטבעי של הפרעות טיקים (Neurology)

    מחקר חדש שפורסם בכתב העת Neurology  חושף הבדלים מגדריים משמעותיים בהתפתחות ובאבחון של תסמונת טורט ושל הפרעות טיקים מתמשכות (Persistent Motor or Vocal tic Disorders, או PMVT). הממצאים מראים כי לנשים יש סיכוי נמוך יותר לאבחון פורמלי של TS ולוקח להן זמן רב יותר לקבל את האבחנה בהשוואה לגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תסמונת […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה