בחולים עם אינסומניה כרונית, אימוני יוגה פרטניים עשויים להשפיע לטובה על איכות השינה, עייפות, חרדה ודיכאון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת BMC Psychiatry.
ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אינסומניה כרונית הינה הפרעת שינה נפוצה העשויה לפגוע בתפקוד במהלך היום ומלווה בשכיחות מוגברת של חרדה ודיכאון. טיפול הבחירה בחולים אלו הוא טיפול קוגניטיבי-התנהגותי, כאשר התערבויות גוף-נפש אחרות, דוגמת טאי צ'י ויוגה, הדגימו שיפור סובייקטיבי באיכות השינה.
במחקר הנוכחי ביקשו החוקרים לבחון את היעילות של אימוני יוגה לשיפור איכות שינה אובייקטיבית וסובייקטיבית, כמו גם מדדי חרדה, דיכאון, ישנוניות ועייפות בחולים עם אינסומניה כרונית.
המחקר כלל מבוגרים עם אינסומניה כרונית, אשר בתחילת המחקר השלימו בדיקת שינה ביתית, נשאו מד אקטיגרפיה למשך שבעה ימים ומילאו שאלונים להערכת איכות השינה (Pittsburgh Sleep Quality Index), חרדה/דיכאון (Hospital Anxiety/Depression Scale), עייפות (Pichot Fatigue Scale) וישנוניות (Epworth Sleepiness Scale). המשתתפים במחקר ערכו תרגילים בשיטת ויניוגה, אימוני יוגה פרטניים עם תרגילים יומיים לביצוע עצמי, למשך 14 שבועות.
החוקרים מדווחים כי 21 חולים השלימו את המחקר. הערכות שינה אובייקטיביות לא הדגימו שינויים במדדי מעבדת שינה לאחר אימוני יוגה, אך נרשמה ירידה בעירות במד אקטיגרפיה (P<0.001). בכל השאלונים תועד שיפור מובהק סטטיסטית בתסמינים סובייקטיביים.
ממצאי המחקר מעידים על השפעה חיובית של אימוני יוגה פרטניים על מדדים סובייקטיביים של שינה ותסמינים במהלך שעות היום בחולים עם אינסומניה כרונית, המובילים להפחתת יקיצות על-פי מד אקטיגרפיה. יוגה עשויה לשמש כחלופה יעילה לטיפול קוגניטיבי-התנהגותי בחולים אלו, מאחר ומדובר בהתערבות קלה לביצוע לאורך זמן. עם זאת, הם קוראים תחילה להשלים מחקרים נוספים במטרה לאשר את הממצאים.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!