Medical Technology

שילוב מערכות טכנולוגיות בטיפולי פרא-רפואה לשימור איכות החיים/מאמר אורח מאת מוסטפא גליון

שיקום מכשור דיגיטלי

מוסטפא גליון , אחראי ריפוי בעיסוק במחלקת שיקום במרכז הגריאטרי “מרכז סיעוד וותיקים” בבני ברק מרשת “ביחד”, סוקר את המערכות הטכנולוגיות שמסייעות לשיפור היכולות התפקודיות של בני הגיל השלישי

 

מנתוני ההלמ”ס עולה שבשנת 2021 חיים בישראל כ-1.163 מיליון תושבים בני 65 ומעלה.  כ-41% מהאזרחים הוותיקים הם בני 75 ומעלה.

תוחלת החיים עומדת כיום על 80.5 שנים בקרב גברים ועל 84.6 שנים בקרב נשים.

העלייה בתוחלת החיים בגיל השלישי מעידה על חשיבות איכות החיים ,והקשר הישיר שלה לבריאות הגופנית של האדם. ישנם דרכים רבות לשפר את התפקוד היומיומי  , הקואורדינציה והריכוז ולהפחית סיכון לנפילות חוזרות  וזאת באמצעות עזרים ומערכות טכנולוגיות שונות המשולבים בטיפולי ריפוי בעיסוק : קונסולת משחקים NINTENDO, מערכת OBIE2  וחדר סנוזלן  ובטיפולי פיזיותרפיה : מערכות בלייזפוד ובובופרו.

קונסלת המשחקים NINTENDO

קונסולת משחקים פופולרית בעלת משטח טכנולוגי מיוחד עם חיישנים, שמזהה את השחקן ותנועות גופו והן מתורגמות  לפעילות על מסך הטלויזיה. בקונסולת NINTENDO יש מגוון רחב של משחקים כגון: טניס, גולף, קליעה למטרה וכו’ שמסייעים למוטוריקה עדינה וגסה ומשפרים את התנועה במרחב.

השימוש במערכות אימון טכנולוגיות מגביר את ההנאה מהטיפולים ואת המוטיבציה. טיפולים פרטניים בריפוי בעיסוק המשלבים טאבלטים המותקנים בהם אפליקציות של משחקים, מסייעים לשיפור תפקודים קוגניטיביים כגון: חשיבה,  תפיסה חזותית ומרחבית ויכולת זיכרון.

מערכת OBIE

מערכת מולטימדיה שיוצרת הדמיה של משחקים ומציאות משתנה . המערכת מעודדת את  בני הגיל השלישי להשתתף בפעילות משחקית שתורמת לתנועה מוטורית מהנה ובריאה. הפעילות יכולה להתבצע בעמידה או בישיבה. והיא מסייעת לאמן את שרירי הגוף, לשמר זיכרון ותהליכים קוגניטיביים וגם מעודדת יצירת קשרים חברתיים ע”י משחק משותף.

המשחקים מותאמים לרמות השתתפות שונות ומעודדים מיומנויות של יוזמה, קשב, תיאום עין יד וקואורדינציה תוך כדי שמירה על מוטיבציה במהלך המשחק.

 

חדר סנוזלן

מרחב חושי טכנולוגי המאפשר חוויה טיפולית לבני הגיל השלישי וקיים בבית לאזרחים וותיקים בקדימה מרשת “ביחד”.

הסנוזלן  מייצר מרחב שמעודד אנשים פסיביים לחקור את סביבתם בצורה אקטיבית . טיפול הסנוזלן משפר ומרחיב את יכולת התנועה של האדם, מגביר התנהגות הסתגלותית, משפר תקשורת ומפחית תוקפנות ומתח, משפר קשב, ריכוז וקוגניציה וכן מעודד אמון, תוך הסחת דעת מכאב.
החדר החושי מאפשר חווית מציאות מדומה נטולת סכנות במטרה להוריד את רמת המתח ולאפשר לבני הגיל השלישי להיכנס למצב רגיעה מתוך אמון במטפל, בחדר מתבצעת למידה בקצב שקובע האדם ללא תוכנית מוקדמת   הגירוי החושי נעשה באמצעות תאורה מיוחדת בבוהק הלבן, טקסטורות וצלילים המגרים את החושים ומאפשרים תנועה חופשית ונינוחה, ביטחון ורוגע. מחקרים שנעשו הראו שיפור ביכולת התפקוד של חולי דמנציה שטופלו בחדרי סונזלן . התוצאות מעידות על עניין רב של בני הגיל השלישי שהביעו רצון לחזור על הפעילות.

מערכת Blazepod 
מערכת אימון חדשנית שמאפשרת מדידה של ביצועי האדם בדיוק מרבי לשיפור הזריזות, האיזון, התיאום, זמן התגובה, הכוח ועוד. המערכת מעודדת תנועה באמצעות רמיזה חזותית.  המערכת כוללת מגוון פעילויות לאימון אישי או קבוצתי. ויכולת עבודה על אלמנטים כמו זמן תגובה, רפלקסים, זריזות, מהירות, שווי משקל וכוח התמדה תוך מעקב אחר התקדמות האימון ,המאפשרת לפיזיותרפיסט לתכנן תרגילים מותאמים אישית, כולל פעילויות אימון קוגניטיבי ושיקומי.

מטרתה לשפר ולחזק  את ההתקדמות של כל אדם,כולל  שיפור טווחי תנועה ,יכולת מנטלית , ריכוז ותפקוד.

מערכת בובו פרו BOBO PRO 
המערכת מורכבת מלוח חכם שהופך כל משטח לא יציב לפלטפורמת תרגול אינטראקטיבית. התנועה על המשטח מתורגמת לאפליקציה במסך.
בובו פרו מגיע עם מסך אנדרואיד ענק ובשילוב עם האפליקציה המותקנת עליו מאפשר לבצע מדידות שיווי משקל, לתרגל לפי פרוטוקולי שיקום, לקבוע תוכניות תרגול מותאמות אישית ולעקוב אחר התוצאות.
המערכת מיועדת לבני הגיל השלישי עם יכולת לשתף פעולה, בעלי רמה קוגניטיבית גבוהה ויכולת חיקוי ,עם מוטיבציה גבוהה והתמדה רציפה בטיפולים, ובעלי יכולת לקחת חלק באינטראקציה חברתית.

המערכת משפרת  תגובות וקואורדינציה במהלך התרגולים בישיבה או עמידה שיפור ריכוז ותפקוד.
הפחתת סיכון לנפילות חוזרות, שיפור טווחים, כוח גס ותנועתיות.

הקידמה והטכנולוגיה מסייעות בהיבטים רבים לבני הגיל השלישי ולבני משפחותיהם.
הטכנולוגיות המתקדמות מאפשרות לבני הגיל השלישי לרומם את מצב רוחם, לשמור על קשר מוחשי עם המשפחות, לחוות דרך חוויית המשחק הנאה תוך שיפור המוטוריקה והזיכרון. ההצלחות מייצרות רצון להתמיד בפעילות.

 

מקורות מידע

  1. הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה
  2. https://www.snoezelen.info/
0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • CBT עדיף על טיפול קוגניטיבי מבוסס-מיינדפולנס להפרעת אבל (JAMA Psychiatry)

    CBT עדיף על טיפול קוגניטיבי מבוסס-מיינדפולנס להפרעת אבל (JAMA Psychiatry)

    טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) עדיף על טיפול קוגניטיבי מבוסס-מיינדפולנס להפחתת חומרת התסמינים בחולים עם הפרעת אבל ממושכת, כך עולה מתוצאות מחקר אקראי שפורסם ב-JAMA Psychiatry. בעוד שלמטופלים שעברו CBT ממוקד לאבל הייתה תגובה מעולה בהשוואה לאלו שעברו טיפול קוגניטיבי מבוסס-מיינדפולנס, המשתתפים בשתי הקבוצות חוו ירידה משמעותית בתסמינים 6 חודשים לאחר הטיפול. “אנו מדגישים כי תוצאות […]

  • טיפול אנדווסקולארי מלווה בשיפור תוצאות אירועי מוחי איסכמי לאחר שנה אחת (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AAN)

    טיפול אנדווסקולארי מלווה בשיפור תוצאות אירועי מוחי איסכמי לאחר שנה אחת (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AAN)

    בחולים עם אבחנה של אירוע מוחי איסכמי, טיפול אנדווסקולארי בשילוב עם טיפול תרופתי הוביל לתוצאות תפקודיות טובות יותר לאחר שנה אחת, בהשוואה לטיפול תרופתי בלבד, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Neurology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי במהלך 2023 פורסמו מספר מחקרים שהדגימו תועלת משמעותית לטיפול אנדווסקולארי בחולים […]

  • מכשירים נישאים מסייעים באיסוף נתוני שינה לזיהוי הסיכון לדחק (PLOS Digital Health)

    מכשירים נישאים מסייעים באיסוף נתוני שינה לזיהוי הסיכון לדחק (PLOS Digital Health)

    ירידה במשך זמן שינה כולל ועליה בקצב לב במנוחה, שונות קצב לב וקצב נשימה לילי ממוצע כפי שנקבע באמצעות חיישנים הנישאים במהלך השינה מצויים בקורלציה עם דיווח עצמי על רמות דחק בסטודנטים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת PLOS Digital Health. מדגם המחקר כלל 525 תלמידי מכללה בשנה הראשונה (גילאי 18-24 שנים) אשר […]

  • שיעור סיבוכים נמוך לניתוחי גירוי עצב וגאלי (Brain and Spine)

    שיעור סיבוכים נמוך לניתוחי גירוי עצב וגאלי (Brain and Spine)

    ניתוחים לגירוי עצב וגאלי מהווים התערבות יחסית בטוחה, עם שיעור סיבוכים נמוך, אם כי ישנם הבדלים בסוג הפרוצדורה ונוכחות סיבוכים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Brain and Spine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גירוי עצב וגאלי מהווה את שיטת נוירו-מודולציה הנפוצה ביותר בחולים עם אפילפסיה. למרות שקיים סיכון לתופעות לוואי לבביות דוגמת […]

  • האם ניתן להתבסס על מד סוכר רציף לאבחנה של סוכרת? (Nature Medicine)

    האם ניתן להתבסס על מד סוכר רציף לאבחנה של סוכרת? (Nature Medicine)

    נתוני מד סוכר רציף מספקים הערכה מקיפה יותר של ערכי הסוכר מהערכת רמות סוכר בצום בלבד ובהתחשב בשונות הנרחבת של רמות סוכר בדם בצום באותו מטופל, נתוני מד סוכר רציף עשויים לסייע בשיפור הדיוק באבחנת סוכרת, כך מדווחים חוקרים ממכון וייצמן במאמר שפורסם בכתב העת Nature Medicine. החוקרים בחנו את הנתונים ממחקר 10K Study, כולל […]

  • ניתוח בעזרת רובוט להחלפה מלאה של מפרק הירך עשוי לקצר משך אשפוז (J Arthroplasty)

    ניתוח בעזרת רובוט להחלפה מלאה של מפרק הירך עשוי לקצר משך אשפוז (J Arthroplasty)

    ניתוח רובוט להחלפה מלאה של מפרק הירך מלווה במשך אשפוז קצר יותר לעומת ניתוח ידני להחלפת הירך, זאת לצד הפחתת היקף החולים המופנים למוסד סיעודי ייעודי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Arthroplasty. החוקרים השלימו מחקר רב-מרכזי עם הערכה רטרוספקטיבית של הנתונים אודות 8,536 חולים שעברו ניתוח רובוטי להחלפה מלאה של […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה