Metabolic Syndrome

ממצאים חדשים מעידים על התועלת של איזון מדדים מטבוליים בחולי סוכרת (מתוך כנס ה-EASD)

איזון הדוק של לחץ הדם, רמות סוכר בדם ופרופיל שומנים לווה בתועלת בחולים עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מתוצאות מחקר J-DOIT3 (Japan Diabetes Optimal Integrated Treatment Study for 3 Major Risk Factors of Cardiovascular Disease), שהוצגו במהלך הכנס השנתי של ה-EASD (European Association for the Study of Diabetes).

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את ההשפעות של טיפול אינטנסיבי לעומת טיפול סטנדרטי לאיזון רמות הסוכר, לחץ דם ושומנים על סיבוכים מאקרווסקולאריים, תמותה מכל-סיבה וסיבוכים מיקרווסקולאריים.

בין 2006 עד 2016, החוקרים גייסו למחקר 2,540 חולים מ-81 מרפאות סוכרת ביפן. כל המשתתפים אובחנו עם סוכרת מסוג 2, היו בגילאי 45-69 שנים, עם ריכוז המוגלובין מסוכרר של 6.9% ומעלה, בשילוב עם יתר לחץ דם ו/או דיסליפידמיה.

המשתתפים חולקו לטיפול קונבנציונאלי או טיפול מוגבר להשגת יעדי איזון סטנדרטיים או הדוקים של סוכר, כולסטרול ולחץ דם.

חולים בקבוצת הטיפול הסטנדרטי קיבלו ייעוץ כמקובל בהנחיות לשינוי אורחות חיים ומד האצה ומד לחץ דם. אלו בקבוצת הטיפול האינטנסיבי קיבלו הדרכה תדירה יותר מתזונאי ומחנך סוכרת, לצד מד האצה, מד לחץ דם, מד סוכר בדם ועזרה להפסקת עישון, במידת הצורך.תוספת תרופות בקבוצת הטיפול האינטנסיבי בוצעה באופן מדורג.

המאפיינים הבסיסיים של חולים בשתי הקבוצות היו דומים, פרט לכך שבקרב חולים בקבוצת הטפול האינטנסיבי תועדה שכיחות גבוהה יותר של עישון פעיל (26% לעומת 21%) ושכיחות נמוכה יותר של עישון בעבר (29% לעומת 33%).

במהלך המעקב תועדו 133 אירועים שנכללו בתוצא העיקרי (40 מקרי תמותה, 11 אוטמים לבביים, 37 אירועים מוחיים ו-45 פרוצדורות רה-וסקולריזציה) בקבוצת הטיפול הקונבנציונאלי, לעומת 109 אירועים (45 מקרי תמותה, חמישה אוטמים לבביים, 15 אירועים מוחיים ו-44 פרוצדרות רה-וסקולריזציה) בקבוצת הטיפול האינטנסיבי.

עם טיפול אינטנסיבי תועדה ירידה לא-מובהקת בתוצא העיקרי של אוטם לבבי, אירוע מוחי, תמותה, או רה-וסקולריזציה (יחס סיכון של 0.81, p=0.094). עם זאת, לאחר תקנון להבדלים בתחילת המחקר (בעיקר בעישון), זוהתה ירידה מובהקת בסיכון לתוצא משולב זה (יחס סיכון של 0.76, p=0.042).

עם טיפול אינטנסיבי, שיעורי התוצא המשני של אוטם לבבי, אירוע מוחי, או תמותה היו נמוכים יותר, אך עדיין ללא הבדל מובהק סטטיסטית. עם זאת, זוהתה ירידה מאוד ברורה של 58% באירועים צרברווסקולאריים (בעיקר אירועים מוחיים) בקבוצת ההתערבות, בהשוואה לקבוצת הטיפול הסטנדרטי.

בקבוצת הטיפול הסטנדרטי תועדו 37 אירועים מוחיים ושלוש פרוצדורות רה-וסקולריזציה צרברווסקולארית. בקבוצת הטיפול האינטנסיבי תועדו 15 אירועים מוחיים ושתי פרוצודורות רה-וסקולריזציה.

שיעור נמוך יותר משמעותית של חולים בקבוצת הטיפול האינטנסיבי פיתחו נפרופתיה במהלך המעקב: 181 חולים לעומת 257 חולים (ירידה של 32% בסיכון). בדומה, שיעור נמוך יותר של חולים בקבוצת הטיפול האינטנסיבי פיתחו רטינופתיה סוכרתית או אובחנו עם החמרה של רטינופתיה (317 חולים לעומת 362 חולים, ירידה של 14% בסיכון).

שבעה חולים בקבוצת הטיפול האינטנסיבי וארבעה חולים בקבוצת הטיפול הסטנדרטי פיתחו היפוגליקמיה חמורה, אך ההיארעות השנתית של היפוגליקמיה חמורה הייתה נמוכה בשתי הקבוצות (פחות מ-0.1%).

באשר לסוג התרופות שהיו בשימוש – בביקור המחקר האחרון, 62% מהחולים בקבוצת טיפול אינטנסיבי נטלו מטפורמין, בהשוואה ל-56.5% מאלו בקבוצת הטיפול הסטנדרטי; באשר למעכבי DPP-4 שיעורים אלו עמדו על 51.2% ו-54.2%, בהתאמה; באשר לסולפוניל-אוריאה, השיעורים המקבילים עמדו על 43.7% ו-48.5%, בהתאמה; 29.9% ו-25.5% מהחולים, בהתאמה, נטלו מעכבי אלפא-גלוקוזידז. רק 14.1% מהחולים בקבוצת טיפול אינטנסיבי נטלו אינסולין, כמו גם 9.8% מאלו בקבוצת הטיפול הסטנדרטי. אגוניסטים ל-GLP-1 ומעכבי SGLT2 ניתנו לפחות מ-5% מכלל החולים בשתי הקבוצות.

מתוך כנס ה-EASD

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שת

    שת"פ בין קופות החולים למיזם ספרת הסוכרת בגליל עתיד לייעל ולשפר את נגישות הבדיקות המיועדות לחולי סוכרת

    ספֵרת הסוכרת בגליל על שם ראסל ברי הוא מיזם רחב היקף וחדשני בתחום בריאות הציבור המתמקד במחלת הסוכרת ופועל באזור הגליל. מובילי המיזם, שצמח בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת בר־אילן בצפת, הציבו לנגד עיניהם יעד נכסף: לצמצם את התחלואה בסוכרת ולשפר את הטיפול בה בעזרת גישה רב־תחומית אינטגרטיבית.

  • היענות ממושכת לדיאטה ים-תיכונית מפחיתה היארעות סוכרת לאורך שני עשורים (Metabolites)

    היענות ממושכת לדיאטה ים-תיכונית מפחיתה היארעות סוכרת לאורך שני עשורים (Metabolites)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Metabolites עולה כי היענות ארוכת-טווח לדיאטה ים-תיכונית מספקת הגנה מפני התפתחות סוכרת מסוג 2. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין היענות לדיאטה ים תיכונית ובין היארעות סוכרת מסוג 2 לאורך שני עשורים במבוגרים שלקחו חלק במחקר ATTICA. מדובר במחקר עוקבה פרוספקטיבי שכלל 3,042 גברים ונשים מיוון. נתונים […]

  • חיזוי הסיכון להיפוגליקמיה והיפרגליקמיה במהלך ולאחר פעילות בקרב מתבגרים עם סוכרת מסוג 1 (Diabetes Technol Ther)

    חיזוי הסיכון להיפוגליקמיה והיפרגליקמיה במהלך ולאחר פעילות בקרב מתבגרים עם סוכרת מסוג 1 (Diabetes Technol Ther)

    במאמר שפורסם בכתב העת Diabetes Technology & Therapeutics מדווחים חוקרים מצפון אמריקה על תוצאות מחקר חדש שנועד לנבא את הסיכון להיפוגליקמיה והיפרגליקמיה במהלך ולאחר פעילות גופנית במתבגרים עם סוכרת מסוג 1 וממליצים לכוון להתחיל פעילות גופנית עם ריכוז סוכר אינטרסטיציאלי בטווח 130-160 מ”ג/ד”ל עם מגמה שטוחה או ירידה קלה בערכי הסוכר לפי מד סוכר רציף […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    לפניכם מפגש ראשון מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הראשון עוסק בהיפוגליקמיה. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו נורדיסק

  • תוספים מסייעים בהשגת יעד רמות ויטמין D בדם (מתוך כנס ה-ACP Internal Medicine Meeting)

    תוספים מסייעים בהשגת יעד רמות ויטמין D בדם (מתוך כנס ה-ACP Internal Medicine Meeting)

    מרבית המבוגרים בארצות הברית אינם מקבלים כמות מספקת של ויטמין D, אך מתן תוספים מסייע למטופלים להשיג את ההקצאה התזונתית היומית המומלצת, כך עולה מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס ה-American College of Physicians Internal Medicine. המומחים מסבירים כי על-פי ההערכות, 20-40% מהמבוגרים באוכלוסייה נוטלים תוספי ויטמינים ומדובר בתעשייה שגלגלה בשנת 2020 למעלה מ-50 מיליארד דולרים. […]

  • מדוע רבים לא מתייחסים למחלות לב בחולי סוכרת מסוג 1? (NEJM)

    מדוע רבים לא מתייחסים למחלות לב בחולי סוכרת מסוג 1? (NEJM)

    ניהול מחלות לב וכלי דם הוא היבט שלעתים קרובות נזנח, אך הוא קריטי כשמדובר בטיפול באנשים עם סוכרת מסוג 1, כך אמרו מחברי סקירה חדשה שפורסמה ב-The New England Journal of Medicine. מחלות לב וכלי דם הן סיבת המוות השכיחה ביותר בקרב חולים בסוכרת מסוג 1, בדומה לאלו עם סוכרת מסוג 2. עם זאת, אין […]

  • שימוש במד מלח לטיפול ביתר לחץ דם (WCN)

    שימוש במד מלח לטיפול ביתר לחץ דם (WCN)

    שימוש במד מלח או חיישן במזון עצמו יכול לסייע בהפחתת צריכת הנתרן ולשיפור השליטה על יתר לחץ דם בקהילה, כך על פי מחקר שתוצאותיו הוצגו בקונגרס העולמי לנפרולוגיה

  • טרום-סוכרת מלווה בצמצום מגוון מיקרוביאלי במערכת העיכול (Nutrients)

    טרום-סוכרת מלווה בצמצום מגוון מיקרוביאלי במערכת העיכול (Nutrients)

    המגוון הביולוגי של המיקרוביום במערכת העיכול מצומצם יותר בחולים עם טרום-סוכרת לעומת נבדקים בריאים, כאשר ההרכב כולל כמות קטנה יותר מהזנים המעורבים במסלולים עיקריים של פיזיולוגיה ומטבוליזם, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Nutrients. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הוכיחו את הקשר בין הרכב החיידקים במעי, הרגלי תזונה, משק סוכר ועמידות לאינסולין, […]

  • סיכון מוגבר לסוכרת בחולים לאחר התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    סיכון מוגבר לסוכרת בחולים לאחר התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    בחולים שעברו התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית סיכון מוגבר להתפתחות סוכרת מאוחר יותר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סוכרת הינה גורם סיכון לתסמונת תעלה קרפאלית, אך לא ידוע אם תסמונת תעלה קרפאלית מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות סוכרת בשלב מאוחר יותר. לבחינת הנושא הם […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה