Metabolic Syndrome

נתונים חדשים סותרים את ”פרדוקס ההשמנה” : עודף משקל והשמנת יתר קשורים ליותר תחלואה ותמותה קרדיווסקולרית (JAMA Cardiol)

נתונים חדשים מתוך אנליזה רחבת היקף מטילים ספק, או אף סותרים את מה שידוע כ”פרדוקס ההשמנה”, לפיו אנשים עם מחלת לב ועודף משקל/השמנת יתר חיים זמן רב יותר מחולי לב במשקל תקין.

ע”פ האנליזה החדשה, אשר בשונה ממחקרים קודמים, מתבססת על נתוני ארוכי טווח וכוללת מעקב אחר אנשים עוד בטרם חלו במחלת לב, נמצא שאלו שסובלים מהשמנת יתר חיים פחות מבעלי משקל תקין, בעוד שתוחלת החיים של אנשים עם משקל יתר דומה לזו של אנשים במשקל תקין, אך התחלואה הקרדיווסקולרית שלהם התפתחה מוקדם יותר מאשר באלה שהיו עם משקל תקין.

המחקר כלל נתונים של  כ-190,000 אנשים במסגרת 10 מחקרי עוקבה פרוספקטיביים ורחבי היקף עם ממוצע של 3.2 מיליון שנות מעקב מטופל. כל המשתתפים היו ללא מחלה קרדיווסקולרית בתחילת המעקב.

התוצאות הראו כי בהשוואה לאנשים עם BMI של בין 18.5-24.9, הסיכון לאורך החיים לתחלואה קרדיווסקולרית היה גבוה יותר באנשים במשקל יתר (BMI בין 25 ל-29.9) עם יחס סיכון של 1.21 , ובהשמנת יתר (BMI בין 30.0 ל-39.9), עם יחס סיכון של 1.32.

בקרב הסובלים מהשמנת יתר, אצל גברים, הסיכון היחסי היה 1.67 ואצל נשים 1.85 .

יחס הסיכון לתחלואה קרדיווסקולרית לאנשים עם השמנת יתר חולנית (BMI של מעל 40) היה של 3.14 לגברים ו-2.53 לנשים.

החוקרים מצאו שהקשר החזק ביותר בין BMI לתחלואה לבבית היה באי ספיקת שלב בהשוואה לסוגים אחרים של תחלואה קרדיווסקולרית, עם סיכון של פי 5 לאי ספיקת לב בגברים בגיל העמידה במצבי משקל יתר והשמנת יתר, מה שמוביל את החוקרים להדגיש את חשיבות ההתמקדות במשקל בניהול אסטרטגיות למניעת אי ספיקה לב. 

במונחי תוחלת חיים, גברים במשקל תקין חיו 1.9 שנים יותר מאשר אנשים עם השמנת יתר, ו-6 שנים יותר מאנשים עם השמנת יתר חולנית. תוחלת החיים של אנשים עם משקל יתר הייתה דומה לזו של אנשים עם משקל תקין.

נשים בגיל העמידה במשקל תקין חיו 1.4 שנים יותר מנשים עם משקל יתר, 3.4 שנים יותר מנשים עם השמנת יתר, ו-6 שנים יותר מנשים עם השמנת יתר חולנית.

החוקרים מדגישים כי הממצאים מצביעים על כך שהופעה מוקדמת יותר של תחלואה קרדיווסקולרית באנשים עם השמנת יתר קשורה באופן החזק ביותר עם שיעור גדול יותר של אנשים החיים עם מחלת לב והישדרות כוללת קצרה יותר במבוגרים בגיל 20-59 בעת תחילת המחקר.

עם זאת, החוקרים מציינים שהקשר בין השמנה ותמותה עשוי להשתנות בגיל מאוחר יותר, מה שעשוי להסביר מדוע במחקרים קודמים באוכלוסיות מבוגרות יותר לא נמצא הבדל בתוחלת החיים הכוללת של גברים ונשים מבוגרים הסובלים מהשמנת יתר.

לדעתם , נתוני המחקר מספקים תצפית חשובה על הקשר בין הנטל של תחלואה קרדיווסקולרית עם עודף משקל, תוך דגש על ההשפעה על מס’ השנים בהן קיימת תחלואה קרדיווסקולרית גבוהה יותר, מה ששולל את הגישה המוכרת לפיה עודף משקל קשור עם תוחלת חיים ארוכה יותר בהשוואה למשקל תקין. .

לדיווח במדסקייפ

JAMA Cardiol.Published online February 28, 2018.Full text

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שינויים בערכי סוכר מנבאים תמותה באשפוז של חולים עם אוטם לבבי חד (PLoS One)

    שינויים בערכי סוכר מנבאים תמותה באשפוז של חולים עם אוטם לבבי חד (PLoS One)

    במאמר שפורסם בכתב העת PLoS One מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קורלציה בין וריאביליות ברמות הסוכר בדם ובין שיעורי התמותה באשפוז בקרב חולים עם אוטם לבבי חד, בפרט בחולים בהם תועדו רמות סוכר תקינות בדם בקבלה לאשפוז. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין שונות גליקמית, מגמות שינויים בערכי הסוכר והסיכון […]

  • טיפול ב-Tirzepatide משפר תסמיני דום נשימה בשינה במבוגרים עם הפרעת הנשימה בשינה והשמנת-יתר (מתוך כנס ה-ADA)

    טיפול ב-Tirzepatide משפר תסמיני דום נשימה בשינה במבוגרים עם הפרעת הנשימה בשינה והשמנת-יתר (מתוך כנס ה-ADA)

    במבוגרים עם דום נשימה חסימתי בשינה בדרגה בינונית-עד-חמורה והשמנת-יתר תועדה ירידה בחומרת דום נשימה בשינה לאחר שנה אחת עם טיפול ב- Tirzepatide(מאונג’רו) במינונים של 10 מ”ג או 15 מ”ג, כך עולה מתוצאות שני מחקרים בשלב 3 אשר יוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Diabetes Association בחודש יוני הקרוב. במחקר SURMOUNT-OSA הראשון נכללו מבוגרים עם דום […]

  • הערכת סיכונים ומניעת נפילות בקרב מבוגרים המתגוררים בקהילה – סקירה (JAMA)

    הערכת סיכונים ומניעת נפילות בקרב מבוגרים המתגוררים בקהילה – סקירה (JAMA)

    נפילות הן גורם שכיח – וניתן למניעה – לתחלואה ולתמותה בקרב מבוגרים ברחבי העולם. סקירה זו מה-JAMA עוסקת בהערכת סיכונים ובמניעת נפילות בקרב מבוגרים המתגוררים בקהילה. על פי סקר טלפוני ארצי מייצג משנת 2018, כ-27% מהמבוגרים מעל גיל 65 נפלו במהלך השנה הקודמת. מתוך האירועים הללו, 59% מהם דווחו על ידי נשים ו-41% על ידי […]

  • אי ספיקת לב עם מקטע פלִיטה שמור: כל מה שצריך לדעת בקצרה (THE LANCET)

    אי ספיקת לב עם מקטע פלִיטה שמור: כל מה שצריך לדעת בקצרה (THE LANCET)

    אי ספיקת לב עם מקטע פליטה שמור (HFpEF) היא אתגר קליני משמעותי עם שכיחות גוברת ברחבי העולם. מאמר זה מה-LANCET מציע כי אבחון וניהול מדויקים של  HFpEF מחייבים גישה רב תחומית, תוך התחשבות בהתייצגות הקלינית, בסָמנים ביולוגיים מתאימים ובהדמיה. אי ספיקת לב עם מקטע פלִיטה שמור (HFpEF) היא אתגר קליני המתייצג עם מגוון של סימפטומים […]

  • השמנה מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים לאחר ניתוח ארתרוסקופי לתיקון מסובבי הכתף (J Bone Joint Surg)

    השמנה מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים לאחר ניתוח ארתרוסקופי לתיקון מסובבי הכתף (J Bone Joint Surg)

    השמנה הינה גורם סיכון אפשרי לסיבוכים ואשפוזים חוזרים לאחר ניתוח ארתרוסקופי לתיקון מסובבי הכתף, למרות מדדי תפקוד וכאב דומים באלו עם משקל עודף או משקל תקין, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Bone & Joint Surgery. החוקרים ערכו חיפוש במאגרי Embase ו-PubMed להשלמת סקירה שיטתית ומטה-אנליזה של 14 מחקרים שכללו 118,331 חולים […]

  • חשיבות מגנזיום בהתפתחות תסמונת מטבולית (J Clin Endocrinol Metab)

    חשיבות מגנזיום בהתפתחות תסמונת מטבולית (J Clin Endocrinol Metab)

    אובדן מוגבר של מגנזיום בשתן, כפי שבא לידי ביטוי במדד חסר מגנזיום (Magnesium Depletion Score, או MDS), עשוי לשמש כגורם סיכון בלתי-תלוי לתסמונת מטבולית במבוגרים בארצות הברית, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי יש עדויות המציעות כי היפומגנזמיה כרונית עשויה לשחק תפקיד בפתוגנזה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה