Neuro-Endocrine Tumors

F-18-DOPA היא בדיקת ההדמיה הפונקציונאליות המועדפת למרבית הגידולים הנוירו-אנדוקריניים (Eur J Nucl Med Mol Imaging)

גידולים נוירו-אנדוקריניים הם קבוצה הטרוגנית של גידולים, בהם ישנה חשיבות רבה לרפואה גרעינית במהלך האבחון וכן בקביעת אפשרויות טיפול ייעודי.

במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Nuclear Medicine and Molecular Imaging פורסמו הנחיות במטרה לסייע בהמלצה על בדיקות ההדמיה ההולמות במקרים אלו, דיווח ופרשנות בדיקות PET/CT לרצפטורים לסומטוסטטין באמצעות  68Ga-Somatostatin Analogue וכן 18F-DOPA למגוון גידולים נוירו-אנדוקריניים.

התוויות לבדיקה תפקודית

התוויות לבדיקת PET עם 68Ga-Somatostatin Analogue לגידולים נוירו-אנדוקריניים

        זיהוי גידול נוירו-אנדוקריני סמוי, כאשר הודגמה גרורה של גידול נוירו-אנדוקריני ממקור לא-ידוע, או כאשר ריכוז סמן גידול ספציפי בדם מוגבר ללא עדות לגידול ראשוני בבדיקות הדמיה אנאטומיות.

        אפיון מסה ברונכיאלית כגידול נוירו-אנדוקריני, כאשר בדיקות הדמיה אחרות אינן חד-משמעיות.

        אפיון, קביעת שלב וזיהוי מקרים של הישנות ביוכימית וקביעת שלב חוזרת של גידולים נוירו-אנדוקריניים של החלק הקריבני של מערכת העיכול, כולל התימוס או הברונכוס.

        אפיון, קביעת שלב וזיהוי מקרים של הישנות ביוכימית וקביעת שלב חוזרת של גידולים נוירו-אנדוקריניים בג’ג’ונום/אילאום, כאשר בדיקת 18F-DOPA אינה זמינה או בדיקת PET/CT עם 18F-DOPA אינה חד-משמעית.

התוויות לבדיקת PET עם 18F-DOPA לגידולים נוירו-אנדוקריניים

בדיקת PET עם 18F-DOPA מספקת גישה פונקציונאלית להערכת גידולים, כאשר היעד האבחנתי הוא קליטה ודה-קרבוסקילציה של חומצת האמינו DOPA להדמיה פונקציונאלית של גידולים נוירו-אנדוקריניים.

בדיקת PET עם 18F-DOPA מאושרת לשימוש במספר מדינות באיחוד האירופי להתוויות הבאות:

אבחנה

o        אבחנה ומיקום גידולי Glomus Tumor בחולים עם מוטאציה גנטית של וריאנט SDHB (Succinate Dehydrogenase B).

o        מיקום פיאוכרומוציטומה ופאראגנגליומה.

o        אבחנה ומיקום אינסולינומה במקרה של היפראינסולינמיה בילודים וילדים.

קביעת שלב הגידול

o        פיאוכרומוציטומה ופאראגנגליומה

o        גידולים נוירו-אנדוקריניים ממוינים-היטב של מערכת העיכול.

הערכת מקרים חשודים למחלה שיירית או הישנות מחלה

o        פיאוכרומוציטומה ופאראגנגליומה

o        גידולים נוירו-אנדוקריניים ממוינים-היטב של מערכת העיכול.

o        סרטן מדולארי של בלוטת התריס עם רמות מוגברות של קלציטונין בדם.

o        גידולים אנדוקריניים אחרים של מערכת העיכול, בהם מיפוי קולטנים לסומאטוסטטין היה שלילי.

התוויות לבדיקת 18F-FDG PET/CT לגידולים נוירו-אנדוקריניים

          מיקום קרצינומה נוירו-אנדוקרינית וגידול נוירו-אנדוקריני בדרגה גבוהה עם התמיינות-ירודה והתנהגות אגרסיבית.

          פרוגנוזה.

          מיקום ממאירות סינכרונית/מטכרונית שאינה גידול נוירו-אנדוקריני

אלגוריתם אבחנתי מומלץ

המומחים מציעים גישה אבחנתית על-בסיס סוג הגידול הנוירו-אנדוקריני, על-פיו נקבעת בדיקת ההדמיה המועדפת מבין שלוש בדיקות אפשריות: 68Ga-Somatostatin Analogue, 18F-DOPA, או 18F-FDG:

        סרטן מדולארי של בלוטת התריס הבדיקה המועדפת הינה בדיקת PET עם 18F-DOPA בחולים עם רמות קלציטונין גבוהות בדם, כאשר זוהי הבדיקה השנייה בטיבה בחולים עם רמות CEA גבוהות בדם.

בחולים עם רמות CEA גבוהות הבדיקה המועדפת הינה בדיקת 18F-FDG ואילו בדיקת 68Ga-Somatostatin Analogue ממוקמת בעדיפות שלישית, בעיקר כאשר קיימת אפשרות טיפול באנאלוגים לסומאטוסטטין.

        גידולים נוירו-אנדוקריניים באזור ה-Foregut שתי הבדיקות המועדפות הן 18F-FDG  או 68-Ga Somatostatin Analogue, כאשר אין התוויה לבדיקת PET עם 18F-DOPA במקרים אלו.

        גידולים נוירו-אנדוקריניים באזור ה-Midgut במקרים אלו שתי הבדיקות המועדפות הן 68Ga Somatostatin Analogue או PET עם 18F-DOPA, כאשר בעדיפת השניה הינה בדיקת 18F-FDG.

        גידולים נוירו-אנדוקריניים באזור ה-Hindgut במקרים אלו הבדיקה המועדפת הינה בדיקת 18F-FDG, כאשר בעדיפות השניה ניצבות בדיקת PET עם 18F-DOPA או 68Ga Somatostatin Analogue.

        פיאוכרומוציטומה בנוכחות מוטאציות SDHD, בדיקת PET עם 18F-DOPA הינה בעדיפות הראשונה ובדיקת 18F-FDG הינה בעדיפות שניה, כאשר במקרים של מוטאציית SDHB, בדיקת 18F-FDG הינה בעדיפות הראשונה ובדיקת PET עם 18F-DOPA בעדיפות השניה.

בדיקת 68Ga Somatostatin Analogue מצויה בעדיפות שניה/שלישית במקרים של פיאוכרומוציטומה.

        פאראגנגליומה במקרים של גידול באזור ראש וצוואר, בדיקת 68-Ga Somatostatin Analogue הינה הבדיקה המועדפת, כאשר PET עם 18F-DOPA בעדיפות שניה ו-18F-FDG בעדיפות שלישית. במקרים של גידול בבטן/באגן, בדיקת PET עם 18F-DOPA בעדיפות ראשונה, לאחריה בדיקת 68-Ga Somatostatin Analogue ואילו בדיקת 18F-FDG הינה בעדיפות שלישית.

        קרצינומה נוירו-אנדוקרינית ממקור לא-ידוע במקרים אלו העדיפות הגבוהה הינה לבדיקת 68Ga Somatostatin Analogue כאשר החשד הוא לגידול במערכת העיכול באזור ה-Foregut, בדיקת PET עם 18F-DOPA כאשר החשד הוא לגידול ממקור Midgut; במקרים בהם המטרה היא לאתר את הגידול הראשוני שאינה גידול נוירו-אנדוקריני, העדיפות הגבוהה היא לבדיקת 18F-FDG במקרים אלו.

        נוירובלסטומה העדיפות הגבוהה הינה לבדיקת PET עם 18F-DOPA; כאשר במקרים של גיל מבוגר, שלב מתקדם או אמפליפיקציה של MYCN ישנה עדיפות גבוהה יותר לבדיקת 18F-FDG.

        היפראינסוליניזם ביילודים ובילדים העדיפות הגבוהה הינה לבדיקת PET עם 18F-DOPA. 

לנוחיותכם, ריכזנו ההמלצות בטבלה שלהלן המציגה את אלגוריתם בחירת הבדיקה המועדפת לפי סוגי הגידול והאינדיקציות: 

(*) כפי שניתן לראות , במס’ מקרים יש עדיפות (ראשונה או שנייה ) ל-2 בדיקות . למשל, אבחון גידולים נוירואינדוקרינים במעי האמצעי MIDGUT שבהם ההמלצה בעדיפות הראשונה היא ל-F-18-DOPA ול- DOTATE68.

ניתן לראות מהטבלה ש-F-18-DOPA היא בדיקת הבחירה בעדיפות ראשונה בסרטן מודולארי של התירואיד (ברמות קלצטונין גבוהות בדם) , בגידולים במעי האמצעי , בפאראגנליומה באגן הירכיים וחלל הבטן, בפאוכרומוציטומה בנוכחות מוטציות SDHD , בקרצינומה נוירואנדוקרינית ממקור לא ידוע כאשר החשד הוא לגידול ממקור Midgut , בנוירבלטסומה ברוב המקרים, ובהיפראנסולינזם בילודים וילדים.

Eur J Nucl Med Mol Imaging. 2017 Aug;44(9):1588-1601

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • ההשפעה של סיבוכי ניתוח בלוטת התריס על איכות החיים של החולים

    ההשפעה של סיבוכי ניתוח בלוטת התריס על איכות החיים של החולים

    ממחקר מבוסס-אוכלוסייה משבדיה, שתוצאותיו פורסמו בכתב העת BJS Open, עולה כי אין הבדלים משמעותיים באיכות החיים הבריאותית בין חולים עם וללא היפופאראתירואידיזם לאחר כריתה מלאה של בלוטת הריס לאורך חציון מעקב של 11 שנים. החוקרים השלימו מחקר רטרוספקטיבי מבוסס-אוכלוסייה להערכת הבדלים באיכות החיים הבריאותית בין חולים עם וללא היפופאראתירואידיזם שעברו כריתה מלאה של בלוטת התריס […]

  • בדיקת MRI של העובר מסייעת באבחנה וחיזוי הפרוגנוזה של מומים במוח 

    בדיקת MRI של העובר מסייעת באבחנה וחיזוי הפרוגנוזה של מומים במוח 

    בדיקת MRI של העובר הובילה לשינוי הטיפול בלמעלה משליש מההריונות וסיפקה מידע אבחנתי בעל חשיבות פרוגנוסטית בלמעלה מרבע מהמקרים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מצרפת שפורסמו בכתב העת European Journal of Radiology. המחקר הרטרוספקטיבי כלל 243 משתתפים שעברו בדיקת אולטרה-סאונד ובדיקת MRI של העובר בין 2016 ו-2022 במרכז אבחנתי לפני-לידה בצרפת. גיל האם הממוצע עמד […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Cabozantinib לטיפול בגידולים נוירו-אנדוקריניים (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Cabozantinib לטיפול בגידולים נוירו-אנדוקריניים (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור Cabozantinib (קבומטיקס) למבוגרים וילדים בגילאי 12 שנים ומעלה עם אבחנה של גידול נוירואנדוקריני ממויין היטב, לאחר טיפול קודם, ממקור לבלב או חוץ-לבלב.  באופן ספציפי, האישור תקף לאלו עם גידול גרורתי, מתקדם-מקומית, או לא נתיח. האישור הנוכחי מבוסס על נתוני הישרדות ללא-התקדמות ושיעורי תגובה כוללת […]

  • עליה של עשרות אחוזים בשיעורי התמותה על-רקע היריון בשנים האחרונות בארצות הברית (JAMA Netw Open)

    עליה של עשרות אחוזים בשיעורי התמותה על-רקע היריון בשנים האחרונות בארצות הברית (JAMA Netw Open)

    בארצות הברית דווח על שיעורי התמותה על-רקע היריון הגבוהים ביותר מבין המדינות בעלות הכנסה-גבוהה, עם למעלה מ-6,000 מקרי תמותה מדווחים בין 2018 עד 2022, כך על-פי נתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מניתוח הנתונים עלה כי בילידות אלסקה ובאמריקאיות ממוצא אינדיאני תועדו שיעורי התמותה הגבוהים ביותר. מחקר החתך התבסס על נתונים ארציים של המרכז […]

  • אימוני אינטרוול בעצימות גבוהה מפחיתים סיכון להידרדרות תפקוד כלייתי בקשישים (J Am Society Nephrol)

    אימוני אינטרוול בעצימות גבוהה מפחיתים סיכון להידרדרות תפקוד כלייתי בקשישים (J Am Society Nephrol)

    אימוני אינטרוול בעצימות גבוהה (High-Intensity Interval Training, או HIIT) תחת השגחה לאורך חמש שנים עשויים להפחית את הסיכון להידרדרות מהירה בקצב הפינוי הגלומרולארי המשוער בקשישים בגילאי 70-77 שנים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Society of Nephrology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות היתרונות הבריאותיים הרבים של פעילות גופנית, אין […]

  • משלב Atezolizumab עם טיפול ממוקד משפר תוצאות טיפול בממאירות אנאפלסטית של בלוטת התריס (JAMA Oncol)

    משלב Atezolizumab עם טיפול ממוקד משפר תוצאות טיפול בממאירות אנאפלסטית של בלוטת התריס (JAMA Oncol)

    מתן Atezolizumab (טיסנטריק) בשילוב עם טיפול ממוקד הוביל לשיפור חציון הישרדות כוללת בחולים עם ממאירות אנאפלסטית של בלוטת התריס, כאשר השיפור הגדול ביותר תואר בחולים עם מוטציית BRAF V600E, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Oncology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חציון משך ההישרדות של חולים עם ממאירות אנאפלסטית של בלוטת התריס עומד […]

  • האם פרופיל השומנים מנבא סיכון להישנות סרטן בלוטת תריס? (J Clin Endocrinol Metab)

    האם פרופיל השומנים מנבא סיכון להישנות סרטן בלוטת תריס? (J Clin Endocrinol Metab)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה כי רמות נמוכות יותר של טריגליצרידים ו-HDL לפני ניתוח מלוות בסיכון מוגבר להישנות ממאירות פפילארית של בלוטת התריס, רמז לכך שפרופיל השומנים לפני התערבות ניתוחית עשוי לסייע בחיזוי הפרוגנוזה של חולים אלו. ממאירות פפילארית של בלוטת התריס אחראית ל-85% מכלל ממאירויות בלוטת התריס. […]

  • טיפול ב-Cabozantinib משפר הישרדות ללא-התקדמות מחלה בחולים עם גידולים נוירואנדוקריניים מתקדמים (מתוך כנס ESMO)

    טיפול ב-Cabozantinib משפר הישרדות ללא-התקדמות מחלה בחולים עם גידולים נוירואנדוקריניים מתקדמים (מתוך כנס ESMO)

    מנתונים חדשים ממחקר בשלב 3 שהוצגו במהלך כנס ה-European Society for Medical Oncology עולה כי מתן Cabozantinib (קבומטיקס) שיפר משמעותית את ההישרדות ללא-התקדמות מחלה בחולים עם גידול נוירו-אנדוקריני של הלבלב או מחוץ ללבלב עם התקדמות מחלה למרות טיפול קודם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין אפשרויות טיפול רבות הזמינות לחולים עם גידול נוירואנדוקריני מתקדם. כעת […]

  • האם ניתוח בלוטת התריס מעלה את הסיכון למחלת כליות? (J Clin Endocrinol Metab)

    בקרב חולים לאחר ניתוח כריתה מלאה של בלוטת התריס סיכון מוגבר לאבחנה של מחלת כליות כרונית, בעיקר במקרים של היפופאראתירואידיזם לאחר ההתערבות הניתוחית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות טיפול תרופתי יומי, היפופאראתירואידיזם, סיכון נפוץ לאחר כריתה מלאה של בלוטת התריס, מלווה […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך