Obesity

מקומה של הפעילות הגופנית בטיפול בהשמנת יתר לאחר הפסקת המחזור החודשי/גל דובנוב ונעמה קונסטנטיני-עורכי רפואת ספורט

Dubnov G, et al. Weight control and the management of obesity after menopause: the role of physical activity. Maturitas 2003;44:89101.

מבוא

השמנת יתר הינה מגיפה אשר נוגעת לרובו הגדול של העולם המערבי. סיבוכיה רבים, והטיפול קשה וממושך. בין אלו המצליחים בשימור המשקל החדש, ביצוע פעילות גופנית נמנה כמרכיב עיקרי. תקופת הפסקת המחזור החודשי בנשים הינה תקופת שינוי ומעבר, והשינויים ההורמונליים גוררים שינוי בהרכב הגוף. האשה צוברת משקל עודף בגיל זה, בין היתר עקב חוסר פעילות גופנית. ביצוע פעילות הוכח כמפחית תחלואה ומסייע בירידה במשקל גם בגיל זה.

השמנת יתר לאחר המנפאוזה

משקל עודף (BMI מעל 25 ק”ג/מ2) נמצא בקרב רוב האוכלוסיה הבוגרת בארה”ב, בישראל וחלק מארצות אירופה. השמנת יתר (BMI מעל 30 ק”ג/מ2) נמצאת בקרב כ- 40% מהנשים האמריקאיות לאחר הפסקת המחזור (ראה גרף), ואין הדבר שונה מאוד בישראל. הסיבות למשקל העודף הינן גנטיות בחלקן אך סביבתיות ברובן. הדבר כולל הכנסה אנרגטית רבה, קרי צריכת יותר מזון מהדרוש, במקביל להוצאה אנרגטית פחותה, וביצוע פעילות גופנית ברמה נמוכה מדי. כך, צובר הגוף את האנרגיה בצורת רקמת שומן. סיבוכי השמנת היתר מוכרים היטב, והם כוללים תמותה מוגברת, טרשת עורקים ונגזרותיה (שבץ מוחי, אוטמי שריר הלב), יתר לחץ דם וסוכרת מסוג II, סוגי סרטן רבים, דלקת פרקים, אבני מרה, קושי נשימה בשינה, ועוד. בנוסף, פעולות היומיום מלוות לעתים בקשיים רבים, כולל ביצוע פעולות שבשגרה ועבודות הבית.

בתקופת הפסקת המחזור ישנה עלייה במסת הגוף, דבר אשר לא נצפה בגברים באותו הגיל. הדבר נגרם בעיקר עקב צבירה של שומן, אשר נוטה להתרכז סביב אברי הבטן, כבגברים. כעקרון, ההשמנה הנשית מתאפיינת בצורת אגס, בה השומן מרוכז סביב אגן הירכיים. בהעדר השפעתו של האסטרוגן, משתנה צבירת השומן כך שיתרכז בבטן, בדומה להשמנה הגברית השמנת ה”תפוח”. השמנה זו מלווה בשינויים מטבוליים המובילים לתנגודת לאינסולין, יתר לחץ דם, יתר שומני הדם, וסוכרת מסוג 2. השימוש בתחליפים הורמונליים מפחית משינוי זה, משמר את צורת ההשמנה הנשית, ומעיד כי להורמון האסטרוגן תפקיד בקביעת פיזור שומן הגוף. במחקר אשר נערך בקרב זוגות של תאומות נמצא כי מבין הגורמים הסביבתיים להשמנה הבטנית, העדר פעילות גופנית תופס מקום עיקרי. במחקר אשר בו נבדקה כמות הפעילות הגופנית אותה מבצעות נשים בגילאי 50-64, נמצא כי רק כמחצית מבצעות פעילות גופנית באופן סדיר.

פעילות גופנית בטיפול בהשמנת יתר לאחר המנפאוזה

על כל תכנית ירידה במשקל, המתוכננת להצליח לאורך זמן, לכלול שלושה מרכיבים: תזונה מופחתת אנרגיה, פעילות גופנית סדירה, ושינוי התנהגותי הבא בעצם לתמוך בשני ענפים אלו. לפעילות הגופנית ניתן לייחס מספר יתרונות:

1.       לשמר את מסת השריר, השואפת לדלדול בעת הירידה בכמות המזון והכנסת הגוף למאזן אנרגטי שלילי

2.       להגביר את ההוצאה האנרגטית ולהגדיל את המאזן האנרגטי השלילי

3.       להפחית את סיכוני התמותה והתחלואה. מוכח כי עבור אותה רמת השמנה, לנשים וגברים פעילים יותר ישנו סיכון מופחת לתמותה. גם בנשים מעל גיל 75, נמצא כי לפעילות יותר היה סיכון מופחת במעל 75% לתמותה לעומת הפעילות פחות. פעילות גופנית מפחיתה כמעט את כל סיבוכי ההשמנה, לעתים עוד טרם הירידה במשקל. היתרונות הבריאותיים הוכחו בקרב נשים לאחר המנופאוזה במספר מחקרים ובמספר רב של מחלות, כגון מחלת לב, יתר לחץ דם, סוכרת ועוד.

4.       להפחית את הסיכון לעלות במשקל. במחקר אשר הקיף מעל 5800 נשים, נמצא כי לפעילות פחות היה סיכון מוגבר פי 7 לצבור מעל 13 ק”ג על פני 10 שנות מעקב לעומת הפעילות יותר.

5.       לשפר את מצב הרוח ולעודד התמדה בתכנית ירידה במשקל

סוג הפעילות אינו שונה מאשר ההמלצה לכלל האוכלוסיה, כלומר לפחות 30 דקות של פעילות אירובית ברוב ימות השבוע, וניתן לשלב פעילות כנגד עומס. אמנם נמצא כי אף פעילות פחותה מזו, כגון הליכה של שעה- שעה וחצי בשבוע בעלות השפעה מיטיבה, אך אין זו בינתיים ההמלצה הרשמית.

הערה

מחקרים רבים אשר נערכו בקרב נשים מבוגרות הראו שאכן ניתן להחיל תכניות אימון גופני או ירידה במשקל בהצלחה ובהתמדה. מכיוון שמדובר בכלי ראשון במעלה מבחינת בריאות הציבור, יש לעודד כל אשה בעלת משקל עודף בגיל זה, כמו כל אדם למעשה, לבצע פעילות גופנית סדירה ולשאוף לירידה במשקל. גם בנוכחות מחלות רקע, ניתן להתאים את הפעילות ע”פ המלצות הארגונים השונים, כך שלא תהווה סיכון לחולי הסוכרת, יתר לחץ דם או מחלות לב. חשוב לאפשר גם לחולים לבצע פעילות, וזהו אחד מתפקידי הרופא העוסק ברפואת הספורט.

גרף שכיחות השמנת יתר על פי התפלגות גילאים. ניתן לראות כי בכל גיל, שכיחות השמנת היתר בקרב נשים גבוהה יותר לעומת גברים. מבוסס על Flegal KM, JAMA 2002.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • התוצאות המיילדותיות של אירוע מוחי איסכמי בנשים בגיל הפוריות (Arch Gynecol Obstet)

    התוצאות המיילדותיות של אירוע מוחי איסכמי בנשים בגיל הפוריות (Arch Gynecol Obstet)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Archives of Gynecology and Obstetrics עולה כי בנשים בגיל הפוריות עם היסטוריה של אירוע מוחי איסכמי לא תועד סיכון מוגבר להישנות אירוע מוחי איסכמי במהלך ההיריון. מהנתונים עולה עוד כי שיעורי הפלות בנשים אלו היו גבוהים יותר מהאוכלוסייה הכללית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהסיכון להישנות מעורר דאגה בנשים […]

  • בנשים עם פרוטאינוריה בטוח נפרוטי סיכון מוגבר לסיבוכים בזמן היריון (Obstet Med)

    בנשים עם פרוטאינוריה בטוח נפרוטי סיכון מוגבר לסיבוכים בזמן היריון (Obstet Med)

    בהשוואה לנשים עם מחלת כליות כרונית ללא פרוטאינוריה בטווח נפרוטי, באלו עם פרוטאינוריה בטוח נפרוטי בשלב מוקדם של ההיריון סיכון מוגבר ללידה מוקדמת והתקדמות למחלת כליות כרונית בשלב מתקדם, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Obstetric Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי התוצאות המיילדותיות והכלייתיות לאחר אבחנה של פרוטיאנוריה בטווח נפרוטי בהיריון מוקדם לא […]

  • האם אסטרוגן נרתיקי בטוח לשימוש בנשים עם היסטוריה של סרטן שד? (מתוך כנס ה- European Society for Medical Oncology Breast Cancer)

    האם אסטרוגן נרתיקי בטוח לשימוש בנשים עם היסטוריה של סרטן שד? (מתוך כנס ה- European Society for Medical Oncology Breast Cancer)

    טיפול באסטרוגן נרתיקי אינו מלווה בעליה בסיכון להישנות סרטן שד שלילי לקולטנים להורמונים או סרטן שד חיובי לקולטנים להורמונים בנשים תחת טיפול במקביל בטמוקסיפן, אך יש להימנע מהטיפול בנשים תחת טיפול במעכבי ארומטאז, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מצרפת שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-European Society for Medical Oncology Breast Cancer. ברקע למחקר מסבירים החוקרים […]

  • האם גישה ניתוחית לטיפול בשבר צוואר הירך משפרת את איכות החיים של החולים? (JAMA Netw Open)

    האם גישה ניתוחית לטיפול בשבר צוואר הירך משפרת את איכות החיים של החולים? (JAMA Netw Open)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי הגישה הניתוחית לטיפול בשבר צוואר הירך אינה משפיעה משמעותית על השיפור איכות החיים של החולים, כאשר לא תוארו הבדלים באיכות החיים, כאב, ניידות ונטייה לנפילות  בין ניתוח בגישה לטראלית ישירה או ניתוח בגישה אחורית-קדמית. במסגרת המחקר חולקו באקראי 555 חולים עם שברים אקוטיים בצוואר […]

  • האם שימוש קבוע בקנאביס עלול לפגוע בפוריות בנשים? (מתוך הכנס השנתי מטעם ACOG)

    האם שימוש קבוע בקנאביס עלול לפגוע בפוריות בנשים? (מתוך הכנס השנתי מטעם ACOG)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס ה-American College of Obstetrics and Gynecology עולה כי שיעורי הפרעות פוריות גבוהים יותר בקרב נשים אשר דיווחו על שימוש קבוע בקנאביס, בהשוואה לאלו שמעולם לא השתמשו בקנאביס.  עם זאת, שיעורי הפרעות פוריות היו נמוכים יותר באלו שדיווחו על שימוש לא-סדיר בקנאביס, בהשוואה לאלו שעולם לא השתמשו בקנאביס. המחקר מבוסס על […]

  • רמות הורמוני מין בדם והסיכון לתסמונת מטבולית (Front Endocrinol)

    רמות הורמוני מין בדם והסיכון לתסמונת מטבולית (Front Endocrinol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Frontiers in Endocrinology עולה כי קשר בין מדד FEI (או Free Estradiol Index) מוגבר ובין סמני דלקת ומדדים מטבוליים בגברים בכל הגילאים ובנשים מבוגרות יותר, בעוד שרמות FAI (או Free Androgen Index) גבוהות יותר הדגימו קשר דומה בנשים מתחת לגיל 50 שנים. חוסר איזון ברמות הורמוני מין נקשרו עם התפתחות […]

  • תוצאות מבטיחות ל-Setmelanotide לטיפול בהשמנה היפותלמית (The Lancet Diabetes & Endocrinology)

    תוצאות מבטיחות ל-Setmelanotide לטיפול בהשמנה היפותלמית (The Lancet Diabetes & Endocrinology)

    במאמר שפורסם בכתב העת The Lancet Diabetes & Endocrinology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול ב- Setmelanotide למשך 16 שבועות הוביל לירידה עקבית במשקל הגוף ובתחושת הרעב בחולים עם השמנה היפותלמית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין טיפולים מאושרים להשמנה היפותלמית, הפרעה הנובעת מנזק להיפותלמוס ומתאפיינת בעליה מהירה וחמורה במשקל הגוף, […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה