Obesity

האם יש תועלת לקמפיינים בנוגע השמנה בילדות? (JAMA Pediatrics)

שני מחקרים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Pediatrics שופכים אור על תוצאות קמפיינים שהתמקדו בנושא השמנה בילדות. מהנתונים מבריטניה וארצות הברית עולה כי ייתכן ולעליה במודעות הציבורית והחברתית להשמנה היו השלכות לא-רצויות הנוגעות להתנהגויות לירידה במשקל ולפגיעה בבריאות הנפשית.

השמנה בילדים ומתבגרים מוגדרת כמדד מסת גוף באחוזון 95 ומעלה בצעירים באותו גיל ומין. בארצות הברית, כ-18.5% מהצעירים סובלים מהשמנת-יתר. העליה במשקל הגוף מטרידה באופן דומה בבריטניה, כאשר ב-40% מהמתבגרים בגילאי 13-15 שנים מדדי מסת הגוף היו בטווח עודף-משקל או השמנת יתר.

במחקר מארצות הברית, 79 תלמידי בית ספר יסודי או חטיבה בקליפורניה (כיתות ג’ עד ח’) נכללו במחקר Fit Trial, אשר נערך בין אוגוסט 2014 ועד יוני 2017. המשתתפים חולקו באקראי לאחת משלוש קבוצות: השלמת בדיקת סקר לקביעת מדד מסת הגוף ודיווח (קבוצה 1), השלמת בדיקת מדד מסת גוף בלבד (קבוצה 2) וקבוצת ביקורת בה לא נערכה בדיקה להערכת מדד מסת הגוף או דיווח (קבוצה 3).

מדגם המחקר כלל 28,641 תלמידים בכיתות ג’ עד ז’, אשר השתתפו במחקר לאורך עד 3 שנים. בקרב 6,534 מבין 16,622 תלמידים עם מדד מסת גוף באחוזון 85 ומעלה (39.3%) לדיווח על מדד מסת הגוף לא הייתה השפעה על מדד סטיות התקן של מדד מסת הגוף. חוסר שביעות רצון ממשקל הגוף עלתה בקרב תלמידים שהשלימו בדיקות סקר להערכת מדד מסת הגוף בבית הספר, בהשוואה לביקורות בהם לא בוצעה בדיקת סקר זו.

בהשוואה לביקורות, בקרב תלמידים שנשקלו בבית הספר (קבוצות 1 ו-2), שביעות הרצון מהמשקל ירדה יותר לאחר שנתיים (0.11-) והיקף השיחות בין תלמידים אודות משקל הגוף גדל יותר לאחר שנה אחת (0.05).

אעפ”י כן, ההתנהגויות שנועדו לשמור על משקל הגוף (דיאטה, ויתור על ארוחות, או אכילת כמות קטנה מאוד של מזון במהלך השנה האחרונה במטרה לרדת במשקל) ירדו בהיקף גדול יותר לאחר שנה אחת.

במחקר מבריטניה, החוקרים בחנו את הנתונים אודות 22,503 מתבגרים (גיל ממוצע של 14.8 שנים) שלקחו באחד משלושה מדגמים: British Cohort Study (ילידי 1970, איסוף נתונים בשנת 1986), מדגם Children of the 90s Study (ילידי 1991-92, איסוף נתונים בשנת 2005) ומדגם Millennium Cohort Study (ילידי 2000-02, איסוף נתונים בשנת 2015).

המתבגרים נשאלו אם ירדו או ניסו לרדת במשקל; אם הקפידו על דיאטה או פעילות גופנית להפחתת משקל; ואם סברו כי הם בתת-משקל, במשקל הנכון או במשקל עודף. המשתתפים גם מילאו שאלונים להערכת נוכחות תסמיני דיכאון.

מבין 10,793 ילדים ממדגם Millennium Cohort Study, 44% דיווחו על דיאטה ו-60% דיווחו על פעילות גופנית במטרה לרדת במשקל. מנגד, במדגם British Cohort Study, רק 37.7% מהילדים באותו גיל דיווחו כי ערכו דיאטה ו-6.8% דיווחו על פעילות גופנית במטרה לרדת במשקל. יתרה מזאת, 42.2% מהילדים דיווחו כי ניסו לרדת במשקל בשנת 2015, זאת בהשוואה ל-28.6% מהילדים בשנת 2005.

בין השנים 1986 ועד 2005, הן בנות והן בנים נטו להערכת-יתר של משקל הגוף שלהם, כאשר המגמה הייתה בולטת עוד יותר בשנת 2015. אלו שסברו כי הם בעודף-משקל נטו יותר לסבול מתסמיני דיכאון. בקרב בנות, היקף הקשר בין תסמיני דיכאון ובין הערכה עצמית של משקל עודף עלתה משנת 1986 עד 2015.

מהממצאים משני המחקרים עולה הצורך להתערבויות שלא רק הדגימו תועלת אלא גם לא גורמות נזק, במטרה להשתמש בצורה טובה יותר במשאבי בריאות הציבור הזמינים.

JAMA Pediatrics 2020

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם לחשיפה לזיהום אוויר השפעה על הסיכון למחלות אלרגיה בילדות? (J Allergy Clin Immunol)

    האם לחשיפה לזיהום אוויר השפעה על הסיכון למחלות אלרגיה בילדות? (J Allergy Clin Immunol)

    מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Allergy, Asthma & Immunology עולה כי אין קשר משמעותי בין חשיפה לפני הלידה לחומר חלקיקי ובין הסיכון למחלות אטופיות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקר קודם מצא כי חשיפה לפני הלידה לחומר חלקיקי בקוטר של עד 2.5 מיקרומטר מלווה בסיכון מוגבר לאסתמה. במחקר הנוכחי […]

  • תוצאות מבטיחות לטיפול לייזר שבועי בתינוקות עם כתמי פורט ויין (JAMA Dermatol)

    תוצאות מבטיחות לטיפול לייזר שבועי בתינוקות עם כתמי פורט ויין (JAMA Dermatol)

    בתינוקות עם כתמי לידה פורט ויין (Port Wine) תועדה העלמות מלאה או כמעט-מלאה עם טיפול לייזר שבועי (Pulsed Dye Laser, או PDL), כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Dermatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי התערבות מוקדמת לכתמי פורט ויין בתינוקות עשויה לשפר משמעותית את התוצאות וחלק מהמחקרים הציעו כי מרווחים קצרים יותר בין […]

  • שכיחות גבוהה של הפרעות קצב לב בגובה רב (JAMA Cardiol)

    שכיחות גבוהה של הפרעות קצב לב בגובה רב (JAMA Cardiol)

    מתוצאות מחקר SUMMIT שפורסמו בכתב העת JAMA Cardiology עולות עדויות המאשרות את הקשר בין חשיפה לגובה רב ובין הופעת הפרעות קצב לב, כאשר למעלה מאחד מכל שלושה נבדקים בריאים פיתחו ברדיאריתמיה או טכיאריתמיה בזמן טיפוס על הר אוורסט. היפוקסמיה עורקית, הפרעות אלקטרוליטיות ונשימה פריודית מעלים את הסיכון להפרעות קצב לב בגובה רב. במחקר SUMMIT נכללו […]

  • קוורנומות (מלפורמציה קוורנומית) של מערכת העצבים המרכזית; ד

    קוורנומות (מלפורמציה קוורנומית) של מערכת העצבים המרכזית; ד"ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, מביא מתוך NEJM

    מאמר סקירה שפורסם לאחרונה ב-New England Journal of Medicine עסק במלפורמציות נקבוביות (קוורנוטיות) מוחיות, המוכרות בשם הרפואי  “קוורנומות”, שהן צבר כלי דם פגומים בצורת חלל ספוגי צפוף. חלל זה נעדר רקמת מוח ועשוי להמצא גם בעמוד השדרה. שכיחות קוורנומות באוכלוסיה הינה 0.5 אחוז. סימפטומים הביטוי הקליני הינו וריאבילי. בחלק ניכר מהמקרים מדובר בממצא אקראי בהדמיה […]

  • חשיבות תמיכה תזונתית במקרים של פגות בינונית-עד-מאוחרת (NEJM)

    חשיבות תמיכה תזונתית במקרים של פגות בינונית-עד-מאוחרת (NEJM)

    במאמר שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי התערבות לתמיכה תזונתית בפגים שנולדו לאחר 32 שבועות היריון לפני שבוע 36 להיריון ועד הזנה מלאה עם חלב אם הינה התערבות אפשרית, ללא השפעה על מרווח הזמן עד הזנה אנטרלית מלאה או על הרכב הגוף בגיל מתוקן של ארבעה חודשים. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, מוסיף מהערותיו.

  • האם להשמנה השפעה על עצימות הכאב במבוגרים? (Front Endocrinol)

    האם להשמנה השפעה על עצימות הכאב במבוגרים? (Front Endocrinol)

    במבוגרים עם משקל עודף או השמנת-יתר נטייה לעצימות כאב בדרגה גבוהה יותר, בהשוואה לאלו עם משקל תקין, ממצאים המדגישים את החשיבות של טיפול כנגד השמנה כחלק מהגישה הכוללת לטיפול בכאב, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Frontiers in Endocrinology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי השמנה עשויה להביא לשינויים פתופיזיולוגיים, דוגמת עומס גדול יותר על […]

  • טיפול תרופתי קודם להשמנה מפחית את היקף הירידה במשקל תחת Semaglutide (מתוך Diabetes, Obesity, and Metabolism)

    טיפול תרופתי קודם להשמנה מפחית את היקף הירידה במשקל תחת Semaglutide (מתוך Diabetes, Obesity, and Metabolism)

    טיפול ב- Semaglutide (וויגובי) מוביל לירידה גדולה יותר במשקל במטופלים עם עודף-משקל או השמנת-יתר אשר לא קיבלו קודם לכן טיפול תרופתי כנגד השמנה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים להערכת Semaglutide, אגוניסט לקולטן ל-GLP-1, הדגימו השפעה הטרוגנית על משקל הגוף באלו עם עודף-משקל […]

  • עליה בהיקף שומן בזרוע מלווה בעליה בסיכון למחלות לב וכלי דם ותמותה בחולים עם סוכרת מסוג 2 (J Clin Endocrinol Metab)

    עליה בהיקף שומן בזרוע מלווה בעליה בסיכון למחלות לב וכלי דם ותמותה בחולים עם סוכרת מסוג 2 (J Clin Endocrinol Metab)

    בחולים עם סוכרת מסוג 2, עליה בשומן באמה ובגו מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם ותמותה, בעוד שעליה בשומן ברגליים מלווה בסיכון מופחת לסיבוכים אלו, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בחולים עם סוכרת מסוג 2 סיכון גבוה פי 2-4 למחלות […]

  • טיפול ב-Valproate במינון גבוה מלווה בעליה משמעותית במשקל הגוף (J Clin Psychiatry)

    טיפול ב-Valproate במינון גבוה מלווה בעליה משמעותית במשקל הגוף (J Clin Psychiatry)

    מתן טיפול ב- Valproate (ואלפרואט) במינון גבוה מלווה בעליה במשקל בחולים עם הפרעות פסיכיאטריות, כאשר העלייה הגדולה ביותר במשקל דווחה בקרב אלו שנטלו מינון יומי של 1,300 מ”ג ומעלה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Psychiatry. החוקרים בחנו את הנתונים לאורך שנה אחת משני מחקרים אורכיים שנערכו בין השנים 2007 ו-2022. […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה