Obesity

ההשפעה של מדד מסת הגוף על הסיכון למחלות לב וכלי דם בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית (RMD Open)

מדד מסת גוף עשוי להשפיע על הסיכון למחלות לב וכלי דם בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית (Rheumatoid Arthritis), כאשר ההשפעה מתנה בהתאם לסטטוס נוגדנים מסוג ACPA (או Anti-Citrullinated Protein Antibodies) ושימוש בתרופות ביולוגיות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת RMD Open. מהנתונים עולה קשר הפוך בין מדד מסת הגוף בין סיכון מופחת למחלות לב וכלי דם בחולים ללא נוגדני ACPA תחת טיפול ביולוגי.

מדגם המחקר כלל 3,982 חולים עם דלקת מפרקים שגרונית וללא מחלות לב וכלי דם (גילאי 18-85 שנים, 73.7% נשים) מ-13 מרכזים ב-10 מדינות. מטרת המחקר הייתה לבחון את הקשר בין מדד מסת הגוף ובין הסיכון למחלות לב וכלי דם, תוך הערכת ההשפעה של סטטוס הנוגדנים וטיפול ביולוגי.

שני תוצאים קליניים משולבים כללו סיבוך קרדיווסקולארי מג'ורי ראשון (אוטם לבבי לא-פטאלי, אירוע מוחי לא-פטאלי, או תמותה קרדיווסקולארית) או כל אירוע קרדיווסקולארי ראשון מעבר לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג'וריים (אנגינה, אי-ספיקת לב).

ההשפעה של מדד מסת הגוף, נוגדני ACPA וטיפול ביולוגי על הסיכון לתוצאים קרדיווסקולאריים נבחנה לאורך מעקב ממוצע של קרוב לשש שנים.

מהנתונים עולה כי תועדו 192 סיבוכים קרדיווסקולאריים מג'וריים ראשונים ו-319 אירועים ראשונים בכלל, עם שיעורי היארעות של 8.32 מקרים ל-1,000 שנות-מטופל ו-14.01 מקרים ל-1,000 שנות-מטופל, בהתאמה. ההשפעות העיקריות של מדד מסת גוף, נוגדני ACPA, או טיפול ביולוגי לא היו משמעותיות בהערכת התוצאים הקרדיווסקולאריים.

בחולים עם עדות לנוגדני ACPA זוהה קשר בין מדד מסת הגוף ובין הסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג'וריים (יחס סיכון של 1.04, p=0.018), אך הקשר הנ"ל לא תואר בחולים ללא עדות לנוגדנים אלו.

מניתוח סטטיסטי עלתה אינטראקציה משמעותית בין מדד מסת גוף, טיפול ביולוגי וסטטוס נוגדני ACPA, הן בהערכת הסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג'וריים (p=0.001) והן בהערכת הסיכון לכלל האירועים הקרדיווסקולאריים (P=0.029).

מדד מסת גוף נקשר בקשר שלילי עם הסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג'וריים (יחס סיכון מתוקן של 0.36, p<0.001) ועם הסיכון לכלל האירועים הקרדיווסקולאריים (יחס סיכון מתוקן של 0.67, p=0.013) בחולים ללא עדות לנוגדני ACPA תחת טיפול ביולוגי, אך לא באלו שלא קיבלו טיפול ביולוגי. בחולים עם עדות לנוגדני ACPA, האינטראקציה בין מדד מסת הגוף ובין טיפול ביולוגי לא הייתה משמעותית בהערכת שני התוצאים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי לממצאי המחקר השלכות קליניות משמעותיות על הטיפול בחולים. בדיקות הדמיה המסייעות בהערכה מדויקת של הרכב הגוף עשויות לסייע באפיון התרומה של מסת גוף רזה ושמן ולהבין טוב יותר את הקשר בין נפח ופיזור רקמת שומן, דלקת וסיכון קרדיווסקולארי.

RMD Open, Apr 5, 2025

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה