אטרופיה מקולרית מחמת גיל (AMD) הינה הגורם המוביל לעיוורון בלתי הפיך לאחר גיל 65 שנים. ב- AMD נאווסקולרי (nAMD) קיימת אטרופיה מקולרית נלווית המאופיינת בהתפתחות אזורים אטרופיים ששטחם גדל עם הזמן והם גורמים לסקוטומות ואיבוד ראייה כתוצאה מהמעורבות הפובאלית. מחקרים in vitro של תאי פיגמנט אפיתל של הרשתית (RPE) הראו שחשיפה לאור כחול גורמת להתחלת אפופטוזיס. במחקר Beaver Dam Eye Study נמצא שפעילות בחוץ וחשיפה לשמש בשלבים מוקדמים של החיים היו קשורים להתפתחות AMD. בנוסף לכך, חולים עם חשיפה רבה יותר לאור כחול או אור נראה פיתחו יותר אטרופיה של RPE או צלקת דיסציפורמית.
עדשות תוך עיניים שמסננות אור כחול (BLF-IOLs) תוכננו לדמות את סינון האור של העדשה הטבעית באמצעות כרומופור (chromophore) הסופג את האור באורכי הגל הקצרים של 400-600 nm. במודלים במעבדה ובמודלים של חיות הראו שהאור באורכי גל קצרים הינו בעל יכולת לגרום לנזק פוטוטוקסי לרשתית, אשר BLF-IOLs יכולים לחסום. ב- 2011 השתמשו ב- BLF-IOLs ברבע מניתוחי הירוד והן עדיין בשימוש נרחב. המטרה של המחקר הנוכחי הייתה לבדוק בעולם האמתי באוכלוסייה של חולי AMD נאווסקולרי שהושתלו עם BLF-IOLs או עם IOLs שאינם מסננים אור כחול, את ההשפעה של BLF-IOLs על התפתחות אטרופיה מקולרית והתרחבותה לאחר ניתוח ירוד.
החוקרים היו מישראל: מהמרכזים הרפואיים תל-אביב, סורוקה, רבין ושמיר, ומאוניברסיטת באר שבע, וכן מפינלנד, מדרום קוריאה ומפולין. המחקר היה רטרוספקטיבי וכלל חולים עם AMD נאווסקולרי המטופלים בזריקות VEGF, שעברו ניתוחי ירוד בין 2007 ל- 2018 והיו במעקב עד יוני 2023. בוצעה השוואה בין שעורי התפתחות והתקדמות אטרופיה מקולרית בין חולים בהם הושתלו BLF IOLs לאלה שבהם הושתלו IOLs שאינם מסננים אור כחול. נבדקו כל צילומי OCT באופן סמוי לגבי המצב הבסיסי וסוג ה- IOL שהושתל. בוצעה הערכה של הסיכון הכללי לפתח אטרופיה מקולרית חדשה וההשפעה של סוג ה- IOL על התקדמות המחלה.
במחקר נכללו 373 עיניים של 373 חולים שגילם הממוצע בעת ביצוע ניתוח הירוד היה 78.6 שנים, ו- 67.4% הוא נשים. ב- 206 עיניים הושתלו BLF IOLs וב- 167 עיניים הושתלו IOLs שאינם מסננים אור כחול. זמן המעקב היה דומה בשתי הקבוצות, וכן הגיל, המגדר, חדות הראייה המתוקנת לרחוק, עובי המקולות, ומספר ההזרקות לזגוגית של נוגדי VEGF. נמצאו 9 חולים עם אטרופיה מקולרית בעת הכללתם במחקר ו- 77 חולים עם הופעה חדשה של אטרופיה מקולרית. הפיזור בשתי הקבוצות היה דומה. בדיקות סטטיסטיות עם תיקון לגיל ולמגדר הראו ש- BLF-IOLs היו שווי ערך ל- IOLs שאינם מסננים אור כחול בהתייחסות להופעה חדשה של אטרופיה מקולרית. השטח של האטרופיה המקולרית בבדיקה האחרונה היה בממוצע 5.14 מ"מ בריבוע בקבוצת החולים עם BLF IOLs ו- 8.56 מ"מ בריבוע בקבוצת החולים עם IOLs שאינם מסננים אור כחול. ההגדלה השנתית הממוצעת של אזור האטרופיה המקולרית הייתה 0.78 מ"מ בריבוע עבור קבוצת החולים עם BLF IOLs ו- 1.26 מ"מ בריבוע בקבוצת החולים עם IOLs שאינם מסננים אור כחול.
המסקנות היו ש- BLF IOLs לא היו עדיפות במניעת התפתחות אטרופיה מקולרית, אך היו קשורות להידרדרות איטית יותר במהלך הזמן בחולים עם AMD נאווסקולרי.
Achiron A, Trivizki O, Knyazer B, Elbaz U, Hecht I, Jeon S, Kanclerz P, Tuuminen A
The Effect of Blue-light Filtering Intraocular Lenses on the Development and Progression of Macular Atrophy in Eyes With Neovascular Age-related Macular Degeneration
Am J Ophthalmol 2024;266:135–143
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!