pharmacology

הבטיחות של אימונותרפיה תת-לשונית לטיפול ברגישות ללטקס (מתוך כנס World Allergy Congress)

מאת ד”ר בן פודה שקד 

                              

ממחקר חדש אשר הוצג בכנס השנתי ה-21 של ה-World Allergy Organization עולה כי אימונותרפיה תת-לשונית (Sublingual immunotherapy, SLIT) כנגד אלרגיה ללטקס הינה בעלת פרופיל בטיחות טוב, וכי רק מיעוט מהחולים חווים תופעות לוואי מקומיות במהלך האינדוקציה של הטיפול, תופעות אשר פוחתות בשלב האחזקתי שלו.

במחקר ביקשו החוקרים לבחון את האלרגיה למוצרים מגומי לטקס טבעי, אשר הוגדרה בשנות התשעים של המאה הקודמת כמצב קליני משמעותי. באופן טיפוסי, ההתמודדות עם רגישות זו כוללת הימנעות מהאלרגן והחלפתו, אם כי הימנעות ארוכת טווח נדרשת על מנת להימנע לחלוטין מתגובה אלרגית.

החוקרים מסבירים כי סנסיטיזציה מתפתחת בקרב 5% עד 17% מהאנשים הנחשפים ללטקס, ונגרמת על ידי חלבון ה-Hevein, שהינו פרה-פרוטאין הקיים בגומי לטקס טבעי, שזוהה בשנות התשעים כאלרגן נפוץ הגורם לתגובות ללטקס בקרב עובדי מערכת הבריאות.

לדברי החוקרים, שמקורם באיטליה, במדינתם ישנם עובדים רבים של מערכת הבריאות אשר באים במגע עם החולים ואינם מטפלים בהם (למשל- מסייעים ברחיצתם או החלפת בגדיהם). עובדים אלו מהווים לטענתם את חלק הארי מבין החולים הסובלים מאלרגיה ללטקס. בנוסף, ישנה חשיבות רבה לעובדי מערכת הבריאות אשר נחשפים ללטקס במסגרת העבודה בחדר הניתוח, שהרי שם ישנם ריכוזים גבוהים של אבקת הלטקס. הם מוסיפים כי עבודותיהם בקרב סטודנטים לרפואה הראו שיעור נמוך של רגישות ללטקס, המשתווה לזה של האוכלוסיה הכללית- אולם נצפתה עלייה בשיעור זה לאחר ארבע שנות לימודי רפואה או סיעוד.

החוקרים מוסיפים כי כמות קטנה יותר של חלבון הלטקס במכשור רפואי עשוי לצמצם את התגובה האלרגית אולם לא להעלימה לחלוטין. הם מזכירים כי הוצע שאימונותרפיה עשויה להשיג ירידה ארוכת טווח ברגישות זו, אולם אימונותרפיה תת-עורית כנגד לטקס גרמה עד כה לתגובות מערכתיות קשות בחולים מסוימים. לפיכך, ביקשו החוקרים במחקרם זה לבחון שמא אימונותרפיה הניתנת תחת-הלשון (SLIT) ומכילה תמצית של לטקס הינה בטוחה באנשים עם רגישות לאלרגן.

במחקר נכללו 15 משתתפים (11 נשים ו-4 גברים) עם אלרגיה תעסוקתית למוצרי גומי לטקס ממקור טבעי. גילאי המשתתפים נעו בין 26 ו-46 שנים (גיל ממוצע 36.6 שנים). כשאובחנו עם רגישות ללטקס, שמונה מהחולים התייצגו עם נזלת, ארבעה הראו נזלת ואסתמה ושלושה סבלו מתגובה עורית (אורטיקריה). החוקרים מציינים כי לא הייתה קיימת בחולים מחלה נשימתית אלרגית מעבר לרגישות זו. כל החולים עברו הערכה באמצעות בדיקות בדקירת-סיכה לתמציות אלרגנים נשאפים נפוצים, וכן בדיקה כזו עם תמצית לטקס ועם אימונוגלובולין E הספציפי לסרום.

החוקרים מדווחים כי שלב אינדוקציה תת-לשוני בן ארבעה ימים (במהלכו החולים קיבלו מנה מצטברת של עד 500 מיקרוגרם) בוצע בבית החולים. השלב האחזקתי של הטיפול ניתן בבית על ידי החולים עצמם וכלל שלוש מנות שבועיות למשך שישה שבועות. תמצית הלטקס בה נעשה שימוש (ALK-Abello) הינה תמצית Ammoniac הדומה לזו המשמשת בייצור כפפות גומי. החולים נתבקשו לתעד תופעות לוואי העשויות להיות קשורות בטיפול ה-SLIT, את מועד הופעתן וכל טיפול בו נעזרו עבורן.

מבין 15 הנבדקים, שלושה פיתחו תופעות לוואי מקומיות: שניים דיווחו על גרד בפה ואחד דיווח על גרד בחלל הפה המלווה בנפיחות של הלשון. 12 הנבדקים הנותרים לא דיווחו על תופעות לוואי כלשהן כתוצאה מטיפול ה-SLIT. כמו כן לא נצפו תופעות לוואי סיסטמיות. על בסיס ממצאים אלו, מסיקים החוקרים כי טיפול ה-SLIT כנגד רגישות ללטקס הינו בעל פרופיל בטיחות טוב, אם כי יעילותו הקלינית תצטרך להיבחן במחקרים מבוקרים גדולים.

מומחה בתחום אשר נכח בכנס ונתבקש להגיב לפרסום הדברים, מספר כי ההתעניינות ברגישות ללטקס הלכה וגברה עם השנים, וכי כיום במעבדות רבות אין כל שימוש בלטקס- נמנעים ממנו לחלוטין. לדבריו, הבעיה בשימוש בכפפות גומי הינה שכאשר מזיעים בתוכן, הדבר גורם לסביבה מיטבית להוצאת תמצית חלבון ה-Heiven. סוגיה נוספת הייתה ילדים אשר עברו מספר רב של ניתוחים ולפיכך עברו סנסיטיזציה לאלרגן. עם זאת, הפסקת השימוש בלטקס הביאה להיעלמות הבעיה, לדבריו. כשנשאל מהו מקומו של טיפול אימונותרפי תת-לשוני כנגד הרגישות בהינתן העובדה כי מרבית עובדי מערכת הבריאות יכולים להימנע מלטקס לחלוטין, השיב המומחה כי יתכן והטיפול ישחק תפקיד בקרב החולים המועטים המראים רגישות משמעותית. הדבר יצריך ביצוע הטיפול בתנאים מבוקרים בלבד, הוא מוסיף.

מתוך הכנס השנתי ה-21 של ה-World Allergy Organization (המכונה ה-World Allergy Congress, WAC) שנערך בדצמבר 2009 בבואנוס-איירס, ארגנטינה.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מדוע רבים לא מתייחסים למחלות לב בחולי סוכרת מסוג 1? (NEJM)

    מדוע רבים לא מתייחסים למחלות לב בחולי סוכרת מסוג 1? (NEJM)

    ניהול מחלות לב וכלי דם הוא היבט שלעתים קרובות נזנח, אך הוא קריטי כשמדובר בטיפול באנשים עם סוכרת מסוג 1, כך אמרו מחברי סקירה חדשה שפורסמה ב-The New England Journal of Medicine. מחלות לב וכלי דם הן סיבת המוות השכיחה ביותר בקרב חולים בסוכרת מסוג 1, בדומה לאלו עם סוכרת מסוג 2. עם זאת, אין […]

  • CBT עדיף על טיפול קוגניטיבי מבוסס-מיינדפולנס להפרעת אבל (JAMA Psychiatry)

    CBT עדיף על טיפול קוגניטיבי מבוסס-מיינדפולנס להפרעת אבל (JAMA Psychiatry)

    טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) עדיף על טיפול קוגניטיבי מבוסס-מיינדפולנס להפחתת חומרת התסמינים בחולים עם הפרעת אבל ממושכת, כך עולה מתוצאות מחקר אקראי שפורסם ב-JAMA Psychiatry. בעוד שלמטופלים שעברו CBT ממוקד לאבל הייתה תגובה מעולה בהשוואה לאלו שעברו טיפול קוגניטיבי מבוסס-מיינדפולנס, המשתתפים בשתי הקבוצות חוו ירידה משמעותית בתסמינים 6 חודשים לאחר הטיפול. “אנו מדגישים כי תוצאות […]

  • השוואת שתי גישות טיפול פומי מונע בוויטמין K ביילודים (J Perinatol)

    השוואת שתי גישות טיפול פומי מונע בוויטמין K ביילודים (J Perinatol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Perinatology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש מהן עולה כי משטר הכולל מתן 13 מנות של ויטמין K לווה בשיפור משמעותי של פרופיל תפקודי קרישה בתינוקות, בהשוואה למשטר טיפול הכולל מתן שלוש מנות פומיות של ויטמין K. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, מוסיף מהערותיו.

  • תוצאות דומות לטיפול פומי במינון נמוך של Minoxidil ולטיפול מקומי כנגד נשירת שיער (JAMA Dermatol)

    תוצאות דומות לטיפול פומי במינון נמוך של Minoxidil ולטיפול מקומי כנגד נשירת שיער (JAMA Dermatol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Dermatology עולה כי למתן Minoxidil פומי במינון נמוך יעילות דומה למתן התכשיר באופן מקומי לטיפול במקרים של התקרחות גברית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אלופציה אנדרוגנטית הינה הגורם המוביל לאובדן שיער בגברים. ברחבי העולם קיים עניין גובר בתועלת של Minoxidil פומי במינונים נמוכים של 0.25 מ”ג עד 5 מ”ג […]

  • ההשפעה של אקזמה בדרגה מתונה-עד-חמורה על קצב הגדילה של ילדים (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AAD)

    ההשפעה של אקזמה בדרגה מתונה-עד-חמורה על קצב הגדילה של ילדים (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AAD)

    אטופיק דרמטיטיס בדרגה בינונית-עד-חמורה עשויה להאט את קצב הגדילה של ילדים מתחת לגיל 12 שנים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Dermatology. מחקר PEDISTAD הינו מחקר בינלאומי הנמשך בימים אלו וכולל 1,326 ילדים מתחת לגיל 12 שנים עם אבחנה של אטופיק דרמטיטיס בדרגה בינונית-עד-חמורה, שאינם מאוזנים היטב תחת […]

  • הנציבות האירופית קבעה אישור שיווק Bimekizumab לטיפול בהידראדניטיס סופורטיבה (מתוך הודעת ה-EMA)

    הנציבות האירופית קבעה אישור שיווק Bimekizumab לטיפול בהידראדניטיס סופורטיבה (מתוך הודעת ה-EMA)

    הנציבות האירופית (European Commission) העניקה אישור שיווק ל- Bimekizumabלטיפול במבוגרים עם הידראדניטיס סופורטיבה בדרגה בינונית-עד-חמורה. בעקבות חוות הדעת החיובית של ועידת CHMP (או Committee for Medicinal Products for Human Use) של סוכנות התרופות האירופית, אישור השיווק של Bimekizumab מיועד למבוגרים עם הידראדניטיס סופורטיבה בדרגה בינונית-עד-חמורה עם עדות לתגובה לא-מספקת לטיפול סיסטמי קונבנציונאלי כנגד הידראדניטיס סופורטיבה. […]

  • חשיפה ל-Hydroxychloroquine במהלך הטרימסטר הראשון להיריון אינה מעלה את הסיכון למומים מולדים (Rheumatology)

    חשיפה ל-Hydroxychloroquine במהלך הטרימסטר הראשון להיריון אינה מעלה את הסיכון למומים מולדים (Rheumatology)

    טיפול ב- Hydroxychloroquine(פלקווניל) כנגד לופוס או דלקת מפרקים שגרונית במהלך הטרימסטר הראשון להיריון אינו מביא לעליה משמעותית בסיכון למומים מולדים מג’וריים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Rheumatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Hydroxychloroquine מומלץ לטיפול בנשים הרות עם מחלות ריאומטיות, כולל לופוס ודלקת מפרקים שגרונית. עם זאת, בשנת 020 פורסם מחקר גדול […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה