PTSD

יעילותה של תוכנית התערבות גמישה לטיפול בארבע הפרעות חרדה שכיחות במסגרת הרפואה הקהילתית (מתוך JAMA)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממחקר חדש אשר פורסם בגיליון מאי של ירחון Journal of the American Medical Association (JAMA) עולה כי תוכנית גמישה שמטרתה לטפל בארבע הפרעות חרדה שכיחות במסגרת הטיפול הקהילתי מובילה לשיפור משמעותי ורב יותר בתסמיני חרדה ובפגיעה התפקודית הנלווית להם בהשוואה לטיפול המקובל.

החוקרים מדווחים כי בתום 12 חודשי מעקב, 63.6% מהחולים שהוקצו אקראית לעבור את תוכנית ה-Coordinated Anxiety Learning and Management (CALM) הגיבו לטיפול בהשוואה ל-44.6% מאלו שהוקצו לקבל את הטיפול הרגיל. בנוסף, כ-51.4% ממשתתפי תוכנית ה-CALM היו מצויים ברמיסיה באותה נקודת זמן של הערכה בהשוואה ל-33.2% מאלו בקבוצת הביקורת.

לדברי החוקרים, אחד האתגרים של מתן סוגי טיפול שונים ונסמכי ראיות במסגרת הרפואה הקהילתית הינו פשוט שישנן תוכניות התערבות רבות מאוד. הם מספרים כי קלינאים פנו אליהם בחיפוש אחר תוכנית התערבות אחידה בתחום ההפרעות הפסיכיאטריות. מאחר והפרעות חרדה מראות דימיון רב ביניהן, פיתחו החוקרים תוכנית קוגניטיבית התנהגותית יחודית, הם מסבירים, אותה קל מאוד להעביר ולעבור, באופן שאפשר להם לבחון מגוון הפרעות בשיטה טיפולית יחידה ופשוטה.

במחקר נכללו 1,004 חולים הסובלים מהפרעת חרדה עם או ללא דיכאון מאג’ורי, אשר טופלו בין החודשים יוני 2006 ואפריל 2008 למשך 2-12 חודשים. החוקרים מציינים כי תוכנית ה-CALM מתייחסת לארבע הפרעות החרדה הנפוצות ביותר, והן התקפי חרדה, הפרעת חרדה כללית (Generalized anxiety disorder, GAD), הפרעת חרדה חברתית והפרעת דחק פוסט-טראומטית (Post-traumatic stress disorder, PTSD), עם או ללא תחלואה נלווית של דיכאון.

בנוסף, מודל ה-CALM מאפשר למטופלים לבחור את תצורת הטיפול המועדפת עליהם, לרבות טיפול תרופתי, טיפול קוגניטיבי התנהגותי (Cognitive Behavioral Therapy, CBT) או שניהם יחד, וכן מאפשרת טיפול נוסף על פי הצורך.

החולים שהוקצו אקראית לקבוצת ה-CALM קיבלו בתחילה את צורת הטיפול המועדפת עליהם למשך 10-12 שבועות, בעוד שאלו בקבוצת הטיפול הרגיל המשיכו להיות מטופלים בידי הרופא שלהם בצורה המקובלת, לרבות טיפול תרופתי, יעוץ קצר או הפנייה למומחה מתחום רפואת הנפש.

היעד העיקרי של המחקר נקבע כמדידה גנרית של שני מרכיבים מרכזיים של כל הפרעות החרדה- חרדה סומטית וחרדה נפשית- כפי שהוערכה באמצעות שאלון ה-Brief Symptom Inventory (BSI-12) subscales לחרדה וסומטיזציה בן 12 הפריטים.

החוקרים מצאו כי ציון ה-BSI-12 היה נמוך משמעותית עבור החולים בקבוצת ה-CALM בתום שישה חודשים, עם הבדל ממוצע של -2.49 נק’ (p<0.001), וכן בתום 12 חודשים, עם הבדל ממוצע של -2.63 נק’ (p<0.001) ובתום 18 חודשים, עם הבדל של -1.63 נק’ (p=0.05).

בתום 18 חודשי מעקב, חולים רבים יותר (64.6%) מבין אלו שהוקצו לעבור את תוכנית CALM הגיבו לטיפול לעומת אלו שהוקצו לטיפול הרגיל (51.4%), בעוד ש-51% ו-36.7% מהחולים, בהתאמה, מצויים היו ברמיסיה.

החוקרים מוסיפים כי כל מדדי התוצא בקרב החולים בקבוצת ההתערבות היו טובים משמעותית, למעט הבריאות הגופנית ושביעות הרצון מהטיפול התרופתי.

לטענת החוקרים, תוכנית ה-CALM, ובמיוחד מרכיב ה-CBT שבה אשר פותח בידי ד”ר מישל קראסק, הינה ככל הנראה הסיבה העיקרית לכך שההתערבות הוכחה כיעילה יותר מהטיפול הרגיל, אשר על פי רוב מוגבל לטיפול תרופתי ומדי פעם יעוץ לא-ספציפי במסגרת הרפואה הראשונית. מאידך, תוכנית ה-CALM לא תוכננה להיות מועברת בידי מטפלים מקצועיים כי אם בידי צוות סיעודי ואנשי מקצועות הבריאות שהינם בעלי ניסיון קליני אולם אינם יודעים דבר אודות טיפול קוגניטיבי התנהגותי.

החוקרים מציעים כי בעזרת התוכנית עשויים אנשי מקצועות הבריאות שאינם מיומנים בכך ללמוד אודות פסיכותרפיה, וללמוד לעשותה בצורה יעילה. בין המגבלות העומדות בפני אימוץ נרחב של תוכנית CALM הם מזכירים בעיקר סוגיות של החזר כספי. עם זאת, לדבריהם ישנן חברות ביטוח מסוימות אשר הגיעו להסכם לפיו קיים החזר עבור טיפול משולב כנגד דיכאון, ובאותו האופן ניתן יהיה אולי לכלול את הטיפול בהפרעות חרדה במסגרת הרפואה הקהילתית, הם מציעים.

לדברי החוקרים, ידוע כי CBT הינו מרכיב חשוב מהטיפול בחרדה, וכי הינו יעיל לפחות באותה המידה כמו טיפול תרופתי במרבית המחקרים, ובנוסף עשוי  להיות בעל השפעה ארוכת טווח יותר, כך שהגישה הטיפולית המשולבת שנבחנה במחקרם זה קיימת למעשה כבר מזה מספר עשורים. כאן יישמו את הגישה לטיפול בהפרעות חרדה, הם מסבירים.

JAMA. 2010;303:1921-1928

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • סוכנות התרופות האירופית ממליצה על תרופה חדשה לפעילות-יתר של שלפוחית השתן (מתוך הודעת ה-EMA)

    סוכנות התרופות האירופית ממליצה על תרופה חדשה לפעילות-יתר של שלפוחית השתן (מתוך הודעת ה-EMA)

    סוכנות התרופות האירופית (European Medicines Agency) המליצה על אישור שיווק התכשיר Obgemsa (Vibegron) לטיפול בתסמונת פעילות-יתר של שלפוחית השתן במבוגרים. תסמונת פעילות-יתר של שלפוחית השתן מתאפיינת בצורך פתאומי ועז למתן שתן, למרות שהשלפוחית עשויה להכיל כמות שתן קטנה בלבד, כמו גם עליה בתדירות מתן שתן ואי-נקיטת שתן עקב תכיפות. החומר הפעיל ב- Obgemsaהינו Vibegron, אגוניסט […]

  • תוספים מסייעים בהשגת יעד רמות ויטמין D בדם (מתוך כנס ה-ACP Internal Medicine Meeting)

    תוספים מסייעים בהשגת יעד רמות ויטמין D בדם (מתוך כנס ה-ACP Internal Medicine Meeting)

    מרבית המבוגרים בארצות הברית אינם מקבלים כמות מספקת של ויטמין D, אך מתן תוספים מסייע למטופלים להשיג את ההקצאה התזונתית היומית המומלצת, כך עולה מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס ה-American College of Physicians Internal Medicine. המומחים מסבירים כי על-פי ההערכות, 20-40% מהמבוגרים באוכלוסייה נוטלים תוספי ויטמינים ומדובר בתעשייה שגלגלה בשנת 2020 למעלה מ-50 מיליארד דולרים. […]

  • האם יש עדיפות לביצוע פעילות גופנית בשעות הערב? (Diabetes Care)

    האם יש עדיפות לביצוע פעילות גופנית בשעות הערב? (Diabetes Care)

    פעילות גופנית אירובית בעצימות בינונית או גבוהה המבוצעת בשעות הערב מלווה בסיכון הנמוך ביותר לתמותה, תחלואה קרדיווסקולארית ותחלואה מיקרווסקולארית במבוגרים עם השמנת-יתר, כולל אלו עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ידוע כי פרצי פעילות אירובית מתונה עד מאומצת משפרת גורמי סיכון קרדיו-מטבוליים, אך […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טבליות Pivmecillinam לטיפול בזיהום בדרכי השתן בנשים (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טבליות Pivmecillinam לטיפול בזיהום בדרכי השתן בנשים (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את מתן טבליות Pivmecillinam לטיפול בזיהומים לא-מסובכים בדרכי השתן משנית לחיידקי Escherichia coli, Proteus mirabilis ו-Staphylococcus saprophyticus בנשים. המומחים מסבירים כי Pivmecillinam הינה פרו-תרופה פומית של Mecillinam הניתן בזריקה. האישור הנוכחי של מנהל המזון והתרופות האמריקאי מבוסס על תוצאות שלושה מחקרים קליניים שהשוו בין שלושה מינונים […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן Lutathera לילדים עם גידולים נוירואנדוקריניים של מערכת העיכול (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן Lutathera לילדים עם גידולים נוירואנדוקריניים של מערכת העיכול (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את הטיפול ב- Lutathera (או Lutetium Lu 177 Dotatate) לטיפול בילדים בגילאי 12 שנים ומעלה עם עדות לגידול נוירואנדוקריני של מערכת העיכול, חיובי לקולטנים לסומטוסטטין. המומחים מסבירים כי Lutathera – אנאלוג של סומטוסטטין המסומן רדיואקטיבית – הינו התכשיר המסומן רדיואקטיבית הראשון שאושר ע”י מנהל המזון והתרופות […]

  • CBT עדיף על טיפול קוגניטיבי מבוסס-מיינדפולנס להפרעת אבל (JAMA Psychiatry)

    CBT עדיף על טיפול קוגניטיבי מבוסס-מיינדפולנס להפרעת אבל (JAMA Psychiatry)

    טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) עדיף על טיפול קוגניטיבי מבוסס-מיינדפולנס להפחתת חומרת התסמינים בחולים עם הפרעת אבל ממושכת, כך עולה מתוצאות מחקר אקראי שפורסם ב-JAMA Psychiatry. בעוד שלמטופלים שעברו CBT ממוקד לאבל הייתה תגובה מעולה בהשוואה לאלו שעברו טיפול קוגניטיבי מבוסס-מיינדפולנס, המשתתפים בשתי הקבוצות חוו ירידה משמעותית בתסמינים 6 חודשים לאחר הטיפול. “אנו מדגישים כי תוצאות […]

  • הפרעות פסיכיאטרית אינן משפיעות על היעילות של Eptinezumab לטיפול במיגרנה כרונית (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AAN)

    הפרעות פסיכיאטרית אינן משפיעות על היעילות של Eptinezumab לטיפול במיגרנה כרונית (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AAN)

    נוכחות הפרעות פסיכיאטרית לא השפיעה על התועלת של Eptinezumab (ואייפטי) בחולים הסובלים ממיגרנה כרונית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו כפוסטר במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Neurology. החוקרים מסבירים כי מטרת המחקר הייתה לבחון אם הפרעות פסיכיאטריות עשויות להשפיע על התועלת של Eptinezumab כנגד מיגרנה כרונית. לצורך כך, הם השלימו את מחקר REVIEW […]

  • מכשירים נישאים מסייעים באיסוף נתוני שינה לזיהוי הסיכון לדחק (PLOS Digital Health)

    מכשירים נישאים מסייעים באיסוף נתוני שינה לזיהוי הסיכון לדחק (PLOS Digital Health)

    ירידה במשך זמן שינה כולל ועליה בקצב לב במנוחה, שונות קצב לב וקצב נשימה לילי ממוצע כפי שנקבע באמצעות חיישנים הנישאים במהלך השינה מצויים בקורלציה עם דיווח עצמי על רמות דחק בסטודנטים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת PLOS Digital Health. מדגם המחקר כלל 525 תלמידי מכללה בשנה הראשונה (גילאי 18-24 שנים) אשר […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה