Public Health and Prevention

חומרת גרד משנית למחלת כליות כרונית מנבאת את הסיכון לתחלואה ותמותה (Kidney Med)

מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Kidney Medicine עולה קשר בין חומרת גרד משנית למחלת כליות כרונית ובין סיכון מוגבר לתמותה מכל-סיבה, אשפוזים, אירועים קרדיווסקולאריים וזיהומים.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גרד הינה תלונה נפוצה בקרב חולים עם מחלת כליות כרונית ותסמין זה עלול לפגוע משמעותית באיכות החיים של החולים. למרות אי הנוחות הנלווית לגרד על-רקע מחלת כליות כרונית, ישנה שכיחות גבוהה של תת-דיווח של תסמין זה ורופאים רבים אינם מודעים לחשיבותו.

במחקר העוקבה הנוכחי נכללו 4,410 מבוגרים מ-91 מרפאות בברזיל, צרפת וארצות הברית והחוקרים בחנו את הקשר בין גרד משנית למחלת כליות כרונית ובין מגוון תוצאים קליניים.

מדגם המחקר כלל חולים עם מחלת כליות כרונית שאינם תלויי בדיאליזה, עם חציון קצב פינוי גלומרולארי משוער של 70 מ”ל/דקה, אשר לקחו חלק במחקר Chronic Kidney Disease Outcomes and Practice Patterns Study בין 2013 עד 2021.

המשתתפים דיווחו על חומרת גרד משנית למחלת כליות כרונית לאורך ארבעה שבועות. התוצאים שנבחנו כללו את התקדמות מחלת כליות כרונית, התחלת טיפול כלייתי חליפי, תמותה, אשפוזים, אירועים קרדיווסקולאריים וזיהומים.

מהנתונים עולה כי 51% מהחולים דיווחו על גרד כתסמין מטריד. החוקרים מדווחים כי 49% מהחולים דיווחו כי לא הוטרדו כלל מהגרד, 27% הוטרדו במידה מסוימת, 13% דיווחו על גרד בחומרה בינונית, 7% הוטרדו מאוד מהגרד ו-3% דיווחו על מטרד קיצוני משנית לגרד. שכיחות גרד הייתה גבוהה יותר בחולים עם שלבים מתקדמים יותר של מחלת כליות כרונית, בחולים בגיל מתקדם ובאלו עם תחלואה נלווית.

מבין החולים עם גרד בחומרה בינונית לפחות, 23% קיבלו מרשם לטיפול תרופתי, כולל נוגדי-היסטמינים, גבפנטין, קורטיקוסטרואידים מקומיים או ליריקה.

החוקרים מדווחים כי לא זוהה קשר בין חומרת גרד משנית למחלת כליות כרונית ובין התקדמות מחלת כליות כרונית או התחלת טיפול כלייתי חליפי. זוהה קשר בין חומרת גרד משנית למחלת כליות כרונית ובין התוצאים הקליניים. בחולים שדיווחו על גרד מטריד מאוד תועד סיכון גבוה יותר לתמותה מכל-סיבה, אשפוזים ואירועים קרדיווסקולאריים בהשוואה לאלו שלא הוטרדו מגרד באופן דומה.

החוקרים מסכמים וכותבים כי נתונים אלו, לצד דיווחים קודמים אודות תוצאים לפי דיווח המטופלים, עשויים להגדיל את המודעות לגרד משנית למחלת כליות כרונית, סיבוכי מחלת כליות והטיפול במקרים אלו.

Kidney Med, Dec 2023

לידיעה ב-Healio

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • עליה דרמטית בשיעורי אובדנות בקרב תלמידי מכללות בארצות הברית (Br J Sports Med)

    עליה דרמטית בשיעורי אובדנות בקרב תלמידי מכללות בארצות הברית (Br J Sports Med)

    לאורך שני העשורים נרשמה עליה בשיעור מקרי אובדנות בקרב תלמידי מכללות בארצות הברית וכעת מדובר בסיבה השניה בשכיחות לתמותה לאחר תאונות באוכלוסייה זו, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מטעם ה-National Collegiate Athletic Association שפורסמו בכתב העת British Journal of Sports Medicine. החוקרים בחנו את נתוני התמותה בין השנים 2002 ו-2022 והשלימו ניתוח סטטיסטי להערכת שינויים […]

  • טיפוס מדרגות מפחית את הסיכון לתמותה (מתוך כנס ה-ESC)

    טיפוס מדרגות מפחית את הסיכון לתמותה (מתוך כנס ה-ESC)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך כנס מטעם ה-European Society of Cardiology עולה כי טיפוס מדרגות מלווה בסיכון מופחת לתמותה מכל-סיבה ותמותה עקב מחלות לב. הסקירה כללה תשעה מחקרים עם נתונים אודות 480,520 משתתפים והחוקרים השלימו ניתוח של חמישה מחקרים עם 455,649 משתתפים במטרה לקבוע את הקשר בין טיפוס מדרגות ובין הסיכון לתמותה מכל-סיבה ותמותה עקב […]

  • האם יש עדיפות לביצוע פעילות גופנית בשעות הערב? (Diabetes Care)

    האם יש עדיפות לביצוע פעילות גופנית בשעות הערב? (Diabetes Care)

    פעילות גופנית אירובית בעצימות בינונית או גבוהה המבוצעת בשעות הערב מלווה בסיכון הנמוך ביותר לתמותה, תחלואה קרדיווסקולארית ותחלואה מיקרווסקולארית במבוגרים עם השמנת-יתר, כולל אלו עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ידוע כי פרצי פעילות אירובית מתונה עד מאומצת משפרת גורמי סיכון קרדיו-מטבוליים, אך […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טבליות Pivmecillinam לטיפול בזיהום בדרכי השתן בנשים (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טבליות Pivmecillinam לטיפול בזיהום בדרכי השתן בנשים (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את מתן טבליות Pivmecillinam לטיפול בזיהומים לא-מסובכים בדרכי השתן משנית לחיידקי Escherichia coli, Proteus mirabilis ו-Staphylococcus saprophyticus בנשים. המומחים מסבירים כי Pivmecillinam הינה פרו-תרופה פומית של Mecillinam הניתן בזריקה. האישור הנוכחי של מנהל המזון והתרופות האמריקאי מבוסס על תוצאות שלושה מחקרים קליניים שהשוו בין שלושה מינונים […]

  • שימוש במד מלח לטיפול ביתר לחץ דם (WCN)

    שימוש במד מלח לטיפול ביתר לחץ דם (WCN)

    שימוש במד מלח או חיישן במזון עצמו יכול לסייע בהפחתת צריכת הנתרן ולשיפור השליטה על יתר לחץ דם בקהילה, כך על פי מחקר שתוצאותיו הוצגו בקונגרס העולמי לנפרולוגיה

  • CBT עדיף על טיפול קוגניטיבי מבוסס-מיינדפולנס להפרעת אבל (JAMA Psychiatry)

    CBT עדיף על טיפול קוגניטיבי מבוסס-מיינדפולנס להפרעת אבל (JAMA Psychiatry)

    טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) עדיף על טיפול קוגניטיבי מבוסס-מיינדפולנס להפחתת חומרת התסמינים בחולים עם הפרעת אבל ממושכת, כך עולה מתוצאות מחקר אקראי שפורסם ב-JAMA Psychiatry. בעוד שלמטופלים שעברו CBT ממוקד לאבל הייתה תגובה מעולה בהשוואה לאלו שעברו טיפול קוגניטיבי מבוסס-מיינדפולנס, המשתתפים בשתי הקבוצות חוו ירידה משמעותית בתסמינים 6 חודשים לאחר הטיפול. “אנו מדגישים כי תוצאות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה