חלק מהנשים עם יתר לחץ דם עורקי ריאתי (Pulmonary Arterial Hypertension) המאוזן היטב יכולות להרות בהצלחה, כך עולה מדו”ח חדש שפורסם בכתב העת European Respiratory Journal.
המסקנות מבוססות על נתונים חדשים מ-26 נשים לאחר 16 הריונות מוצלחים. עם זאת, שלוש נשים מתו ואחת פיתחה אי-ספיקת לב ונדרשה להשתלת לב-ריאה דחופה. לאור זאת, החוקרים קוראים לערוך מחקרים נוספים בטרם ניתן יהיה לשנות את ההמלצה כנגד הריון לנשים עם PAH.
לדברי החוקרים, בשנים האחרונות טיפול מותאם אישית הביא לשיפור המדדים ההמודינאמיים, יכולת גופנית ותוצאות הטיפול בחלק גדול מהחולים עם יתר לחץ דם ריאתי. חלק מהחולים זוכים לשיפור ניכר ויציבות ארוכת-טווח עם מדדים המודינאמיים כמעט-תקינים. יש גם עדויות לפיהן חלה ירידה בשיעורי התמותה האימהית בקרב נשים עם יתר לחץ דם עורקי ריאתי.
במטרה לבחון את תוצאות ההיריון בנשים עם יתר לחץ דם עורקי ריאת, החוקרים אספו נתונים מ-13 מרכזי מומחים באירופה, ארצות הברית ואוסטרליה, במהלך שלוש שנים.
מבין 26 הנשים שהרו, שלוש מתו (12%), אחת נדרשה להשתלת לב-ריאה דחופה בשל אי-ספיקת לב ימנית. שתי נשים עברו הפלה ספונטאנית ושש עברו הפלה מושרית. 16 נשים (62%) ילדו תינוקות בריאים ללא סיבוכים.
בכל הנשים עם הריונות מוצלחים לחץ הדם הריאתי היה מאוזן, עם תנגודת ממוצעת של כלי הדם הריאתיים של 500 dyn.s.cm5. שמונה מהנשים הגיבו לאורך זמן לטיפול בחסמי תעלות סידן. מנגד, התנגודת הממוצעת של כלי הדם הריאתיים בנשים שמתו או באישה שנדרשה להשתלה עמדה על 1,667 dyn.s.cm5.
מקרי התמותה כלו אישה אחת שילדה תינוק בריא אך מתה זמן קצר לאחר הלידה עקב אי-ספיקת לב ימנית (לא מדובר בחולה שעברה השתלת לב-ריאה), ושתי הנשים שעברו הפלה ספונטאנית.
בשתי נשים עם הריונות מוצלחים חלה החמרה מאוחרת ביתר לחץ דם עורקי ריאתי. שתי הנשים קיבלו טיפול אינטנסיבי יותר. אף אחת מהנשים שעברו הפלה כירורגית לא פיתחה סיבוכים או החמרה של PAH.
תוצאות אלו עומדות בניגוד לשיעורי התמותה שדווחו בעבר ועמדו על 30-56%, שהתבססו על נתונים מהשנים 1978-1996, תקופה במהלכה לא היו טיפולים זמינים כנגד יתר לחץ דם ריאתי.
בכל המרכזים שלקחו חלק במחקר החוקרים ייעצו לנשים עם יתר לחץ דם ריאתי עורקי בדרגה בינונית-חמורה עד חמורה שלא להרות, והם המליצו על הפלה לנשים בהן לא ניתן היה לאזן היטב את לחץ הדם הריאתי. עם זאת, בנשים עם ליקוי המודינאמי קל והתייצבות ארוכת טווח תחת טיפול תרופתי, הוחלט להמשיך בהריון. החוקרים מציינים כי ההריונות עברו בהצלחה בכל המקרים הללו, מכאן עולה כי רופאים מנוסים יכולים להחליט על סמך שיקול דעתם מתי בטוח להמשיך בהריון, גם בהעדר נתונים תומכים בנושא.
החוקרים מסכמים וכותבים כי בעוד שאל לנשים עם יתר לחץ דם ריאתי שאינו מאוזן היטב להרות, או להשלים הפלה במידה ונכנסות להריון, בנשים עם יתר לחץ דם ריאתי המאוזן היטב ומדדים המודינאמיים תקינים או כמעט-תקינים, ניתן לשקול המשכת ההריון, אולם, יש להציג את הסיכונים בפני המטופלות.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!