Croup או laryngo-tracheitis הינה תמונה קלינית שכיחה של דלקת מיתרי הקול והרקמה מתחתם, המלווה בעלייה בחום הגוף, בשיעול נבחני ובצרידות. זוהי מחלה נגיפית, בדרך כלל תוצאה בהידבקות בנגיף הפרה-אינפלואנזה. נגיפים נוספים המחוללים מחלה זו הם ה- respiratory syncytial virus, ה-rhinovirus, אנטרו-וירוסים ואחרים. כתוצאה מכך, לרינגיטיס היא מחלה הפוגעת בחודשי הסתיו וחודשי החורף המוקדמים ומלווה בסימני מחלה וירליים נוספים דוגמת נזלת. האבחנה היא קלינית: בבדיקה, לחולים יש שריקה אינספירטורית המופיעה במנוחה או רק בעת בכי. בדיקה קלינית, ולפעמים בדיקות הדמייה, יעזרו בשלילת אבחנות נוספות עם תמונה קלינית דומה כגון epiglottitis, או מורסה בדופן האחורי של הלוע retro-pharyngeal abscess. חומרת המחלה תלויה במאמץ שנדרש מהחולה כדי לנשום. אין צורך בצילום הצוואר כדי לאבחן את המחלה, אבל אם נעשה צילום הוא ידגים היצרות מתחת לגלוטיס דהיינו sub-glottic narrowing. צילום חזה יעזור גם הוא באבחנה מבדלת מגוף זר בקנה הנשימה. המחלה חולפת מעצמה תוך כמה ימים.
הנגיף המחולל את התסמונת הרספירטורית החמורה הקורונה-ווירוס 2, הוא נגיף שפנים רבות לו. לרוב החולים שנדבקו בנגיף זה מחלה קלה בדרכי הנשימה העליונות, אבל יש יוצאים מהכלל המפתחים תסמונת של מצוקה נשימתית חריפה כלומר acute respiratory distress syndrome או אי ספיקת איברים – מחלה המכונה באנגלית multi-organ system dysfunction. עד כה לא תוארו מקרים של לרינגיטיס משנית להדבקה בנגיף SARS Covid-2 בספרות הרפואית העולמית. מחברי מאמר זה מתארים מקרה של לרינגיטיס מוכח בבדיקה קלינית ובצילומי הרנטגן, שאצלו אובחנה מחלת קורונה-וירוס 19.
החולה הגיע לבית החולים בחודש מאי 2020 בגיל 14 חודשים. הוא טרם קיבל חיסון נגד הקורונה-ווירוס. בחודש פברואר הוא חלה בשפעת A. באשפוז זה הוא הגיע לחדר מיון עקב מצוקת נשימה. חום גופו היה 39.3 שירד לאחר טיפול באציטהמינופן. הדופק בקבלתו היה 194 פעימות לדקה, לחץ הדם 103/85 מ”מ כספית, קצב הנשימה 40 לדקה וריווי הדם באוויר החדר הייתה 100%.
בבדיקה קלינית הוא הדגים שריקה אינספירטורית.
בבדיקות מעבדה החולה נמצא חיובי ל-Covid-19. בדיקות PCR ליתר הנגיפים הנשימתיים כולל נגיפים ממשפחת הקורונה-ווירוסים האחרים, נגיפי האינפלואנזה, פרה-אינפלואנזה, respiratory syncytial virus , רינו-ווירוס ואנטרו-ווירוס, היו שליליות. בספירת הדם נמצאו 8000 לויקוציטים למ”מ מעוקב, עם 57% נויטרופילים, ו 30% לימפוציטים. רמת ה CRP הייתה גבוהה 34 מ”ג /ד”ל. עקב חשד שמדובר באפי-גלוטיטיס (epiglotitis) הוזמן צילום הצוואר, ושם נמצאה היצרות מתחת למיתרי הקול האופיינית למצב של לרינגיטיס.
לא הייתה עדות לאפיגלוטיטיס. בנוסף הוא טופל ב-racemic epinephrine ובדקסהמתזון (dexamethazone). השריקה חלפה במהירות והוא שוחרר למחרת.
בדיון, החוקרים טוענים שהם גילו שבכוחו של הנגיף SARS-Cov-2 לגרום לתמונה קלינית אופיינית ללרינגיטיס. באשר לנגיפים נוספים ממשפחת הקורונה, כבר היה ידוע היה שהם מסוגלים לגרום לתמונה קלינית של לרינגיטיס. החולה שלנו לא חלה בדלקת ריאות, לעומת התמונה הקלינית שתוארה אצל החולים הסינים, שאצלם 65% לקו בדלקת ריאות ועוד 19% בדלקת דרכי הנשימה העליונות. המחלה בקרב ילדים בדרך כלל קלה, ובסדרה הסינית רק שלשה נזקקו לצנרור ולהנשמה מלאכותית.
מנגד,SARS-CoV-2 גורם לטווח רחב של מחלות, החל ממחלה א-סימפטומטית, עד לאי-ספיקה נשימתית, וכולל תיסמונת רב-מערכתית, דלקתית בילדים, עם תמונה קלינית דמויית מחלת קווסאקי, עם הלם הדורש אשפוז ביחידה לטיפול נמרץ. החוקרים כותבים ומסכמים שהחולה שלהם מראה תמונה קלינית חדשה, משנית לזיהום
ב- COVID-19, והם ממליצים שמכאן והלאה כל חולה הלוקה בלרינגיטיס ייבדק מעבדתית לזיהום בקורונה-ווירוס, ואם הוא חיובי, יוכנס לבידוד כמו יתר החולים הלוקים בנגיף זה.
המקרה תואר בכתב העת Pediatrics לחודש דצמבר 2020.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!