בכל החולים עם סקלרודרמה מומלץ להשלים בדיקות סקר ליתר לחץ עורקי ריאתי ומחלת ריאות אינטרסטיציאלית, כך טוענים מומחים במהלך הרצאה שניתנה במסגרת כנס ה-Congress of Clinical Rheumatology West.
המומחים מסבירים כי סקלרודרמה הינה מחלה נדירה, כאשר מרבית הריאומטולוגים פוגשי ב-10-12 חולי סקלרודרמה בשנה. על-פי "חוק ה-15%", חלק גדול מהסיבוכים החמורים של סקלרודרמה מתפתחים בכ-15% מהחולים, אלו כוללים מחלת ריאות אינטרסטיציאלית בעלת חשיבות קלינית ב-15% מהמקרים, יתר לחץ עורקי ריאתי ב-8-15% מהחולים, בתלות במדגם.
המומחים ממליצים להשלים בדיקת תפקודי ריאות ואקו-לב מומלצות להערכת יתר לחץ עורקי ריאתי. עוד הומלץ לשאול חולים על תלונות של קוצר נשימה במהלך פעילויות יומיומיות דוגמת הליכה, הליכה בעליה או ריצה מהירה לענות לשיחת טלפון.
האבחנה של יתר לחץ עורקי ריאתי דורש צנתור של הלב הימני והערכה של מומחים בתחום. באשר למחלת ריאות אינטרסטיציאלית מתקדמת, מחקרים זיהו מספר סמנים המסייעים בזיהוי חולים בסיכון, דוגמת נוגדנים כנגד Scl-70, אך חלק גדול עדיין יהיו שליליים.
המומחים מדגישים את חשיבות האזנה לריאות, בעיקר בשלב מוקדם, לזיהוי חרחורים. הם ממליצים להשלים בדיקת תפקודי ריאות בתדירות גבוהה יותר בשלב מוקדם ולעיתים פחות תדירות בשלב מאוחר. הגורם המנבא המשמעותי ביותר של מחלת ריאות אינטרסטיציאלית שזיהו החוקרים כולל את הממצאים הריאתיים.
בחולים המתעוררים בבוקר עם אספירציה, עם תוכן קיא בחלל הפה וצורך בהרחבות של הוושט – ממצאים אליו יחדיו מעידים על סיכון גבוה להתקדמות מחלת הריאות ולכן חשוב לטפל באופן אגרסיבי בריפלוקס קיבה-וושט.
מתוך כנס ה-Congress of Clinical Rheumatology West
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!