Skin Cancer

שבוע המודעות לסרטן העור – משרד הבריאות מפרסם נתונים על מלנומה של העור בישראל לשנת 2020

• 192 אנשים נפטרו ממלנומה חודרנית של העור בשנת 2020
• בשנת 2020 אובחנו 1,675 חולים חדשים עם מלנומה של העור
• כ-92% מהמאובחנים עם מלנומה של העור אובחנו בשלב מוקדם מאוד
• בין השנים 2020-1996 חלה ירידה מובהקת במגמות התמותה ממלנומה חודרנית של העור בקרב נשים
• שיעורי ההיארעות והתמותה ממלנומה חודרנית של העור בישראל נמוכים בהשוואה לעולם, בניגוד למצב לפני עשור ומעלה

המרכז הלאומי לבקרת מחלות במשרד הבריאות מפרסם נתונים על תחלואה ותמותה ממלנומה של העור בישראל לשנת 2020.

מלנומה מופיעה ברוב המוחלט של המקרים בעור ורק באחוז ורבע מהמקרים מערבים רקמות אחרות (מוח, מערכת העצבים המרכזית, העין ועוד). גורמי הסיכון העיקריים למחלה הם חשיפה לקרינה על-סגולית שמקורה בעיקר בקרינת השמש או ממתקני שיזוף מלאכותיים, היסטוריה של כוויות שמש, עור בהיר, היסטוריה משפחתית למחלה, ריבוי שומות ועוד.

משרד הבריאות ממליץ להימנע משימוש במתקני שיזוף שהוגדרו בידי ארגון הבריאות העולמי כגורמים לסרטן, וכן לאנשים שנמצאים בסיכון גבוה למחלה מומלץ לבצע בדיקה שנתית אצל רופא עור. ניתן לצמצם את הסיכון למחלה באמצעות התגוננות מפני השמש באמצעות שימוש בקרם הגנה, כובע רחב שוליים, ביגוד מתאים, העדפת שהות בצל והעדפת חשיפה בשעות בהן הקרינה מופחתת (שעות הבוקר המוקדמות או שעות אחר הצהריים המאוחרות).

בשנת 2020 אובחנו בישראל 1,675 חולים חדשים עם מלנומה של העור (1,012 עם גידול חודרני ו-663 עם גידול ממוקד). שיעור המלנומה של העור מכלל מקרי הסרטן החודרני עמד על 4.5% בקרב גברים יהודים ואחרים, 3.9% בקרב נשים יהודיות ו-0.5% בקרב גברים ערבים ונשים ערביות.

בהשוואה בינלאומית ובניגוד למצב לפני עשור ומעלה, ישראל נמצאת במקום ה-23 (10.3 ל-100,000 אנשים) מתוך 30 המדינות בעלות שיעורי ההיארעות של מלנומה עורית הגבוהים בעולם, כאשר אוסטרליה (36.6) וניו זילנד (31.6) בעלות השיעור הגבוה ביותר. ביחס לתמותה מהמחלה, ישראל (1.4 ל-100,00 אנשים) נמצאת במקום הנמוך ביותר מתוך 30 המדינות בעלות שיעורי התמותה הגבוהים בעולם. ניו זילנד (4.7) ונורבגיה (3.2) בעלות שיעורי התמותה הגבוהים ביותר.

בחברה הערבית בישראל מלנומה חודרנית של העור היא בעלת שכיחות נדירה יחסית כאשר מדי שנה נרשמים מקרים בודדים של תחלואה. בשל שיעורי התחלואה הנמוכים בחברה הערבית, הנתונים המוצגים מתייחסים לחברה היהודית בלבד.

מלנומה חודרנית של העור
מלנומה חודרנית של העור היא גידול שחרג מעבר לשכבות האפידרמיס ברקמת העור ובעל פוטנציאל התפשטות. ככל שגילוי הגידול מוקדם יותר, כך גדל סיכוי ההחלמה.

• מתוך 1,012 החולים שאובחנו בשנת 2020 עם מלנומה חודרנית של העור, 99% היו יהודים ואחרים (998 חולים, מתוכם 521 גברים ו-477 נשים).
• שיעור ההיארעות של מלנומה חודרנית של העור בשנת 2020 ביחס ל-100,000 אנשים (בתקנון לגיל) היה 10.2 בקרב גברים ו-9.2 בקרב נשים.
• מאמצע שנות ה-90, שיעורי התחלואה במלנומה חודרנית של העור גבוהים בגברים בהשוואה לנשים. בין השנים 2020-2015 חלה ירידה מובהקת של 4.5% ו-4.1% בשנה בשיעורי התחלואה בקרב גברים ונשים, בהתאמה.
• עיקר התחלואה בשנת 2020 הייתה בגילאי 65 ומעלה. הגיל הממוצע בעת האבחנה בשנה זו היה 65.7 בקרב גברים ו-61.5 בקרב נשים.
• שיעורי ההישרדות מהמחלה עלו במהלך השנים. שיעורי ההישרדות היחסית של המאובחנים בין השנים 2001-1996 היו 83.7% בגברים ו-86.3% בנשים והם עלו ל-86.8% ו-88.4%, בהתאמה, עבור מי שאובחנו בין השנים 2008-2002. עבור מי שאובחנו בין השנים 2015-2009, שיעורי ההישרדות היחסית עלו ל-88.1% בגברים ו-89.4% בנשים.
• בשנת 2020 נפטרו בישראל 192 אנשים ממלנומה חודרנית של העור (122 גברים ו-70 נשים). בשנה זו, מלנומה של העור הובילה ל-2.2% מכלל מקרי התמותה מסרטן בקרב גברים ו-1.4% בקרב נשים. שיעור התמותה ביחס ל-100,000 אנשים בשנת 2020 היה 1.9 בקרב גברים ו-0.9 בקרב נשים.
• עיקר התמותה בשנת 2020 הייתה בגילאי 70 ומעלה. הגיל הממוצע בעת פטירה ממלנומה חודרנית של העור היה 72.2 בקרב גברים ו-78 בקרב נשים.
• בין השנים 2020-1996 חלה ירידה מובהקת של 1.9% בשנה בתמותה ממלנומה חודרנית של העור בקרב נשים, המגמה בגברים נותרה יציבה.

מלנומה ממוקדת של העור
מלנומה ממוקדת היא גידול בשלב מוקדם מאוד שעדיין לא חרג משכבת האפידרמיס ברקמת העור. אבחון מוקדם של מלנומה ממוקדת מאשר סיכויי החלמה גבוהים יותר.

• מתוך החולים בשנת 2020 שקיים לגביהם רישום לגבי שלב המחלה בעת אבחנה, 91.9% אובחנו עם מחלה בשלב מוקדם מאוד המשפר את סיכוי ההחלמה.
• מתוך 663 החולים שאובחנו בשנת 2020 עם מלנומה ממוקדת של העור, מעל ל-99% היו יהודים ואחרים (653 חולים, מתוכם 328 גברים ו-303 נשים).
• שיעור ההיארעות של מלנומה ממוקדת של העור בשנת 2020 ביחס ל-100,000 (בתקנון לגיל) אנשים היה 6.5 בקרב גברים ו-6.2 בקרב נשים.
• בין השנים 2020-1996 חלה עלייה מובהקת בהיארעות של מלנומה ממוקדת בקרב נשים ובחלק מהתקופה עבור גברים. עלייה זו נובעת, בין היתר, בעקבות פעילות מכוונות לגילוי מוקדם של המחלה.
• עיקר היארעות של מלנומה ממוקדת בשנת 2020 הייתה בגילאי 65 ומעלה. 65% מהמקרים החדשים בקרב גברים ו-62% בקרב נשים אובחנו בגילאי 65 ומעלה. הגיל הממוצע בעת אבחנה של מלנומה ממוקדת בשנת 2020 היה 65.7 בגברים ו-62.1 בנשים.

מקור: שירה סולומון, דוברת משרד הבריאות

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם השמנה מעלה את הסיכון להידראדניטיס סופורטיבה בילדים? (Pediatric Dermatol)

    האם השמנה מעלה את הסיכון להידראדניטיס סופורטיבה בילדים? (Pediatric Dermatol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Pediatric Dermatology עולה כי בילדים עם הידראדניטיס סופורטיבה שכיחות גבוהה יותר של השמנת-יתר, בהשוואה לאלו ללא המחלה העורית. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין הידראדניטיס סופורטיבה ובין השמנה בילדים, קשר אשר הוכח במבוגרים. לצורך כך, החקורים השלימו סקירה של 12 מחקרים, כולל סדרת מקרים אחת, חמישה מחקרי חתך, […]

  • סמנים בדם טבורי עשויים לסייע בחיזוי הופעת אטופיק דרמטיטיס ביילודים (JAMA Dermatol)

    סמנים בדם טבורי עשויים לסייע בחיזוי הופעת אטופיק דרמטיטיס ביילודים (JAMA Dermatol)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, התומכות בחשיבות סמנים בדם טבורי לחיזוי התפתחות אטופיק דרמטיטיס, כאשר ביילודים שפיתחו מאוחר יותר את מחלת העור תועדו ריכוזי גבוהים יותר של TEWL (או Transepidermal Water Loss), CCL17 או TARC ((Thymus and Activation-Regulated Chemokine)) ו-IL-31 בדם טבורי. החוקרים השלימו מחקר פרוספקטיבי להערכת הערך […]

  • התבגרות מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר להידרדאדניטיס סופורטיבה בילדים (JAMA Dermatol)

    התבגרות מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר להידרדאדניטיס סופורטיבה בילדים (JAMA Dermatol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology עולה כי שכיחות התבגרות מוקדמת הייתה גבוהה יותר בילדים עם אבחנה של הידרדאדניטיס סופורטיבה, בהשוואה לאלו ללא המחלה העורית. מניתוח הנתונים עלה כי התבגרות מינית מוקדמת מלווה בסיכון גבוה יותר מכפליים להתפתחות הידרדאדניטיס סופורטיבה.  החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת שהתבסס על נתונים ממאגר Explorys, שכלל למעלה מ-40 רשתות […]

  • קרם Roflumilast משפר תסמיני אטופיק דרמטיטיס (JAMA Dermatol)

    קרם Roflumilast משפר תסמיני אטופיק דרמטיטיס (JAMA Dermatol)

    מתוצאות שני מחקרים בשלב 3 עולה כי קרם Roflumilast בריכוז 0.15% נסבל היטב והוביל לשיפור משמעותי בתסמינים במבוגרים ובילדים עם אטופיק דרמטיטיס בדרגה קלה-עד-בינונית. שני מחקרים אקראיים, כפלי-סמיות, בשלב 3, מחקר INTEGUMENT שכלל 654 חולים ומחקר INTEGUMENT-2 שכלל 683 חולים, כללו מטופלים בגילאי 6 שנים ומעלה עם אטופיק דרמטיטיס בדרגה קלה-עד-בינונית. המשתתפים חולקו באקראי ביחס […]

  • איכות חיים בריאותית ירודה משמעותית בנשים לאחר-מנופאוזה עם HPV (מתוך Menopause)

    איכות חיים בריאותית ירודה משמעותית בנשים לאחר-מנופאוזה עם HPV (מתוך Menopause)

    בנשים סביב תקופת המנופאוזה ולאחר-מנופאוזה עם זיהום ב-HPV תועדה איכות חיים בריאותית נמוכה יותר בהשוואה לנשים לפני-מנופאוזה, כאשר ההבדלים הבולטים ביותר היו בתחומי מיניות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Menopause. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שמספר מחקרים זיהו גורמים בעלי השפעה שלילית על איכות החיים בנשים לאחר-מנופאוזה, אין מחקרים קודמים להערכת […]

  • טיפולים כנגד ממאירות בילדות מלווה בסיכון מוגבר לקרצינומה קרטינוציטית (J Am Acad Dermatol)

    טיפולים כנגד ממאירות בילדות מלווה בסיכון מוגבר לקרצינומה קרטינוציטית (J Am Acad Dermatol)

    טיפול קרינתי והשתלת מח עצם מלווים בסיכון מוגבר להתפתחות קרצינומה קרטינוציטית בקרב מטופלים ששרדו מחלה ממארת בילדות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב Journal of the American Academy of Dermatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היסטוריה של ממאירות בילדות הינה גורם סיכון משמעותי להתפתחות קרצינומה קרטינוציטית וחולים אלו בסיכון להתפתחות נגעים ממאירים מרובים. במטרה להבין […]

  • תוצאות מבטיחות ל-Zasocitinib כטיפול פומי חדש לפסוריאזיס (JAMA Dermatol)

    תוצאות מבטיחות ל-Zasocitinib כטיפול פומי חדש לפסוריאזיס (JAMA Dermatol)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש בשלב 2, התומכות ביעילות ובטיחות טיפול פומי ב- Zasocitinib כנגד פסוריאזיס. מדגם המחקר כלל 259 חולים (גיל ממוצע של 47 שנים, 32% נשים) שחולקו באקראי לקבלת אחד מבין ארבעה מינונים של Zasocitinib – 2 מ”ג, 5 מ”ג, 15 מ”ג, 30 מ”ג – או […]

  • הגדלת צריכת חומצות שומן אומגה שלוש עשויה לשפר חומרת אקנה (J Cosmetic Dermatol)

    הגדלת צריכת חומצות שומן אומגה שלוש עשויה לשפר חומרת אקנה (J Cosmetic Dermatol)

    הגדלת צריכת חומצות שומן אומגה-שלוש, בין אם בעקבות שינויים תזונתיים או דרך תוספי מזון, עשויה לשפר את חומרת נגעי אקנה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Cosmetic Dermatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות ששינויים תזונתיים עשויים להקל על חומרת אקנה, הבסיס המדעי למתן המלצות תזונתיות למטרה זו אינו מוצק. מחקרים […]

  • הופעה מוקדמת של שומות בילדים והשלכותיה העוריות, ההתפתחותיות, הפסיכולוגיות והאנדוקריניות (PEDIATRICS)

    הופעה מוקדמת של שומות בילדים והשלכותיה העוריות, ההתפתחותיות, הפסיכולוגיות והאנדוקריניות (PEDIATRICS)

    מאמר שפורסם לאחרונה בעיתון ה-PEDIATRICS עוסק במהלך הטבעי של שומות שהופיעו מוקדם בילדות, והוא הראשון להעריך את הקשר בין הופעה מוקדמת של שומות בילדים לבין השלכות גופניות, התפתחותיות ורגשיות אפשריות. ד"ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המאמר, ומוסיף מהערותיו.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה