Ulcerative colitis

ההשפעה הכלייתית והקרדיווסקולארית של Efpeglenatide בחולים עם סוכרת מסוג 2 (N Engl J Med)

 

במאמר שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש מהן עולה כי בחולים עם סוכרת מסוג 2 והיסטוריה של מחלה קרדיווסקולארית או מחלת כליות עם גורם סיכון למחלות לב וכלי דם, הסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים היה נמוך יותר בקרב אלו שקיבלו זריקה תת-עורית שבועית של Efpeglenatide במינון של 4 או 6 מ"ג, בהשוואה לחולים בזרוע הפלסבו.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנם מספר תכשירים ממשפחת אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 אשר הפחיתו את הסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים בחולים עם סוכרת מסוג 2. עם זאת, אין מידע אודות ההשפעה של Efpeglenatide, אגוניסט לקולטן GLP-1 המבוסס על Exendine, על התוצאות הקרדיווסקולאריות והכלייתיות בחולים עם סוכרת מסוג 2 בסיכון גבוה לסיבוכים קרדיווסקולאריים.

במחקר האקראי, מבוקר-פלסבו, נכללו חולים מ-344 אתרים ב-28 מדינות ומטרתו הייתה לקבוע את תוצאות הטיפול ב- Efpeglenatide בחולים עם סוכרת מסוג 2 והיסטוריה של מחלות לב וכלי דם או מחלת כליות (קצב פינוי גלומרולארי משוער בטווח 25.0-59.9 מ"ל/דקה) עם גורם סיכון קרדיווסקולארי נוסף.

המשתתפים חולקו באקראי ביחס 1:1:1 לקבלת זריקה תת-עורית שבועית של Efpeglenatide במינון של 4 מ"ג או 6 מ"ג, או לזרוע פלסבו. התוצא העיקרי היה סיבוך קרדיווסקולארי מג'ורי ראשון (משלב של אוטם לבבי לא-פטאלי, אירוע מוחי לא-פטאלי, או תמותה קרדיווסקולארית או מסיבה לא-ידועה).

מדגם המחקר כלל 2,717 חולים שטופלו ב- Efpeglenatide ו-1,359 משתתפים בזרוע הפלסבו. לאורך חציון מעקב של 1.81 שנים, סיבוכים קרדיווסקולאריים מג'וריים תועדו ב-189 משתתפים (7.0%) בזרוע הטיפול ב- Efpeglenatide (3.9 אירועים ל-100 שנות-אדם) וב-125 משתתפים (9.2%) בזרוע הפלסבו (5.3 אירועים ל-100 שנות-אדם) (יחס סיכון של 0.73, p<0.001 להעדר-נחיתות; P=0.007 לעדיפות).

שיעורי תוצא כלייתי משולב (ירידה בתפקוד כלייתי או מאקרואלבומינוריה) עמדו על 13% בקרב מטופלים ב- Efpeglenatide ועל 18.4% בזרוע הפלסבו (יחס סיכון של 0.68, p<0.001). שלשול, עצירות, בחילות, הקאות, או נפיחות היו כולם נפוצים יותר עם Efpeglenatide לעומת פלסבו.

ממצאי המחקר מצביעים על השפעה מגנה אפשרית של Efpeglenatide בחולים עם סוכרת מסוג 2 והיסטוריה של מחלות לב וכלי דם או מחלת כליות עם גורם סיכון קרדיווסקולארי.

N Engl J Med June 28, 2021

יליד ד"ר עמית עקירוב הוא מומחה ברפואה פנימית ואנדוקרינולוגיה, רופא בכיר במכון לאנדוקרינולוגיה וסוכרת בבית חולים בלינסון. ליצירת קשר ומידע נוסף: www.amitakirov.com

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה