Viral Infections

פעילות גופנית מעבר לגיל 85 שנים/מאת ד”ר אבי פנסקי, עורך אורתופדיה

מאמר מערכת בירחון היוקרתי BMJ, עסק בחשיבות הפעילות הגופנית בגיל גבורות.

החברה האנושית הולכת ומזדקנת. עד שנת 2050 צפויה האוכלוסייה מעל גיל 85 שנים לגדול פי שלושה. עובדה זו מציבה אתגר חדש לעוסקים בבריאות איך לשמר בריאות ותפקוד בגילאים המתקדמים מאד.

הזדקנות בריאה מוגדרת כיכולת לשמר תפקוד מנטלי ותפקוד גופני. מחקרים מצביעים על חשיבותה של הפעילות הגופנית בשימור יכולת גופנית ומנטאלית בגיל המבוגר עם זאת אין במלאי שלנו תרופות המשפרות באופן ישיר תפקוד גופני באוכלוסייה הקשישה.

מחקרים שונים עסקו בחשיבות של פעילות גופנית בגיל הקשיש. באחד מהם נמצא כי אימוני כוח (לחיצות רגליים למשל), שיפרו מסת שריר וניידות במטופלים מעל גיל 90. מחקר נוסף שבוצע במטופלים בגילאי 90-97, שהתגוררו בבית אבות, הדגים כי סכנת הנפילות ירדה וכוח השרירים עלה, בקבוצת מטופלים שביצעה פעילות גופנית בעצימות נמוכה עד בינונית. חשוב להדגיש כי לא נמצאו תופעות לוואי או סיכונים למרות הגיל המתקדם, במחקר נוסף נמצא כי אימון מורכב, הכולל תרגילים נגד התנגדות ותרגילים לשיפור שיווי משקל ויציבה, שיפרו יכולת גופנית כללית וכוח שריר וסייעו בהפחתת מספר נפילות.

מעבר לירידה ביכולת הגופנית הכרוכה בגיל מתקדם, קשה במיוחד לקשיש לשמר יכולת גופנית ומנטאלית במהלך אשפוזים בשל מחלות אקוטיות. קושי זה נובע ברובו בשל אי פעילות גופנית, וריתוק למיטה הגורמים לירידה במסת שריר וביכולת הגופנית.

נמצא כי במהלך אשפוז בבית חולים 73% מהקשישים מבלים כל זמנם במיטה, גם אם הם מסוגלים ללכת עצמאית. לכן לפחות שליש מהמאושפזים הקשישים בבתי חולים לוקים במוגבלות הנלווית לאשפוז. מוגבלות זו מוגדרת כאובדן יכולת לבצע אחת או יותר מהפעולות הבסיסיות הנדרשות לחיי יום יום רגילים כמו למשל שימוש עצמאי בחדרי שירותים, רחצה, לבישת בבגדים, מעברים והליכה עצמאית. לאחר אשפוז בבית חולים נוטים הקשישים ללקות במוגבלות לטווח ארוך, עולה הצורך באשפוז במוסדות לקשישים ועולה הסיכון למוות.

תרגול פשוט יכול למנוע את הנ”ל. נמצא כי די ב 20 דקות ביום, בהן המאושפז הקשיש הולך או מבצע קימה מכסא, על מנת לצמצם את המוגבלות הנובעת מהאשפוז. עבור אלו שאינם מסוגלים לקום או ללכת, יש מקום לשקול גירוי חשמלי נוירומוסקולרי לגרום לכיווץ סיבי שריר.

נדרשים עוד מחקרים רבים לגבי התרגול האופטימלי המומלץ ואפשרות של כיווץ שרירים ע”י זרמים חשמליים בקרב מי שאינם מסוגלים להפעלה עצמית. אבל בספרות הרפואית בולטת התעלמות יחסית מהאוכלוסייה הקשישה (The great forgotten).

בימים אלו כאשר תוחלת החיים נמצאת במגמת עלייה מתמדת, חובה עלינו לזכור ולהזכיר כי פעילות גופנית אינה רק נחלת הילדים והמבוגרים הצעירים, גם קשישים זכאים ליהנות מיתרונות הפעילות הגופנית. לעולם אין זה מאוחר מדי לכווץ שרירים ואיש אינו זקן מדי לבצע פעילות גופנית.

Izquierdo M. Moreley JE. Lucia A. Exercise in people over 85. BMJ. 2020 Feb 5;368:m402

הערות העורך: המחקר הרפואי, עובדי הבריאות, חברות התרופות, כולם עמלים על שיפור תוחלת החיים. לאור העלייה בתוחלת החיים ניתן לומר כי במשימה זו אנו מצליחים. מה לגבי איכות החיים? אותה הנחנו מעט בצד.

מסתבר כי לפעילות גופנית גם בגיל המבוגר מאד, חשיבות בשמירת איכות החיים, בעצמאות הקשיש, ובמניעת סיבוכי נפילות ואולי אפילו תוחלת חיים ארוכה יותר. מהי הסיבה אם כך, שאנו עובדי מערכת הבריאות לא מדרבנים את הקשישים ואת משפחותיהם להקפיד על פעילות גופנית?

מניח שיש כאן חשיבות לחינוך אותו קיבלנו הרופאים בבתי הספר לרפואה, חינוך שהתעלם מכך לחלוטין וגם להכשרה בבתי החולים. אני זוכר היטב מתקופת הסטאז’ את גערות המנהל המיתולוגי באחת מהמחלקות הפנימיות במאושפז שהעז לצאת ממיטתו “ולטייל” במחלקה. “אתה בבית חולים  – תישאר במיטה” נזף המנהל בקשיש המבוהל.

אז הגיע הזמן לשנות את המסר. גם במהלך אשפוזים, אבל גם בביקורת מרפאות. להדגיש למטופלים, להסביר לבני המשפחות את החשיבות הרבה בפעילות גופנית גם בעצימות נמוכה וגם משך פחות משעה ביום.

אותו המסר גם לפיזיותירפיסטים ולעוסקים בשיקום. אל נא תסתפקו באמצעים מקלי כאב כגלי קול או זרמים חשמליים או עיסויים וכן הלאה, דרבנו את המטופלים לפעילות, להליכה, לקימה מכסא, לרכינות מינימליות וללחיצות רגליים (Leg press). התחילו זאת בין כותלי המכון. תנו לקשיש את הביטחון ביכולת לבצע פעילות כגופנית תחת השגחה וכך ילמד גם לבצע זאת עצמאית.

אולי שינוי גישה זו יקנה לכולנו הזדקנות בריאה יותר.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם ויאגרה עשויה לסייע במניעת מחלת אלצהיימר? (J Alzheimer’s Dis)

    האם ויאגרה עשויה לסייע במניעת מחלת אלצהיימר? (J Alzheimer’s Dis)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Alzheimer’s Disease עולה כי מתן Sildenafil (ויאגרה) המשמשת לטיפול בהפרעות זקפה עשויה לסייע בהגנה מפני מחלת אלצהיימר. החוקרים השלימו ניתוח נתוני עולם-אמיתי ממאגר MarketScan Medicare Supplemental Database (שנים 2012-2017) ומאגר Clinformatics (שנים 2007-2020) וניתוח מותאם עם תקנון למגדר, גיל, גזע ומחלות רקע. הם זיהו את כל החולים […]

  • פעילות גופנית סדירה מלווה בשינה טובה יותר (BMJ Open)

    פעילות גופנית סדירה מלווה בשינה טובה יותר (BMJ Open)

    לאורך זמן, פעילות גופנית סדירה בתדירות של לפחות פעמיים בשבוע מלווה בשיעורים נמוכים משמעותית של אינסומניה ומשך שינה טוב יותר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת BMJ Open. מדגם המחקר כלל 4,339 מבוגרים בגילאי 39-67 שנים (48% גברים) מ-21 מרכזין בתשע מדינות שלקחו חלק בסקר European Community Respiratory Health Survey (או ECRHS III). […]

  • האם יש תועלת לגישה פולשנית לטיפול בחולים שבריריים עם NSTEMI? (מתוך JAMA Netw Open)

    האם יש תועלת לגישה פולשנית לטיפול בחולים שבריריים עם NSTEMI? (מתוך JAMA Netw Open)

    בחולים שבריריים עם אבחנה של אוטם לבבי מסוג NSTEMI (או Non-ST-Elevation Myocardial Infarction) גישה פולשנית ראשונית עשויה להיות מלווה בנזק מוקדם עם תועלת מאוחרת ובסופו של דבר בעלת השפעה ניטרלית על הישרדות החולים לאחר שלוש שנים, כך עולה מתוצאות מחקר אקראי שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מחקר MOSCA-FRAIL נערך ב-13 בתי חולים בספרד וכלל […]

  • מדד מסת גוף גבוה מלווה בתסמיני דיכאון חמורים יותר במבוגרים בגיל העמידה ובגיל מתקדם (PLoS One)

    מדד מסת גוף גבוה מלווה בתסמיני דיכאון חמורים יותר במבוגרים בגיל העמידה ובגיל מתקדם (PLoS One)

    במבוגרים עם מדד מסת גוף גבוה יותר ויחס היקף מותניים לירך גבוה יותר שכיחות גבוהה יותר של דיכאון חמור יותר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת PLoS One. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הצביעו על קשר בין עודף-משקל והשמנת-יתר ובין דיכאון. עם זאת, אין מחקרים להערכה אם קשר זה אינו תלוי […]

  • פעילות גופנית יעילה כמו תרופות או פסיכותרפיה להקלה על דיכאון (Br Med J)

    פעילות גופנית יעילה כמו תרופות או פסיכותרפיה להקלה על דיכאון (Br Med J)

    פעילות גופנית הדגימה יעילות דומה לזו של פסיכותרפיה וטיפול תרופתי להקלה על דיכאון, כך עולה מתוצאות סקירה שיטתית ומטה-אנליזה שפורסמו בכתב העת British Medical Journal. פעילות גופנית אינטנסיבית והליכה או ריצה, יוגה ואימוני כוח, היו יעילים במיוחד. החוקרים השלימה סקירת ספרות וערכו מטה-אנליזה שכללה 218 מחקרים אקראיים עם 14,170 משתתפים עם דיכאון. המחקרים בחנו צורות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה