המלצות למניעת תמותה עקב מחלות לב בקרב מטופלים ששרדו מחלות ממאירות (J Am Soc Echocardiogr)

במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American Society of Echocardiography קוראים הכותבים לאונקולוגים וקרדיולוגים לשתף פעולה במטרה להגן על מטופלים ששרדו מחלות ממאירות מפני סיבוכים קרדיווסקולאריים של הטיפול האונקולוגי.

ברקע למחקר מסבירים המומחים כי לאחר החלמה מסרטן, השורדים אינם הולכים לעולמם עקב הממאירות, אלא עקב מחלות לב. המטרה של הקרדיולוגים והאונקולוגים היא למנוע תמותה עקב מחלות לב וכלי דם וההמלצות החדשות מספקות הנחיות אודות מעקב סמנים ובדיקות אקו-לב, בין יתר האמצעים.

נושא CTRCD (Cancer Therapeutics-Related Cardiac Dysfunction) נבע בראשיתו מאי-ספיקת לב על-רקע טיפול באנתרציקלינים. עם זאת, החשש מפני פגיעה לבבית התרחב בעקבות עליה במספר התרופות העלולות לגרום לנזק לשריר הלב ומצויות כיום בשימוש בטיפול במחלות ממאירות ועקב העליה במספר המטופלים ששרדו מחלות ממאירות.

CTRCD מסווגת בהתאם למנגנון הרעילות, כאשר סוג 1 הוא תלוי מינון, בדומה לפגיעה הנובעת מהטיפול ב-Doxorubicin, ולרוב מופיעה לאחר מתן טיפול בעל רעילות לבבית, כאשר הנזק הוא בלתי הפיך; סוג 2 הוא נזק הנובע מטיפול דוגמת Trastuzumab, אינו תלוי-מינון ולעיתים קרובות הפיך.

פאנל מומחים ממליץ על גישה משולבת הכוללת בדיקות הדמיה ובדיקות סמנים בדם ומציע להשלים בדיקת אקו-לב בתחילת הטיפול (בסיס) בכל החולים לפני התחלת טיפול אונקולוגי. המומחים מכירים בכך שייתכן וגישה זו אינה ישימה, אך ממליצים בחום על השלמת הערכה לבבית בתחילת הדרך באלו עם מחלה קרדיווסקולארית או הפרעה בתפקוד חדר שמאל ובאלו מעל גיל 65 שנים או חולים המתוכננים לטיפול במינון של מעל 350 מ”ג למ”ר מאחת התרופות האחראיות לפגיעה מהסוג הראשון או שילוב של תכשירים מהסוג הראשון והשני.

על ההערכה הלבבית הבסיסית לכלול אק”ג להערכת קצב הלב ולזהות סימנים לאיסכמיה במנוחה, ובדיקת הדמיה לבבית (לרוב אקו-לב) להערכת מבנה ותפקוד הלב. עוד ממליצים המומחים על הערכה בסיסית של מדד GLS (Global Longitudinal Strain), מדד להערכת דפורמציה של חדר שמאל ו/או רמות טרופונין, סמן לנזק לשריר הלב.

בין ההמלצות מופיעה המלצה לייעוץ קרדיולוגי בנוכחות מקטע פליטה של חדר שמאל הנמוך מ-35%, GLS נמוך מהטווח התקין או רמות טרופונין מוגברות.

בחולים שטופלו באנתרציקלינים או תרופות אחרות הגורמות לנזק מסוג 1, הפאנל ממליץ על מעקב עם השלמת הטיפול במינונים נמוכים מ-240 מ”ג למ”ר ולפני כל מחזור טיפול נוסף עם מינון של מעל 240 מ”ג למ”ר. מדובר בשינוי ניכר מההמלצה הקודמת של סף של 400 מ”ג למ”ג.

במטופלים ב-Trastuzumab או תרופות אחרות המובילות לנזק מסוג 2, ממליצים המומחים על בדיקות אקו-לב כל שלושה חודשים במהלך הטיפול. במידה וניתן Trastuzumab לאחר טיפול באנתרציקלינים, מומלצת הערכה בסיסית הכוללת את מקטע הפליטה של חדר שמאל, GLS ורמות טרופונין, עם חזרה על הבדיקות כל שלושה חודשים במהלך הטיפול ושישה חודשים לאחר סיום הטיפול.

לאור הסיכון הידוע של מעכבי טירוזין-קינאז, Sunitinib ו-Sorafenib בחולים עם מחלה כלילית ידועה, ממליצים המומחים לעקוב אחר לחץ הדם והתסמינים. בהעדר נתונים נוספים, ההמלצה היא להשלמת אקו-לב בתחילת הטיפול עם מעקב כל חודש וכל שלושה חודשים במהלך הטיפול עם מעכבי קולטן VEGF או VEGF.

בדיקת הדמיה בתהודה מגנטית של הלב, למרות שאינה זמינה באופן נרחב, מומלצת במידה ושוקלים  הפסקת טיפול כימותרפי לאחר CTRCD.

אין צורך בבדיקות הדמיה נוספות בחשד ל-CTRCD בחולים ללא גורמי סיכון נוספים (דוגמת הקרנות), מדדי GLS יציבים במהלך טיפול כימותרפי, מדד GLS של שש לאחר השלמת הטיפול בכימותרפיה מסוג 1 או רמות טרופונין שליליות במהלך הטיפול.

לאחר השלמת הטיפול, ובפרט בחולים שלא היו במעקב בגישה של זיהוי מוקדם של פגיעה תת-קלינית בתפקוד חדר שמאל, פאנל המומחים ממליץ לשקול הערכה קרדיווסקולארית שנתית ע”י איש צוות רפואי, בחיפוש אחר סימנים ותסמינים של מחלות לב וכלי דם, עם בדיקות הדמיה לבביות נוספות לפי הצורך ושיקול הדעת הרפואי.

J Am Soc Echocardiogr. 2014;27:911-939

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • טיפוס מדרגות מפחית את הסיכון לתמותה (מתוך כנס ה-ESC)

    טיפוס מדרגות מפחית את הסיכון לתמותה (מתוך כנס ה-ESC)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך כנס מטעם ה-European Society of Cardiology עולה כי טיפוס מדרגות מלווה בסיכון מופחת לתמותה מכל-סיבה ותמותה עקב מחלות לב. הסקירה כללה תשעה מחקרים עם נתונים אודות 480,520 משתתפים והחוקרים השלימו ניתוח של חמישה מחקרים עם 455,649 משתתפים במטרה לקבוע את הקשר בין טיפוס מדרגות ובין הסיכון לתמותה מכל-סיבה ותמותה עקב […]

  • הפרעה בפעילות גל דלתא במהלך שינה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (J Am Coll Cardiol)

    הפרעה בפעילות גל דלתא במהלך שינה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (J Am Coll Cardiol)

    הפרעה בפעילות גל דלתא במהלך שינה עשויה לשמש כסמן לזיהוי חולים בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם ותמותה קרדיווסקולארית, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of the American College of Cardiology. צוות חוקרים בינלאומי ביקש לבחון את פעילות גל דלתא בזמן שינה באמצעות בדיקות שינה שהושלמו ב-4,058 משתתפים במחקר Sleep Heart Health Study וב-2,193 […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול גנטי שני להמופיליה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול גנטי שני להמופיליה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר טיפול גנטי ב-Fidanacogene Elaparvovec (או Beqvez) לטיפול במבוגרים עם המופיליה B תחת טיפול מונע בפקטור IX, אלו עם דימום מסכן-חיים בהווה או בעבר או בחולים עם אירועים חוזרים של דמם ספונטני חמור. המומחים מסבירים כי המופיליה B הינה הפרעת דמם נדירה ששכיחותה עומדת על קרוב ל-4 […]

  • האם יש עדיפות לביצוע פעילות גופנית בשעות הערב? (Diabetes Care)

    האם יש עדיפות לביצוע פעילות גופנית בשעות הערב? (Diabetes Care)

    פעילות גופנית אירובית בעצימות בינונית או גבוהה המבוצעת בשעות הערב מלווה בסיכון הנמוך ביותר לתמותה, תחלואה קרדיווסקולארית ותחלואה מיקרווסקולארית במבוגרים עם השמנת-יתר, כולל אלו עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ידוע כי פרצי פעילות אירובית מתונה עד מאומצת משפרת גורמי סיכון קרדיו-מטבוליים, אך […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן Lutathera לילדים עם גידולים נוירואנדוקריניים של מערכת העיכול (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן Lutathera לילדים עם גידולים נוירואנדוקריניים של מערכת העיכול (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את הטיפול ב- Lutathera (או Lutetium Lu 177 Dotatate) לטיפול בילדים בגילאי 12 שנים ומעלה עם עדות לגידול נוירואנדוקריני של מערכת העיכול, חיובי לקולטנים לסומטוסטטין. המומחים מסבירים כי Lutathera – אנאלוג של סומטוסטטין המסומן רדיואקטיבית – הינו התכשיר המסומן רדיואקטיבית הראשון שאושר ע”י מנהל המזון והתרופות […]

  • סיכון מוגבר לתחלואה קרדיווסקולארית ותמותה במבוגרים עם סיפיליס (Eur Heart J)

    סיכון מוגבר לתחלואה קרדיווסקולארית ותמותה במבוגרים עם סיפיליס (Eur Heart J)

    בחולים עם אבחנה של סיפיליס שיעורים גבוהים יותר של אירועים קרדיווסקולאריים, דוגמת אירוע מוחי, אוטם לבבי ותמותה, בהשוואה לביקורות תואמות, כך עולה מתוצאות מחקר עולם-אמיתי חדש שפורסמו בכתב העת European Heart Journal. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הדגימו קשר בין סיפיליס ובין סיבוכים קרדיווסקולאריים. עם זאת, נתונים אלו מבוססים בעיקר על דיווחי מקרים […]

  • מדוע רבים לא מתייחסים למחלות לב בחולי סוכרת מסוג 1? (NEJM)

    מדוע רבים לא מתייחסים למחלות לב בחולי סוכרת מסוג 1? (NEJM)

    ניהול מחלות לב וכלי דם הוא היבט שלעתים קרובות נזנח, אך הוא קריטי כשמדובר בטיפול באנשים עם סוכרת מסוג 1, כך אמרו מחברי סקירה חדשה שפורסמה ב-The New England Journal of Medicine. מחלות לב וכלי דם הן סיבת המוות השכיחה ביותר בקרב חולים בסוכרת מסוג 1, בדומה לאלו עם סוכרת מסוג 2. עם זאת, אין […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה