פיתוח של האוניברסיטה העברית מקצר משמעותית את זמן הטיפול הראשוני והמכריע בנפגעי דקירה וירי בבית החזה (הודעת האונ’ העברית)

הודעת האונ’ העברית בירושליים

חברי ביו-דיזיין, תכנית היזמות להאצת חדשנות רפואית של האוניברסיטה העברית בירושלים בשיתוף עם המרכז הרפואי הדסה, נרתמו לאתגר של מציאת פתרון מציל חיים למצב חירום רפואי המכונה חזה אוויר (פנאומותורקס, Pneumothorax).

לפי הערכות, חזה אוויר הינו אחד הגורמים המרכזיים למוות כתוצאה מירי, והוא הסיבה ליותר משליש ממקרי המוות שניתן היה למנוע בשדה הקרב.

הריאה, האחראית על אספקת החמצן לדם, מוקפת בפלאורה קרום ריאה דו-שכבתי המחבר בין פעולת נפח הריאה לפעולת ההתרחבות והכיווץ של בית החזה. כתוצאה מפגיעת טראומה בין היתר דקירת סכין, ירי, תאונת דרכים, הדף חלל הפלאורה שבין הקרום הפנימי והחיצוני נפגע, חודר אליו אוויר שנכלא בו ומפסיק את פעולת הריאה והעברת החמצן לדם. מצב זה של אי-ספיקה נשימתית עלול להיות מסכן חיים ויכול להביא להתמוטטות של הנפגע.

הטיפול הרפואי הניתן היום כולל שני שלבים: החדרת מחט בקדמת בית החזה לניקוז הריאה, ומיד אחר כך תהליך האורך כ-15 דקות ובמהלכו החדרת נקז בין-צלעי לניקוז אוויר ודם ולריפוי הפלאורה, המאפשרים לריאה לחזור לפעולתה התקינה.

“זהו הליך מאוד מייגע וקשה מבחינה טכנית, המוביל את נותני הטיפול הרפואי בזירה להזניח את ביצוע השלב השני לטובת פינוי מהיר לבית החולים,” אומר ד”ר אריאל דרורי, מומחה ברפואה פנימית במרכז הרפואי הדסה.

ד”ר דרורי חבר ליואב קנטור ובניטה נדורפ, סטודנטים להנדסה במרכז אלכסנדר גראס לביו-הנדסה באוניברסיטה העברית, לד”ר לירן לוי, מומחה לריאות מהמרכז הרפואי הדסה, ולחן גולדשטיין, סטודנט לתואר שני במנהל עסקים באוניברסיטה עברית. יחד הם פיתחו את תוראקס ( ThoraXS).

קישור לסרטון על פיתוח התוראקס: https://youtu.be/jZ3fhZmgyiY

View on YouTube

תוראקס הוא מכשיר המקצר את ההליך להחדרת הנקז הבין-צלעי לתוך חלל קרום הריאה ממספר דקות לכ-30 שניות. צורתו מאפשרת לנותני הטיפול להכניס ביד אחת ובאופן יציב את הצינור לתוך המרווח הפלאורלי וביד השנייה להחדיר דרכו את הנקז בצורה פשוטה ומהירה עד להיסגרות הקרום.

בכך מספק תוראקס פתרון מהיר, חד-שלבי ומציל חיים בשדה הרפואה הדחופה האזרחית והצבאית.

פרופ’ יעקב נחמיאס, מנהל מרכז אלכסנדר גראס לביו-הנדסה באוניברסיטה העברית, מסביר את הקשר שבין שדה החדשנות לשדה הקרב: “הסטודנטים שלנו הגיבו לפיגועי הטרור על ידי פיתוח מכשור רפואי מציל חיים. הגישה הזו היא התמצית של תוכנית ביו-דיזיין לחדשנות רפואית. תוראקס הוא פיתוח מציל חיים המהווה דוגמא למחויבות שלנו לסייע לקהילות בישראל ובעולם דרך פרויקטים של מחקר ופיתוח מעשי.”

נחמיאס הוסיף כי פוטנציאל השוק של תוראקס נאמד בכ – 300 מיליון$ בשנה, וכי נדרש המשך השקעה לשלבים הבאים בפיתוח המכשיר.

ביו-דיזיין הינה תכנית יזמות להאצת חדשנות רפואית בגישה רב תחומית, המבוססת על עבודת צוות. התכנית לוקחת רופאים מומחים וסטודנטים מצטיינים לדוקטורט  בביו-הנדסה ולתואר שני במנהל עסקים ומדריכה אותם כיצד להביא חדשנות רפואית לשוק. הצוותים מקבלים רשימת צרכים קליניים ממרכזים רפואיים בארץ ובחו”ל ומעריכים את הפוטנציאל המסחרי שלהם. כאשר הסטודנטים מזהים צורך קליני עם פוטנציאל מסחרי, הם מפתחים פתרון הנדסי שניתן להגן עליו באמצעות רישום פטנט.התוכנית מנוהלת על ידי פרופ’ נחמיאס, ראש המרכז לביו-הנדסה באוניברסיטה העברית ופרופ’ חיים לוטן, מנהל מערך הלב במרכז הרפואי הדסה.

ההמצאות שנוצרו בתכנית הביו-דיזיין מוגנות בפטנטים וממוסחרות על ידי יישום, חברת מסחור הטכנולוגיות של האוניברסיטה העברית, ועל ידי הדסית, חברת מסחור הידע של בית החולים הדסה.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • טיפול אנדווסקולארי מלווה בשיפור תוצאות אירועי מוחי איסכמי לאחר שנה אחת (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AAN)

    טיפול אנדווסקולארי מלווה בשיפור תוצאות אירועי מוחי איסכמי לאחר שנה אחת (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AAN)

    בחולים עם אבחנה של אירוע מוחי איסכמי, טיפול אנדווסקולארי בשילוב עם טיפול תרופתי הוביל לתוצאות תפקודיות טובות יותר לאחר שנה אחת, בהשוואה לטיפול תרופתי בלבד, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Neurology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי במהלך 2023 פורסמו מספר מחקרים שהדגימו תועלת משמעותית לטיפול אנדווסקולארי בחולים […]

  • מכשירים נישאים מסייעים באיסוף נתוני שינה לזיהוי הסיכון לדחק (PLOS Digital Health)

    מכשירים נישאים מסייעים באיסוף נתוני שינה לזיהוי הסיכון לדחק (PLOS Digital Health)

    ירידה במשך זמן שינה כולל ועליה בקצב לב במנוחה, שונות קצב לב וקצב נשימה לילי ממוצע כפי שנקבע באמצעות חיישנים הנישאים במהלך השינה מצויים בקורלציה עם דיווח עצמי על רמות דחק בסטודנטים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת PLOS Digital Health. מדגם המחקר כלל 525 תלמידי מכללה בשנה הראשונה (גילאי 18-24 שנים) אשר […]

  • שיעור סיבוכים נמוך לניתוחי גירוי עצב וגאלי (Brain and Spine)

    שיעור סיבוכים נמוך לניתוחי גירוי עצב וגאלי (Brain and Spine)

    ניתוחים לגירוי עצב וגאלי מהווים התערבות יחסית בטוחה, עם שיעור סיבוכים נמוך, אם כי ישנם הבדלים בסוג הפרוצדורה ונוכחות סיבוכים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Brain and Spine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גירוי עצב וגאלי מהווה את שיטת נוירו-מודולציה הנפוצה ביותר בחולים עם אפילפסיה. למרות שקיים סיכון לתופעות לוואי לבביות דוגמת […]

  • האם ניתן להתבסס על מד סוכר רציף לאבחנה של סוכרת? (Nature Medicine)

    האם ניתן להתבסס על מד סוכר רציף לאבחנה של סוכרת? (Nature Medicine)

    נתוני מד סוכר רציף מספקים הערכה מקיפה יותר של ערכי הסוכר מהערכת רמות סוכר בצום בלבד ובהתחשב בשונות הנרחבת של רמות סוכר בדם בצום באותו מטופל, נתוני מד סוכר רציף עשויים לסייע בשיפור הדיוק באבחנת סוכרת, כך מדווחים חוקרים ממכון וייצמן במאמר שפורסם בכתב העת Nature Medicine. החוקרים בחנו את הנתונים ממחקר 10K Study, כולל […]

  • ההשפעה של תכנית למניעת פציעות על בטיחות ילדים (Pediatrics)

    ההשפעה של תכנית למניעת פציעות על בטיחות ילדים (Pediatrics)

    התוכנית למניעת פציעות (The Injury Prevention Program, או TIPP) הינה תכנית ביוזמת האקדמיה האמריקאי לרפואת ילדים משנת 1983 שנועדה לסייע לרופאי ילדים במניעת חבלות לא-מכוונות בילדים. מנתונים שפורסמו בכתב העת Pediatrics עולה כי התוכנית הפחיתה ביעילות את היקף הפציעות בילדים במהלך השנתיים הראשונות לחייהם.  ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהתוכנית קיימת מזה כארבעה עשורים, […]

  • תוצאות מבטיחות לטיפול לייזר שבועי בתינוקות עם כתמי פורט ויין (JAMA Dermatol)

    תוצאות מבטיחות לטיפול לייזר שבועי בתינוקות עם כתמי פורט ויין (JAMA Dermatol)

    בתינוקות עם כתמי לידה פורט ויין (Port Wine) תועדה העלמות מלאה או כמעט-מלאה עם טיפול לייזר שבועי (Pulsed Dye Laser, או PDL), כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Dermatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי התערבות מוקדמת לכתמי פורט ויין בתינוקות עשויה לשפר משמעותית את התוצאות וחלק מהמחקרים הציעו כי מרווחים קצרים יותר בין […]

  • תוצאות מבטיחות לביופסיה נוזלית לאבחנה של סרטן לבלב (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-American Association for Cancer Research)

    תוצאות מבטיחות לביופסיה נוזלית לאבחנה של סרטן לבלב (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-American Association for Cancer Research)

    בדיקת ביופסיה נוזלית המשלבת חותמת מיקרו-רנ”א וסמן ידוע היטב לסרטן לבלב הדגימה דיוק של 97% לזיהוי אדנוקרצינומה של צינוריות הלבלב בשלב I/II, הסוג הנפוץ ביותר של סרטן לבלב, כך מדווחים חוקרים במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Association for Cancer Research. החוקרים פיתחו חומת לזיהוי סרטן לבלב המבוססת על מיקרו-רנ”א המזוהה באקסום מתאי סרטן וסמנים דנ”א […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה