שיעורים גבוהים יחסית לשימוש יתר באספירין למניעה ראשונית בסוכרתיים, ולשימוש חסר בלא סוכרתיים עם גורמי סיכון (EASD 2016)

מחקר חדש שהוצג בפגישה השנתית של ה-EASD מראה כי שימוש היתר באספירין כמניעה ראשונית לתחלואה קרדיווסוקלרית בחולי סוכרת היה גדול יותר מאשר שימוש חסר.

בנוסף לכך עולה מהמחקר כי שימוש חסר באספירין למניעה ראשונית היה בעייתי יותר מאשר שימוש יתר באנשים עם גורמי סיכון ניתנים לשינוי ללא סוכרת, ושהשימוש בכלי עזר ממוחשב תומך החלטה עשוי לשפר את השגת ההיצמדות להנחיות באשר לרישום אספירין.

המחקר האקראי בחן את ההשפעה של כלי עזר תומך החלטה על מידת ההלימה של רישום אספירין בכ-4,000 סוכרתיים ובכ-7,000 לא סוכרתיים עם גורמי סיכון קרדיווסקולריים הפיכים.

הממצאים אודות שימוש יתר במטופלים הסוכרתיים ושימוש חסר בקבוצה ללא סוכרת עם גורמי סיכון התבססו על ההנחיות הישנות של כח המשימה האמריקאי למניעת מחלות (USPSTF) , אשר המליצו על אספירין למניעה ראשונית של מחלה כלילית בגברים בגילים 45-79 ולשבץ לנשים בגיל 55-79 , כאשר התועלת הקרדיווסקולרית עולה על הנזק האפשרי בשל דימומים במערכת העיכול.

באפריל 2016 ה-USPSTF עדכן את ההמלצות לפיהן אנשים בגיל 50-59 עם שיעור סיכון גבוה יותר מ-10% ל-10 שנים למחלה קרדיווסקולרית, ושאין להם סיכון מוגבר לדימומים, לשקול שימוש במינון נמוך של אספירין לצורך מניעה ראשונית של מחלה קרדיווסקולרית (וסרטן המעי הגס).

במחקר, 20 מרפאות לרפואה ראשונית חולקו באופן אקראי ל-2 קבוצות: 10 מהן טיפול רגיל, ו-10 אשר השתמשו בתוכנה שנקראת “Cardiovascular Wizard” שפותח במכון HealthPartners . כלי העזר מזהה אנשים עם סיכון למחלה קרדיווסקולרית ומזהה גורמי סיכון הפיכים שאינם בשליטה כמו יתר לחץ דם, דיסליפדמיה ו/או עישון. 

כלי העזר איפשר סיוע בקבלת החלטות בזמן אמת תוך שימוש ברשומות האלקטרוניות של המטופלים במהלך ביקור במרפאה, תוך שהוא מציג תיעדוף של אפשרויות קליניות בהתבסס על תועלת המטופל.  כלי העזר חישב גם את הסיכון התפתחות טרשת עורקים (ASCVD) ופוטנציאל הפחתת סיכון באמצעות תיקון גורמי סיכון הפיכים.

מבין כלל המטופלים, במהלך 2013-14 היו 3,958 מטופלים עם סוכרת אך ללא מחלה קרדיווסקולרית ו-7,000 מטופלים ללא סוכרת אך עם סיכון מוגבר למחלה קרדיווסקולרית בשל גורמי סיכון הניתנים לשינוי.

בתחילת המחקר, 71% מהמטופלים הסוכרתיים השתמשו באספירין. מבין ה-1,474 שלא הייתה להם אינדיקציה לאספירין, 57% השתמשו בה והיוו את קבוצת השימוש יתר.

מבין 2,484 בקבוצת הסוכרתיים שעבורם הייתה אינדיקציה לאספירין, 79% אכן השתמשו באספירין, כלומר שימוש חסר של 21% .

בקבוצת הלא סוכרתיים עם גורמי סיכון הפיכים, רק 27% השתמשו באספירין. מבין 1,659 שלהם לא הייתה אינדיקציה לשימוש, 34% השתמשו באספירין (שימוש יתר). אולם רק 25% מבין 5,341 המטופלים שהייתה להם אינדיקציה לאספירין , כלומר שימוש חסר של 75% .

לאחר הטמעת כלי העזר תומך ההחלטה ב-10 מרפאות, השימוש הכולל באפסירין עלה באופן קל בקרב הסוכרתיים בכל 20 המרפאות, ללא הבדל מובהק בשימוש החסר או היתר עם או ללא השימוש בתוכנה. עם זאת, בקבוצה עם גורמי הסיכון הניתנים לשינוי, השימוש בכלי העזר גרם לשינוי של ממש, עם ירידה מובהקת בשימוש בחסר בקרב 658 מטופלים שהייתה להם אינדיקציה (שימוש חסר של 10% במרפאות שהשתמשו בכלי העזר לעומת 13% במרפאות שלא עשו בה שימוש).

באופן כללי הרופאים שעשו שימוש בכלי העזר הביעו סיפוק והערכה חיובית לשימוש בתוכנה.

לדיווח במדסקייפ

European Association for the Study of Diabetes 2016 Meeting; September 13, 2016. Abstract 72.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שת

    שת"פ בין קופות החולים למיזם ספרת הסוכרת בגליל עתיד לייעל ולשפר את נגישות הבדיקות המיועדות לחולי סוכרת

    ספֵרת הסוכרת בגליל על שם ראסל ברי הוא מיזם רחב היקף וחדשני בתחום בריאות הציבור המתמקד במחלת הסוכרת ופועל באזור הגליל. מובילי המיזם, שצמח בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת בר־אילן בצפת, הציבו לנגד עיניהם יעד נכסף: לצמצם את התחלואה בסוכרת ולשפר את הטיפול בה בעזרת גישה רב־תחומית אינטגרטיבית.

  • היענות ממושכת לדיאטה ים-תיכונית מפחיתה היארעות סוכרת לאורך שני עשורים (Metabolites)

    היענות ממושכת לדיאטה ים-תיכונית מפחיתה היארעות סוכרת לאורך שני עשורים (Metabolites)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Metabolites עולה כי היענות ארוכת-טווח לדיאטה ים-תיכונית מספקת הגנה מפני התפתחות סוכרת מסוג 2. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין היענות לדיאטה ים תיכונית ובין היארעות סוכרת מסוג 2 לאורך שני עשורים במבוגרים שלקחו חלק במחקר ATTICA. מדובר במחקר עוקבה פרוספקטיבי שכלל 3,042 גברים ונשים מיוון. נתונים […]

  • חיזוי הסיכון להיפוגליקמיה והיפרגליקמיה במהלך ולאחר פעילות בקרב מתבגרים עם סוכרת מסוג 1 (Diabetes Technol Ther)

    חיזוי הסיכון להיפוגליקמיה והיפרגליקמיה במהלך ולאחר פעילות בקרב מתבגרים עם סוכרת מסוג 1 (Diabetes Technol Ther)

    במאמר שפורסם בכתב העת Diabetes Technology & Therapeutics מדווחים חוקרים מצפון אמריקה על תוצאות מחקר חדש שנועד לנבא את הסיכון להיפוגליקמיה והיפרגליקמיה במהלך ולאחר פעילות גופנית במתבגרים עם סוכרת מסוג 1 וממליצים לכוון להתחיל פעילות גופנית עם ריכוז סוכר אינטרסטיציאלי בטווח 130-160 מ”ג/ד”ל עם מגמה שטוחה או ירידה קלה בערכי הסוכר לפי מד סוכר רציף […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    לפניכם מפגש ראשון מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הראשון עוסק בהיפוגליקמיה. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו נורדיסק

  • מדוע רבים לא מתייחסים למחלות לב בחולי סוכרת מסוג 1? (NEJM)

    מדוע רבים לא מתייחסים למחלות לב בחולי סוכרת מסוג 1? (NEJM)

    ניהול מחלות לב וכלי דם הוא היבט שלעתים קרובות נזנח, אך הוא קריטי כשמדובר בטיפול באנשים עם סוכרת מסוג 1, כך אמרו מחברי סקירה חדשה שפורסמה ב-The New England Journal of Medicine. מחלות לב וכלי דם הן סיבת המוות השכיחה ביותר בקרב חולים בסוכרת מסוג 1, בדומה לאלו עם סוכרת מסוג 2. עם זאת, אין […]

  • טיפול אנדווסקולארי מלווה בשיפור תוצאות אירועי מוחי איסכמי לאחר שנה אחת (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AAN)

    טיפול אנדווסקולארי מלווה בשיפור תוצאות אירועי מוחי איסכמי לאחר שנה אחת (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AAN)

    בחולים עם אבחנה של אירוע מוחי איסכמי, טיפול אנדווסקולארי בשילוב עם טיפול תרופתי הוביל לתוצאות תפקודיות טובות יותר לאחר שנה אחת, בהשוואה לטיפול תרופתי בלבד, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Neurology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי במהלך 2023 פורסמו מספר מחקרים שהדגימו תועלת משמעותית לטיפול אנדווסקולארי בחולים […]

  • טרום-סוכרת מלווה בצמצום מגוון מיקרוביאלי במערכת העיכול (Nutrients)

    טרום-סוכרת מלווה בצמצום מגוון מיקרוביאלי במערכת העיכול (Nutrients)

    המגוון הביולוגי של המיקרוביום במערכת העיכול מצומצם יותר בחולים עם טרום-סוכרת לעומת נבדקים בריאים, כאשר ההרכב כולל כמות קטנה יותר מהזנים המעורבים במסלולים עיקריים של פיזיולוגיה ומטבוליזם, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Nutrients. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הוכיחו את הקשר בין הרכב החיידקים במעי, הרגלי תזונה, משק סוכר ועמידות לאינסולין, […]

  • סיכון מוגבר לסוכרת בחולים לאחר התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    סיכון מוגבר לסוכרת בחולים לאחר התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    בחולים שעברו התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית סיכון מוגבר להתפתחות סוכרת מאוחר יותר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סוכרת הינה גורם סיכון לתסמונת תעלה קרפאלית, אך לא ידוע אם תסמונת תעלה קרפאלית מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות סוכרת בשלב מאוחר יותר. לבחינת הנושא הם […]

  • חשיבות מועד אבחנת סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    חשיבות מועד אבחנת סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    בנשים עם הופעה של סוכרת הריונית לפני שבוע 20 להיריון ייתכנו תוצאות גרועות יותר, בהשוואה לנשים עם הופעה מאוחרת של סוכרת הריונית שגם החלו טיפול לאחר 24-28 שבועות הריון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care. ארגון הבריאות העולמי תומך בטיפול בסוכרת הריונית לאחר 24-28 שבועות הריון, אך מחקר TOBOGM הצביע על שיעור […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה