ליריקה מסייעת בהקלה על הכאב בחלק מחולי פיברומיאלגיה (Cochrane Database Syst Rev)

מסקירה עדכנית של הספרות עולה כי רק בחלק קטן מהחולים עם פיברומיאלגיה בדרגה בינונית-עד-חמורה הטיפול ב-Pregabalin (ליריקה) מוביל להקלה בכאב, אך במקרים אלו ההשפעה על הכאב היא משמעותית.

החוקרים כותבים כי ליריקה נמצאה יעילה ביותר באחד מכל עשרה חולים עם פיברומיאלגיה, אך אינה מועילה כלל לתשעת החולים האחרים, ממצאים הצפויים כמעט עם כל תרופה העשויה לשמש לפיברומיאלגיה.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים להעריך את ההשפעה משככת הכאבים ואת האירועים החריגים עם טיפול בליריקה להקלה על כאב במבוגרים עם פיברומיאלגיה, בהשוואה לפלסבו או כל טיפול פעיל אחר.

לצורך המחקר הם השלימו סקירה של מאגרי Cochrane Central Register of Controlled Trials, Medline ו-Embase, בחיפוש אחר מחקרים אקראיים ומבוקרים עד מאי 2009 לסקירה המקורית ועד מרץ 2016 לעדכון הנוכחי. הם גם השלימו חיפוש ברשימת המקורות של המחקרים שזוהו ומאגרי מחקרים קליניים.

הסקירה כללה מחקרים אקראיים, כפל-סמיות, שארכו לפחות שמונה שבועות, עם השוואת ליריקה אל מול פלסבו או טיפול פעיל אחר להקלה על כאב בפיברומיאלגיה.

הסקירה כללה שמונה מחקרים. חמישה מחקרים (3,283 משתתפים) כללו מבנה קלאסי עם חלוקת המשתתפים בתחילת המחקר לליריקה או פלסבו, תוך הערכה לאחר 8-13 שבועות טיפול יציב. לא נכללו מחקרים עם קבוצת השוואה שכללה טיפול פעיל.

הטיפול בליריקה הביא לעליה במספר המשתתפים בהם תועדה תועלת משמעותית (הקלה של לפחות 50% בכאב לאחר 12 או 13 שבועות תחת טיפול יציב) (תחת מינון של 450 מ”ג חושב סיכון יחסי של 1.8, עם 1,874 משתתפים מחמישה מחקרים). תועלת משמעותית לליריקה במינון 300-600 מ”ג תוארה ב-14% מהמשתתפים שנטלו פלסבו, לעומת 22-24% מהמטופלים בליריקה במינון 300-600 מ”ג. ליריקה הובילה לעליה במספר המשתתפים שדיווחו על תועלת מתונה (הקלה של לפחות 30% בעוצמת הכאב לאחר 12 או 13 שבועות טיפול יציב) (תחת מינון של 450 מ”ג חושב סיכון יחסי של 1.5, עם 1,874 משתתפים בחמישה מחקרים). תועלת מתונה לליריקה במינון 300-600 מ”ג תועדה ב-28% מהמשתתפים שנטלו פלסבו, אך ב-39-43% מהמטופלים בליריקה במינון 300-600 מ”ג.

השפעה בהיקף דומה תוארה כאשר החוקרים בחנו את השפעת הטיפול לפי מדד PGIC (Patient Global Impression of Change) עם “שיפור ניכר מאוד” ושיפור ניכר או ניכר מאוד”. מספר החולים הנדרש לטיפול לתוצאים אלו נע בין 7-14 מטופלים.

מחקר קטן שכלל 177 משתתפים השלים השוואה בין טיפול בליריקה בלילה אל מול פעמיים ביום וקבע כי אין הבדל בהשפעת הטיפול.

בשני מחקרים שכללו 1,492 משתתפים חולקו המשתתפים עם הקלה טובה בכאב לאחר טיטרציה של הטיפול, להמשך טיפול במינון יעיל (ליריקה במינון 300-600 מ”ג ביום) או הפחתה קצרה במינון לפלסבו במשך 13-26 שבועות. החוקרים חישבו תוצא MTR (Maintained Therapeutic Response) ללא הפסקה, המקביל לתועלת מתונה. מבין אלו שחולקו באקראי, שיעורי MTR עמדו על 40% במטופלי ליריקה ו-20% במטופלי פלסבו. מספר החולים הנדרש לטיפול עמד על 5 מטופלים, אך לאחר תקנון לאוכלוסיה המקורית שנבחנה עמד על 12 מטופלים.

מרבית המשתתפים (70-90%) בכל קבוצות הטיפול דיווחו על אירועים חריגים. אירועים חריגים ספציפיים היו נפוצים יותר עם ליריקה, בפרט סחרחורות, ישנוניות, עליה במשקל ובצקת היקפית. אירועים חריגים חמורים לא היו שונים בין קבוצות הטיפול הפעיל ופלסבו. הפסקת טיפול מכל-סיבה הייתה נפוצה יותר עם ליריקה רק במחקרים שכללו מינון של 600 מ”ג ביום. שיעורי הפסקה בשל אירועים חריגים היו גבוהים יותר ב-10% עם ליריקה לעומת פלסבו, אך שיעורי הפסקת טיפול בשל העדר תועלת היו נמוכים ב-6%.

החוקרים מסכמים וכותבים כי הטיפול בליריקה במינון 300-600 מ”ג ביום מוביל להקלה משמעותית בעוצמת הכאב בחלק קטן מחולי פיברומיאלגיה.

Cochrane Database Syst Rev. Published online September 29, 2016

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שיעור סיבוכים נמוך לניתוחי גירוי עצב וגאלי (Brain and Spine)

    שיעור סיבוכים נמוך לניתוחי גירוי עצב וגאלי (Brain and Spine)

    ניתוחים לגירוי עצב וגאלי מהווים התערבות יחסית בטוחה, עם שיעור סיבוכים נמוך, אם כי ישנם הבדלים בסוג הפרוצדורה ונוכחות סיבוכים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Brain and Spine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גירוי עצב וגאלי מהווה את שיטת נוירו-מודולציה הנפוצה ביותר בחולים עם אפילפסיה. למרות שקיים סיכון לתופעות לוואי לבביות דוגמת […]

  • חשיפה ל-Hydroxychloroquine במהלך הטרימסטר הראשון להיריון אינה מעלה את הסיכון למומים מולדים (Rheumatology)

    חשיפה ל-Hydroxychloroquine במהלך הטרימסטר הראשון להיריון אינה מעלה את הסיכון למומים מולדים (Rheumatology)

    טיפול ב- Hydroxychloroquine(פלקווניל) כנגד לופוס או דלקת מפרקים שגרונית במהלך הטרימסטר הראשון להיריון אינו מביא לעליה משמעותית בסיכון למומים מולדים מג’וריים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Rheumatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Hydroxychloroquine מומלץ לטיפול בנשים הרות עם מחלות ריאומטיות, כולל לופוס ודלקת מפרקים שגרונית. עם זאת, בשנת 020 פורסם מחקר גדול […]

  • בחולים עם לופוס יציבה ניתן להפסיק את הטיפול ב-Mycophenolate Mofetil (מתוך The Lancet Rheumatology)

    בחולים עם לופוס יציבה ניתן להפסיק את הטיפול ב-Mycophenolate Mofetil (מתוך The Lancet Rheumatology)

    במאמר שפורסם בכתב העת The Lancet Rheumatology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש מהן עולה כי הפסקת טיפול ב- Mycophenolate Mofetil(סלספט) אינה נחותה לעומת טיפול אחזקה בחולים עם לופוס שהשיגו פעילות מחלה נמוכה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לאור הרעילות והתחלואה המשמעותית הכרוכה בשימוש ארוך-טווח ב- Mycophenolate Mofetil, ישנה חשיבות רבה לשאלת אפשרות הפסקת הטיפול […]

  • חיסונים אינם מביאים לעליה בסיכון ללופוס (Arthritis Research & Therapy)

    חיסונים אינם מביאים לעליה בסיכון ללופוס (Arthritis Research & Therapy)

    חיסונים ככלל אינם מעלים את הסיכון להתפתחות SLE (או Systemic Lupus Erythematosus), אך קיים קשר משמעותי בין חיסון כנגד נגיף HBV (או Hepatitis B Virus) ובין המחלה האוטואימונית, כך עולה מתוצאות מטה-אנליזה חדשה שפורסמו בכתב העת Arthritis Research & Therapy. ברקע למחקר, עלתה השערה כי חיסונים עלולים להיות טריגר להתפתחות לופוס, לאור החשיבות שלהם בתגובות […]

  • חסם עצבי עם לידוקאין יעיל להקלה על מיגרנה חמורה ועמידה לטיפול בילדים (מתוך כנס ה-AAN)

    חסם עצבי עם לידוקאין יעיל להקלה על מיגרנה חמורה ועמידה לטיפול בילדים (מתוך כנס ה-AAN)

    זריקות לידוקאין לעצב האוקסיפיטלי הגדול הובילו להקלה בהתקפי מיגרנה חמורה ועמידה לטיפול בילדים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Neurology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סדרות מקרים דיווחו על תועלת לחסם עצבי היקפי – זריקות של חומרי הרדמה מקומיים לסעיפים של עצב אוקסיפטלי או טריג’מינלי – להקלה על […]

  • עדויות חדשות תומכות בתועלת ארוכת-טווח של Guselkumab להקלה על תסמיני דלקת מפרקים פסוריאטית (RMD Open)

    עדויות חדשות תומכות בתועלת ארוכת-טווח של Guselkumab להקלה על תסמיני דלקת מפרקים פסוריאטית (RMD Open)

     טיפול ב- Guselkumab(טרמפיה) הדגים שיפור מוקדם וממושך בתסמיני מפרקים, כאבי גב והעלמת נגעים עוריים לאורך שנתיים בחולים עם דלקת מפרקים פסוריאטית פעילה (Psoriatic Arthritis) שלא קיבלו טיפול ביולוגי קודם, כאשר חלק גדול מהחולים השיגו את יעדי הטיפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת RMD Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הנחיות מטעם ה-Group for […]

  • האם להשמנה השפעה על עצימות הכאב במבוגרים? (Front Endocrinol)

    האם להשמנה השפעה על עצימות הכאב במבוגרים? (Front Endocrinol)

    במבוגרים עם משקל עודף או השמנת-יתר נטייה לעצימות כאב בדרגה גבוהה יותר, בהשוואה לאלו עם משקל תקין, ממצאים המדגישים את החשיבות של טיפול כנגד השמנה כחלק מהגישה הכוללת לטיפול בכאב, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Frontiers in Endocrinology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי השמנה עשויה להביא לשינויים פתופיזיולוגיים, דוגמת עומס גדול יותר על […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה